شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۶:۰۸ - ۱۲ شهریور ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۶۰۸۸۶
محیط زیست و گردشگری

سقوط گردشگری در ایران؛ از لبنان و سوریه هم جا می‌مانیم!

وضعیت ایران در مناسبات جهانی, جا ماندگی ایران از معادلات منطقه‌ای
  وضعیت ایران در مناسبات جهانی، همواره به عنوان مانعی بزرگ برای رقابت با کشورهای منطقه عمل کرده است. در این بین، صنعت توریسم در ایران نیز در کنار تمام حوزه‌های انرژی، تجارت و تولید شاهد سقوط و یا در حالتی خوش‌بینانه، رکود بی‌سابقه بوده است.

این روزها، خبر جا ماندگی ایران از معادلات منطقه‌ای با وسعت زیادی به گوش می‌رسد. همسایگان ایران، از شمال تا جنوب و از شرق تا غرب، در سال‌های اخیر همواره در زمینه‌های اقتصادی به پیشرفت‌های قابل توجهی دست یافته‌اند. وضعیت ایران در مناسبات جهانی اما، همواره به عنوان مانعی بزرگ برای رقابت با کشورهای منطقه عمل کرده است. در این بین، صنعت توریسم در ایران نیز در کنار تمام حوزه‌های انرژی، تجارت و تولید شاهد سقوط و یا در حالتی خوش‌بینانه، رکود کم‌سابقه بوده است.

گردشگری در خاورمیانه به عنوان صنعتی پردرآمد، به رشد خود در دهه اخیر ادامه داده است. توریسم در کشورهای توسعه‌یافته و ثروتمند، ابزاری کلیدی برای رشد اقتصادی بوده و در کشورهایی با بحران اقتصادی مضاعف، وسیله ای برای درآمدزایی و ارزآوری به شمار می‌رود.

شمای کلی توریسم در خاورمیانه

کشورهای خاورمیانه در سال ۲۰۲۲، بیشترین تعداد ورود مسافران بین المللی را ثبت کرده‌اند. از سال ۲۰۲۱ تا ۲۰۲۲، بخش‌های گوناگون در حوزه گردشگری و حمل‌ونقل، حجم تولید ناخالص داخلی منطقه را به میزان ۴۶.۹ درصد، معادل ۱۰۷ میلیارد دلار افزایش دادند. طبق گزارش «یاتا»، ترافیک خطوط هوایی در سال ۲۰۲۲، شاهد افزایش ۱۵۷.۴ درصدی نسبت به سال گذشته بوده است. به گفته سازمان جهانی گردشگری سازمان ملل، این روند در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ نیز در خاورمیانه ادامه داشته است.

در همسایگی ایران، امارات، عربستان سعودی، قطر و ترکیه بهترین شرایط گردشگری را به ثبت رسانده‌اند؛ حتی سوریه نیز با توجه به روزهایی که پشت سر گذاشته، رشد قابل توجهی را در حوزه توریسم شاهد بوده است.

امارات و عربستان همچنان در صدر

امارات متحده، همچنان یک مقصد محبوب برای گردشگران بین المللی است و از همین جهت، رشد چشم‌گیری را در این حوزه شاهد بوده است. شورای جهانی سفر و گردشگری می گوید انتظار می رود این بخش با رسیدن به حدود ۴۹.۱۸  میلیارد دلار در سال ۲۰۲۳، ۱۰ درصد از کل امارات را تشکیل دهد. گزارش این شورا همچنین نشامن می‌دهد که صنعت گردشگری در امارات، تنها در سال گذشته، بیش از ۸۹هزار شغل ایجاد کرده است.

در عربستان نیز، توسعه صنعت توریسم به یکی از اهداف اصلی پادشاهی سعودی بدل شده است. تا جایی که ریاض قصد دارد، تعداد بازدیدکننده‌ها از خاک عربستان را تا سال ۲۰۳۰ به ۱۰۰ نفر در سال برساند. آمار اخیر و همچنین، اظهارات مقامات سعودی نشان می‌دهد که درآمدهای عربستان سعودی از توریسم، تنها در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ به حدود ۹.۸ میلیارد دلار رسیده است. این رقم در سه‌ماهه نخست سال ۲۰۲۲، تنها ۳ میلیارد دلار بود.

بررسی جامع سیاست‌های اخیر عربستان نیز نشان می‌دهد که این چشم‌انداز به صورت جدی‌تر در حال رقم خوردن است. برای مثال، جذب مشهورترین ستاره‌های فوتبال جهان در لیگ عربستان در راستای این هدف بوده است. این اتفاق، با گسترش نفوذ عربستان در ورزش بین المللی و به طور عمده، برای تقویت احتمال کسب میزبانی جام جهانی رخ داده است. کیفیت بی‌سابقه برگزاری رقابت‌های لیگ فوتبال عربستان و همچنین بازخورد مثبت مخاطبان از این رقابت‌ها، نشان می‌دهد که این کشور تا حدود زیادی در دستیابی به این هدف موفق بوده است.

درآمدهای گردشگری در ترکیه نیز در سه ماهه دوم سال ۲۰۲۳، با ۲۳.۱ درصد افزایش، به ۱۳ میلیارد دلار رسید. این کشور از نظر درآمدهای توریستی، سال‌ها است که در ۱۵ کشور صدر لیست قرار می‌گیرد و این درآمدها، همواره ۲ تا ۳ درصد درآمد ناخالص این کشور را تشکیل داده‌اند.

رونق گردشگری در لبنان و سوریه

در این میان، سوریه و لبنان، برخلاف کشورهای غالبا ثروتمند خلیج فارس با بحران‌های عمیق اقتصادی مواجهند. بیش از ۸۰ درصد از مردم این دو کشور، زیر خط فقر زندگی می‌کنند. با این حال اما، گردشگری در لبنان از لحاظ تاریخی به عنوان بخش مهمی از اقتصاد عمل کرده و تقریباً ۱۹.۱ درصد از تولید ناخالص داخلی این کشور را تشکیل می‌دهد. بحران اقتصادی در لبنان اما اهمیت گردشگری را حادتر کرده است. بر اساس ارقام گزارش شده در سال ۲۰۲۲، کمتر از ۱.۷۲ میلیون بازدیدکننده در تابستان سال گذشته وارد لبنان شدند و حدود ۵ میلیارد دلار در این کشور هزینه کردند. با این حال اما، پیش‌بینی می‌شود که لبنان در سال ۲۰۲۳، می‌تواند حداقل ۲.۲ میلیون بازدید کننده در طول سال داشته و درآمدی حدود ۹ میلیارد دلار کسب کند.

در سوریه‌ی پیش از جنگ نیز، صنعت گردشگری شاهد یکی از سریع‌ترین رشد‌های توسعه‌محور را شاهد بود. در سال ۲۰۱۰، صنعت گردشگری سوریه با جذب حدود ۹ میلیون و ۴۵۰هزار توریست، پس از صادرات نفت، دومین منبع بزرگ درآمد ارزی را تشکیل می‌داد. علیرغم بیش از یک دهه جنگ و ویرانی، دولت سوریه بار دیگر به دنبال تبدیل گردشگری به یک سرمایه اقتصادی بزرگ است. نشانه این هدف‌گذاری می‌تواند ساخت‌وساز هتل های لوکس جدید به ویژه در مناطق ساحلی و در حلب است.

امروز، تعداد گردشگرانی که تا کنون در سال ۲۰۲۳ از سوریه بازدید کرده‌اند نسبت به مدت مشابه در سال گذشته افزایش یافته و این امید را ایجاد می‌کند که یکی از مهم‌ترین صنایع این کشور جنگ زده ممکن است به آرامی پس از یک جنگ ۸ ساله بهبود یابد. «رامی مارتینی»، وزیر گردشگری سوریه گفته که این کشور، در سه ماهه اول سال ۲۰۲۳ میزبان حدود ۳۸۵هزار بازدیدکننده بوده است.

ایران کجاست؟!

تیرماه امسال، معاون گردشگری وزیر میراث فرهنگی از درآمد ۶.۲ میلیارد دلاری ایران از جذب گردشگر خبر داد. طبق آمارهای بانک جهانی، ایران در سال ۲۰۱۹ و پیش از شیوع کرونا، حدود ۵ میلیارد دلار درآمد از این ناحیه کسب کرد. طبق گزارش‌های بین‌المللی، سطح درآمدهای حوزه گردشگری برا یهچ کشوری هنوز به حالت پیش از کرونا بازنگشته است و به عقیده بسیاری، این درآمدها ممکن است در سال ۲۰۲۴ به سطح مشابه با سال ۲۰۱۹ بازگردند. با این وجود اما، به فرض صحت گفته‌های مسوول وزارت میراث فرهنگی، مجموع درآمد ایران از صنعت توریسم در سال گذشته، حدود یک‌دهم درآمد سالانه ترکیه و حدود نصف درآمدهای گردشگری ۳ ماه در عربستان سعودی است.

با توجه به اینکه ایران از نظر جاذبه‌های باستانی و تاریخی، رتبه دهم و از نظر اکوتوریسم در رتبه پنجم دنیا قرار گرفته، مقایسه درآمد کشورمان با سایر کشورهای منطقه نشان از جاماندگی در این حوزه و لزوم توجه ویژه دولت به این بخش دارد..

  • 19
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش