نمک چیست؟
نمک یک بلور معدنی است که از ترکیب دو عنصر سدیم(Na) و کلر( Cl) ساخته می شود. سدیم و کلر جزء مواد ضروری موردنیاز برای بدن هستند چرا که در ارسال پیام های عصبی به مغز و اعصاب کمک می کنند.
نمک برای اهداف مختلفی استفاده می شود که رایج ترین آن بهبود مزه غذاست. همچنين، نمک بعنوان یک نگهدارنده غذا کاربرد دارد برای این که باکتری ها در محیط مملو از نمک به سختی رشد می کنند. افزایش فشار خون (Blood pressure) ، دلیلی است که مصرف میزان زیاد نمک را اغلب به اقدامی ناسالم تبدیل می کند.
نمک هم عوارض دارد چون گرم و خشک است و چون مزاج قلب گرم و خشک است و افراط در مصرف آن میتواند برای قلب زیان آور باشد؛ نمک باید به اندازه و طبق مزاج هر فرد مصرف شود؛ اشخاص سرد و تر بیشتر میتوانند و افراد گرم مزاج هم در حد کم می توانند از نک معدنی طبیعی استفاده کنند همچنين نمک برای غذاهای لزج که در بدن ایجاد رسوب می کنند بعنوان مصلح بکار میرود .
بررسی انواع نمک
انواع نمک نه تنها از نظر بافت و مزه با هم تفاوت دارند، بلکه ميزان سدیم و مواد معدنی آنها هم یکسان نیست.
نمک دریایی
نمک دریایی از تبخیر آب دریا ته نشین می شود. نمک دریا، نمکی تصفیه نشده است و ناخالصی های مختلف دارد از جمله فلزات سنگین ( سرب و آرسنیک) که سرطان زا هستند، باید توجه داشته باشید که وجود این نوع فلزات در نمک دریاچه ارومیه است دریاچه های مختلف و با مواد معدنی متفاوتی در سطح ایران وجود دارد و نمی توان نمک همهٔ این دریاچه ها را در یک جمله رد یا تائید کرد. به طورمثال در بعضی نمک ها عنصر حیاتی ید وجود دارد و در برخی دیگر نه.
نمک تصفیه شده( نمک سفره)
یکی از رایج ترین و بيش ترین نمک در انواع نمک موجود و مورد استفاده نمک سفره است که معمولاً آنرا از معادن نمک تهیه کرده و بعد از استخراج تصفیه می کنند تا از آن کلرید سدیم خالص بدست آید. نمک سفره هم به صورت ساده و هم ید دار موجود است.
نمک سلتیک
نام دیگر آن نمک خاکستری دریای فرانسه است. این نمک را از آب اقیانوس آرام در ساحل بریتانی فرانسه تهیه می کنند و شامل میکرو مینرال است. این نمک دستی تهیه می شود، بدین ترتیب که آب دریا را در سینی های چوبی، بدون تماس با فلز خشک می کنند.
نمک صورتی هیمالیا
عمده ی نمک صورتی هیمالیا، در پاکستان و آمریکای لاتین میباشد ، نه در کوههای هیمالیا، این نوع برای خيلي سال قبل است و مملو از مواد مغذی و مواد معدنی می باشد. نمک هیمالیا از انواع کمیاب نمک ها هستند که برای عملکردهای بدن بسیار عالی است. یکی ديگر از دلایلی که باعث محبوب شدن این نمک شده است، رنگ صورتی و خاص آن می باشد.
نمک صنعتی
درجه خلوص این نمک بسیار کم تر از نمک خوراکی بوده و ید ندارد. بگونه ای که درصد خلوص نمک خوراکی بیش از ۹۹% اما درصد خلوص نمک صنعتی کمتر از ۹۵% است. هرچند این نمک به دلیل عبور از فرایندهای پالایشی، مشکلاتی چون مسمومیت و سنگ کلیه را برای شما به وجود نمی آورد ولی برای مصرف خانگی مناسب نبوده و بیشتر کاربرد صنعتی دارد. دلیل این نام گذاری این است که از نمک صنعتی بیشتر در صنایعی چون چرم سازی و دباغی، تصفیه خانه ها ، تولید مواد شوینده و ديگر صنایع این چنینی استفاده می شود.
نمک کوشر( نمک حلال)
نمک کوشر به علت اینکه در بعضی آداب و رسوم یهودیان استفاده می شود، به این نام شناخته می شود. بنابر قانون سنتی یهودی، قبل از اینکه گوشت قابل مصرف باشد باید خون از آن خارج شود. از آنجایی که نمک کوشر ساختاری پوسته پوسته و زبر دارد، گزینه خوبی برای استخراج خون است. تفاوت اصلی بین نمک کوشر و نمک معمولی ساختار دانه های نمک است. نمک کوشر از آنجایی که دانه های درشت تری دارد برداشتن و پخش کردن آن با دست روی غذا آسان تر است.
در صورتیکه نمک کوشر بطور کامل در غذا حل شود، تفاوت خاصی با نمک معمولی ندارد. با این وجود، نمک کوشر احتمال کمتری دارد حاوی افزودنی هایی مانند عوامل ضد کلوخه شدن و ید باشد.
نمک اپسوم
درباره نمک اپسوم یا نمک حمام چیزی شنیده اید؟ پیش از هر چیزی، اجازه بدهید به شما بگوییم که اپسوم دقیقا یعنی چه؟ اپسوم یکی از شهرهای انگلستان است که نمک حمام یا همان نمک اپسوم برای اولین بار در آن کشف شد. پس هیچ جای تعجب وجود ندارد که اسم این شهر را روی آن گذاشته اند. این نمک بسیار تلخ است و اصلاً نمی شود روی مزهٔ آن حساب کرد. ولی به آب وان حمام اضافه می شود و به عقیده برخی از افراد و دانشمندان سبب جذب مواد معدنی مثل سولفات و منیزیم در بدن می شود.
گردآوری: بخش علمی سرپوش
- 18
- 3