طبق لایحه بودجه منتشر شده از سوی دولت درآمد دولت از عوارض خروج از کشور هزار و ۵۰۰میلیارد تومان در نظر گرفته شده است.رقم عوارض خروج از کشور مدام موضوعی بسیار بحث انگیز بوده است.
برای نمونه روزگذشته خبری منتشر شد که حاکی از افزایش چند برابری عوارض خروج از کشور در لایحه بودجه کشوری بود.به عبارتی بر اساس این خبر و بودجه اعلامی رقم عوارض خروج از کشور از ۴۰۰ هزارتومان به حدود ۵ میلیون تومان افزایش می یابد. اما رئیس سازمان برنامه و بودجه در جلسه خبری خود این مسئله را تکذیب کرد.
میرکاظمی خاطرنشان کرد:« پیشنهاداتی مبنی بر افزایش عوارض خروج از کشور به صورت درصدی از بلیط مطرح شد که هنوز وارد دولت نشده است. اما این ارقام مطرح شده صحت ندارد و هنوز تصمیمی در این باره نگرفتیم.» ولی در عین حال، رقمی که در بودجه مطرح شده است بیانگر آن است که ما با افزایش رقم عوارض خروج از کشور مواجه خواهیم شد ولی میزان افزایش آن هنوز معلوم نیست.این کار شاید نوعی مانع تراشی باشد بر سر اینکه مردم برای تفریح خود و انجام سایر امور از کشور خارج نشوند.باتوجه به وضعیت بودجه دولت از منظر کارشناسان گردشگری آیا باید رقم عوارض خروج از کشور افزایش پیدا کند و اگر افزایش یابد این کار چه صدمه ای به گردشگری خارجی و آژانس های مسافرتی می زند؟
آیا عوارض خروج از کشور ۵ میلیون تومان می شود؟
در همین رابطه نادران نماینده مجلس خاطرنشان کرد:اصل استناد در خبر مربوط به افزایش عوارض خروج از کشور اشتباه بوده است.
اگر ۳۰ درصد هم افزایش یابد به ۵۲۰ هزار تومان خواهد رسید.
دولت پیش بینی کرده که گردشگری در سال آینده بالا می رود و به همین دلیل پیش بینی درآمدی بیشتری هم در این زمینه داشته است.
سخنگوی دولت: پایه نرخ عوارض خروج تغییری نکرده است
پیشبینی مجموع درآمد حاصل از عوارض بیشتر از سال گذشته است نه نرخ عوارض.
یعنی بخاطر کاهش محدودیتهای کرونایی پیشبینی میشود میزان خروج از کشور و سفرهای خارجی افزایش داشته باشد لذا مجموع درآمد این حوزه هم افزایش خواهد یافت.
پایه نرخ عوارض خروج از کشور هیچگونه تغییری نسبت به سال گذشته نداشته است.
البته از دولت گذشته پیشنهادی برای بهروزرسانی نرخ عوارض خروج از کشور وجود داشته که هنوز در هیات دولت مطرح نشده است.
سفر کردن یک حق بشری است
آرش نورآقایی کارشناس گردشگری نیز در واکنش به افزایش عوارش خروج از کشور به آفتاب یزد گفت:« من از مبانی حقوق بشری به این موضوع نگاه میکنم. به هر حال اگر که ما به صنعت گردشگری معتقد هستیم این صنعت الان یک متولی در دنیا به نام سازمان جهانی گردشگری دارد.این سازمان در سال ۱۹۸۴ یک موضوعی را مطرح کرد و آن باعث شد که ما شاهد رونق گردشگری در دنیا باشیم آن این بود که میگفت که فرد و تعطیلات فرد و مسئولیت است. یعنی اینکه فرد بتواند سفر کند حق او است و هم در برابر آن مسئول است. این سازمان برای سفر کردن مقصد مشخصی را در نظر نگرفته است.پس بنابراین سفر کردن یک حق بشری و اساسا با ذات بشری عجین است.لذا اگر برای آن مانع گذاشته شود این حق پایمال میشود. دولت به دلیل سیاستهای غلط خودش در همه زمینهها مشکل دارد و تمام نقصها را به کمبود بودجه ربط میدهد.من معتقدم در یک جاهایی ما مدیریت ضعیف داریم و خلاقانه به موضوعات نمیپردازیم ولی بسیاری از کشورها با فقر بیشتر موفقتر عمل میکنند. لذا همه چیز بودجه نیست اما بهانههای بودجه همیشه وجود دارد.
احتمالا این کار به این نیست است که فکر میکنند کسانی که به خارج از کشور سفر میکنند از متمول خاصی برخوردارند پس میشود از آنها مالیات و عوارض گرفت. اما این کار اصلا درست نیست و بسیاری از افراد گردشگری شغل و کار آنها سفر کردن است.هرچند که اگر افراد متمول هم داشته باشند این نگاه نگاه اشتباهی است. به این مسئله نباید تنها اقتصادی نگاه کرد زیرا این مسئله یک مسئله کاملا اجتماعی است و اساسا وجود عوارض برای همچین داستانی به نظر من نادرست است.کشورهای کمی در دنیا برای خروج از کشور چنین عوارضی را در نظر میگیرند اما این مسئله به عنوان مسئله اجتماعی مورد کنکاش قرار نمیگیرد.»
- 15
- 6