جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۷:۳۴ - ۲۵ آذر ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۹۰۶۹۳۸
شهری و روستایی

سازه های ناایمن آوار را فریاد می زنند

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا
 زلزله، آتش سوزی و حوادثی از این قبیل هر از گاهی خودی نشان می دهند و در این میان، سازه های ناایمن، آوار را فریاد می زنند و آنچه می ماند؛ تلی از خاک و هزاران انسان گرفتار در ویرانه ها و یا شاید پشیمانی برای مقاوم نکردن سازه هاست.

به گزارش ایرنا،طی چند ماه اخیر تعداد زلزله ها آن هم با قدرت و ریشترهای قابل توجه، افزایش یافته و در گوشه گوشه ایران از غرب به جنوب، شمال، شرق، مرکز و جنوب شرقی نیز زنگ هشدار به صدا درآمده است. 

 

مردم ایران زلزله های تلخی را تجربه کرده اند؛ زلزله طبس در سال ۱۳۵۷ با حدود ۲۰ هزار کشته، زلزله رودبار در سال ۱۳۶۹ با ۳۵ هزار کشته، زلزله بم در دی ماه سال ۱۳۸۲ با بیش از ۲۵ هزار نفر کشته و ... و زلزله اخیر کرمانشاه. 

در گیلان نیز در نیمه آذرماه جاری، زلزله ای به بزرگی چهار و هشت دهم ریشتر با نقطه کانونی شهرستان لنگرود به وقوع پیوست و موجی از نگرانی را در مردم ایجاد کرد اما آنچه بیش از پیش باید مورد توجه قرار گیرد؛ ضرورت چاره اندیشی برای سازه های ناایمنی است که آوار را فریاد می زنند. 

 

کارشناس ارشد شبکه لرزه نگاری گیلان درباره این زلزله گفت: این زمین لرزه در محل تقاطع گسل شمال البرز و گسل لاهیجان رخ داده و با توجه به قرار داشتن پنج گسل فعال در گیلان به نام های گسل رودبار، تالش، لاهیجان، شمال البرز و گسل ماسوله، شبکه لرزه نگاری گیلان با دارا بودن چهار ایستگاه موقت، افزون بر ۱۵۳ زمین لرزه در استان از ابتدای سال ثبت و تعیین محل کرده است. 

 

میلاد نجاری تاکید کرد: ثبت خرد لرزه ها در استان باید به عنوان هشدار جدی مدنظر قرار گرفته و نباید از کنار آن بی تفاوت عبور کنیم ضمن اینکه شرایط زمین ساختاری حاکم، گواه خوبی بر فعال بودن فرآیند کوهزایی و گسلش استان گیلان است که خود می تواند نقش مهمی در ایجاد زمین لرزه داشته باشد. 

 

** بناهای قدیمی درمقابل زلزله مقاوم نیستند

معاون هماهنگی امور عمرانی استاندار گیلان به ایرنا گفت: بعد از زلزله سال ۱۳۶۹ و ویرانی شهرهای رودبار و منجیل و تمام روستاهای آن، جامعه مهندسی تلنگری خورد؛ سازمان نظام مهندسی هم به عنوان یک مرجع فنی و اجرایی در کنار دانشگاهیان قرار گرفت ولی کماکان نگرانی درباره ساختمان های از قبل ساخته شده در شهرهای بزرگ، کوچک و روستاها وجود دارد. 

 

حجت شعبانپور با طرح این سوال که چگونه می توان این سازه ها که هیچ عنصر مقاومی در مقابل نیروهای جانبی زلزله ندارند را مقاوم و چگونه می توان مردم را وادار به مقاوم سازی کرد؟ گفت: شهرها و روستاهای ما در مقابل زلزله های بالای شش ریشتر، امن نیستند و اگر زلزله با قدرت و شتاب بالا رخ دهد، تلفات سنگینی را در شهرهای بزرگ خواهیم داشت. 

 

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

وی با بیان اینکه ساختمان های قدیمی در گیلان فاقد مقاومت لازم در مقابل زلزله هستند، تصریح کرد: در گیلان هم مانند کشور در بازسازی روستاها و مدارس گام های خوبی برداشته شده ولی باید از تجربه های گرانسنگ کشورهای زلزله خیز دنیا مانند ژاپن بهره لازم را بگیریم. 

 

به گفته شعبانپور، مردم به ما و مهندسان اعتماد کرده و ساخت و ساز را به ما سپرده و اگر بی دقتی کنیم به طور قطع ، در تمام حوادث اعم از ضررهای مالی و جانی مقصر خواهیم بود. 

 

** کیفیت ساخت واحدهای جدید، بدون پروانه و نظارت نگران کننده است 

معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی گیلان نیز در رابطه با وضعیت سازه های استان گفت: در خصوص واحدهای ساخته شده طی سال های گذشته اظهارنظرهای درستی نمی توان داشت ولی طی ۲۰ سال اخیر، با انسجام تشکیلات نظام مهندسی، کنترل بر ساخت و سازهای در دست اجرا و اصلاح آیین نامه های موجود می توان امیدوار بود ساختمان های جدید ، تاب آوری مناسبی در برابر زلزله های معمول داشته باشند. 

 

رضا علی نیا با بیان اینکه در بحث استاندارد سازی مصالح ساختمانی هنوز جا برای پیشرفت زیاد است، افزود: تعداد قابل توجهی از بناهای جدید، بدون پروانه و نظارت مهندسان نظام مهندسی ساخته می شوند که نگرانی در خصوص کیفیت ساخت آنان وجود دارد. 

 

وی ارتقاء کیفیت احداث ساختمان ها در استان نسبت به سال های گذشته را چشمگیر خواند و گفت: 

طبق ماده ۳۵ قانون نظام مهندسی و کنترل ساخت مصوب ۱۳۷۴ مجلس شورای اسلامی نظارت عالیه ( سرزده، موردی و بر اساس اطلاعات مردمی) از ساختمان های در دست احداث با وزارت راه و شهرسازی است و با استفاده از کارشناسان خبره، تاکنون موفق به بازدید از پنج هزار و ۵۶۵ ساختمان شده ایم. 

 

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

علی نیا ادامه داد: مهندسان ۵۸۴ ساختمان که به وظایف خود عمل نکرده بودند نیز به شورای انتظامی سازمان نظام مهندسی ساختمان استان معرفی شده اند. 

 

معاون مسکن و ساختمان اداره کل راه و شهرسازی گیلان به عمده مشکلات واحدهای مسکونی استان اشاره کرد و گفت: مشکلات شهرسازی در دسته اول عدم رعایت ضوابط شهرسازی و طرح های جامع و تفصیلی و دیگر، مشکلات سازه ای شامل عدم استفاده از کارگران ماهر ، استادکاران و بکار نگرفتن مصالح و فرآورده های ساختمانی استاندارد است. 

 

وی با اشاره به شناسایی بافت های فرسوده گیلان تصریح کرد: از ۵۲ شهر استان، ۲۲ شهر شامل رشت، آستانه اشرفیه، لاهیجان، آستارا، بندرانزلی، لنگرود، رودسر، تالش ، املش ، صومعه سرا ، رضوانشهر، بندرکیاشهر، فومن، سیاهکل، لوشان، شفت، سنگر، احمدسرگوراب، خشکبیجار، کوچصفهان، ماسال و خمام با مساحت کلی حدود ۲ هزار و ۲۸۶ هکتار، دارای محدوده بافت های فرسوده مصوب هستند. 

 

علی نیا اضافه کرد: در حال حاضر شناسایی و تعیین محدوده بافت های فرسوده پنج شهر رستم آباد، منجیل، رودبار، کلاچای و کومله نیز در دست اقدام است. 

 

** نگرانی از کیفیت بناهای جدید، بدون پروانه و نظارت نظام مهندسی

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان نیز به ایرنا گفت: استان بر روی گسل های مهمی چون گسل خزر، تالش و لاهیجان واقع شده و مقاوم سازی ساختمان ها در برابر زلزله، امری ضروری است.

عبدالرضا قاسمیان افزود: میزان بالای لرزه خیزی این استان و قرارگیری آن در زمره مناطق پرخطر از نظر مخاطرات لرزه ای، رعایت اصول ایمنی و مهندسی در ساخت سازه ها و بناها و همچنین آموزش همه جانبه، برای آمادگی در برابر رخداد این پدیده طبیعی را می طلبد. 

 

وی ادامه داد: رعایت اصول فنی و مهندسی ساختمان در ساخت و سازهای جدید، رعایت شرایط ویژه هرگونه ساخت و ساز در پهنه های با خطر زلزله زیاد و خیلی زیاد، جلوگیری از گسترش کالبدی در بخش کوهپایه ای و کوهستانی در پهنه های خطر (اراضی با شیب های تند) در کنار به روز کردن دانش فنی از جمله مهمترین راهکارهای مقابله با مخاطرات طبیعی در سکونتگاه های استان گیلان می باشد. 

 

به گفته قاسمیان، شهر رشت با دارا بودن حدود ۴۰ درصد بافت فرسوده و جمعیت بالغ بر ۱۱۵ هزار نفر ساکن در این بافت، فرسوده ترین شهر استان گیلان است و به دلیل نداشتن زیرساخت مناسب، شهروندان ساکن در این بافت با مشکلات بسیاری روبرو هستند. 

 

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

وی گفت: به دلیل نفودناپذیری بافت های فرسوده عملاً امدادرسانی در زمان بروز حادثه سخت و غیرممکن است لذا علاوه بر لزوم رعایت مقررات ملی در ساخت و ساز به همراه مشوق هایی که برای نوسازی و بهسازی بافت های فرسوده در نظر گرفته شده، لازم است برای ایمنی و حفظ جان مردم در این بافت اقدام اساسی صورت گیرد.

قاسمیان اضافه کرد: رعایت مباحث بیست و دوگانه مقررات ملی ساختمان و آیین نامه های موجود بویژه آیین نامه طراحی ساختمان ها در برابر زلزله (استاندارد ۲۸۰۰ ) در کنار استفاده از مهندسان دارای صلاحیت و استادکاران ماهر، تضمین کننده ایمنی ساختمان ها در برابر حوادث طبیعی است. 

 

وی همچنین استفاده از فنآوری های نو و ارتقاء کیفیت مصالح، بالابردن مقاومت آنها به همراه شکل پذیری و ضربه پذیری آنها، اجرای صحیح و دقیق مقررات، هماهنگی و همسویی نهادهای مرتبط با ساخت و ساز و آموزش و پژوهش در ارتباط با حوادث طبیعی را از دیگر راهکارها برای جلوگیری و یا کاهش از خسارت های احتمالی عنوان کرد.

رئیس سازمان نظام مهندسی ساختمان گیلان خاطرنشان کرد: اکنون که پس از تجارب مختلف و متعدد زلزله در کشور، باز هم شاهد خرابی و آسیب های زیادی در زلزله اخیر بوده ایم؛ بدین معنی است که همچنان از وقایع گذشته درس نگرفته ایم.

 

وی با اشاره به مخاطرات بافت های فرسوده هنگام وقوع زلزله، بر ضرورت تدوین منشور مطالبات حوزه نوسازی از مراجع و دستگاه های مختلف از سوی دفاتر خدمات نوسازی تأکید و بیان کرد: باید عزم ها را در رعایت مقررات ملی ساختمان جزم کرد و اجازه هیچگونه مسالمت و غفلت را نداد چراکه عواقب هرگونه سهل انگاری، از بین رفتن جان و مال هموطنان است. 

 

** بیش از ۵۰ درصد واحدهای مسکونی مقاوم بازسازی شده است 

سرپرست معاونت بازسازی مسکن روستایی بنیاد مسکن انقلاب اسلامی استان نیز در گفت وگو با ایرنا، با بیان اینکه گیلان یکی از استان های برتر در مقاوم سازی واحدهای مسکونی روستایی است، اظهار داشت: بیش از ۵۰ درصد واحدهای مسکونی گیلان مقاوم سازی شده است.

 

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

امیررضا رحمتیان افزود: اواخر سال گذشته، ۱۹۹ میلیارد تومان برای ۱۰ هزار و ۸۰۰ واحد مسکونی در گیلان اختصاص یافت که تاکنون برای هفت هزار و ۲۴۲ واحد مسکونی روستایی سهمیه تخصیص یافته است. 

 

وی میزان تسهیلات پیش بینی شده برای هر واحد مسکونی روستایی را ۱۸ میلیون تومان عنوان و بیان کرد: برای خانوارهایی که واحدهای فرسوده دارند و مصرف بهینه انرژی را در ساخت واحدهای جدید رعایت کنند، ۲ میلیون تومان نیز تشویقی یعنی در مجموع ۲۰ میلیون تومان تسهیلات پرداخت می شود. 

 

رحمتیان با بیان اینکه تسهیلات در شش مرحله پرداخت می شود، گفت: مهندسان ناظر ما در هر مرحله بر چگونگی ساخت و ساز و پیشرفت آن نظارت های لازم را انجام می دهند. 

 

وی با بیان اینکه صاحبان واحدهای مسکونی فرسوده ۳۶ ماه فرصت ساخت دارند، تصریح کرد: کارمزد این تسهیلات پنج درصد با مدت بازپرداخت ۱۲ ساله است. 

 

وی رعایت صحیح و اصولی قوانین و مقررات ملی ساختمان را زمینه ساز شکل گیری واحدهایی مقاوم در برابر زلزله عنوان و اضافه کرد: در حال شناسایی بافت های فرسوده روستایی هستیم تا با استفاده از اهرم های تشویقی، بتوانیم مردم را ترغیب به تخریب آنها و ساخت واحدهای نو و مقاوم در برابر زلزله بکنیم. 

 

بافت فرسوده,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

آموزش چگونگی رفتار در زمان بروز زمین لرزه، مقاوم سازی ساختمان ها ، بکارگیری مصالح ساختمانی استاندارد و بهره گیری از استادکاران ماهر ، نظارت صحیح مراجع ذیربط در امر ساخت و ساز و تامین بموقع اعتبار تسهیلات لازم، نقش بسزایی در کاهش صدمات ناشی از زلزله دارد و موارد پیش گفته، سرمایه گذاری هایی است که در زمان بروز خسارت، هزینه های مادی و معنوی جبران را به طور چشمگیری کاهش می دهد. 

 

 

 

 

 

 

  • 16
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش