پژوهشگران یک روش بازیافت برای لباس ها توسعه داده اند که پایداری بیشتری در دنیای مد ایجاد می کند.
به گزارش ایسنا به نقل از نیواطلس، ضایعات حاصل از صنعت مد و لباس بسیار گسترده است و بازیافت لباسهای ساخته شده از نخ کار سختی است. در این راستا پژوهشگران یک روش جدید توسعه داده اند که نخ را به یک فیبر تبدیل می کند که برای تولید انبوه مناسب است.
این که بازیافت لباس هایی مانند شلوار و پیراهن بسیار سخت است، حداقل به روشی که سبب تولید مجدد اقلام با همان کیفیت شود، به این دلیل است که معمولاً از ترکیبی از الیاف ساخته شده اند.
به عنوان مثال، پارچه موجود در یک پوشاک میتواند شامل پلی استر، الاستن یا سایر الیاف شیمیایی شود و حل ترکیبات درست از این مواد بدون معناست.
تیم تحقیقاتی مؤسسه "Fraunhofer" نوعی از فیبر تولید شده که "فیبر ریون ویسکوز" شناخته می شود را مورد توجه قرار دادند.
این ماده عموما از سلولز مبتنی بر چوب ساخته شده که بعنوان یک "خمیر" آغازگر عمل می کند که پس از حل در محلول، درون فیبرهای سلولزی بازسازی شده می چرخد.
پژوهشگران این پروژه با یک شرکت سوئدی همکاري کرده و مواد آغازگری تولید کردند که دوست دار محیطزیست است.
این پژوهشگران قادرند با تنظیم پارامترهای مناسب برای فرآیند حل کردن و چرخش، به طورمثال در مراحل فیلتراسیون مؤثر، الیاف خارجی را از خمیر خارج کنند.
تیم تحقیقاتی این پروژه توانست الیافی با اندازه چندین کیلومتر تولید کند که صد درصد از سلولز ساخته شده و کیفیت آن با سلولزهای مبتنی بر چوب قابل مقایسه است.
این روش با رویه های استاندارد برای تولید "ریون ویسکوز" سازگار است و میتواند بعنوان راهی برای بازیافت لباسهای نخی استفاده شود.
لباس های نخی معمولاً سوزانده میشوند یا بعنوان زباله دفن می شوند. ولی حال میتوان این لباس ها را با این روش چندین بار بازیافت کرد تا پایداری بیشتری در دنیای مد و لباس ایجاد شود.
پژوهشگران گفتند: با بهینه سازی فرآیند جداسازی و تشدید تصفیه فیبرهای خارجی در فرآیند چرخش، ما در نهایت خواهیم توانست فیبر نخی طبیعی بازیافتی را بعنوان یک منبع جایگزین برای سلولز و مواد اولیه خام استفاده کنیم.
- 10
- 2