چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
۱۵:۰۴ - ۱۶ اسفند ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۲۰۳۹۵۶
طبیعت و محیط زیست

خطر فوران دماوند جدی است

دماوند,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
پژوهشگران اعلام کرده‌اند که دور جدید فعالیت‌های آتش‌فشانی کره زمین در مقیاسی وسیع و با قدرتی عظیم در راه است. آن‌ها فهرستی از قله‌های آتش‌فشانی پرخطر تهیه کرده‌اند که قله دماوند، یکی از آن‌هاست.

به گزارش سیناپرس، گروهی از دانشمندان زمین‌شناس اعلام کرده‌اند که جهان باید خود را برای دور جدید فعالیت‌های آتش‌فشانی آماده کند. در سال‌های اخیر شاهد موارد متعددی از حوادث طبیعی بوده‌ایم که از آن جمله می‌توان به سونامی سال ۲۰۰۴ (۱۳۸۳) در اقیانوس هند و زمین‌لرزه توهوکو ژاپن در سال ۲۰۱۱ (۱۳۸۹) اشاره کرد که هرکدام، نشانه‌ای از آغاز دور جدید حوادث طبیعی است.

 

در این میان، موضوع قابل‌توجه آن است که بشر بیش از ۲۰۰ سال است که با فوران آتش‌فشانی جدی در زمین روبه‌رو نبوده است. آخرین آتش‌فشان عظیم زمین، سال ۱۸۱۵ میلادی (۱۱۹۴) در منطقه تامبورا (Tambora) واقع در اندونزی امروزی رخ داد که ده‌ها هزار نفر را در این کشور به کام مرگ فرو برد و تأثیرات آب‌و‌هوایی آن در قاره اروپا و آمریکای شمالی، سبب شد تا سال ۱۸۱۵ میلادی، «سال بدون تابستان» لقب بگیرد.

 

بر اساس مقیاس جهانی موسوم به «شاخص انفجار آتش‌فشانی» (Volcanic Explosivity Index) یاVEI ، در حال حاضر انفجارها و شرایط جهانی در مقیاس درجه ۷ قرار دارد؛ اما می‌تواند به درجه ۸ نیز برسد و شرایط حادتری ایجاد کند.

 

کریس نیوهال (Chris Newhall)، آتش‌فشان‌شناس در مرکز طبیعت و گیاه‌شناسی میریسبیریس (Mirisbiris) واقع در سانتودومینیگوی فیلیپین می‌گوید: «دور بعدی انفجارهای آتش‌فشانی با شاخص VEI بالاتر از ۷ در راه است و می‌تواند در طول عمر ما رخ دهد یا طی چند سده آینده به وقوع بپیوندد. باید در نظر داشت که اکنون زمان مناسبی برای مطالعه و بحث در این موضوع است؛ بنابراین دانشمندان، پژوهشگران و دولت‌ها باید به‌طور رسمی برنامه‌های خود را در این زمینه آماده کنند تا در شرایط بحرانی دچار مشکل نشوند.»

 

کریس نیوهال، سرپرست گروه تحقیقاتی ویژه‌ای است که نتایج مطالعات آن‌ها طی هفته گذشته در ژورنال تخصصی Geosphere منتشر شده و در آن به بررسی عواقب بالقوه دور جدید فوران‌های آتش‌فشانی در مقیاس VEI-7 پرداخته شده است.

 

استفن سلف (Stephen Self) متخصص مطالعات آتش‌فشانی از دانشگاه کالیفرنیا - برکلی به همراه آلن روبوک (Alan Robock) متخصص علوم آب‌وهوایی در دانشگاه روتگرس نیوجرسی، دیگر اعضای این گروه تحقیقاتی را تشکیل می‌دهند. آن‌ها در مطالعات خود به بررسی فعالیت آتش‌فشانی کوهستان سنت‌هلن در واشنگتن پرداخته‌اند که سال ۱۹۸۰ میلادی (۱۳۵۹) فعال شد و شاخص VEI آن هم‌اکنون ۵ است. آتش‌فشان پیناتوبو (Pinatubo) در کشور فیلیپین که سال ۱۹۹۱ (۱۳۷۰) با شدت۶ در مقیاس VEI فعال شده بود نیز در این پژوهش موردمطالعه قرار گرفته است.

 

این آتش‌فشان‌ها طی فوران‌های خود، صدها نفر را به کام مرگ بردند و شرایطی بحرانی را در مناطق اطراف به وجود آوردند. در پی فوران آتش‌فشان پیناتوبو، مقدار زیادی دی‌اکسید گوگرد وارد جو و لایه استراتوسفر شد؛ اما نباید فراموش کرد که قدرت آتش‌فشان پیناتوبو از مقیاس ۶ بود و فوران‌های آتش‌فشانی با مقیاس ۷ کاملا متفاوت و شدیدترند.

 

خروج خاکستر و مواد معدنی از آتش‌فشان‌ها و ورود آن‌ها به اتمسفر زمین، از رسیدن تابش خورشید به سطح زمین جلوگیری کند و دمای هوا را در سراسر کره خاکی کاهش می‌دهد؛ برای نمونه در سال ۱۲۵۷ میلادی (۱۱۳۶ شمسی) فوران آتش‌فشانی در اندونزی سبب شد تا دمای کره زمین تا چند سال به حد زیادی کاهش یابد. پژوهشگران از این دوران با عنوان عصر یخبندان کوچک یاد می‌کنند.

 

آلن روبوک در این مورد می‌گوید: «این موارد برای سیاره ما بسیار مهم و حیاتی هستند و با وقوع آن‌ها، ما در محیطی کاملا متفاوت قرار خواهیم گرفت.»

 

امروزه زندگی بشر دیگر به پدیده‌های محلی متکی نیست و مسائلی مانند بهداشت و مراقبت‌های پزشکی، سیستم‌های اقتصادی و مالی و سایر جنبه‌های زندگی مدرن انسان، وابستگی زیادی به اتفاقات بین‌المللی دارند. فوران آتش‌فشان در نقطه‌ای از کره زمین نیز همین حالت را دارد؛ برای نمونه ۸ سال پیش، فوران آتش‌فشانی از شدت ۳ در مقیاس VEI در کشور ایسلند، کل قاره اروپا را تحت تأثیر قرار داد و با لغو پروازهای این قاره، حدود ۵ میلیارد دلار خسارت به بار آورد.

 

به اعتقاد اعضای این گروه تحقیقاتی، دانشمندان باید خود را برای مطالعات جدیدی درباره آتش‌فشان‌هایی با شدت ۷ و بیشتر در مقیاس VEI و شناخت تأثیرات بالقوه این رویدادها بر کره زمین آماده کنند؛ مثلا تغییر رطوبت جو و خاکستر آتش‌فشانی چگونه بر سیگنال‌های سیستم موقعیت‌یابی جهانی تأثیری می‌گذارد.

 

پژوهشگران در این مطالعات، فهرستی از آتش‌فشان‌هایی را که شاخص VEI آن‌ها بالاتر از ۷ است و احتمال فعال شدنشان بالاست، تهیه کرده‌اند و نسبت به آماده شدن برای مواجهه با فعالیت آن‌ها هشدار داده‌اند. در صدر این فهرست، آتش‌فشان‌های تائوپو (Taupo) در نیوزیلند و قله دماوند در ایران قرار گرفته‌اند.

 

«جنین کریپنر» (Janine Krippner) متخصص مطالعات آتش‌فشانی از دانشگاه آتن (ویرجینیای غربی) می‌گوید: «به باور دانشمندان، آماده شدن برای مواجهه با این فوران‌های شدید و خطرناک که به‌ندرت اتفاق می‌افتند، بسیار مهم‌تر از آمادگی برای مقابله با فوران آتش‌فشان‌های کوچک‌تر است.»

 

 

  • 24
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش