دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۴۳ - ۲۵ دي ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۰۰۶۶۵۱
شهری و روستایی

موج مهاجرت شمال کشور را هدف گرفته ‌است

رشد جمعیت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,شهر و روستا

بر اساس داده‌های سازمان‌ ملل، جمعیت جهان تا‌ سال ٢٠۵٠، ۴۶‌درصد افزایش خواهد یافت و به ٩‌میلیارد نفر خواهد رسید. قطعا این انفجار جمعیت، بیشتر در مناطق شهری اتفاق می‌افتد. براساس سخنان ورنر فورنس، رئیس موسسه جمعیت، پیش‌بینی می‌شود در‌ سال ٢٠۵٠، دوسوم جمعیت جهان در مناطق شهری زندگی ‌کنند. رشد مناطق شهری و کلانشهرها، در میان کشورهای توسعه‌یافته و درحال‌توسعه، اختلاف معناداری دارد.

 

سهم جمعیت جهانی شهری در کشورهای درحال‌توسعه، در یک‌ دهه بعد، به‌طور چشمگیری افزایش خواهد یافت و در آن‌ها شهرهای بزرگ حتی از شهرهای کوچک نیز سریع‌تر رشد خواهند کرد. در‌ سال ٢٠١۵، ٣٣ کلانشهر وجود داشت که ٢٧ مورد از آن‌ها در کشورهای درحال‌توسعه بودند.

 

کلانشهرهای آسیب‌پذیر: کوارنتلی، متخصص مدیریت بحران در شهرها، سال ٢٠٠۴ در مقاله‌ای می‌نویسد: «اگر گمان می‌کنید وقوع بلاهای طبیعی بیشتر شده است، آن هم به‌دلیل افزایش تلفات، این چیزی جز توهم نیست.مردم‌اند که هر روز، بیش از گذشته خود را در معرض خطرات بیشتری قرار می‌دهند. با گسترش شهرها در اندازه و مهاجرت مداوم به آن‌ها، جمعیت بسیاری از مهاجرانی که قدرت زندگی و خرید خانه در مناطق کم‌خطر و غیرحاشیه‌ای را ندارند، در مناطق خطرناک افزایش پیدا می‌کند و تمرکز صنعت و واحدهای صنعتی موجب تشدید آسیب‌پذیری کلانشهرها می‌شود.»

 

این آسیب‌پذیری، جدا از خطر انتشار مواد سمی و شیمیایی، به این دلیل است: وقتی فاجعه‌ای در کلانشهرها اتفاق می‌افتد، تبعات و فشارهای اقتصادی آن، به علت بیکارشدن افرادی که تا پیش از این در واحدهای صنعتی مشغول بودند، تا سال‌ها ادامه خواهد یافت. جمعیت پرتراکم، ساختار غیرمنطقی و غیراجرایی ساختمان‌ها، ساختن خانه‌ها روی دامنه آتشفشان‌ها و فقدان سیستم‌های هشدار، آسیب ناشی از وقوع بلاهای طبیعی را افزایش داده است.

 

از توسعه برنامه‌ریزی‌نشده تا آلودگی هوا: دستمزدهای بالا، امکانات تحصیلی و مراقبت‌های بهداشتی، در کنار جذابیت‌های اجتماعی و فرهنگی که همگی به کیفیت زندگی می‌افزایند، از محسنات شهرهای بزرگ و صنعتی محسوب می‌شوند که مردم را به زندگی در این مکان‌ها جذب می‌کند؛ با وجود این، شهرهای بزرگ غالبا با مشکلات زیادی مواجهند؛ مشکلاتی مثل تراکم زیاد شهری، ازدحام و ترافیک، منابع انرژی ناکافی، توسعه برنامه‌ریزی‌نشده و فقدان خدمات‌ اساسی، ساخت‌وسازهای غیرقانونی، چه در شهرها و چه در حاشیه‌ شهر، وجود محله‌های فقیرنشین و زاغه‌نشین، مدیریت ضعیف خطرات و بحران‌های طبیعی در مناطق پرجمعیت و پرتراکم شهری، جرم و جنایت و آلودگی هوا، آب و خاک که به تضعیف و تنزل محیط‌ زیست منجر می‌شود.

 

در مقاله‌ای که سال ٢٠١٠، فدراسیون بین‌المللی نقشه‌برداران (FIG) در کپنهاگ دانمارک منتشر کرده، به این موضوع اشاره شده است: «بسیاری از شهرها در جهان، به دلیل عدم وضوح و تمایز و نیز تداخل وظایف و مسئولیت‌های نهادها و سازمان‌های مختلف مشکلات زیادی دارند؛ مشکلاتی که باعث اختلال در عملکرد آن‌ها می‌شود و روند مدیریت را با مشکل مواجه می‌کند، یا در بهترین حالت، به تأخیر می‌اندازد.»

 

فرار از شهرهای بزرگ برای زندگی بهتر: اگر همه چالش‌های اقتصادی، فرهنگی و اجتماعی زندگی در کلانشهرها را کنار شرایط اضطراری بحران‌ها قرار دهیم و آن را در شرایط بحرانی بسنجیم، متوجه می‌شویم کلانشهرها چقدر مستعد و آسیب‌پذیرند و مدیریت این شرایط چقدر دشوار یا حتی ناممکن خواهد شد.

 

یک مثال عینی؛ بحران حاصل از طوفان‌ کاترینا در آمریکا، این سوال ذهن بسیاری را درگیر کرد که چرا کشوری قدرتمند با کلانشهرهای زیاد، در مقابله با طوفان ‌کاترینا، آن هم در شهری مثل نیو اورلئان، این‌گونه درمانده شده بود؟تجربه‌های این‌چنینی که در کشورهای درحال‌توسعه به‌مراتب سخت‌تر و پرهزینه‌تر خواهد بود، بخشی از ساکنان کلانشهرها را به این نتیجه رسانده است برای رسیدن به موقعیت‌های پایدارتر و زندگی آرام‌تر به روستاها یا شهرهای کوچک‌تر و کم‌جمعیت‌تر مهاجرت کنند.

 

البته مهاجرت‌های درون‌کشوری به هر دلیلی که انجام شود، اگر از حالت کنترل‌شده و نسبی خارج شود، می‌تواند به جای تعدیل شرایط و حل مشکل، خود مشکل‌ساز شود؛ به‌ویژه تفاوت‌های فرهنگی و سازگاری مهاجران با همشهریان و همسایه‌های جدیدشان از جمله چالش‌های اصلی این موضوع به حساب می‌آید. اگر مهاجرت از کلانشهرها مدیریت نشود، با روند رشد جمعیت در جهان، دهه‌های آینده شاهد شکل‌گیری کلانشهرهای دیگری خواهیم بود که چالش‌هایی افزون بر چالش‌های فعلی را به دوش می‌کشند.

 

 

asemandaily.ir
  • 17
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش