دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۷۱۰۰۰۰۶۳

'طالع‌ بینی' دانشی مردود از منظر علم

دانش طالع‌ بینی,طالع‌ بینی از منظر علم,طالع‌ بینی
'طالع‌بینی' یک دانش باستانی و پرطرفدار است که همچنان شواهد کافی برای اثبات آن از منظر علم وجود ندارد. اما با این وجود این دانش باستانی همچنان علاقه‌مندان فراوانی را سرگرم می‌کند.

به گزارش ایسنا، به طور کلی طالع‌بینی بررسی ارتباط میان روز تولد افراد و ویژگی‌های شخصیتی آنها از طریق یافتن رابطه با اجرام کیهانی است. طالع‌بینی علم محسوب نمی‌شود، چرا که اطلاعات ورودی و خروجی آن از منظر علم نه تنها قابل اثبات نیست، بلکه ممکن است در شرایط مشخص خروجی آن نیز متفاوت باشد.

 

مهمترین دلیل برای توضیح محبوبیت دانش طالع‌بینی، علاقه مردم نسبت به آگاهی از آینده و سرنوشت خودشان است. در واقع طالع‌بینی به علت گره خوردن به باورها و اعتقادات مردم همچنان بدون هیچ جایگاه علمی، طرفداران بیشماری در جهان دارد.

 

واژه طالع‌بینی یا astrology یکی از مشتقات واژه اولیه لاتین  astrologia مربوط به یونان باستان است. به طور کلی طالع‌بینی و آداب و رسوم آن در بسیاری از فرهنگ‌های کهن و باستانی مثل تمدن‌های هند، چین و مایا پذیرفته شده و به عنوان جزء اساسی از فرهنگ و باورهای عمومی این جوامع شناخته می‌شود.

 

از دیگر دلایل محبوبیت طالع‌بینی در بین مردم، علاقه مشترک انسان‌ها برای کشف اسرار ناشناخته آسمان مرموز شب است. تماشای آسمان و حرکت اجرام آسمانی همیشه برای بشر حیرت انگیز و البته اسرارآمیز بوده است.

 

شرایط زندگی مردم در تمدن‌های باستانی با مردم پیشرفته امروز کاملا متفاوت بوده است. آنها در دنیایی به دنیا آمدند که هر شب شاهد آسمانی آبی و به دور از آلودگی‌های نوری و شیمیایی و همواره مجذوب این زیبایی بودند.

 

انسان در دوران باستان با داشتن ویژگی مثل احساس کنجکاوی، با چشمانی حیرت زده به آسمان شب خیره شده و  وضعیت و حرکت اجرام آسمانی را همواره نظاره‌گر بوده است. انسان‌ عصر کهن با ثبت و مطالعه چگونگی این تغییرات و یافتن ارتباط بین آنها و اتفاقات زمینی شاخه‌ای از علوم باستانی را پدید آورد که امروزه علاقه‌مندان زیادی را برای پیش‌بینی آینده جذب کرده است.

 

امروزه طالع‌بینی و فرهنگ استفاده از آن و همچنین تعمیم یافته‌های موجود در آن به زندگی واقعی حتی در جوامع پیشرفته نیز مشاهده می‌شود. مثلا در انگلستان متخصصان طالع‌بینی با استفاده از جدول صور فلکی سرنوشت ازدواج و سرانجام آن را پیش‌بینی می‌کنند.

 

متخصصان طالع‌بینی حتی در کشورهای پیشرفته نیز با بررسی و آنالیز تاریخ، زمان و محل مراسم عروسی و مقایسه آن با وضعیت ستارگان به نتایج جالب توجهی می‌رسند. از نظر کارشناسان این حوزه وضعیت سیاره ونوس یا زهره بیشترین تاثیر را در سرانجام ازدواج دارد، چرا که این سیاره در بین تمام فرهنگ‌ها به عنوان سبمل عشق و محبت شناخته شده است.

 

در فرهنگ انگلیسی نیز مشابه فرهنگ ایرانی طالع‌بینی تشخیص بهترین زمان برای انجام کارهای مهم نیز وجود دارد،طالع‌بینی Electional astrology  با تمرکز بر وضعیت سیارات بهترین زمان برای انجام یک کار مهم را پیشنهاد می‌کند.

 

در انگلستان شرکت‌هایی هستند که با مجوز قانونی، طالع‌بینی ازدواج را برای افراد علاقه‌مند انجام می‌دهند.

 

لیزا شیام، مدیر یکی از شناخته‌شده ترین شرکت‌های طالع‌بینی در بریتانیا است که خدمات طالع‌بینی و فرجام هر ازدواج را برای زوج‌های علاقه‌‌مند انجام می‌دهد.

 

وی با دریافت اطلاعات معمولی از نامزدهای جوان در مورد زمان برگزاری مراسم عروسی و موقعیت آن و مقایسه این اطلاعات با وضعیت سیاره زهره یا سمبل عشق و علاقه متوجه می‌شود که آیا وضعیت انرژی و نوع آن برای روز تعیین شده عروسی مناسب است یا خیر. در غیر اینصورت وی یک روز مناسب را پیشنهاد می‌دهد.

 

با وجود تمام تناقض‌های موجود در صحت و دقت پیش‌بینی‌های دانش طالع‌بینی برخی از کارشناسان بر این باورند که حرفه سنتی و باستانی طالع‌بینی از دقت مطلوبی برخوردار بوده، اما با رشد فناوری و علم نجوم در قرن ۲۰، یافته‌های طالع‌بینی تحت تاثیر سایر رشته‌های علوم انسانی مثل روانشناسی کمرنگ‌تر شده است.

 

دانشمندان معتقدند که ریشه یا خاستگاه اصلی طالع‌شناسی مربوط به فرهنگ‌ها و تمدن‌هایی است که با توجه به تغییرات در صور فلکی و ثبت آنها و همچنین مقایسه آنها با رویدادهای آن زمان به طور تدریجی تبدیل به یک ابزار برای پیش‌بینی آینده شده است.

 

در واقع طالع‌بینی یک دانش تحول یافته در زمانی کوتاه نیست، بلکه این علم حاصل مشاهدات و ثبت وضعیت ستارگان و سیارات در طول بیش از ۲۳۰۰ سال یعنی از زمان مرگ اسکندر مقدونی در سال ۳۲۳ قبل از میلاد معروف به دوره هلنیستی است.

 

با گسترش روانشناسی مدرن در قرن ۱۹، دوران جدید در عرصه علوم انسانی شکل گرفت. امروزه اکثر روانشناسان معتقدند که طالع‌بینی یا طالع‌شناسی تنها یک علم خیالی است که بر اساس باورهای گذشتگان در مورد نقش صور فلکی در زندگی بشر بنیان‌گذاری شده است.

 

با وجود تمام تناقض‌ها و کشمکش‌های بین علم نوین و طالع‌بینی هنوز هستند کسانی که به طور جدی این دانش را دنبال می‌کنند، اما از نظر دانشمندان و یافته‌های به دست آمده در طول چند دهه تحقیق و پژوهش ثابت شده است که صرفا تولد در یک ماه مشخص تاثیر ثابت‌ شده‌ای روی شخصیت انسان ندارد، چرا که دانشمندان توانسته‌اند با شبیه‌سازی فصول در آزمایشگاه، شرایط را به گونه‌ای کنترل کنند که موش‌هایی که در بهار دنیا می‌آیند دارای خصوصیات موش‌های متولد شده در پائیز باشند.

 

طبق آخرین یافته‌های علمی، بیشترین تاثیر در سرنوشت و آینده انسان درست در زمان تشکیل و رشد اولیه انسان در رحم مادر شکل می‌گیرد.

 

اطلاعات به دست آمده حاصل از یکی از بزرگترین پروژه‌های موسسه ملی سلامت آمریکا نشان می‌دهد که وضعیت اتصالات نورولوژیک مغز و عملکرد بخش‌های مختلف بدن مانند قلب،کلیه و پانکراس، سیستم ایمنی و احتمال ابتلا به برخی از بیماریها مثل آلرژی، آسم و همچنین عملکرد و توانایی شناختی مغز  تابع شرایط ۹ ماه بارداری هستند.

 

بر اساس این تحقیقات عوامل خارجی مثل موسیقی، هوا، غذا، نوشیدنی‌ها، مواد شیمیایی موجود در محیط و حتی احساساتی که مادر در طول دوره بارداری خود تحمل می‌کند، فاکتورهایی هستند که مستقیما بر روی جنین تاثیر می‌گذارند. بنابراین توجه به کیفیت  دوران بارداری بهترین روش علمی برای تضمین سلامت روحی و روانی کودک و آینده او است.

 

منابع

https://www.nih.gov

 

http://uk.businessinsider.com

 

https://qz.com

 

https://www.theatlantic.com

 

https://www.nytimes.com

 

isna​.‎​ir
  • 17
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش