چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۱۱:۳۱ - ۱۲ اسفند ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۲۰۳۲۱۸
طبیعت و محیط زیست

«بهرام عکاشه» پدر زلزله شناسی ایران مطرح کرد؛

آماده باشیم، زلزله بیخ گوشمان است

زلزله در تهران,اخبار علمی,خبرهای علمی,طبیعت و محیط زیست

هر چند وقت یک بار خبرهای دلهره آوری در باره احتمال زلزله در تهران منتشر می شود. هرچند کارشناسان زلزله پیش بینی زلزله را غیر ممکن می دانند اما از آنجا که شهری مثل تهران بر روی چند گسل زلزله واقع شده است باعث شده تا در چند سال گذشته بسیاری از کارشناسان این حوزه در مورد خطر قریب الوقوع این پدیده ویرانبار طبیعی به مردم و مسئولان هشدار دهند. بر اساس پژوهش‌های‌تاریخی زلزله شناسی در دوره زمانی ۲۳۰۰ ساله اخیر ۸ زلزله بزرگ در تهران و اطراف آن اتفاق افتاده است. 

 

حدود دوسال پیش بود که زلزله ای ۲/۵ ریشتری تهران و البرز را لرزاند این زلزله هرچند خساراتی به بار نیاورد ولی حاوی حقایق تلخ بسیاری بود. اینکه در صورت وقوع یک زلزله در تهران مدیریت شهری تا چه اندازه آمادگی لازم را برای مدیریت بحران دارد. اینکه در مناطقی که خیابان ها و کوچه ها تنگ و باریک است چگونه جمعیت در حال فرار امکان تخلیه می یابند. وضعیت اسکان زلزله زدگان به چه نحوی است و...

 

بنا بر داده های ارائه شده در صورت وقوع زلزله در تهران بیش از ۶ میلیون نفر جانشان با خطر مرگ مواجه است.گمانه‌زنی های بسیاری در مورد احتمال وقوع یک زلزله بزرگ در پایتخت انجام شده است، اما هنوز هیچ‌کس نمی‌تواند به طور قطع، زمان وقوع زلزله را پیش‌بینی کند. حالا بعد از اخباری درباره هشدار خطر زلزله بزرگ در تهران، استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مهندسی زلزله درباره وضعیت احداث دانشگاه آزاد واحدعلوم و تحقیقات بر روی گسل شمالی شهر تهران هشدار داده که در صورت وقوع زلزله با وضعیتی هولناک در این منطقه از تهران مواجه خواهیم شد. «مهدی زارع» به خبر آنلاین گفت: این مجموعه در محدوده‌ خطرناک و بر روی دامنه لغزشی احداث شده که حتی اکنون اثرهای تخریبی زمین‌لغزشی آن قابل مشاهده است.

 

استاد پژوهشگاه بین‌المللی زلزله و مهندسی زلزله با اشاره به زمین لغزش فعال بر روی گسل شمال تهران در دانشگاه آزاد واحد علوم و تحقیقات گفت میلیاردها تومان برای ساخت این دانشگاه هزینه شده است اما مدیریت این دانشگاه باید مانع توسعه بیشتر در این مجتمع آموزشی شود.

 

«همدلی» در گفت‌وگو با پدر زلزله‌شناسی ایران درباره احتمال وقوع زلزله در تهران ایران و کشور گفت: هر چه زودتر باید برای شهر تهران که قلب کشور است، آمادگی کامل داشته باشیم. بایستی همه چیز را آماده کنیم. در کشور ما هر ساله یک ریشتر و هر ۱۰ سال با یک زلزله ۷ ریشتری مواجه هستیم.

 

دکتر عکاشه با بیان اینکه سال هاست در باره خطر وقوع زلزله بزرگ در تهران به مسئولان هشدار داده، اظهار کرد: بیش از ۹۵ درصد کشور ما برروی گسل است. شمال و جنوب البرز همه در معرض خطر هستند. از بندرعباس تا کرمانشاه زلزله خیز است. با این همه بارها تاکید کردم که وقوع زلزله بالای ۷ ریشتر در تهران یک فاجعه هولناک خواهد بود. فاجعه ای که از نظر ابعاد در تاریخ بشریت ثبت خواهد شد.

 

پدر زلزله شناسی ایران گفت: با تاسیس موسسه ژئوفیزیک دانشگاه تهران در سال ۱۳۳۶ و پژوهشگاه بین المللی زلزلزه شناسی در سال ۱۳۶۸ تلاش شد تا توانمندی علمی داخلی در این حوزه بالا رود. بررسی تاریخی زلزله های رخ داده در دستور کار قرار گرفت تا چشم اندازی از ابعاد زلزله‌های احتمالی این پدیده طبیعی در آینده مخصوصا در کلانشهرها با رویکردی علمی و کار کارشناسانه ترسیم شود. کمیته داخلی شورای امنیت ملی طی یک نامه در سال ۱۳۷۶ از اینجانب درخواست کرد تا اطلاعاتی درباره وضعیت گسل‌های تهران و زلزله احتمالی گردآوری کنم.

 

بعد از آن بنده ضمن ارائه اطلاعات راهکارهایی نیز به دولت وقت ارائه دادم؛ از جمله مقاوم سازی ساخت و سازها در مقابل زلزله، مدیریت بحران برای شهر تحران تشکیل شود و مطالعه‌ای در مورد تغییر پایتخت در دستور کار نهادهای مربوطه قرار گیرد. در همان دوره رئیس جمهور وقت دستور پیگیری این راهکارها را صادر کرد.

 

این استاد دانشگاه درباره خبرهایی مبنی بر وقع زلزله ۸ ریشتری در تهران در طول زمانی ۶ تا ۱۲ ساله اعلام کرد: از نظر علمی بشر هنوز نمی تواند وقوع زلزله را پیش بینی کند و از این نظر این خبرها فاقد اعتبار علمی هستند. ما یک مرکز زلزله‌نگاری را در کشور دایر کردیم که این مرکز۱۰۰ پایگاه دارد. هر اندازه اطلاعات ما از وقوع یک پدیده بیشتر باشد، بیان ما هم رساتر و قابل استنادتر است. حتی در ژاپن و آمریکا هم نمی توانند زلزله را پیش بینی کنند. پس این که برخی می گویند قرار است در تهران زلزله‌ای ۸ ریشتری بیاید بیانی نادرست و غیر علمی است. در واقع گزاره درست تر این است «ما باید برای وقوع زلزله‌ای با ابعاد گسترده در تهران آمادگی کامل داشته باشیم» و این مستلزم تغییر لایف استایل زندگی تک تک شهروندان است.

 

می‌دانید که اگر در تهران زلزله بزرگ بیاید بسیاری در دم جانشان را از دست می‌دهند اما عده‌ای زجر‌کش می‌شوند.از تشنگی سرما و... البته عقیده شخصی خود من این است که تهران در انتظار زلزله ای بزرگ (بالای ۷ ریشتر) نشسته است. بیش از ۲۰ سال است که این را می‌گویم. هر شهروند باید هر روز و هر ساعت در آمادگی کامل باشد. هر کدام از ما حداقل باید برای سه روز منبع غذایی و آب نوشیدنی داشته باشیم و...

 

عکاشه افزود: اگر در تهران زلزله ای بالای ۷‌ریشتر رخ دهد، انفجار لوله های گاز قطع آب و راه بندان شدن خیابان‌ها شهر را فلج می کند. از سویی معماری نامطلوب شهری امکان هرنوع مدد‌رسانی را بغرنج می کند. در همین زلزله دو سال پیش بسیاری از مردم در کوچه های تنگ گرفتار آمدند و ترافیکی شدید در خیابان ها همه راه‌ها را مسدود کرد.حالا شما تصور کنید خدایی ناکرده اتفاقی بیفتد، تصور کنید چه فاجعه ای رخ خواهد داد.

 

وی گفت: اگر در تهران زلزله ای بالای ۷‌ریشتر اتفاق بیفتد، میلیون ها نفر (براساس برخی تخمین ها ۵ میلیون نفر) جانشان را از دست خواهند داد و این شهر برای چند سال تعطیل خواهد شد.

 

 

hamdelidaily.ir
  • 18
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش