روزنامه توسعه ایرانی نوشت: در دوره کنونی مدیریت شهری تهران، در مقاطعی شاهد اخباری درباره قطع، جابهجایی یا خشک شدن درختان در نقاط مختلف تهران بوده ایم. این بار نیز اعلام شده است که درختان پایتخت به دلیل ابتلا به سرطان رنگی و بیماریهای فراگیر و آفات خشک شده و از همین رو قطع شده اند. درختانی که اگر به موقع آبیاری میشدند و از آنها به درستی نگهداری میشد میتوانستند بعد از سپری کردن زمستان با قامت سبزشان چهره شهر را زیبا کرده و با پاکیزگی هوای شهرمان کمک کنند.
البته مهدی چمران، رئیس شورای شهر تهران در واکنش به قطع این درختان پایتخت که به دلیل ابتلا به سرطان رنگی و بیماریهای فراگیر و آفات صورت گرفته ، گفته است: «شهرداری وظیفه دارد که درختان را نگه دارد، اما وقتی درختان دچار بیماری میشوند و بهخصوص وقتی سن درختان بالا میرود کاری نمیتوان کرد. متأسفانه این حجم دود و هوای آلوده، درختان کنار خیابان را از بین میبرد و اینکه درختانی توانستهاند با این وضعیت باقی بمانند، خیلی خوب است.»
براساس گزارشهای منتشرشده در صحن شورای شهر تهران، در مجموع بیش از ۱۲ هزار درخت در سه بوستان جنگلی سرخهحصار، چیتگر و لویزان خشک شدهاند که به گفته مسئولان ادارهکل منابع طبیعی استان تهران، قصور مدیریت شهری در نگهداشت و آبیاری این درختان باعث خشک شدن تعداد زیادی از آنها، بر اثر ابتلا به انواع آفات و بیماریها شده است.
اما اخیرا اهالی محله چیتگر طوماری را در خصوص وضعیت درختان پارک جنگلی چیتگر تهیه کرده و در جلسهای با حضور مدیران شهری درباره وضعیت درختان چیتگر به بحث وگفتگو پرداختند.
«محمد درویش»، فعال محیط زیست در گفتوگو با «توسعه ایرانی» با اشاره به خشک شدن درختان در پایتخت درباره برگزاری این جلسه گفت: در روزهای گذشته به همراه تنی چند از مدیران شهرداری تهران از جمله عبدالمطهر محمدخانی، سخنگوی شهرداری تهران، صابر باغخانی، مدیر کل محیط زیست شهرداری تهران و همچنین تعدادی از همکاران مدیران منابع طبیعی استان تهران و مدیران باغ گیاهشناسی و جامعه محلی چیتگر جلسهای درخصوص وضعیت درختان پارک جنگلی چیتگر برگزار کردیم.
سخنگوی شهرداری تهران: «فکر نمیکردم اینقدر درخت در چیتگر درحال خشک شدن باشد»
وی ادامه داد: در این جلسه دوستان شهرداری از نزدیک شاهد خشک شدن این درختان بودند و جمله خیلی مهمی را سخنگوی شهرداری تهران گفت و آن جمله این بود که «من فکر نمیکردم اینقدر درخت در چیتگر درحال خشک شدن باشد» اعضای هیأت علمی بخش تحقیقات جنگل که در جلسه حضور داشتند اعلام کردند که هیچ آفتی برای این درختان وجود نداشته و در واقع این درختان به دلیل آب ندادن و نرسیدن آب به آنها خشک شده اند.
«روند آبیاری درختان در چیتگر ۷ سال است مختل شده»
این فعال محیط زیست تصریح کرد: مشابه همین درختان در کنار جوی آب بود وقتی آن درختان بررسی شدند مشخص شد که هیچ کدام از این درختانی که در کنار جوی آب بودهاند خشک نشده اند. همچنین مشابه این درختان در باغ گیاهشناسی ملی ایران هستند و هیچ کدام از اینها دچار هیچ آفتی نشده اند. براساس اعلام مسئولان شهرداری منطقه ۲۲، هفت سال است که روند آبیاری و آب دادن به این درختان مختل شده است. قرار بوده یک طرح درخصوص آبیاری این درختان در دوره گذشته مدیریت شهرداری گذشته اجرا شود.
درویش با اشاره به این طرح گفت: قرار بود از آب فاضلاب منطقه ۲۲ یک شعبه گرفته و به پارک جنگلی چیتگر بیاورند و درختان را با آن آبیاری کنند. اما متاسفانه این طرح به دلایلی که ما نمیدانیم چیست اجرا نشده است. در حال حاضر نیز تفاهمی صورت گرفته است و براساس این تفاهم نامه از محل این فاضلابها رویشگاههای درختی دست کاشتی که در تهران وجود دارد، آبیاری شود. در واقع با این راهکارها نباید اجازه دهیم این درختان خشک شود.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در واکنش به قطع درختان در برخی از مناطق پایتخت به دلیل ابتلا به سرطان رنگی و بیماریهای فراگیر و آفات گفت: مسئله اصلی این است که به این درختان آب ندادهایم و این درخت در حال خشک شدن هستند. تهران بیش از ۱.۱ دهم میلیارد متر مکعب نیاز آب شرب و بهداشتی دارد یعنی یک ۱.۱ دهم میلیارد متر مکعب در سال در تهران فاضلاب تولید میشود و فقط ۲۰۰ میلیون متر مکعب از این فاضلاب یعنی کمتر از یک پنجم آن میتواند کل آب مورد نیاز برای فضای سبز تهران را تامین کند.
بیش از ۶۲۰۰ هکتار از درختان پایتخت در تنش شدید خشکی هستند
این فعال محیط زیست تصریح کرد: در طی این جلسه مدیران شهرداری اعلام کردند که در طول سه سال اخیر ۷۵۰۰ هکتار بر میزان فضای سبز تهران اضافه کرده اند. وقتی میتوانند تعداد درختان شهر اضافه کنند یعنی آب وجود دارد که این کار انجام شده است. پس چگونه است که همزمان با اضافه شدن درختان ۳۱۴ هکتار خشک شده و بیش از ۶۲۰۰ هکتار دیگر در تنش شدید خشکی است و اگر همین روند ادامه پیدا کند ممکن است در سال آینده این بخشها هم خشک شود.
باید اولویت شهرداری تهران حفظ فضای سبز موجود باشد
درویش تصریح کرد: مسئولان شهرداری در این جلسه پذیرفتند که باید اولویت شهرداری تهران حفظ فضای سبز موجود باشد اهالی محل در چیتگر طوماری تهیه کردند و به مدیران شهرداری دادند مدیران شهری نیز قول دادهاند که این طومار را پیگیری کنند. مطالبه همه ما باید این باشد که مدیران بهجای اینکه اعلام کنند درختان به دلیل آفت زدگی باید قطع شوند، راههای درمان را پیش رو داشته بانشد و ناامیدی را ترویج نکنند. تهران میتواند از محل همین فاضلابی که دارد فضای سبز خود را به دست بیاورد. خوشبختانه در تهران بیش از ۸۰ درصد شبکه فاضلاب تهران ساخته شده و به راحتی میتوانیم با اختصاص یک انشعاب و یک تصفیه ساده این چالش را قبل از اینکه به یک بحران تبدیل شود به یک فرصت برای ایجاد فضای سبز درخورتر تبدیل کنیم.
این فعال محیط زیست تاکید کرد: سرانه فضای سبز تهران از میانگین سرانه فضای سبز استاندارد کمتر است و ما نباید به همین مقدار بسنده کنیم چه برسد به اینکه اجازه دهیم ۶۲۰۰ هکتار دیگر از فضای سبز تهران خشک شود. خوشبختانه ما در تهران آب به اندازه کافی داریم فقط نیاز به عزم جدی و مدیریت صحیح در این زمینه است. در جلسهای که در چیتگر برگزار شد سخنگوی شهرداری قول داد که موضوع را با همکارانشان و شخص شهردار تهران مطرح کند من امیدوارم که اتفاقات مثبتی در این زمینه بیافتد.
به گفته درویش، درختان وقتی آبیاری نمیشوند خشک شده و ضعیف میشوند و در معرض آفت قرار میگیرند. مانند انسان که وقتی ضعیف میشود ممکن است با یک ویروس ساده سرماخوردگی از پا دربیاید اما مسئله مرگ آن انسان به دلیل سرماخوردگی نیست بلکه به دلیل ضعیف شدن آن فرد است. درختان هم به همین صورت هستند درختان تهران نیاز به آب دارند و اگر این آب به آنها داده نشود مقاومت لازم برای مقابله با آفت را ندارند. همینطور که در نیم قرن اخیر این درختان توانستهاند در تهران مقاومت کنند.
- 16
- 2