به گزارش دیده بان ایران، سهم مردم داخل کشور و به اصطلاح شهروندان درجه یک از اینترنت، پرداخت هزینههای گزاف برای خرید وی پی ان و تلاش برای وصل شدن به آن است در حالی که گردشگران خارجی با خرید یک سیم کارت میتوانند به شبکههای اجتماعی بدون فیلتر دسترسی داشته باشند.
امان الله قرایی مقدم، جامعه شناس در پاسخ به اینکه آیا ارائه سیم کارت بدون فیلتر به گردشگران خارجی موجب تحقیر شهروندان میشود، گفت: «قطعا همینطور است. طبقاتی شدن اینترنت تحقیر و تضاد بین مردم و مسئولان را به بار میآورد اثرات منفی دارد. مسلم است که این طرح، طرح درستی نیست چراکه در این صورت خواص خودشان را تافته جدابافته در نظر میگیرند و نشان میدهد که در این نظام خواص همیشه از امتیازات خاصی برخوردارند که عوام نباید به آن دسترسی داشته باشند.»
وی افزود: «ارائه سیم کارت بدون فیلتر به یک قشر خاص یعنی به اکثریت مردم که طبقات متوسط و پایین هستند سرکوفت زده میشود و مستضعفان را تحقیر میکنند. این امر نارضایتی عمومی، بدبینی و کاهش همدلی و همزبانی را به دنبال خواهد داشت. اینکه گردشگران خارجی در سفر به ایران میتوانند از شبکههای اجتماعی فیلتر شده استفاده کنند ولی اکثریت عظیمی از مردم جامعه چنین دسترسی را ندارند منجر به ایجاد احساس حقارت میشود.»
قرایی مقدم در پسخ به پرسشی مبنی براینکه مجموعه عوامل یاد شده در ایجاد اعتراضات چه قدر تاثیر دارد، به دیده بان ایران گفت: «الان زمینه اعتراضات آماده است و مردم هم معترض هستند ولی سرکوب میشوند. شکی نیست که اینترنت طبقاتی میتواند به اعتراضات بیانجامد. یکی از عوامل اعتراضات همین است که مثلا هزینههای گزافی صرف اقامت وزیر رفاه در یک سفر استانی شده است. اینها یکی یکی جمع میشود و افرادی که حتی قشر خاکستری و محافظهکار هستند و در طبقه متوسط قرار دارند را برانگیخته میکند. همانطور که میدانید طبقه متوسط اصولا سپر بلای طبقه بالاست. یعنی یک سوپاپ اطمینان برای حاکمیت است ولی وقتی این طبقه فرو میریزد و با طبقات پایین همرای و همفکر میشود، نارضایتی اقشار خاکستری و بیتفاوت را به همراه دارد که زمینه بروز اعتراضات در جامعه را فراهم میکند.»
این جامعهشناس با اشاره به تاثیر فیلترینگ و اینترنت طبقاتی بر افزایش مهاجرت، تصریح کرد: «پدیدههای اجتماعی یک عامل نیست بلکه تمام عوامل اعم از فرار مغزها، یاس و ناامیدی و بدبینی اکثریت جوانان دخیل است. وقتی در جامعهای زندگی میکنیم که یک عدهای میتوانند به شبکههای اجتماعی فیلتر شده دسترسی داشته باشند ولی ما نمیتوانیم، مسلم است که در فرار مغزها، بدبین کردن همه اقشار از جمله قشر خاکستری یا حتی عدهای که طرفدار هستند و ایجاد فضای نامناسب موثر است.»
قرایی مقدم ادامه داد: «به قول جوزف شومپیتر، استاد اقتصاد و جامعه شناسی توسعه دانشگاه هاروارد، دوازده اصل برای رشد و توسعه اجتماعی، اقتصادی، سیاسی، اجتماعی و فرهنگی موثر است. اصل هشتم و یازدهم میگوید که آنچه موجب عدم توسعهیافتگی و نارضایتی عمومی میشود، آب و هوای اجتماعی است. این اقدام آقایان آب و هوای اجتماعی را مسموم میکند و فضای اجتماعی را به سمت یاس و سرخوردگی میبرد. در نهایت هم اعتماد عمودی یعنی اعتماد بین مردم و مسئولان را تضعیف میکند.»
سعیدی، نماینده مجلس: ارائه سیمکارت بدون فیلتر به گردشگر خارجی کاپیتولاسیون فرهنگی است
معینالدین سعیدی درباره تصویب طرح سیمکارت بدون فیلتر برای گردشگران خارجی گفت: زمانی که این موضوع مطرح شد نسبت به پیامدهای اجتماعیاش هشدار دادم در حال حاضر هم در کارگروه رفع مصادیق مجرمانه تصویب شده است، این یک توهین آشکار به ملت ایران است. مردم کشور ما از نظر آقایان به این بلوغ نرسیدند که بتوانند از اینترنت بدون فیلتر استفاده کنند اما برای گردشگری که به کشورمان میآید این را حق طبیعی او میدانند که بتواند از اینترنت بدون فیلتر استفاده کند.
نماینده چابهار در مجلس شورای اسلامی تاکید کرد: کسانی که چنین محدودیتهایی راا ایجاد کردهاند خودشان خوب میدانند که اجرایی نیست و مردم از طریق فیلترشکن همه این محدودیتها را با شرایط سختتر عملاً دور میزنند.
وی خاطرنشان کرد: جالب اینجا است کسانی که چنین محدودیتهایی ایجاد میکنند، خودشان دسترسی کامل به همه پلتفرمهای فضای مجازی بدون هیچ محدودیتی دارند.
سعیدی عنوان کرد: دوگانگیها مخصوصا این اتفاق اخیر متاسفانه نوع نگاه کاسبان فیلتر را به مردم ایران نشان میدهد که برای خود مردم ایران این شان را قائل نیستیم که اجازه دسترسی به اینترنت بدون محدویت داشته باشند، اما برای گردشگری که به کشور میآید این شأن را قائل میشویم چنین رویکردی طبعاً باعث نارضایتی در جامعه خواهد شد.
وی تاکید کرد: این عمل نشان میدهد مردم را نشناختهایم، نشان میدهد ظرفیتهای ملت بزرگمان را نشناختهایم. من امیدوارم که اگر قرار است رفع محدودیتی طبق اصول متعدد قانون اساسی صورت گیرد در درجه اول باید شامل حال ملت ایران شود.
این نماینده مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: با این رفتارها ما عملاً تبعیض ناروایی برای ملت ایران خواهیم داشت که با اصل سوم و نهم قانون اساسی در تضاد کامل است. امیدوارم یک تلنگر جدی وارد شود و بساط کاسبان فیلترشکن آن هم با توجه به گردش مالی که میگویند حدود ۵۰ هزار میلیارد تومان در کشور است و مشخص است از جاهایی حمایت میشوند، هرچه زودتر جمع شود.
وی با بیان اینکه دادن سیمکارت بدون فیلتر به گردشگر خارجی به نوعی توهین به شأن ملت ایران از نگاه بنده است، گفت: معتقدم رئیسجمهور به عنوان حافظ قانون اساسی باید به جبران رفع محدودیتها برآید.
نماینده چابهار درباره اینکه آیا مجلس میتواند به این موضوع ورود کند، بیان کرد: همکاران بنده مطابق اصل ۸۴ میتوانند نسبت به موضوعات ورود داشته باشند و این جزو شئونات نظارتی مجلس است اما با توجه به نگاه و رویکرد همکارانم در این زمینه احتمال اینکه محدودیتها رفع شود را صفر میدانم.
وی در خصوص اینکه افکار عمومی دادن سیمکارت بدون فیلتر به گردشگر خارجی را نوعی کاپیتولاسیون میداند، گفت: معتقدم این اتفاق که به نوعی میتوان از آن به عنوان کاپیتولاسیون فرهنگی یاد کرد، قطعاً تبعاتی خواهد داشت. ما مطابق کدام اصل به خودمان اجازه میدهیم موردی که برای گردشگران خارجی روا میداریم را برای ملت ایران روا نداریم؟ این مصداق بارز دوگانه بودن است.
- 14
- 6