جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۴۵ - ۱۲ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۳۰۸۴
طبیعت و محیط زیست

تنها پنج کشور کنترل مناطق غیرمسکونی جهان را در اختیاردارند

خطر از بین رفتن مناطق وحشی و بکر زمین

مناطق بکر زمین,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

به گزارش سیناپرس، نقشه‌ای جدید از مناطق غیرمسکونی و وحشی زمین در پی تحقیقات و بررسی‌های چندین ساله پژوهشگران ایجادشده که نشان می‌دهد کنترل بیشتر این مناطق زیر نظر ۵ کشور قرار دارد که حفاظت از آن مسئله‌ای حیاتی برای زمین به‌حساب می‌آید.

 

چندین نقطه از سیاره زمین وجود دارد که بشر نتوانسته آن را اشغال کند و یا آن را تغییر دهد. این مناطق کاملاً وحشی که بسیار کمیاب بوده در یک نقشه مشخص‌شده‌اند و این مناطق که آخرین نمونه‌های آن‌ها هستند، توسط این نقشه معرفی می‌شوند.

 

گسترش فعالیت‌های صنعتی در گوشه و کنار زمین نشان می‌دهند که مناطق غیرمسکونی و وحشی زیادی برای مشخص شدن در نقشه وجود ندارد. پژوهشگران اعلام کردند که بیش از ۷۷ درصد بخش خشکی و ۸۷ درصد دریاها و اقیانوس‌های این سیاره به‌طور مستقیم توسط انسان‌ها تغییر کرده است. هرساله بخش‌های زیادی از مناطق وحشی خشکی و دریایی از حالت بکر خارج‌شده و از بین می‌روند.

با توجه به اطلاعات این نقشه فقط ۲۰ کشور کنترل ۹۴ درصد از مناطق غیرمسکونی و وحشی باقی‌مانده در جهان به‌غیراز قطب جنوب و دریاهای آزاد را در اختیاردارند. از این ۲۰ کشور پنج کشور که شامل روسیه، کانادا، استرالیا، ایالات‌متحده آمریکا و برزیل می‌شوند، ۷۰ درصد از این ۹۴ درصد را تحت کنترل دارند.

 

قابل‌توجه است که به‌طور خلاصه این پناهگاه‌های حیات‌وحش تحت نظارت تعداد انگشت‌شماری از کشورها قرار دارند که به‌طورقطع به‌صورت مشکوک از این مناطق حفاظت می‌کنند.

 

نقشه جدیدی که در مورد آن سخن گفته‌شده، حاصل تلاش تحقیقات چندین ساله پژوهشگران دانشگاه کوئینزلند و انجمن حفاظت از حیات‌وحش است. نتایج این تحقیقات که بین سال‌های ۲۰۱۶ تا ۲۰۱۸ میلادی منتشرشده، مبانی این کار را تشکیل داده‌اند.

 

محققان با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای با وضوح‌بالا، نقشه‌های مناطق غیرمسکونی خشک و دریایی باقی‌مانده جهان را با بررسی اینکه آیا زیرساخت‌ها یا سیستم‌های انسانی، ازجمله زمین‌های کشاورزی، جاده‌ها تا ماهیگیری و خطوط حمل‌ونقل صنعتی، در محیط طبیعی نفوذ کرده‌اند، یا نه به نقشه‌برداری پرداخته‌اند. این پژوهشگران مناطق غیرمسکونی را به‌عنوان مناطق بدون دخالت‌های انسانی تعریف کردند.

 

گسترش فعالیت‌های صنعتی در گوشه و کنار این سیاره نشان می‌دهند که مناطق غیرمسکونی و وحشی زیادی برای مشخص شدن در نقشه وجود ندارد. پژوهشگران اعلام کردند که بیش از ۷۷ درصد بخش خشکی و ۸۷ درصد دریاها و اقیانوس‌های این سیاره به‌طور مستقیم توسط انسان‌ها تغییر کرده است. هرساله بخش‌های زیادی از مناطق وحشی خشکی و دریایی از حالت بکر خارج‌شده و از بین می‌روند.

 

گروه تحقیقاتی مذکور یادآور می‌شود که بخش‌های باقی‌مانده به‌عنوان مناطق غیرمسکونی و وحشی شامل گونه‌هایی تقریباً طبیعی هستند.

 

درواقع همه بخش‌های زمین به هم متصل بوده و نسبت به هم تأثیرگذار هستند و مناطق وحشی و غیرمسکونی نشان‌دهنده کتابخانه‌های ژنتیک و اکولوژیکی زمین به‌حساب می‌آیند که سزاوار حفاظت و نگهداری مناسب هستند.جنگل‌های شمالی (boreal forests) و مراتع علف‌های دریایی (seagrass meadows) غالباً ازنظر غلظت کربن مهم هستند و باعث می‌شود که در تغییرات اقلیمی و آب و هوایی تأثیرگذار باشند.

 

لازم به توضیح است که بسیاری از این مناطق وحشی که به‌عنوان مناطق غیرمسکونی تعریف‌شده‌اند مناطقی هستند که جوامع بومی در آن‌ها به سر برده وزندگی می‌کنند و با محیط زندگی‌شان هماهنگ شده‌اند. متأسفانه آن‌ها تحت‌فشارهای بسیاری قرار دارند تا از زندگی بدوی و بومی خود دست کشیده و به زندگی مدرن روی‌آورند. بااینکه برخی از قوانین زیست‌محیطی خاص در این مناطق اعمال می‌شود اما ازنظر محافظت از ضعف بسیاری برخوردار هستند.

 

تیرا کاری (Tierra Curry) از دانشمندان ارشد مرکز تنوع زیستی در آریزونای ایالات‌متحده آمریکا که البته در این پروژه تحقیقاتی فعالیت نداشته در این رابطه اعلام کرد: «در این پژوهش‌ها نشانه و راهنمایی وجود دارد که می‌گوید زمین بی‌حدوحصر و نامحدود نیست. اگر ما انسان‌ها بخواهیم که از خود مراقب کرده و به حفظ بقای خود اهمیت دهیم باید از این مناطق و ساکنانشان حفاظت کنیم.»

 

لازم به توضیح است که این نقشه جدید تا پیش از برگزاری چهاردهمین نشست از اجلاس‌های کنوانسیون تنوع زیستی در مصر که جامعه علمی همراه با سازمان‌های غیردولتی و دولتی یک نقشه راه برای حفاظت از تنوع زیستی را پس از سال ۲۰۲۰ میلادی تولید خواهد کرد، منتشرشده است.

 

هدف از این پژوهش‌ها این است که بتوان مشارکت‌کنندگان را تشویق کرد تا مناطق بکر، وحشی و غیرمسکونی باقی‌مانده زمین موردحفاظت قرار گیرند. جیمز واتسون (James Watson) استاد علوم حفاظت دانشگاه کوئینزلند و مدیر این طرح علمی و تحقیقاتی تأکید کرد که ممکن است این پنج کشور برای حفاظت مناطق وحشی و بکر خود اقدامات لازم را انجام دهند. او اظهار داشت: چیزی را که باید به خاطر داشته باشیم این است که ورود صنعت و تکنولوژی را به این مناطق متوقف سازیم.»

 

ترجمه: فاطمه کردی

 

  • 14
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش