دوشنبه ۰۳ دی ۱۴۰۳
۱۰:۰۳ - ۲۷ اردیبهشت ۱۴۰۱ کد خبر: ۱۴۰۱۰۲۲۸۵۸
محیط زیست و گردشگری

مهیب‌ترین توفان گردوغبار خاورمیانه به ایران رسید

توفان گردوغبار خاورمیانه, توفان گردوغبار خاورمیانه در ایران
بررسی‌ توفان‌های گردوغبار سال ۱۴۰۱نشان می‌دهد، سدسازی ترکیه در مسیر دجله و فرات، عراق و سوریه را به کانون انتشار ریزگرد خاورمیانه تبدیل کرد

مهیب‌ترین توفان گردوغبار سال۲۰۲۲خاورمیانه، دیروز همزمان در سوریه و عراق آغاز شد و دامنه آن به سرعت به مرزهای غربی کشور رسید. شدت ریزگردهایی که دیروز وارد کشور شد نیز تا آن حد بالا بود که مدارس استان‌های خوزستان، ایلام، کرمانشاه، آذربایجان‌غربی و زنجان را تعطیل کرد.

به گزارش همشهری، سازمان جهانی هواشناسی اعلام کرد وسعت مهیب‌ترین توفان گردوغباری سال۲۰۲۲خاورمیانه، کشورهای یمن، چاد، ‌عربستان، عراق، سوریه، ‌امارات، اردن، مصر و ایران را درگیر خیزش گردوغبار کرد.

امروز سه‌شنبه، ۲۷اردیبهشت مهیب‌ترین توفان گردوغبار خاورمیانه به قله فعالیت خود رسیده است. نکته مهم اینکه این توفان دارای چند کانون خیزش است که مرز مشترک عراق و سوریه در جنوب رشته سدهای ترکیه، بخشی از این کانون‌هاست و به وضوح نشان می‌دهد سدسازی‌های این کشور اثری واضح بر هوای کشورهای همسایه دارد. همچنین شبکه عرب‌نیوز در این‌باره اعلام کرد: این توفان طی چند هفته اخیر شدیدترین توفان گردوغبار بوده و بدترین خیزش گردوغباری است که تاکنون به ثبت رسیده است. به این ترتیب هرچه ترکیه طی روزهای اخیر تلاش کرده بود منشأ ریزگردهای اخیر خاورمیانه را فارغ از سدسازی‌های گسترده‌اش در آناتولی جلوه دهد، بی‌اثر ماند.

روی خط دیپلماسی

ابتدای هفته جاری، تانجو بیلگیچ، سخنگوی وزارت خارجه ترکیه گفته بود: این ادعاها از پایه‌های علمی برخوردار نیست. توفان گردوغبار در یک مقیاس وسیع در سطح جغرافیایی شکل می‌گیرد. سخنگوی وزارت خارجه ترکیه افزوده بود: اتهامات مقامات تهران به ترکیه در این خصوص، راه‌حل درستی برای مسائل نیست. اشاره وی به سخنان وزیر خارجه ایران بود که ۲۲اردیبهشت گفته بود اقدامات ترکیه در حوزه سدسازی و تأثیرهای منفی آن بر محیط‌زیست، برای ایران قابل‌قبول نیست.

با توجه به تغییرات ایجاد شده در حوضه‌های آبریز و منابع آبی منطقه، در کنار آثار تغییرات اقلیمی، می‌توان پیش‌بینی کرد که با ادامه روند حاضر، شاهد افزایش وقوع توفان‌های ریزگرد در کشور باشیم؛ بنابراین لازم است با فعالسازی دیپلماسی محیط‌زیست و همکاری با کشورهای دخیل در این پدیده، خصوصا کشورهای ترکیه، عراق و سوریه، اقدامات لازم درخصوص مهار کانون‌های ریزگرد انجام پذیرد.

بررسی کارشناسی

هر سال با شروع فصل بهار، عمدتا کیفیت هوا در شهر تهران و بسیاری از شهرهای دیگر کشور مناسب بود، اما در سال‌جاری پدیده توفان ریزگرد به‌عنوان پدیده غالب و تعیین‌کننده کیفیت هوا در ۲ماه اول سال به‌حساب آمده است.

سیدمحمدمهدی میرزایی‌قمی، مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا در گفت‌وگوی اختصاصی با همشهری ریشه‌های خیزش این ریزگرد و نقش ترکیه را تشریح کرد. به‌گفته این مسئول، در شدیدترین حالت گردوغبار مشاهده شده در شهر تهران در فروردین امسال، شاخص کیفیت هوا به ۵۰۰ و غلظت ذرات معلق کوچک‌تر از ۱۰میکرون به بیش از ۱۷۰۰میکروگرم بر مترمکعب رسیده که در دسته مقادیر خطرناک قرار دارند.

به‌گفته این رئیس سابق مرکز تغییر اقلیم و آلودگی هوای سازمان حفاظت محیط‌زیست، اگرچه وقوع توفان‌های گردوغبار در شهر تهران در سالیان گذشته نیز مشاهده شده، اما توالی وقوع و شدت آنها، حداقل در ۱۲سال گذشته هیچ‌گاه به‌شدت مشاهده شده در سال‌جاری نبوده است؛ از این‌رو بررسی‌های کارشناسی در شرکت کنترل کیفیت هوا جهت تعیین دلایل وقوع توفان‌های ریزگرد و کانون آنها در دستور کار قرار گرفت. میرزایی‌قمی ادامه داد: براساس بررسی‌های کارشناسی انجام شده با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای و داده‌های هواشناسی ثبت شده در ایستگاه‌های بین‌المللی، کانون‌های اصلی تولید‌کننده توفان‌های ریزگرد در شهر تهران، عمدتاً در خارج از کشور واقع شده‌اند؛ به‌خصوص در توفان‌های مشاهده شده در تاریخ ۱۹و ۲۰فروردین امسال که سهم عمده مربوط به کانون‌های واقع در کشورهای عراق، سوریه و اردن بوده و همچنین کانون ریزگرد اخیر در تاریخ ۱۷و ۱۸اردیبهشت که کانون‌های واقع در کشورهای عراق و عربستان صعودی نقش اصلی در وقوع آنها را داشته‌اند.

به گزارش همشهری، بررسی‌های اخیر در زمینه تعیین کانون‌های ریزگرد در شرکت کنترل کیفیت هوا و با استفاده از تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که فعالیت کانون‌های ریزگرد به‌ترتیب در کشورهای عراق و سوریه که در پایین‌دست رودهای دجله و فرات قرار دارند، در سال‌های اخیر افزایش داشته؛ به‌طوری‌که حجم بسیار بالایی از ریزگرد با سرعت‌های نه چندان بالای باد در آنها تولید و در هوا پخش می‌شود. البته تنها بخشی از توفان‌های ریزگرد شکل گرفته به محدوده شهر تهران می‌رسد و عمده آنها مناطق غربی کشور را تحت‌تأثیر خود قرار می‌دهد.

در کنار فعالیت منابع ریزگرد در منطقه، بررسی سایر متغیرها ازجمله رطوبت خاک و سطح پوشش گیاهی نیز نشان‌دهنده تأثیرپذیری کانون‌های ریزگرد در کشورهای سوریه و عراق از کاهش ورود آب رودخانه‌های دجله و فرات به این کشورهاست. رطوبت خاک و پوشش گیاهی در مناطق دارای کانون‌های ریزگرد، خصوصا در سال‌های اخیر، روند کاهشی به‌خود گرفته که می‌تواند در توالی و شدت پدیده توفان‌های ریزگرد نقش مهمی را ایفا کند.

مدیرعامل شرکت کنترل کیفیت هوا تأکید کرد: تغییرات مذکور که بر اثر احداث سدهای متعدد در مسیر رودخانه‌های دجله و فرات در سال‌های اخیر، توسط کشور ترکیه ایجاد شده به افزایش بیابان‌زایی در کشورهای عراق و سوریه منجر شده که کانون‌های ریزگرد متعددی را در آنها فعال کرده است که مناطق غربی کشور را به حد زیادی تحت‌تأثیر قرار می‌دهند و باید برای رفع آن دیپلماسی محیط‌زیستی فعال شود.

  • 15
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش