چهارشنبه ۱۳ تیر ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۸۰۱۰۰۰۲۹

سیاهچاله چیست؟

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله
سیاهچاله چیست، چگونه شکل می‌گیرد، از چه بخش‌هایی تشکیل شده است، چه تعداد سیاه چاله در کهکشان‌ها داریم و درون سیاهچاله‌ها چه خبر است؟ در این مقاله سعی داریم به همه این سوال‌ها پرامون سیاه چاله یا Black Hole پاسخ دهیم.

سیاهچاله‌ها اشیای بسیار پرجرمی هستند که حتی نور هم نمی‌تواند از میدان گرانشی آن بگریزد و با توجه به این که نوری از درون آن ساطع نمی‌شود به طور مستقیم قابل رویت نیست. سال‌هاست که دانشمندان از وجود سیاهچاله (Black Hole) مطلع هستند و این سیاهچاله‌ها با میدان گرانشی فوق‌العاده قدرتمند خود، وجودشان را اثبات می‌کردند. حالا برای نخستین بار تصویر واقعی از یک سیاهچاله توسط فیزیکدانان به ثبت رسیده است. این تصویر از سیاهچاله‌ای در کهکشان M87 و در جایی که بیش از ۵۰ میلیون سال نوری با زمین فاصله دارد ثبت شده و عصر جدیدی را درباره سیاهچاله‌ها آغاز کرده است. به همین بهانه قصد داریم در این مقاله به این موضوع بپردازیم که سیاهچاله چیست، چگونه شکل می‌گیرد و درون آن چه می‌گذرد؟

سیاه چاله به ناحیه‌ای از فضا-زمان گفته می‌شود که اثر گرانشی فوق‌العاده قدرتمندی دارد و هر چیزی، حتی تابش‌های الکترومغناطیسی مانند نور را به درون خود می‌کشاند. مرز این ناحیه از فضا-زمان که هیچ چیزی پس از عبور از آن نمی‌تواند به بیرون بگریزد را افق رویداد نامگذاری کرده‌اند.

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله

نیروی جاذبه نزدیک سیاهچاله بسیار قوی است، چرا که همه مواد سیاهچاله در مرکز یک نقطه متمرکز شده‌اند. این نقطه را یک تکینگی یا سینگولاریتی (Singularity) می‌نامند و برخی فیزیکدانان معتقدند این نقطه حتی از هسته یک اتم نیز کوچک‌تر است. سیاه چاله‌ها به رنگ سیاه هستند چون هیچ نوری از سطح آن به بیرون راه پیدا نمی‌کند.

چگونگی شکل‌گیری سیاهچاله‌ها

سیاهچاله‌های ستاره‌ای، عمومی‌ترین نوع سیاهچاله هستند. وقتی یک ستاره بزرگ با جرم بیش از ۲۰ برابر خورشید تحت نیروی ناشی از گرانش و در اثر یک انفجار ابرنواختری در پایان عمرش، از داخل منفجر می‌شود، به یک سیاهچاله تبدیل می‌گردد. جرم سیاهچاله‌ها با دریافت جرم از اطراف و با جذب ستارگان پیرامون و به هم پیوستن سیاهچاله‌های مختلف، افزایش می‌یابد و ممکن است سیاهچاله کلان جرم با جرمی میلیون‌ها برابر خورشید تشکیل شود. فیزیکدانان می‌گویند در مرکز کهکشان راه شیری یک سیاه چاله بسیار پرجرم با جرمی بیش از ۳ میلیون برابر خورشید قرار دارد.

سیاهچاله‌ها به دلیل آن که نوری از آن‌ها خارج نمی‌شود، در حالت عادی قابل دیدن نیستند و تصویری که اخیرا منتشر شده، اولین تصویر واقعی از افق رویداد یک سیاهچاله است.  واژه سیاهچاله فضایی اولین بار توسط جان ویلر مطرح شد، اما در سال ۱۹۱۵ میلادی آلبرت اینشتیننظریه گرانش خود را با نام نسبیت عام ارائه داد. این نظریه جنبه‌های اخترفیزیکی بسیاری مهمی دارد و وجود سیاهچاله‌ها را به عنوان وضعیت پایانی ستاره‌های بزرگ پیش‌بینی می‌کرد. طبق قانون نسبیت، یک سیاه چاله زمانی ممکن است شکل بگیرد که یک جرم سنگین، سوخت هسته‌ای خود را از دست بدهد و در اثر نیروی جاذبه خودش در خود فرو بریزد.

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله

افق رویداد

مهم‌ترین ویژگی که یک سیاهچاله را تعریف می‌کند، پیدایش افق رویداد آن است. افق رویداد تقریبا به شکل کروی حول نقطه مرکزی سیاه چاله بوده و ناحیه‌ای است که عبور نور و ماده از آن فقط در یک جهت و به طرف درون آن امکان می‌پذیرد. در واقع افق رویداد، یک ویژگی تعریف شده است که حدود سیاهچاله را مشخص می‌کند.

استیون هاوکینگ در سال ۲۰۱۵ گفت سیاهچاله‌ها اطلاعات مربوط به چیزهایی که درونشان سقوط کرده‌اند را ذخیره می‌کنند. به گفته وی، این اطلاعات در داخل سیاهچاله ذخیره نمی‌شود، بلکه در سرحد آن یعنی در همان افق رویداد ذخیره می‌شوند.

تعداد سیاهچاله‌ها

تعداد سیاهچاله‌ها در جهان به اندازه‌ای زیاد است که نمی‌توان آن‌ها را شمرد. به عنوان مثال کهکشان راه شیری به تنهایی حدود ۱۰۰ میلیارد ستاره دارد و از هر هزار ستاره، تقریبا یکی‌شان به اندازه‌ای بزرگ است که می‌تواند به سیاهچاله تبدیل شود. پس می‌توان حدس زد که کهکشان راه شیری حدود ۱۰۰ میلیون سیاهچاله ستاره‌ای دارد، اما تاکنون تعداد محدودی از آن‌ها شناسایی شده‌اند.

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله

درون سیاهچاله چه خبر است؟

بر خلاف برخی فیلم‌های علمی تخیلی که درباره سیاهچاله‌ها ساخته شده است، سفر به درون یک سیاه چاله، سفری بدون بازگشت است. اول این که سفر به نزدیک‌ترین سیاهچاله هم حداقل چند هزار سال نوری طول می‌کشد. حتی اگر به فناوری سفر میان ستاره‌ای و ساخت فضاپیمایی با سرعت فرانور دست پیدا کنیم، باز هم نمی‌توانیم از درون یک سیاه چاله جان سالم به در ببریم.

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله

پس از ورود به سیاه چاله بدن انسان مانند اسپاگتی کش می‌آید و سپس متلاشی می‌شود. فرضیه‌ها حاکی از آن است که اگر سیاه چاله کوچک باشد، متلاشی شدن بدن انسان قبل از این که به افق رویداد نزدیک شویم روی می‌دهد، اما اگر سیاهچاله عظیم باشد شاید بتوانید به سلامت افق رویداد را رد کنید و بدنتان دیرتر متلاشی می‌شود. البته برخی فیزیکدانان نیز می‌گویند افق رویداد مانند یک دیوار آتش است و قبل از متلاشی شدن بدن، در افق رویداد می‌سوزید.

دانشمندان می‌گویند سیاهچاله‌ها در فضا حرکت نمی‌کنند تا ستاره‌ها، ماه‌ها و سیاره‌ها را ببلعند و هیچ سیاهچاله‌ای هم آنقدر به منظومه شمسی نزدیک نیست تا زمین به داخل آن بیفتد. حتی اگر یک سیاهچاله جای خورشید را بگیرد باز هم گرانشی معادل گرانش فعلی خورشید می‌داشت و سیاره‌های منظومه شمسی مانند الان به دور آن مدار می‌زدند. البته خورشید هیچوقت به یک سیاه چاله تبدیل نمی‌شود چون جرم آن به اندازه کافی بزرگ نیست که بتواند یک سیاهچاله تشکیل دهد.

دانستنی های علمی,اطلاعات درباره سیاهچاله,بررسی جزییات سیاهچاله

  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش