دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۰:۱۸ - ۰۸ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۲۱۳۵
طبیعت و محیط زیست

شیادی درباره زهر عقرب و خواص و قیمت آن/ صادرات زهر عقرب خلاف قانون است

عقرب,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

يک جانورشناس می‌گوید تبلیغاتی که در زمینه زهر عقرب و خواص و قیمت آن در شبکه‌های اجتماعی شایع شده، دروغ و شیادی است و صادرات زهر عقرب هم خلاف قانون است و هم تنوع زیستی کشور را تهدید می‌کند.

 

علیرضا زمانی، جانورشناس و پژوهشگر ایرانی درباره موج تبلیغاتی اخیر در شبکه‌های اجتماعی برای فروش «زهر‌عقرب»، خواصی که برای آن مطرح می‌شود و برگزاری دوره‌های آموزشی مرتبط با آن، به مهر گفت: هر چند وقت یک بار موجی راه می‌افتد و یک توجهی در سطح وسیع ملی به سمت گروهی از حیوانات و گیاهان جلب می‌شود و از آن ها بهره‌برداری می‌کنند و درنهایت آخر قضیه مشخص می‌شود این ماجرا یک حقه و شیادی بوده و در این میان تنها جمعیت جانوران و گیاهان آسیب دیده‌اند. در حال حاضر هم با قضیه عقرب‌ها و خفاش دست و پنجه نرم می‌کنیم.

 

زمانی افزود: این مساله در مورد عقرب‌ها به تازگی شروع شده و نزدیک به دو سال و نیم است که آغاز شده و حتی مصاحبه تلویزیونی در اخبار هم پخش شده بود.

 

یک عده‌ای می گفتند زهر عقرب جزو گرانبهاترین مایعاتی است که در دنیا وجود دارد و هر گرم آن حدود چهار تا هشت میلیارد تومان قیمت دارد. این ماجرا بعد از اینکه در فضای مجازی پخش شد، موج شدیدی ایجاد کرد؛ به طوری که تا چند ماه پیش با خود من شاید هفته‌ای سه چهار نفر تماس می گرفتند، از کارشناس بیمه تا معمار و راننده اتوبوس و افراد مختلف که هیچ کدام هم متخصص نبودند می‌خواستند بیایند و پرورشگاه عقرب راه بیندازند و زهرش را استخراج کنند و معلوم نیست به کجابفروشند!وی تصریح کرد: این مساله ای که مطرح شده، جنبه حقیقی ندارد.

 

البته زهر عقرب بالقوه می‌تواند مایع گرانبهایی باشد اما نه به آن بهایی که گفته شده ولی مساله اصلی این است که بیشتر تحقیقات بیوشیمی که روی زهر جانوران مختلف انجام می‌شود از این حالت که مستقیم از حیوانات زهر بگیریم، خارج شده و اکنون این روش در دنیا منسوخ شده است و الان با چندبار نمونه‌گیری از آن‌گونه می‌توانند ترکیبش را مشخص کنند و آن را بسازند.

 

این جانورشناس افزود: از سوی دیگر شناسایی عقرب‌ها بسیار مشکل است. یعنی این‌ها با یک سری الگوهای موهای روی پاهای‌شان و اندام های چنگ مانندشان شناسایی می‌شوند. نیازمند تخصص و تجربه است و افراد نمی توانند تنها با یک دوره آموزشی عقرب ها را شناسایی کنند و هر گونه هم زهر منحصر به فردی دارند. حتی جمعیت های یک گونه در جاهای مختلف اگر با هم از فاصله مختلف قرار گرفته باشند زهرشان فرق دارد و نمی توانید زهرهای مختلف را با هم ترکیب کنید و بگویید زهر همه‌شان این است. چیزی که اکثر افراد این تصور را داشتند.

 

زمانی ادامه داد: مساله دیگر بحث پرورش و تکثیر عقرب‌هاست که بسیار فرآیند زمانبری است. چندین سال زمان می برد تا عقرب ها بالغ شوند. حتی زمانی که بالغ می شوند شرایطی باید فراهم شود تا جفت‌گیری کنند، هر عقربی باید در فضای منحصر به فرد خودش زندگی کند و این‌ها فرآیند پرورش و تکثیر عقرب‌ها را به یک فرآیند پیچیده تبدیل کرده است ولی می بینیم الان به وفور کلاس‌هایی برای این قضیه توسط افرادی که به هیچ وجه متخصص نیستند برگزار می‌شود، جزواتی به فروش می‌رسد و حتی دیدم یک مجموعه برای مزرعه عقرب پروپوزال می‌فروخت.

 

طرف این پروپوزال را خریده بود و می‌گفت من هیچ اطلاعاتی ندارم اما الان می خواهم مرکز پرورش عقرب را بزنم و بعد هم زهر به خارج از ایران صادر کنم. این همان قضیه اصلی در بازار است که با همین کلاس ها راه افتادند و الان حتی خرید و فروش عقرب بسته به وزن عقرب انجام می‌شود و این‌ها یک ضرر خیلی بزرگ و جبران ناپذیری به عقرب ها می زند. همان ضرری که الان مارهای زهرآگین ما هم با آن مواجه هستند؛ به خاطر نمونه برداری های زیادی که شده است.

 

وی تاکید کرد: ما عقرب‌های‌مان را به خوبی نمی شناسیم اما می‌بینیم الان مردم در کوه ها عقرب جمع آوری می کنند و می‌فروشند و خیلی از این عقرب ها که جمع آوری می شوند، ممکن است گونه هایی باشند که ناشناخته هستند و خیلی زودتر از آن که بخواهیم آن‌ها راکشف و شناسایی‌ کنیم به واسطه همین فعالیت ها از بین بروند و روی سنگ قبرشان نامی هم نوشته نمی‌شود.

 

زمانی در پایان در پاسخ به اینکه نقش سازمان محیط زیست در این زمینه چیست و چطور عمل کرده است، گفت: من خودم به‌شخصه از چندین نفر در سازمان که دستی بر آتش داشتند درخواست کردم که باید در این زمینه اقدامی صورت بگیرد، حتی به افرادی که پیش خود من می‌آیند برای مشاوره در زمینه پرورش عقرب همیشه می گویم که صادرات زهر عقرب را اگر بخواهید به خارج از کشور انجام دهید،خلاف قوانین است. هم خلاف قوانین محیط زیست و هم خلاف قوانین دیگر است؛ به خاطر اینکه زهر یک گونه بومی را می‌گیرید و صادر می‌کنید. سازمان محیط زیست تا جایی که من اطلاع دارم چند وقتی است که اساسنامه ای را در این زمینه تنظیم می‌کند اما باید سریع‌تر این اتفاق بیفتد قبل از اینکه این مضرات جبران ناپذیر وارد شود؛ چرا که سرعت گسترش این قضیه خیلی بیشتر از آن چیزی است که تا به حال در مورد موارد مشابه دیده‌ایم.

 

 

ghanoondaily.ir
  • 30
  • 15
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش