چهارشنبه ۰۳ بهمن ۱۴۰۳
کد مقاله: ۹۹۰۸۰۰۰۰۷

مراحل کاشت سیب زمینی و نکاتی درخصوص آن

کاشت سیب زمینی,طریقه کاشت سیب زمینی,عمق کاشت سیب زمینیبهترین نوع خاک برای کاشت سیب زمینی زمینهای هوموسی نرم از جنس رسی شنیست
کاشت سیب زمینی شبیه دیگر محصولات زراعی از صیفی جات، نیازمند رعایت آداب و اصول مخصوص بخود میباشد و انتخاب نوع سیب زمینی بسته به دیگر شرایط از عوامل مهم در این زمینه می باشد. سیب زمینی گونه های مختلفی دارد و به ارقام زودرس، معمولی و اصلی دسته بندی می شود.

سیب زمینی 

سیب زمینى محصول فصل سرد و طالب آب و هواى خنک مى باشد. دماى مناسب هوا برای کاشت سیب زمینی، روزها ۲۰ درجه سانتى گراد و شب ها ۱۴- ۱۲ درجه سانتى گراد مى باشد. سیب زمینى در هر نوع خاکى که داراى عمق و زهکشى کافى باشد قابل کشت است ولی خاک ترجیحى لوم یا لوم شنى با PH کمى اسیدى (۵/۶- ۰۰) مى باشد. سیب زمینی گونه های مختلفی دارد که معمولاً با نام زودرس، معمولی (second early) و اصلی (main crop) توصیف می شوند. این نام ها نشان میدهند که این سیب زمینی ها چه زمانی محصول میدهند، به چه فضایی احتیاج دارند، با چه فاصله ای از هم و چه موقع باید کاشته شوند.

سیب زمینی بعـد از گنـدم، برنـج و ذرت، بیشتریـن سـهم را در میـزان تولید محصولات غذایـی داراسـت و نقـش مهمـی در تغذیه و سـبد غذایی جمعیـت جهان دارد. در کشـورهای درحال توسـعه، اهمیـت غذایـی سـیب زمینی به مراتـب بیشتـر اسـت و در ایـران نیـز بعـد از گنـدم، رتبـه دوم را بـه خـود اختصاص داده اسـت. بـرای کاشت سیب زمینی، آب مهم تریـن عامـل اسـت کـه بـا توجـه بـه مشـکل کم آبـی در کشـور، تـلاش در جهـت اسـتفاده بهینه از آبهای اسـتحصالی و کاهش برداشـت از منابع آب زیرزمینی، اجتناب ناپذیر اسـت.

نحوه القای جوانه زنی قبل از کاشت سیب زمینی

Chitting یعنی ترغیب سیب زمینی بذری به جوانه زدن پیش از کاشت سیب زمینی است. حدود ۶ هفته پیش از نشاء کردن سیب زمینی این کار را از اواخر دی ماه در نقاط گرم تر کشور و یا در بهمن ماه در نقاط سرد تر کشور شروع کنید. هر سیب زمینی بذری دارای سر گردتر و ضخیمی است که چند «چشم» دارد. قسمت های غده مثل سیب زمینی را به گونه ای بگذارید که سر ضخیم آن در بالاترین قسمت سینی یا جعبه تخم مرغ و در مقابل نور طبیعی زیادی قرار گیرد. زمانی که جوانه ها به ۱.۵ تا ۲.۵ سانتیمتر رسیدند، آماده کاشت در بیرون هستند.

طرز کاشت سیب زمینی,کاشت سیب زمینی,مراحل کاشت سیب زمینیاز کاشت سیب زمینی در مکان های مستعد سرما بپرهیزید

مراحل کاشت سیب زمینی 

سیب زمینی بیش از هر نوعی از غلات، مواد مغذی مورد نیاز انسان را در زمان كمتر و با زمین كمتر و در شرایط آب و هوائی دشوارتر میتواند تامین كند. در ادامه مراحل کاشت سیب زمینی ذکر شده است:

۱. بذر سیب زمینی تهیه کنید:

بذر سیب زمینی که به دکمه یا تکمه مشهور است را خریداری کنید. این بذر فقط برای کاشت سیب زمینی است و مصرف خوراکی ندارد.

۲. پر کردن نیمی از گلدان با خاک:

ابتدا قبل از شروع کاشت سیب زمینی بهتر است سیب زمینی ها را برای یک روز در یک محیط خنک و تاریک نگهداری کنید. در صورت بزرگ بودن سیب زمینی ها می توانید آن ها را از وسط برش بزنید. توجه کنید در هر نیمه از سیب زمینی جوانه برای رشد وجود داشته باشد. بعد از انتخاب گلدان مناسب با تعداد سوراخ های کافی برای زهکشی، در حدود نصف حجم گلدان را با خاک پر کنید. در گلدان با عمق ۳۰ سانتیمتر در حدود ۱۵ سانتیمتر خاک مناسب می باشد. توجه کنید هر چه حجم گلدان بیشتر باشد تعداد جوانه ها و سیب زمینی های برداشتی بیشتر خواهد بود.

فصل کاشت سیب زمینی,کاشت سیب زمینی در منزل,کاشت سیب زمینیکاشت سیب زمینی داخل گلدان یکی از ساده ترین راه های پرورش سیب زمینیست

۳. ته گلدان را سوراخ کنید:

بذر سیب اگر به بازه زمانی طولانی در آب زیاد قرا بگیرد می پوسد. پس لازم است در کاشت سیب زمینی برای جلوگیری از این امر، سوراخ هایی را ته ظرف ایجاد کنید تا آب اضافی از آن خارج شود.

۴. غنی سازی خاک:

اگر خاک گلدان برای کاشت سیب زمینی را با کود چند منظوره مخلوط کنید، مواد غذایی مورد نیاز بذر تامین می شود. همینطور شما میتوانید میزان کود حیوانی مانند کود مرغی، ماهی خشک خرد شده، پودر استخوان و خزه دریایی نیز استفاده کنید.

کاشت سیب زمینی,نحوه کاشت سیب زمینی,کاشت سیب زمینی در گلدانبرای کاشت سیب زمینی، آنرا در ظرفی بکارید که عمق و عرض آن حداقل ۳۰ سانتی متر باشد

۵. بذرهای سیب زمینی را در جای سرد و تاریک قرار دهید:

برای کاشت سیب زمینی، بذرها را داخل ظرفی مانند جعبه تخم مرغ بگذارید و در جای تاریک، خشک و خنک قرا دهید. کابینت یا انباری داخل زیر زمین برترین مکان برای نگهداری آنهاست. هر روز به آن ها سر بزنید. بعد از این که تعدادی دکمه روی آن ها ایجاد شد، سیب زمینی ها را به مکانی روشن و خنک انتقال دهید. سیب ها را در آن جا قرار دهید تا دکمه های آن زیادتر شده و جوانه هایی به رنگ سبز تیره کوچک روی آن رشد کند. 

۶. دکمه های اضافی را جدا کنید:

هر چه دکمه های بیشتری داشته باشید، سیب زمینی های بیشتری خواهید داشت. از طرفی هر چه تعداد دکمه ها بیشتر باشد، سیب های کوچک تری برداشت خواهید کرد در واقع کیفیت کمتری خواهند داشت؛ پس بهتر است در کاشت سیب زمینی سه تا از دکمه های بزرگتر و سفت تر را نگه دارید و بقیه را یا چاقویی تیز جدا کنید.

۷. سیب زمینی را نصف کنید:

هنگام کاشت سیب زمینی اگر نمی خواهید دکمه ها را جدا کنید، میتوانید سیب را نصف کرده و از هر نیمه بعنوان یک بذر مستقل استفاده کنید. هر نیمه باید وزنی حدود ۴۵ تا ۶۰ گرم داشته باشد و دو یا سه دکمه روی آن باشد. هر نیمه را چند روز در معرض هوای آزاد بگذارید تا سطح باز آن ها خشک و پینه ای شود.

۸. کاشت سیب زمینی:

در این مرحله سیب زمینی هایی که در حدود یک روز در فضای تاریک و خنگ نگهداری شده است را بر روی خاک گذاشته، به صورتی که جوانه ها به سمت بالا باشند. کف گلدان را سنگریزه یا تکه های شکسته شده گلدان های سفالی بریزید. وجود آنها روند زهکشی را آسان تر کرده و سبب می شود آب اضافی از گلدان خارج شود. ۱۰ الی ۱۵ سانتی متر از گلدان را خاک بریزید با دستتان به آرامی روی خاک فشار وارد کنید تا هوای بین خاک از بین رفته و توده منسجم و محکمی ایجاد شود. توجه داشته باشید کاشت سیب زمینی را در گلدانی با عمق ۳۰ سانتیمتر در حدود ۳ سیب زمینی با فاصله های معین بکارید تا سبب شلوغی و تراکم گلدان نشود. بعد از ثابت کردن جای سیب زمینی ها روی آن ها را با خاک بپوشانید. 

تصاویری از کاشت سیب زمینی,کاشت سیب زمینی,زمان کاشت سیب زمینیبرای کاشت سیب زمینی گلدان را تا نیمه پر از کود چند منظوره یا کود مرغوب خاک باغچه کنید

۹. آبیاری گلدان:

بعد از اتمام کاشت سیب زمینی، گلدان را مقداری آبیاری نمایید تا خاک خیس شده و اندکی آب از زیر گلدان خارج شود. سیب زمینی به صورت کلی احتیاج به آب زیادی ندارد. با توجه به منطقه جغرافیایی و وضعیت دما به آبیاری گلدان ادامه دهید. بطور رایج گلدان به ۳۰ الی ۵۰ میلی لیتر آب در هفته نیازمند است. در فصل گرما گلدان نیاز به آبیاری بیشتری دارد. اگر در ابتدای کاشت سیب زمینی به گلدان آب زیادی بدهید و بعد به گلدان آب لازم نرسد سبب بد شکل شدن سیب زمینی ها خواهد شد. در حدود ۲ هفته پیش از برداشت آبیاری را قطع کنید.

۱۰. فضای نگهداری از گلدان سیب زمینی:

سیب زمینی در درون خاک رشد می کند ولی ساقه ها و برگ های آن بیرون از خاک هستند و غده ها در زمان رشد احتیاج به محافظت از نور خورشید دارند. نور زیاد خورشید باعث سبز شدن سیب زمینی میشود. برترین مکان برای رشد سیب زمینی بیرون از فضای خانه و در محیطی هست که هم در معرض سایه و هم نور خورشید باشد. ساقه ها و برگ های سیب زمینی در زمان رشد نیاز به نور خورشید دارند به همین منظور پس از کاشت سیب زمینی در گلدان، گلدان را در جایی بگذارید که در روز حدود ۶ الی ۸ ساعت نور آفتاب دریافت کند.

۱۱. زمان برداشت محصول:

حدود ۴ الی ۶ ماه بعد از کاشت سیب زمینی، زمان برداشت این محصول است. بعد از رشد و آبیاری صحیح، سیب زمینی جوانه زده و از خاک بیرون می آید سپس ساقه و برگ های آن رشد میکند. زمان برداشت محصول بعد از زرد شدن برگ ها و ساقه های سیب زمینی می باشد. در صورت زرد شدن برگ ها و ساقه ها می توانید گیاه را از گلدان خارج کنید. در قسمت وسط و بالای ریشه ها به دنبال سیب زمینی ها بگردید.

زمان مناسب کاشت سیب زمینی,روش کاشت سیب زمینی,کاشت سیب زمینیپس از کاشت سیب زمینی زمانیکه برگ ها خشک و ساقه ها زرد شدند زمان برداشت است

نکات مهم در کاشت سیب زمینی

سیب زمینی گیاهی روز بلند است و به نور فراوانی نیاز دارد. از کاشت سیب زمینی در اماکن مستعد سرما بپرهیزید چون به رشد برگ های آن آسیب می زند. سیب زمینی با رشد زود هنگام خود میتواند به زدودن علف های هرز داخل یک باغ یا باغچه کمک کند. اگر تصمیم دارید در یک زمین پر از علف هرز یا در علفزاری قدیمی سبزی بکارید، سیب زمینی ها میتوانند با برگ های زود رشد و زیاد خود، به زدودن علف های هرز کمک کنند.

در صورتیکه فضای زیادی برای کاشت سیب زمینی ندارید، بهتر است سیب زمینی های زودرس بکارید و همچنین خوب است گوشزد کنیم که احتمال آفت زدگی گونه های زودرس با توجه به اینکه خیلی زود برداشت میشوند، کم تر است. گونه معمولی (second earlies) شانزده تا هفده هفته پس از کشت می رسند بدین ترتیب باید بتوانید از ابتدای تیر تا شروع مرداد آنها را برداشت کنید. گونه اصلی (main crops) هجده تا بیست هفته پس از کاشت آماده برداشت هستند. بنابراین معمولاً از تیر تا مهر ماه می توانید آن ها را برداشت کنید. گونه اصلی بیش از دیگر گونه ها فضای باغچه را اشغال می کنند، ولی چنانچه میخواهید مقداری از آنرا ذخیره کنید، برترین گونه برای انبار کردن است.

از زمان آغاز کاشت سیب زمینی به مدت یکماه بعد هریک از سیب زمینی ها دارای ۱۵ سانتیمتر خاک در اطراف خود هستند. سیب زمینی ها به نور زیادی نیاز دارند؛ گونه های زودرس را زمانی که جوانه های روی خاک، هنوز سبز هستند می توانید برداشت و مصرف کنید. گونه های معمولی و اصلی را می توان در زمان طولانی تری، معمولاً تا ماه شهریور در خاک نگه داشت؛ حتی اگر جوانه ی روی خاک، از حالت سبز و تازگی خود، افتاده باشد. توجه داشته باشید دو هفته پیش از برداشت محصول، جوانه های روی زمین را بِبُرید؛ با این کار، پوست سیب زمینی، کلفت تر می شود و زمان برداشت، آسیب کم تری می بیند؛ انبار کردن آن هم میسر تر خواهد بود.

کاشت سیب زمینی,روش کاشت سیب زمینی,چگونگی کاشت سیب زمینیقبل از کاشت سیب زمینی بهتر است آن ها را یک روز در محیط خنک و تاریک نگهداری کنید

گردآوری: بخش علمی سرپوش

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش