سه شنبه ۰۲ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۴۷ - ۲۵ شهریور ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۶۲۵۷۶
اخبار علمی و پژوهشی

برندگان جایزه 'ایگ‌نوبل ۲۰۲۲' اعلام شدند

ایگ‌نوبل ۲۰۲۲,برندگان ایگ‌نوبل ۲۰۲۲
جایزه "ایگ نوبل" سالانه به پژوهشگرانی که در حوزه‌های طنزآمیز و عجیب به نتایج قابل توجهی دست یافته‌اند، اهدا می‌شود.

به گزارش ایسنا به نقل از آرس تکنیکا، اهدای این جایزه از سال ۱۹۹۱ آغاز شده است. نباید جایزه ایگ‌نوبل را با جایزه نوبل اشتباه گرفت، زیرا جوایز ایگ‌نوبل به قلمرو عجیب و غریب علم مربوط هستند و به پژوهش‌هایی اهدا می‌شوند که ابتدا مردم را می‌خندانند و سپس آنها را به تفکر وادار می‌کنند.

مراسم این جایزه، به طور معمول در "سالن تئاتر ساندرز"  (Sanders Theater) دانشگاه هاروارد برگزار می‌شود و ارائه آن بر عهده گروهی از افراد برجسته و شایسته‌ جایزه‌ نوبل است. مراسم اهدای این جایزه سال گذشته در پی همه‌گیری کووید-۱۹ به صورت مجازی برگزار شد.

هرساله ۱۰ جایزه در چندین رشته اعطا می‌شود. این رشته‌ها علاوه بر رشته‌های مورد توجه در اهدای جایزه نوبل مانند شیمی، فیزیک، فیزیولوژی و پزشکی، ادبیات و صلح، شامل موارد دیگری ازجمله "بهداشت عمومی"، "مهندسی"، "زیست‌شناسی" و "پژوهش‌های میان‌رشته‌ای" نیز می‌شود.

در ادامه به معرفی برخی از جوایز اعطا شده در سال ۲۰۲۲ می‌پردازیم.

ایگ‌نوبل زیست‌شناسی

ایگ‌نوبل ۲۰۲۲,برندگان ایگ‌نوبل ۲۰۲۲

سولیمری گارسیا هرناندز (Solimary García-Hernández) و گلوکو ماچادو (Glauco Machado) برندگان این بخش هستند که به بررسی تاثیر دُم‌اندازی و یبوست عقرب بر حرکت و جفت‌یابی این جانور پرداخته‌اند. طبیعت راه‌های مختلفی برای بقای موجودات در برابر شکارچیان ایجاد کرده است که قطع و جدا کردن بخشی از بدن هنگام مواجهه با تهدید، یکی از آن‌ها است. برخی از گونه‌های حشرات و عنکبوت‌ها پاهای خود را جدا می‌کنند و مارمولک‌ها دُم خود را قربانی می‌کنند. به تازگی کشف شده که برخی از گونه‌های عقرب نیز مکانیسمی مشابه مارمولک‌ها دارند. اما این نوع عقرب‌ها با جدا کردن دُم خود بخش "پس‌تنه" را به طور کامل از دست می‌دهند. این بخش شامل نیش، غدد سمی، بخش‌هایی از دستگاه تنفسی، دستگاه گردش خون و بخش انتهایی دستگاه گوارش می‌شود و در نتیجه عقرب پس از چند ماه در نتیجه ابتلا به یبوست جان خود را از دست می‌دهد. این دو محقق می‌خواستند بدانند که آیا از دست دادن پس‌تنه بر سرعت حرکت این جانور نیز تاثیر می‌گذارد یا خیر. عقرب با از دست دادن این بخش، در ابتدا شاهد کاهش ۲۵ درصدی توده‌ بدنی خود است؛ در صورتی که در ادامه یبوست باعث افزایش توده‌ بدنی جانور می‌شود. فرضیه آن‌ها این بود که سرعت حرکت عقرب در کوتاه‌ مدت افزایش و سپس کاهش می‌یابد. آن‌ها به بررسی ۱۵۴ عقرب پرداختند و این فرضیه رد شد. این بدان معناست که عقرب علاوه بر قابلیت فرار از شکارچی می‌تواند به جفت‌گیری بپردازد.

ایگ‌نوبل پزشکی

ایگ‌نوبل ۲۰۲۲,برندگان ایگ‌نوبل ۲۰۲۲

جایزه ایگ‌نوبل پزشکی به ۹ محقق اهدا شد. آن‌ها نشان دادند که جایگزین کردن یک روش سنتی در شیمی‌درمانی سمی با بستنی در کاهش عوارض جانبی این فرآیند اثر می‌گذارد.

بیماران سرطانی که تحت شیمی‌درمانی و پرتودرمانی قرار می‌گیرند، به احتمال زیاد به وضعیتی به نام موکوزیت دهان مبتلا می‌شوند، زیرا این درمان‌ها سلول‌های اپیتلیال پوششی دستگاه گوارش را شکسته و آنها را در برابر عفونت آسیب‌پذیر می‌کند. افزایش بزاق در بیماران با زخم در دهان، لثه و یا زبان همراه است و آن‌ها ممکن است در بلع با مشکل مواجه شوند. در موارد شدید، ترکیب بزاق اضافی، مخاط و درد به همراه حالت تهوع و استفراغ غذا خوردن را غیر ممکن می‌کند.

یک اقدام پیشگیرانه رایج برای این عارضه، کرایوتراپی است که معمولاً شامل مکیدن چیپس‌های یخ می‌شود. اما بیماران همیشه به طور کامل از کرایوتراپی پیروی نمی‌کنند، زیرا این چیپس‌ها به طور ناخوشایندی سرد هستند. بیماران به‌ویژه اطفال زمانی که بستنی جایگزین این چیپس‌های یخی می‌شود، در برابر این عارضه بهتر پاسخ می‌دهند. تا کنون هیچ مطالعه‌ای به طور خاص در مورد سرما درمانی به وسیله بستنی انجام نشده بود، بنابراین نویسندگان این مطالعه تصمیم گرفتند این شکاف را در پژوهش‌های علمی پر کنند.

این یک مطالعه با حضور ۷۴ بیمار با میانگین سنی ۵۸ سال انجام شد. سرما درمانی آنها شامل سه وعده بستنی بود که از کافه تریای بیمارستان تهیه می‌شد. به بیماران گفته شد که به آرامی غذا بخورند تا بستنی در دهان آن‌ها ذوب شود. نتیجه این بود که تنها ۲۸.۸۵ درصد از بیمارانی که این روش را دنبال کرده بودند، در مقایسه با ۵۹ درصدی که این فرآیند را انجام نداده بودند، دچار موکوزیت دهان شدند. این بدان معناست که خوردن بستنی یک اقدام پیشگیرانه خوب در برابر ایجاد موکوزیت دهان در بیماران سرطانی است.

ایگ‌نوبل مهندسی

ایگ‌نوبل ۲۰۲۲,برندگان ایگ‌نوبل ۲۰۲۲

پنج محقق به دلیل تلاش‌هایشان برای کشف کارآمدترین راه برای استفاده از انگشتان دست هنگام چرخاندن دستگیره در، موفق به دریافت ایگ‌نوبل مهندسی شدند.

محققان این مطالعه با تاکید بر اهمیت طراحی خوب دستگیره در، به ویژه برای ابزاری که به صورت چرخشی کنترل می‌شوند، به انجام این تحقیقات پرداختند. ممکن است که استفاده از دستگیره‌های چرخشی برای افراد مسن با مشکلات فیزیکی راحت‌تر از اهرم‌ها باشد. این مطالعه با هدف تعیین اینکه چگونه تعداد انگشتان در پاسخ به قطر دستگیره تغییر می‌کند، انجام شد.

۳۲ داوطلب که همه دانش‌آموزان ۱۹ تا ۲۰ ساله بودند، در این مطالعه شرکت کردند و مشخص شد بیشتر اوقات افراد از انگشت شست و سبابه استفاده می‌کنند و با افزایش قطر دستگیره از انگشتان اضافی بیشتری استفاده می‌شود. داوطلبان از دو تا سه انگشت برای قطر ۱۰ تا ۱۱ میلی‌متری، سه تا چهار انگشت برای دستگیره ۲۳-۲۶ میلی‌متری و از چهار تا پنج انگشت برای دستگیره ۴۵-۵۰ میلی‌متری استفاده کردند.

ایگ‌نوبل فیزیک

ایگ‌نوبل ۲۰۲۲,برندگان ایگ‌نوبل ۲۰۲۲

۶ محقق برای تلاش‌هایشان در درک تاثیر نحوه شنا کردن جوجه اردک‌ها در کاهش مصرف انرژی متابولیسمی، این جایزه را دریافت کردند.

در سال ۱۹۹۴، "فرانک فیش"، زیست‌شناس کنجکاو و از برندگان ایگ‌نوبل فیزیک سال جاری به بررسی تاثیر حرکت گروهی حیوانات در کاهش مصرف انرژی هر حیوان پرداخت. این در مورد دوچرخه‌سواران صدق می‌کند و آن‌ها برای دستیابی به کاهش ۳۸ درصدی مقاومت در برابر باد و کاهش ۳۵ درصدی در توان خروجی از این روش استفاده می‌کنند. اگرچه مدل‌های فرضی متعددی برای حیوانات در این مورد وجود داشت، اما داده‌های تجربی کم بودند.

با این حال مطالعه جوجه اردک‌هایی که از مادر خود تقلید می‌کنند و به صورت فردی شنا می‌کنند، بسیار آسان‌تر بود. "فیش" دریافت که شنا کردن به این صورت واقعاً باعث کاهش مصرف انرژی متابولیسمی می‌شود.

به سرعت به سال ۲۰۲۱ می‌رسیم، زمانی که محققان تصمیم گرفتند کار "فیش" را دوباره بررسی کنند و شنای جوجه اردک‌ها را از منظر "پدیده تداخل موج" توضیح دهند. آنها دریافتند که جوجه اردک‌ها به طور غریزی بر روی موج‌هایی که مادر آن‌ها ایجاد می‌کند، سواری می‌کنند. این کار به طور قابل توجهی کشش سطحی را کاهش می‌دهد. این مطالعه به پاسخ به این سؤال عملی کمک می‌کند که چگونه این نوع شنا به کاهش مصرف انرژی جوجه اردک‌ها کمک می‌کند.

  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش