شنبه ۰۶ بهمن ۱۴۰۳
۱۰:۳۹ - ۲۳ اردیبهشت ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۲۰۵۲۴۱
اخبار علمی و پژوهشی

دانشمندان می گویند، حس بویایی انسان دست کمی از سگ ندارد!

اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش,حس بویایی
توانایی بویایی انسان همیشه در مقابل دیگر پستاندارن به خصوص سگ ها و موش ها دست کم گرفته شده، اما مطالعات جدید نشان می دهد، باید در این زمینه تجدید نظر کنیم.

ارسطو در رسالات خود نوشته: “انسان حس بویایی ضعیفی دارد”، در حالی که چارلز داروین به این نتیجه رسیده بود که حس بویایی برای انسان متمدن “مزیتی بسیار ناچیز” به حساب می آید. اما وقتی صحبت از تشخیص بو می شود، متوجه می شویم؛ مدت هاست توانایی های انسان را در این زمینه دست کم گرفته ایم.

اکنون آنالیزهای علمی نشان می دهد، حس بویایی انسان نه تنها دست کم گرفته شده، بلکه می تواند رقیبی سرسخت برای سگ ها و موش ها باشد. جان مک گان، عصب شناسی از دانشگاه راتگرز، نیوجرسی پس از ۱۴ سال مطالعه سیستم بویایی انسان و حیوانات به این نتیجه غیر منتظره رسیده است.

مک گان می گوید: “واقعیت این است که حس بویایی انسان به همان خوبی سایر پستانداران مانند موش هاو سگ ها است. ما قادر به تشخیص دو بو هستیم که موش ها قادر به تشخیص آن نیستند. توانایی بالای سیستم بویایی انسان شگفت انگیز است.”

مک گان می گوید، جراح مغز قرن نوزدهمی به نام پل بروکا، برای اولین بار مفهوم بویایی ضعیف تر انسان را وارد مباحث علمی کرده است. استدلال بروکا برای این موضوع اندازه کوچکتر پیاز بویایی – ناحیه ای از بخش قدامی مغز که وظیفه پردازش بوها را برعهده دارد –انسان نسبت به کل حجم مغز در مقایسه با سگ و موش بود. این کشف، الهام بخش زیگموند فروید بود که باور داشت، سرکوب جنسی انسان ممکن است، به حس بویایی ضعیف ما مرتبط باشد.

اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش,حس بویاییجراح مغز قرن نوزدهمی به نام پل بروکا، برای اولین بار مفهوم بویایی ضعیف تر انسان را وارد مباحث علمی کرده است. استدلال بروکا برای این موضوع اندازه کوچکتر پیاز بویایی انسان نسبت به کل حجم مغز در مقایسه با سگ و موش بود

جراح مغز قرن نوزدهمی به نام پل بروکا، برای اولین بار مفهوم بویایی ضعیف تر انسان را وارد مباحث علمی کرده است. استدلال بروکا برای این موضوع اندازه کوچکتر پیاز بویایی انسان نسبت به کل حجم مغز در مقایسه با سگ و موش بود

حال در آخرین مقاله علمی که در نشریه ساینس منتشر شده، مک گان اشاره می کند، به لحاظ کلی پیاز بویایی انسان به نسبت بسیاری از پستانداران بزرگتر است. او می گوید: “برای این مطالعه به دانشگاه های پزشکی رفتنم و انسان را با مغز پستانداران دیگر مقایسه کردم، پیاز بویایی انسان نسبت به موش واقعا غول آسا بود.”

مک گان در ادامه مطالعات خود به معیارهای دیگری رجوع کرد که از فرضیه توانایی محدود بویای انسان پشتیبانی می کردند. انسان دارای حدود ۱۰۰۰ گیرنده بویایی است، در مقایسه با آن موش ۱۱۰۰ ژن گیرنده بو دارد که باعث شده برخی موش را در این زمینه از انسان بهتر بدانند. با این حال، مطالعات دیگر نشان می دهد، رابطه قوی بین تعداد ژن بویایی و توانایی بویایی وجود ندارد. مطالعه ای نشان می دهد، گاو ۲۰۰۰ ژن گیرنده بو دارد که خیلی از تعداد ژن های گیرنده بوی سگ بیشتر است.

کد ژن برای تشخیص بوهای مختلف گیرنده بو در بینی، به صورت انتخابی مواد شیمیایی مختلفی را در هوا تشخیص می دهد. تصور می شد، تنها حدود یک سوم از ژن های بویایی انسان موثر باشند و باقی این ژن ها بقایای تکاملی هستند. اما مطالعات اخیر نشان می دهد، شمار این ژن های بویایی بسیار بیشتر است.

مک گان می گوید، ممکن است، حتی دائما بوکشیدن برخی حیوانات موجب سردرگمی شده باشد. وقتی یک موش با بوی جدیدی مواجه می شود، خیلی سریع بو می کشد، به جز این، موش ها در واکنش به شنیدن صدای جدید و نا آشنا و یا دیدن چیزی غیر منتظره همین عکس العمل را نشان می دهند. این بو کشیدن تا حد زیادی به معنای کنجکاوی است.

اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش,حس بویاییدر برخی موارد خاص، همانند عطرها یا پیگیری بوهای خاص ما می توانیم از حیوانات بهتر باشیم، اما به سطح سگ ها نمی رسیم!

مک گان می گوید، سگ، دارای تعداد بیشتری گیرنده های بویایی نسبت به انسان است، این تا حد زیادی می تواند، توضیحی برای توانایی پایین ما برای تشخیص بوهای خاصی همچون مواد منفجره باشد. با این حال، حتی سگ ها هم نقاط ضعفی دارند. به عنوان مثال، انسان نسبت به سگ به بوی آمیل استات حساس تر است. آمیل استات ترکیب اصلی موز است، احتمالا این توانایی به این دلیل است که تشخیص بوی میوه رسیده برای اجداد ما مهم بوده، اما داشتن چنین توانایی برای سگ ها بی فایده بوده است.

این بررسی نخستین مقاله علمی نیست که نشان می دهد، توانایی بویایی انسان دست کم گرفته شده است. مطالعه ای که سال گذشته منتشر شده بود، نشان می داد که انسان ها قادر به تشخیص  یک تریلیون بوی متفاوت (البته در صحت این ادعا بحث هایی وجود دارد) است و مطالعه ای دیگر که پیش از آن انجام شد، نشان می داد، انسان ها به طور شگفت آوری قادر به تشخیص یک بو در چمن هستند.

مک گان می گوید، این یافته را مورد بررسی قرار دادم و به این نتیجه رسیدم که این شواهد قانع کننده هستند. او می گوید: “در پارک به حالت چهار دست و پا، بوی خاصی را پیگیری کردم. سعی کنید، این کار را در حیاط (منزل تان) انجام دهید، این بررسی فوق العاده جالب توجه است.”

متی کاب، استاد جانورشناسی از دانشگاه منچستر می گوید، این مطالعه نظر او را نسبت به مطالعاتی که در دوره فعالیت خود انجام داده، تغییر داده است. کاب می گوید: “ما همیشه این افسانه در ذهن داشتیم که انسان قدرت بویایی زیادی ندارد. مک گال شواهد واقعی این ادعا را مورد بررسی قرار داده است. مطالعات او نشان می دهد، این ادعاها کاملا ضعیف هستند. قصد دارم، نحوه تدریس خود را در سال آینده تغییر دهم.”

اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش,حس بویاییانسان دارای حدود ۱۰۰۰ گیرنده بویایی است، در مقایسه با آن موش ۱۱۰۰ ژن گیرنده بو دارد که باعث شده برخی موش را در این زمینه از انسان بهتر بدانند. با این حال محققان می گویند، رابطه قوی بین تعداد ژن بویایی و توانایی بویایی وجود ندارد

انسان دارای حدود ۱۰۰۰ گیرنده بویایی است، در مقایسه با آن موش ۱۱۰۰ ژن گیرنده بو دارد که باعث شده برخی موش را در این زمینه از انسان بهتر بدانند. با این حال محققان می گویند، رابطه قوی بین تعداد ژن بویایی و توانایی بویایی وجود ندارد.

اما در مقابل بسیاری از دانشمندان هم نسبت به یافته های مک گال، شکاک هستند.  الکساندرا هوروویتس، دانشمندی از کالج بارنارد در نیویورک که سیستم بویایی سگ سانان را مطالعه می کند، می گوید، در حالی که سگ ها قادر به پیگیری بوها، پیدا کردن مواد مخدر و تشخیص سرطان تخمدان در نمونه های پلاسما هستند.”انسان به سختی متوجه بوی بد در قطار می شود و یا اینکه در هنگامی که وارد منزل می شویم، می فهمیم کسی در حال آشپزی است.”

او در ادامه می گوید:” در برخی موارد خاص، همانند عطرها یا پیگیری بوهای خاص ما می توانیم از حیوانات بهتر باشیم، اما به سطح سگ ها نمی رسیم.”

techera.ir
  • 15
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش