چهارشنبه ۰۳ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۱۰ - ۲۹ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۰۷۵
شهری و روستایی

نامگذاری یک خیابان به نام مصدق اولویت ندارد!

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا,محمد مصدق

انتشار اسنادی درباره کودتای ۲۸مرداد در فضای مجازی هشتک‌ و کامنت‌های زیادی را به خود اختصاص داده و باز هم طرح نامگذاری خیابانی به نام محمد مصدق، هم مطرح شده و قوت گرفته است.

 

برخی معتقدند که باید خیابان آیت‌الله کاشانی به نام محمد مصدق تغییر کند و برای ‌آن کمپین راه‌اندازی کرده‌اند و امضا جمع می‌کنند. از سوی دیگر همین اسناد منتشر شده محبوبیت مصدق را دو چندان کرده است.

 

اما به نظر می‌رسد اعضای دوره چهارم شورای شهر قرار نیست به این موضوع اهمیت دهند. نامگذاری معبر یا خیابانی به نام مصدق طرحی است که از دوره اول شورای شهر تهران مسکوت مانده و هیچ کس در مورد آن تصمیمی‌نمی‌گیرد. حتی اعتراضات گاه به گاه شهروندان تهرانی برای نامگذاری یک معبر به نام مصدق با جواب‌های عجیب و غریب روبه‌رو می‌شود.

 

مجتبی شاکری، رئیس کمیته نامگذاری شورای شهر تهران اردیبهشت ماه امسال در گفتگو با تسنیم در مورد نامگذاری معبری به نام مصدق می‌گوید: «کمیسیون نامگذاری تیرماه سال گذشته طی نامه‌ای خطاب به وزیر نفت در اقدامی‌عملی پیشنهاد داد ساختمان مرکزی وزارت نفت در خیابان طالقانی و پژوهشگاه نفت به نام مصدق به عنوان یکی از رهبران ملی شدن صنعت نفت نامگذاری شود. اما پاسخ منفی وزیر مانع از تحقق آن شد.»

 

**مصدق در کمیته نامگذاری نگنجید

 

محمدسالاری، رئیس کمیسیون شهرسازی و عمران شورای چهارم شهر تهران و منتخب پنجمین پارلمان شهر هم در پاسخ به این سوال که چرا نامگذاری معبری به نام «محمد مصدق» مسکوت مانده؟ می‌گوید: «پیشنهادی که برخی اعضای شورا در خصوص نامگذاری معبر و جایگاهی در شهر تهران به نام مصدق را داده بودند، در دستور جلسه کمیته نامگذاری قرار نگرفت. به هر حال فرآیند اینگونه است که پیشنهادات در این کمیته که مجتبی شاکری رئیس آن هستند، مطرح شود و بعد از آن که اعضای آن به نتیجه رسیدند، در صحن شورا مطرح شود. تا جایی که من اطلاع دارم به نظر می‌رسد که این نامگذاری را در دستور کار کمیته نامگذاری قرار نداده‌اند.»

 

**اولویت ما نامگذاری نیست

 

عجیب‌تر از جواب مجتبی شاکری شاید پاسخ یکی از منتخبین دوره پنجم شورای شهر بود. مجید فراهانی در پاسخ به این سوال که آیا نامگذاری خیابانی به نام محمد مصدق، در دوره پنجم مطرح می‌شود یا خیر به آفتاب یزد می‌گوید: «ما در این مورد هیچ بحثی نکردیم، بنابراین به جمع‌بندی هم نرسیدیم. هنوز جلسات شورای پنجم شروع نشده و من نمی‌توانم در مورد این نامگذاری صحبتی کنم.»

 

وی با اشاره به این که شما باید به مسائل اساسی جامعه و شهری بپردازید، می‌افزاید: «نامگذاری‌ها واقعا مسائل اساسی شهر ما نیستند. چون بحث اساسی شهر بدهی‌های آن و... است. توقع ما از اصلاح‌طلب‌ها این است که اولویت‌هایشان مباحث اساسی شهر باشد.»

 

**دعوا سر چه شخصیتی است؟

 

اولین دکترای حقوق ایران توسط او گرفته شد. او کسی نیست جز دکتر محمد مصدق که نخست وزیری را هم در کارنامه سیاسی خود حک کرده است. او فعالیت سیاسی خود را از احزاب شروع کرد و در همین فعالیت‌ها بود که با دکتر فاطمی‌آشنا شده و جبهه‌ ملی ایران را پایه نهادند. با تلاش‌های مصدق اواسط اسفند سال ۱۳۲۹ پیشنهاد «ملی شدن صنعت نفت» به مجلس وقت تقدیم شد و در اسفند همان سال به تصویب رسید.

 

در متن پیشنهاد تصویب نوشته شده؛ «به‌نام سعادت ملت ایران و به‌منظور کمک به تامین صلح جهانی، امضاکنندگان ذیل پیشنهاد می‌نماییم که صنعت نفت ایران در تمام مناطق کشور بدون استثنا ملی اعلام شود یعنی تمام عملیات اکتشاف، استخراج و بهره‌برداری در دست دولت قرار گیرد.» 

 

سرانجام در کودتای ۲۸مرداد (که توسط سازمان سیا رهبری شد) بالاخره مصدق از صندلی نخست‌وزیری به پایین کشیده شد و از آن پس زندگی سختی را سپری کرد. او پس از چندی در دادگاه نظامی‌(با وجود دفاعیه‌ای که خود نوشته بود) محاکمه شد و دفاعیه‌ او هم نتوانست نجاتش دهد و مدت ۳سال به حبس انفرادی محکوم شد. شاه مخلوع پس از گذراندن دوران محکومیت، مصدق را به قلعه احمدآباد تبعید کرد. او تا آخر عمر بدون هیچ فعالیت سیاسی تحت‌الحفظ در این قلعه زندگی کرد و در سن ۸۷ سالگی در اثر سرطان جان به جان‌ آفرین تسلیم کرد.

 

شاه مخلوع حتی بعد از مرگ هم به او رحم نکرد و علیرغم وصیت‌نامه‌ای که داشت در همان احمدآباد به خاک سپرده شد.مصدق مردی نبود که بتوان او را در پستوی قلعه‌ای پنهان کرد. با آن که امکانات ارتباطی امروزی وجود نداشت اما مصدق در خاورمیانه به عنوان یک مبارز و فردی ملی‌گرا شناخته شد و همه کشورهای خاورمیانه او را آزادیخواه، استعمارستیز و پرشور می‌شناختند، فردی که برای سربلندی و آزادی مملکتش از دست استعمار هیچ کوششی فروگذار نکرد و توانست دست مستعمران را از نفت کشوری استراتژیک همچون ایران قطع کند.

 

اندیشه ملی شدن نفت در خاورمیانه هم پیچید و از او یک چهره محبوب ساخت چهره‌ای که به «زعیم الشرق» یعنی «رهبر شرق» معروف شد و حتی به دستور جمال عبدالناصر خیابانی در قاهره به نام این مرد بزرگ مزین شد.

 

پس از انقلاب شکوهمند ایران و احترامی‌که به آرمان‌ و تفکرات مصدق وجود داشت نام خیابان پهلوی به مصدق تغییر کرد اما پس از چندی این خیابان به نام ولیعصر (عج) نامگذاری شد تا تنها خیابانی در قاهره مصر به نام دکتر مصدق باقی بماند.

 

 

aftabeyazd.ir
  • 14
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش