ساعت ۱۰ صبح حداقل ۶۰ نفر پشت در بسته فروشگاه صفکشیده منتظرند وارد شوند. نفرات اول صف ساعتی پیشتر خودشان را رساندهاند و همه باید تا ساعت ۱۱ (که زمان بازگشایی است) منتظر بمانند.
خانم ۶۵-۶۰سالهای که حداقل نفر هفتادم صف است، میگوید: «من دیشب هم آمده بودم، ولی هیچ جنسی در فروشگاه نمانده بود؛ البته من کفش ورزشی میخواستم که تمام شده بود، اما فروشندهها گفتند از انبار جنس میآورند و فروشگاه را پر میکنند.»
دختر جوانی زمزمه میکند که «خدا کند کفش اندازه من داشته باشند.»
مردی که از کنار خیابان میگذرد با صدای بلند خطاب به مردمی که در صف ایستادهاند فریاد میزند: «صف چیه؟ چه خبره اینجا؟» و بعد از شنیدن جواب با تعجب دور میشود. بالاخره سر ساعت در فروشگاه را باز میکنند و خیل جمعیت وارد میشوند. بیاغراق بیش از ۸۰ درصد کسانی که وارد فروشگاه شدهاند یکراست به سمت قفسههای کفش هجوم میبرند و تلاش میکنند کفش موردنظرشان را از فروشندهها بگیرند. قفسههای پوشاک چندان مورد توجه قرار نمیگیرد و کفشها همچنان محبوبترین کالای فروشگاه هستند.
یکی از فروشندگان بر سر خریداران فریاد میزند: «عقب، عقب بایستید؛ وگرنه به هیچکس کفش نمیدهم، عقبتر...»
جمعیت پا پس میگذارد و دوباره برای گرفتن لنگههای کفش دستها دراز میشود؛ مانند دستهایی گرسنه که برای گرفتن قرصی نان با هم رقابت میکنند. بیرون فروشگاه هنوز بیش از ۵۰ نفر در صف ایستادهاند و به تعدادشان هم افزوده میشود و جمیعت درون هم خیال بیرون رفتن ندارند؛ تا وقتیکه مسئول فروشگاه با خواهش از مشتریان میخواهد خریدهایشان را به سرانجام برسانند که البته در اوضاع چندان تفاوتی هم ایجاد نمیشود.
خرید برخط
حراجهای آنلاین (برخط) اما حکایت دیگری دارند. یکی دو سایت پرمخاطب فروش اینترنتی از یکی دو هفته قبل برای حراج جمعه سیاه (بلکفرایدی) در سطح شهر تبلیغ کرده و زمان شروع این حراج را از بامداد جمعه (دیروز) اعلام کرده بودند. خریداران پروپاقرص هم هوشیار و دقیق پای کامپیوتر و موبایلهایشان ساعتها انتظار کشیدند و به محض اینکه ساعت از ۲۴ گذشت، کلیکهای خرید را زدند؛ ظرف کمتر از پنج دقیقه سایتها به دلیل حجم بالای مراجعه از کار افتاد و تعدادی از کاربران موفق به خرید نشدند.
کاربران آنلاین شکایتهایشان را در شبکههای اجتماعی منتشر کرده و مسئولان هر دو سایت را به کمکاری و ناتوانی متهم کردند. یکی از کاربران در ساعت یک بامداد در شبکه توئیتر نوشت: «پیشبینی میشد که سرورهای این سایتها توانایی تحمل استقبال مردم را ندارند.»
عکسهای (اسکرینشات) صفحههای «داونشده» این سایتها هم در فضای مجازی منتشر شده و کاربران از اختلالاتی مانند «خالی شدن ناگهانی سبد خرید» نیز حرفهایی زدهاند که نشان میدهد حراج اینترنتی نتوانسته از کاربران نمره قبول بگیرد. یکی از کاربران نوشته است: «حراج رو یک ماه تو بوق و کرنا تبلیغ کردند؛ درحالیکه اصلا از عهده انجامش برنیامدند. به نظرم بهتر بود بهجای اینهمه تبلیغ به فکر بهبود شرایط زیرساخت و فنی سایت میبودند.»
با این حال در همان لحظاتی که بسیاری از کاربران نتوانستند خرید کنند، برخی هم کالاهایی با تخفیفهای بسیار خوب خریدند. پسر جوانی میگوید یک گوشی آیفون را از سایت «بامیلو» با تخفیف ۷۰۰ هزارتومانی خریده و توانسته است درخواست خریدش را ثبت کند و باید منتظر تحویل گوشی باشد.
گرانفروشیهای جدید
افزایش قیمت باعث اعتراض بسیاری از خریداران شده است. آنها معتقدند سایتهای فروش ابتدا قیمتها را افزایش دادهاند و بعد درصدی از قیمت (پس از افزایش) را بهعنوان تخفیف کسر کردهاند که در نتیجه این عملیات خریداران مغبون شده و مورد سوءاستفاده قرارگرفتهاند.
یکی از خریداران بالقوه در اینباره میگوید: «قیمت یک تلویزیون قبل از حراج ۱۰ درصد گران شد و بعد از کسر درصد حراج، باز هم قیمت نهایی هشت هزار تومان از قیمت قبلی بیشتر شده بود.»
او مدعی شده است این تلویزیون در بازار با قیمت ارزانتری به فروش میرسد و فروشگاههای آنلاین در این بخش تقلب کردهاند. این نوع فروش فقط به فروشگاههای اینترنتی منحصر نشده و برخی از خریداران در حراجهای مغازهها هم میگویند که قیمتها ابتدا افزایش داشته و بعد به بهانه حراج کم شده است تا مردم نسبت به خرید ترغیب شوند؛ در حالی که قیمتهای پس از حراج گاهی از قیمتهای پیش از حراج هم بیشتر شده است.
- 16
- 3