چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۶:۰۶ - ۰۳ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۰۷۵۳
طبیعت و محیط زیست

آیا ارتباط بین هارپ و زلزله واقعی است؟

هارپ,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
ارتباط بین فناوری‌های ساخت دست بشر و به‌ویژه هارپ با بروز زلزله، مدت‌ها است که به موضوعی داغ بدل شده‌ است. اما آیا واقعاً دخالت‌های انسانی می‌توانند چنین پدیده‌های بزرگ طبیعی را رقم بزنند؟ کارشناسان به این سؤال پاسخ می‌دهند.

هارپ چیست؟

هارپ مخفف عبارتی است که ترجمه آن معادل «برنامه پژوهشی فرکانس بالای بخش فعال یونوسفر» است. «یونوسفر» هم به لایه‌ای از جو زمین گفته می‌شود که از ۶۰ تا ۱۰۰۰ کیلومتری ادامه دارد. این لایه در معرض برخورد با تشعشعات خورشیدی و کیهانی پرانرژی است و همین انرژی باعث شده است که گازهای آن بخش زمین الکترون‌های خود را از دست بدهند و همگی یون مثبت باشند. بنابراین می‌توان تصور کرد که اطراف زمین لایه‌ای باردار با یون مثبت کشیده شده که امواج هرروزۀ رادیویی و تلویزیونی را مدیون این لایه هستیم. امواج رادیویی در برخورد با این لایه باردار منعکس شده و به زمین بازمی‌گردند.

 

«هارپ» یک برنامه تحقیقاتی است که از این خصوصیت برای ارتباطات رمزگذاری‌شده و کارهای نظامی و امنیتی در فواصل طولانی استفاده می‌کند. برای این کار باید خصوصیات این لایه را به خوبی بشناسد. این کاری است که گفته می‌شود هارپ با فرستادن امواج پرقدرت رادیویی به نقاطی از یونوسفر، ایجاد آئورای مصنوعی یا شفق مصنوعی و مطالعه امواج بازگشتی انجام می‌دهد. اما اگر این‌طور نباشد چی؟ یعنی ممکن است که برگشت امواج باعث تحریک لایه‌های زمین و تولید زلزله شود؟

 

آیا هارپ بر بروز زلزله مؤثر است؟

باید گفت که تأثیر این اتفاق بر بروز زمین‌لرزه غیرممکن است. برای این کار باید از یک خصوصیت فیزیکی به نام «رزنانس» یا «تشدید» استفاده شود. یعنی ما ویژگی‌های لرزشی یک جسم را بدانیم و با فرستادن امواج با فرکانس متناسب با این ویژگی‌ها، آن جسم را نیز وادار به لرزش کنیم. برای این هدف باید فرکانس دقیقی را که جسم موردنظر در آن می‌لرزد، بدانیم که در این مورد خاص آن جسم، لایه‌ای از خاک و سنگ با ترکیب ناشناخته در عمق ۱۵ تا ۲۰ کیلومتری زمین. یا باید آن‌قدر انرژی به عمق زمین بفرستیم که معادل انرژی آزادشدۀ زمین‌لرزه باشد، یا این‌که در جای مناسب و در آستانه زمین‌لرزه یعنی بخشی از پوسته زمین که در حال شکستن است و گسل نامیده می‌شود، این انرژی را متمرکز کنیم و باعث بروز زمین‌لرزه شویم.

 

واضح است که حالت اول ممکن و عملی نیست چون نمی‌توان انرژی معادل ۹۰ بمب اتمی هیروشیما را در یک نقطۀ متمرکز تولید کرد و بدون هیچ اثری بر جای دیگری از زمین آن را آزاد کرد. حالت دوم هم نیازمند شناخت دقیق محل گسل‌ها است. یعنی جایی که پتانسیل بروز زمین‌لرزه وجود دارد و ترکیب کلی منطقه بزرگی از زمین که باید بدانیم تا فرکانس لرزشی دقیق آن قابل محاسبه باشد. اما قاعدتاً اگر ما به همه این اطلاعات دسترسی داشته باشیم، می‌توانیم خودِ زمین‌لرزه را پیش‌بینی کنیم. اما می‌دانیم که این کار غیرممکن است. یعنی داشتن اطلاعات درباره ترکیب منطقه‌ای به بزرگی چندین کیلومتر در عمق زمین اساساً کاری غیرممکن است، چون ما تنها با یک ماده سر و کار نداریم و با انواع سنگ و خاک با ترکیبات مختلف در کنار هم روبروئیم.

 

بنابراین واضح است که هارپ و این‌که اساساً بشر می‌تواند به صورت آنی و با دستکاری لایه زمین، ایجاد زمین‌لرزه کند، تصوری پوچ و باطل است. در این صورت تکلیف همه زمین‌لرزه‌هایی که قبل از سال ۱۹۹۰ یعنی زمان راه‌اندازی هارپ ایجاد شده‌اند چیست؟

 

دکتر مهدی زارع، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی درخصوص زلزله‌های ایران و نقش پدیده‌هایی مانند آن توضیحاتی داده است.

 

دکتر زارع می‌گوید: «وقتی که ما از زلزله‌های مهم یا زلزله‌های تکنوتیکی حرف می‌زنیم، مانند زلزله ۵ دی‌ماه سال ۱۳۸۲ در بم، زلزله  ۲۱ آبان سال ۱۳۹۶ ازگله در سر پل ذهاب یا زلزله‌های آذرماه ۹۶ هجدک کرمان، از زلزله‌هایی صحبت می‌کنیم که در اعماق بیشتر از ۸کیلومتری عمق زمین و یا حتی عمق ۲۳ کیلومتری در مورد ازگله اتفاق افتاده‌اند و به نظر نمی‌رسد که امکان نفوذ عواملی مانند هارپ در این اندازه از عمق وجود داشته باشد.»

 

زارع ادامه می‌دهد: «ما هیچ وسیله‌‌ای در دست نداریم برای آن‌که بتوانیم ثابت کنیم که در اثر دخالت‌های انسانی و فناوری هارپ، چنین عمقی از زمین تحریک شده است. درواقع به صراحت می‌توان گفت که اگر در همان نقطه خاص از زمین بمب هم منفجر شود، امکان بروز زلزله‌ای با قدرت ۷.۳ ریشتر وجود ندارد.»

 

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله‌شناسی تأکید میکند: « دلیل این ادعا این است که در کشور لرزه‌خیزی مانند ژاپن، زمانی که در سال ۱۹۴۵ دو شهر هیروشیما و ناکازاکی بمباران شدند، هیچ زلزله طبیعی با بزرگای ۷ ریشتر به وقوع نپیوست. چراکه انفجار بمب تنها می‌تواند در سطح زمین و نه در عمق آن،  باعث ایجاد زلزله مصنوعی شود.»

 

دکتر زارع توضیح می‌دهد: «زلزله‌های القایی از نوع انفجار یا هر پدیده دیگری که انسان در آن دخالت دارد، معمولاً به پدیده‌های مربوط هستند که خیلی نزدیک به سطح زمین اتفاق می‌افتند. یعنی بروز شکستگی‌هایی که حداکثر در عمق ۱۰۰۰متری زمین رخ می‌دهد و نه بیشتر.»

 

به گفته دکتر زارع ادعای تأثیر فناوری هارپ و دیگر دخالت‌های انسانی در بروز پدیده‌‌ای مانند زلزله آن هم در ابعاد بزرگی مثل زلزله‌های ۷ ریشتری، از نظر علمی و فیزیکی هیچ مبنا و پایه درست و قابل دفاعی ندارد و صرفاً در سطح شایعه قرار می‌گیرند.

 

 

sinapress.ir
  • 18
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش