جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۹:۴۸ - ۲۰ آبان ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۸۰۴۹۲۶
طبیعت و محیط زیست

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی مطرح کرد:

شناسایی آتشفشان‌های نیمه فعال کشور/ مطالعه بر روی گسل‌های منطقه دماوند

آتشفشان‌های نیمه فعال کشور,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست
معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی با تاکید بر اینکه در ایران آتشفشان فعالی وجود ندارد و همگی آنها جز آتشفشان‌های نیمه فعال هستند،‌ گفت: به دلیل خروج گاز از دهانه آتشفشان و وجود چشمه‌های آب گرم کلیه آتشفشان‌های کشور جز آتشفشان‌های نیمه فعال به شمار می‌روند.

دکتر علیرضا شهیدی در گفت‌وگو با ایسنا با اشاره به ذوب شدن یخچال‌های قله دماوند در تابستان امسال افزود: این امر مربوط به داغ‌تر شدن دماوند ناشی از فعالیت آتشفشانی آن نیست. ما از سال ۱۳۸۰ اقدام به مطالعه بر روی این آتشفشان کردیم ضمن آنکه چندین جلسه با استانداری مازندران برگزار خواهیم کرد.

 

وی مونیتورینگ دقیق دهانه آتشفشان دماوند را از جمله مطالعات این حوزه نام برد و یادآور شد: در حال حاضر یک ایستگاه لرزه نگاری در این منطقه نصب شده است و ما برای کسب داده‌های بیشتر نیاز به ایجاد ۱۵ ایستگاه لرزه‌نگاری در این منطقه داریم تا بتوانیم فعالیت‌های لرزه‌ای این قله را در آینده مورد رصد قرار دهیم.

 

شهیدی، با اشاره به دلایل ذوب بخچال‌ها در قله دماوند، اظهار کرد: در این زمینه تغییرات اقلیم بسیار موثر بوده است به گونه‌ای که در ماه‌های تیر و مرداد دمای استان مازندران ۳.۵ درجه سانتی‌گراد گرم‌تر از متوسط سالیان گذشته بوده است.

 

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی اضافه کرد: ذوب شدن یخچال‌های آتشفشان دماوند ناشی از تغییرات اقلیم بوده است همانطور که در تابستان سال جاری در ناحیه "کوهرنگ" غار یخی فرو ریخت و چند نفر در آن کشته شدند.

 

وی با تاکید بر اینکه کلیه فعالیت‌های قله دماوند تحت مونینورینگ سازمان زمین شناسی قرار دارد، ادامه داد: با توجه به اینکه در این منطقه هیچ ماده مذابی مشاهده نشده است، نمی‌توان ذوب شدن بخچال‌های این قله را به فعالیت آتشفشانی نسبت داد.

 

شهیدی با تاکید بر اینکه ذوب این یخچال‌ها از ارتفاع ۴ هزار متر به بالا بوده است، افزود: بر اساس داده‌های به دست آمد در تابستان سال جاری چندین روز دمای هوای قله از ۷ درجه بیشتر شده بود که امری بی‌سابقه است؛ چراکه دمای این منطقه در تابستان صفر و کمتر از صفر درجه سانتی‌گراد است.

 

مطالعه بر روی گسل‌های منطقه دماوند

این محقق زمین‌شناسی همچنین به انجام مطالعات این سازمان در زمینه گسل‌های منطقه دماوند اشاره کرد و یادآور شد: یکی از وظایف سازمان زمین شناسی شناسایی سر منشا گسل‌های فعال است و از آنجایی که گسل‌ "مشا-فشم" از این منطقه عبور می‌کند ترانشه‌ای برای مطالعه این گسل حفر و ساز و کار این گسل مطالعه شد.

 

وی با بیان اینکه در این مطالعات ساز و کار این گسل مشخص شده است، تاکید کرد: گسل مشا-فشم از جمله گسل‌های فعال کشور به شمار می‌رود.

 

شناسایی آتشفشان‌های نیمه فعال کشور

معاون زمین‌شناسی سازمان زمین‌شناسی و اکتشافات معدنی با تاکید بر اینکه در ایران هیچ آتشفشان فعالی نداریم، گفت: آتشفشان‌های "دماوند"، "تفتان" و "بزمان" جز آتشفشان‌های نیمه فعال هستند. خروج گاز از دهانه این آتشفشان‌ها و وجود چشمه‌های آب گرم حکایت از نیمه فعال بودن این آتشفشان‌ها دارد.

 

وی در عین حال یادآور شد: در ۲ تا ۳ سال گذشته در منطقه تفتان از طریق شکستگی‌هایی که در منطقه وجود داشت مقداری ماده مذاب به سطح زمین نفوذ پیدا کرده است.

 

شهیدی با بیان اینکه "گذشته، کلیدی برای حال و آینده است" شعار زمین‌شناسان است، ادامه داد: با شناسایی گذشته آتشفشان‌ها می‌توانیم فعالیت آینده این آتشفشان‌ها را می‌توان پیش‌بینی کرد.

 

وی خاطر نشان کرد: از این رو تهیه نقشه‌های زمین‌شناسی آتشفشان‌ها را در دستور کار داریم.

 

به گفته این محقق نقشه‌های زمین‌شناسی آتشفشان‌های "دماوند" و "بزمان" تهیه شده است و نقشه آتشفشان‌های سهند و سبلان نیز در حال انجام است.

 

به گزارش ایسنا، ایران ۵ آتشفشان وجود دارد که همگی آنها به دلیل خروج گاز از دهانه و وجود چشمه‌های آب گرم جز آتشفشان‌های نیمه فعال به شمار می‌روند.

 

آتشفشان بزمان

کوه بزمان یکی از کوه‌های آتشفشانی ایران است که در منطقه سیستان و بلوچستان در جنوب شرقی ایران و جنوب غربی قله تفتان واقع شده‌ است. گرچه هیچ تاریخچه‌ای از فوران این آتشفشان در دست نیست، اما قلل این آتشفشان مملو از بخارات دی اکسید هستند . این کوه در شمال دریاچه جازموریان با ارتفاع ۳۴۹۷ متر از سطح دریا قرار گرفته است. این کوه کویر لوت را از جازموریان جدا می‌کند. امتداد کوه بزمان از سمت غرب به رشته کوه‌های "بارز" در استان کرمان جنوبی متصل می‌شود.

 

در اطراف قله اصلی چندین مخروط کوچک دیده می‌شود که از گدازه تیره رنگ بازالتی تشکیل شده‌ است. بلندترین قله، مخروطی تازه ساز است که از قطعات بزرگ گدازه شکل یافته و قطر دهانه آن در حدود ۵۰۰ متر است. به اعتقاد کارشناسان، بزمان احتمالا جدیدترین آتشفشان ایران است.

 

آتشفشان‌های نیمه فعال کشور,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست تصویر ماهواره‌ای آتشفشان بزمان

 

آتشفشان تفتان

تفتان از دیگر آتشفشان‌های نیمه فعال کشور و در منطقه جنوب شرقی ایران، در در شهرستان خاشاستان سیستان و بلوچستان قرار گرفته‌است. این کوه با ارتفاع ۳۹۴۱ متر از سطح دریا بلندترین کوه بلوچستان است و دارای قلل متعدد است. از سه دهانه آتشفشانی این کوه همواره بخار گوگرد خارج می‌شود. در ورودی حفره‌های آتشفشانی تخته‌های گوگردی خالص به وفور دیده می‌شوند. 

 

در خرداد ماه سال گذشته بوی بدی در فضای شهر خاش، منتشر شد که آن را منتسب به فعالیت آتشفشانی تفتان دانستند ولی مطالعات انجام شده این ادعا را رد کرد.

 

آتشفشان‌های نیمه فعال کشور,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست آتشفشان تفنان

 

آتشفشان سبلان 

سبلان در مشرق تبریز واقع است. ارتفاع آن از سطح دریا بیش از چهار هزار و ۸۰۰ متر و گدازه‌های آن سطحی معادل هزار و ۲۰۰ کیلومتر را اشغال کرده است که به دلیل فرو ریختگی و ریزش متعدد به شدت قطعه قطعه است. "سبلان اصلی"، "سبلان کوچک"، "کوه سلطان" و "آغان داغ"  قله‌های آتشفشانی این کوه را تشکیل می‌دهند. در قسمت شمال و در قاعده ای که بلندترین قله سبلان در آن واقع است دریاچه کوچکی وجود دارد که احتمالا باقی مانده دهانه آتشفشان است. 

 

آتشفشان سهند

آتشفشان بزرگ سهند در ۴۰ کیلومتری جنوب تبریز واقع است و با آتشفشان‌های کوچکتر شمال غرب دریاچه ارومیه و مرکز آتشفشانی ارمنستان و آرارات که در نزدیکی مرز ایران واقع است ارتباط دارد. کوه سهند مخروطی بسیار پهن و گسترده دارد که از خاکسترهای فراوان تشکیل شده و به وسیله آب های جاری، دره های تنگی در آنها ایجاد شده است.

 

به باور زمین شناسان به احتمال زیاد، پیدایش آتشفشان های سهند به تجدید فعالیت گسل سلطانیه - تبریز که از منطقه سهند عبور می‌کند، مربوط بوده است. مواد آتشفشانی سهند که بر روی رسوبات مختلف و در مساحت تقریبی چهار هزار و ۵۰۰ کیلومتر مربع پوشانده شده است.

 

سن مطلق گدازه‌های مختلف سهند بین ۱۲ تا ۱۴ میلیون سال را نشان می‌دهد. به این ترتیب آتشفشان‌های سهند در چند مرحله فعالیت داشته و در حد بین این مراحل فعال، آرامش نسبی برقرار بوده است.

 

  • 14
  • 10
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش