پنجشنبه ۲۴ خرداد ۱۴۰۳
۲۱:۳۷ - ۰۵ مرداد ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۵۰۴۸۲
طبیعت و محیط زیست

بارندگی چه نقشی در افزایش فوران آتشفشان‌ها دارد؟

آتشفشان‌,نقش بارندگی در افزایش فوران آتشفشان‌ها
باران های شدید میتوانند به رانش خاکستر آتشفشانی به نام "لاهار" (Lahar) منجر شوند که مرگبارترین خطر آتشفشانی است.

بررسی جدید پژوهشگران فرانسوی و آمریکایی نشان می دهد که بارندگی میتواند نقش مهمی در فوران آتشفشان ها داشته باشد.

به گزارش ایسنا به نقل از نیو ساینتیست، تغییرات آب و هوایی میتوانند بارندگی شدیدتر را در بیشتر آتشفشان های فعال زمینی بهمراه داشته باشند. بارندگی پیشتر بعنوان یک عامل خطر برای فوران آتشفشان ها و رانش گِل و لای شناخته شده است.

سوابق زمین شناسی پر از آتشفشان هایی است که آب و هوای زمین را با بیرون دادن گازها و دوده ها تغییر می دهند؛ مانند فوران "کوه تامبورا" (Mount Tambora) در سال ۱۸۱۵ که سال ۱۸۱۶ را به سال بدون تابستان تبدیل کرد. به نظر می رسد که این رابطه به دو صورت پیش می رود؛ ذوب شدن یخچال های طبیعی، بالا رفتن سطح دریا و بارندگی میتوانند بر فعالیت های آتشفشانی تأثیر بگذارند.

"جیمی فارکوهارسون" (Jamie Farquharson)، پژوهشگر "دانشگاه استراسبورگ" (Unistra) فرانسه و "فالک آملونگ" (Falk Amelung)، پژوهشگر دانشگاه میامی (UMiami) آمریکا در پژوهش جدیدی به بررسی این موضوع پرداخته اند که چه تعداد از حدود ۱۲۰۰ آتشفشان فعال زمینی امکان دارد به دلیل تغییرات آب و هوایی، با میزان بارندگی بیشتری روبرو شوند.

آن ها ۹ مدل آب و هوایی مختلف را تحت شرایط انتشار گازهای گلخانه ای متوسط به بالا بررسی کردند که مربوط به گرم شدن تا سال ۲۱۰۰ است. سپس، آن ها به بررسی جایی پرداختند که حداقل هفت مدل از ۹ مدل با آن سازگار بودند.

آن ها دریافتند که تحت شراط انتشار بالا، ۷۱۶ آتشفشان شاهد افزایش بارندگی خواهند بود؛ از جمله منطقه موسوم به "حلقه آتش" (Ring of Fire) در ناحیه اقیانوس آرام، "سیستم کافت آفریقا" (African Rift system) و بعضی زنجیره های آتشفشانی قطب جنوب و اقیانوس آرام. ۵۰۶ آتشفشان نیز در شرایط انتشار متوسط قرار داشتند.

در هر دو شرایط، حدود ۱۰۰ آتشفشان تا سال ۲۱۰۰ شاهد کاهش بارندگی شدید خواهند بود. همچنین در هر شرایطی، چند صد آتشفشان وجود داشت که به اندازه کافی مطابقت نداشتند تا بتوان در مورد آن ها تصمیم گیری کرد.

همچنین پژوهشگران، چندین دهه گزارش "برنامه جهانی آتشفشان اسمیتسونین" (Smithsonian Global Volcanism Program) را تجزیه و تحلیل کردند که فعالیت های آتشفشانی را فهرست بندی می کند. آن ها دریافتند که بارش شدید باران، در فوران یا خطرات دیگری مانند رانش گِل و لای نقش داشته است که حداقل در مورد ۱۷۴ آتشفشان، از جمله "کوه وزوویوس" (Mount Vesuvius) در ایتالیا،" کوه سنت هلن" (Mount St. Helens) در واشنگتن و آتشفشان "رونتادور" (Reventador) در اکوادور صدق می کند. به گفته پژوهشگران، همگی این آتش فشان ها با گرم شدن هوا، باران شدیدتری را تجربه خواهند کرد.

"توماس اوبری" (Thomas Aubry)، پژوهشگر "دانشگاه کمبریج" (University of Cambridge) گفت: این موضوع نشان می دهد که بارندگی چقدر برای خطرات آتشفشانی مهم است.

"بیل مک گوایر" (Bill McGuire)، پژوهشگر "کالج دانشگاهی لندن" (UCL) گفت: از آنجا که آب سرد به گنبدهای گدازه ای نفوذ می کند و بخار می شود یا به پوسیدن ساختار داخلی آتشفشان به مرور زمان می انجامد، بارندگی شدید می تواند باعث فوران شود.

همچنین، باران های شدید میتوانند به رانش خاکستر آتشفشانی به نام "لاهار" (Lahar) منجر شوند که مرگبارترین خطر آتشفشانی است. فارکوهارسون گفت: آتشفشان ها معمولاً محیط های بسیار شکننده ای هستند.

اوبری اظهار‌کرد: شرایطی که در آن افزایش بارندگی باعث فوران یا لاهار می شود، پیچیده است و امکان دارد که از یک آتشفشان تا آتشفشان دیگر تغییر زيادي را پشت سر بگذارد. این پژوهش نشان می دهد که بارندگی باید به عنوان بخشی از نظارت بر خطرات آتشفشانی در نظر گرفته شود. داده های هواشناسی معمولا توسط ناظران بسیاری از آتشفشان ها در نظر گرفته نمی شود.

این پژوهش، در مجله "Royal Society Open Science" به چاپ رسید.

  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هدیه بازوند بیوگرافی هدیه بازوند؛ بازیگر کرد سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: ۲۷ مرداد ۱۳۶۶

محل تولد: بندرعباس، ایران

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر

آغاز فعالیت: ۱۳۹۶ تاکنون

تحصیلات: فارغ التحصیل لیسانس رشته مهندسی معماری

ادامه
سانجیو باجاج بیوگرافی سانجیو باجاج میلیارد و کارآفرین موفق هندی

تاریخ تولد: ۲ نوامبر ۱۹۶۹

محل تولد: هندی

ملیت: هندی

حرفه: تاجر، سرمایه گذار و میلیارد 

تحصیلات: دکتری مدیریت از دانشگاه هاروارد

ادامه
محمد مهدی احمدی بیوگرافی محمدمهدی احمدی، داماد محسن رضایی

تاریخ تولد: دهه ۱۳۶۰

محل تولد: تهران

حرفه: مدیرعامل بانک شهر

مدرک تحصیلی: دکترای اقتصاد واحد علوم تحقیقات دانشگاه آزاد اسلامی تهران، کارشناسی ارشد علوم اقتصادی دانشگاه تهران، کارشناسی اقتصاد بازرگانی دانشگاه شهید بهشتی

نسبت خانوادگی: داماد محسن رضایی، برادر عروس قالیباف، برادر داماد رحمانی فضلی

ادامه
علی عسکری بیوگرافی علی عسکری سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۳۳۷

محل تولد: دهق، اصفهان

حرفه: سیاستمدار، نظامی، مدیر ارشد اجرایی، مدیر عامل شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس

آغاز فعالیت: ۱۳۶۲ تاکنون

تحصیلات: کارشناسی مهندسی برق - الکترونیک، کارشناسی ارشد مدیریت، دکتری مهندسی صنایع - سیستم و بهره‌وری

ادامه
ندا قاسمی بیوگرافی ندا قاسمی؛ بازیگر تازه کار و خوش چهره تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی ندا قاسمی

نام کامل: ندا قاسمی

تاریخ تولد: ۳۰ خرداد ۱۳۶۰

محل تولد: کرمانشاه

حرفه: بازیگر سینما، تلویزیون و تئاتر، مجری و صداپیشه

آغاز فعالیت: ۱۳۸۶ تاکنون

تحصیلات: دکترای شیمی آلی

ادامه
غلامعلی حداد عادل بیوگرافی غلامعلی حداد عادل؛ سیاستمدار ایرانی

تاریخ تولد: ۱۹ اردیبهشت ۱۳۲۴

محل تولد: تهران

حرفه: سیاستمدار ایرانی، عضور مجمع تشخیص مصلحت نظام، دانشیار بازنشسته دانشگاه، رئیس فرهنگستان زبان و ادب فارسی و بنیاد سعدی

آغاز فعالیت: ۱۳۵۷ تاکنون

حزب سیاسی: اصولگرا

تحصیلات: لیسانس و فوق لیسانس فیزیک از دانشگاه تهران و شیراز (پهلوی قدیم)، دکتری فلسفه از دانشگاه تهران

ادامه
عبدالله دوم پادشاه اردن بیوگرافی عبدالله دوم پادشاه اردن به همراه عکس های خانواده اش

تاریخ تولد: ۳۰ ژانویه ۱۹۶۲ (۶۲ ساله)

محل تولد: عمان، اردن

سمت: پادشاه اردن (از سال ۱۹۹۹)

تاجگذاری: ۹ ژوئن ۲۰۰۰

ولیعهد: حسین بن عبدالله دوم

همسر: رانیا عبدالله (ازدواج ۱۹۹۳)

ادامه
فرزان عاشورزاده بیوگرافی فرزان عاشورزاده تکواندوکار ایرانی

تاریخ تولد: ۵ آذر ۱۳۷۵

محل تولد: تنبکابن، مازندران

محل زندگی: آمریکا

حرفه: تکواندوکار

لقب جهانی: سونامی تکواندو جهان

ادامه
زندگینامه امامزاده داوود زندگینامه امامزاده داوود در تهران

عنوان شده است که ایشان همراه با برخی از بستگان خود در همراه با امام رضا به ایران می آیند اما در منطقه شمال غربی تهران به شهادت رسیدند. مرقد ایشان در زمان صفویه ساخته شد و سپس در زمان فتحعلی شاه گسترش پیدا کرد. 

دلیل مرگ این امامزاده را به صورت دقیق نمی دانند اما براساس روایات بومیان آن منطقه مشخص می شود که وی همزمان با بستگان خود به همراه امام رضا به ایران می آیند که همزمان با امام ایشان نیز به شهادت رسیدند و سال شهادت را نیز به سال ۴۸۰ هجری قمری نسبت داده اند، البته باز هم باید اشاره کرد که این تاریخ دقیق نیست و تنها براساس شواهد محاسبه شده است. 

براساس آنچه مردم محلی می گویند، امامزاده داوود در آبادی کیگا که در نزدیکی روستای کن قرار دارد، شهید شده، همجنین برخی می گویند وی با همدستی فردی به اسم نجیم گبر و یکی از درویش های روستا به شهادت رسیده است. ز منظر دیگر قاتل این حضرت شخصی به نام محمود فرح‌زادی می باشد.

ادامه
ویژه سرپوش