پنجشنبه ۱۴ تیر ۱۴۰۳
۱۲:۴۲ - ۳۰ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۷۷۱۵
اخبار علمی و پژوهشی

علت واقعی بروز فاجعه چرنوبیل چیست؟

فاجعه چرنوبیل,اخبار علمی,خبرهای علمی,پژوهش
با گذشت بیش از ۳ دهه از انفجار نیروگاه اتمی چرنوبیل، محققان سوئدی از احتمال اشتباه در تشخیص علت بروز این فاجعه خبر می دهند.

در سال ۱۹۸۶ یکی از چهار رآکتور نیروگاه هسته ای چرنوبیل در اوکراین منفجر شد و بزرگترین فاجعه اتمی جهان بوقوع پیوست. در آن زمان، نتایج تحقیقات و تجزیه و تحلیل نشان داد که "انفجار بخار"، علت حادثه بوده و از آن زمان، این موضوع به عنوان علت حادثه پذیرفته شد.

 

چندین رویداد در صبح روز ۲۵ آوریل ۱۹۸۶ بوقوع پیوستند که با بروز این فاجعه در ارتباط بودند. اپراتورها، رآکتور را با قدرت پایین و بدون در نظر گرفتن اقدامات ایمنی مناسب به کار انداختند. در آن زمان، رآکتورها چیزی به نامpositive void coefficient داشتند، بدین معنی که وقتی خنک کننده آب به بخار تبدیل می شود، توان خروجی افزایش می یابد.

 

کارگران نیروگاه تلاش کردند تا آزمایشی برای ایجاد یک چرخه بازخورد مثبت انجام دهند. سیستم کنترل اتوماتیک رآکتور در این فرآیند مداخله کرده و با وارد کردن میله های کنترل (control rods)، قدرت را در سطح پایین نگه می دارد. به دلایلی که بطور کامل مشخص نشده اند، سیستم خاموش کردن اضطراری توسط فردی فعال شد؛ ورود کامل میله های کنترل موجب افزایش خطرناک انرژی و ایجاد بخار بیشتر شد.

 

فاجعه چرنوبیل: انفجار بخار یا انفجار هسته ای؟

این افزایش در فشار بخار و گرما، باعث ترکیدن لوله های فشار حاوی سوخت شد. به نظر می رسد، این اتفاق درست در زمان وقوع نخستین انفجار بخار روی داده و باعث از بین رفتن سقف رآکتور و آزاد شدن مواد رادیواکتیو به جو شد و چند ثانیه بعد نیز انفجار دوم روی داد.

 

تناقض در نتایج مطالعه اصلی و اخیر

گروهی از محققان سوئدی بار دیگر علت بروز این حادثه را مورد ارزیابی قرار دادند. لارس اریک د گیر (Lars-Erik De Geer) متخصص فیزیک هسته ای در آژانس تحقیقات دفاعی سوئد، محققان موسسه هواشناسی و هیدرولوژی سوئد، و دانشگاه استکهلم در تحقیقات خود دریافتند که انفجار نخست به احتمال زیاد هسته ای بوده است.

 

اگر نتایج مطالعه اخیر درست باشد، یافته های آنها با تضمین های قبلی که هیچ نیروگاه هسته ای تاکنون با انفجار هسته ای روبرو نشده یا چنین انفجاری "غیرممکن" است، در تناقض خواهد بود.

 

دو انفجار باعث پرتاب مواد رادیواکتیو به هوا شده و باد، آنها را به سراسر اروپا منتقل کرد. در سال ۱۹۸۶، محققان موسسه رادیوم خلپین VG در لنینگراد، (رسوبات) ذرات رادیواکتیو را به شکل ایزوتوپ های زنون(xenon isotopes) در شهر چرپووتس (Cherrepovets) در ۳۷۰ کیلومتری شمال مسکو و یک هزار کیلومتری چرنوبیل شناسایی کردند.

 

تجزیه و تحلیل ایروتوپ ها نشان داد که آنها به تازگی تولید شده بودند، تقریبا توسط همجوشی هسته ای که وقوع یک انفجار هسته ای را نشان می دهد.

 

اما این شهر خارج از مسیر گسترش آلودگی چرنوبیل بود. به گفته د گیر (De Geer)، اگر یک انفجار هسته ای در نیروگاه روی داده باشد، می تواند مواد رادیواکتیو را تا ارتفاع بیش از ۳ کیلومتری، به الگوهای آب و هوایی درحال حرکت به سمت شهر چرپووتس پرتاب کرده باشد.  

 

محققان سوئدی تأکید می کنند: این احتمال وجود دارد که هرگز نتوانیم آنچه درون رآکتور اتفاق افتاده است را مشخص کنیم؛ با این حال، تئوری جدید می تواند درک دانشمندان از اثرات شدیدی که ناشی از اشتباه در طراحی اولیه رآکتورهایی از نوع RBMK (از جمله رآکتور نیروگاه چرنوبیل) است را افزایش دهد.

 

نتایج مطالعه اخیر در مجله Nuclear Technology منتشر شد.

 

 

 

sinapress.ir
  • 50
  • 25
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش