شنبه ۰۳ شهریور ۱۴۰۳
۱۰:۱۵ - ۰۳ تير ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۴۰۰۳۹۶
محیط زیست و گردشگری

شهر چابهار میزبان بادهای اقیانوسی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست,چهار بهار

شهر چابهار میزبان بادهای اقیانوسی وزش بادهاي مونسون در تابستان آب‌وهواي ساحل دریای عمان را بهاري کرده است

 

همزمان با وزش بادهاي ۱۲۰‌روزه در شمال سيستان‌و‌بلوچستان بادهاي موسمي در جنوب استان و در منطقه چابهار آغاز مي‌شود. در چله تابستان وقتي شرجي هوا در ديگر بنادر کشور طاقت‌فرسا شده، وزش بادهاي مونسون از روي درياي عمان چابهار را به منطقه‌اي خنک و خوش‌آب‌وهوا تبديل مي‌کند. بادهاي موسمي يکي از بهترين جاذبه‌هاي گردشگري چابهار در تابستان است.

 

بسياري فکر مي‌کنند به‌دليل وجود زمستان و پاييزهاي گرم در چابهار حتما تابستان فصل فاجعه‌اي براي اين منطقه خواهد بود؛ بادهاي موسمي‌ای که رهاورد اقيانوس هند است اما چابهار را در تابستان به‌عنوان خنک‌ترين بندر و يکي از خوش‌آب‌و‌هوا‌ترين مناطق کشور معرفي مي‌کند. همين موضع بهترين انگيزه براي مسافران است تا مجاب شوند که تعطيلات تابستاني خود را در بندر چابهار بگذرانند. بااين‌حال، به نظر مي‌رسد کمبود امکانات، مشکلات قطعي آب و برق و نبود زيرساخت‌هاي گردشگري در اين منطقه مهم‌ترين عامل براي عدم تبديل چابهار به يکي از قطب‌هاي گردشگري کشور است. 

 

چابهار، شهري با ۴ بهار

اصلا شايد دليل نام‌گذاري اين شهر به چابهار همين باشد. اينکه مردم اين منطقه در تمامي فصول سال بهار را احساس مي‌کنند و در سرماي پاييز و زمستان چابهار گرم‌ترين بندر کشور است. زماني که درختان در مناطق ديگر کشور زیر بار برف و باران مداوم خميده‌اند، در چابهار شکوفه درختان جوانه مي‌زند. بادهاي مونسون در چابهار با شروع تابستان وزيدن مي‌گيرد؛ البته گاهي خنکي هوا از خرداد آغاز مي‌شود و تا مهر هم ادامه دارد.

 

سيستان‌و بلوچستان از سال‌ها پيش بهترين مکان براي گذراندن تابستان بوده است. وجود درياچه پر‌آب هامون در سال‌ها پيش در  سيستان ‌و وزش بادهاي ۱۲۰‌روزه از روي آن سيستان را به يکي از خنک‌ترين مناطق کشور تبديل مي‌کرده است. بادهاي مونسون در چابهار اکنون همين کارايي را براي خليج چابهار دارند. با خشک‌شدن هامون حالا بادهاي ۱۲۰‌روزه در سيستان فقط فاجعه به بار مي‌آورد و خبر از خنکاي نسيم نيست. چابهار اما به‌دليل وجود دائمي درياي عمان هنوز از اين نعمت برخوردار است که بتواند تابستان طاقت‌فرساي جنوب‌شرق را به بهاري دلپذير تبديل کند. 

 

بادهاي مونسون

وزش بادهاي موسمي يا مونسون، به‌دليل اختلاف شديد درجه حرارت بين دو حوزه بزرگ اقليمي يعني ارتفاعات هندوکش و اقيانوس هند به وجود مي‌آيد و موجب توليد بادهاي باران‌آور تابستاني در بندر چابهار در جنوب‌شرق ايران مي‌شود. وزش بادهاي موسمي مونسون در ايام تابستان از اقيانوس هند به ساحل چابهار از گذشته همواره به‌عنوان يکي از عوامل طبيعي اين منطقه در جذب گردشگر محسوب مي‌شده است.

 

در خرداد و در حالي‌که نيمکره ‌شمالي به سوي تابستاني سوزنده پيش مي‌تازد در شبه‌قاره هند گويي زمستان آغاز مي‌شود، گرماي مرگ‌آور توسط باراني سيل‌آسا به نام مانسون يا طوفان‌هاي موسمي قطع شده و زندگي در اين سرزمين را امکان‌پذير مي‌کند. مانسون‌ها نيروي اصلي خود را از خورشيد مي‌گيرند، کم‌وبيش حدود ۳۰ درصد از انرژي خورشيدي‌ای که به سطوح بالاي جوي مي‌رسد، به وسيله سطوح فوقاني ابرها و سطح زمين به فضا بازتاب مي‌شوند. مقدار بسيار کمي از آن نيز به وسيله جو جذب مي‌شود، تضاد و تقابل فصل‌ها در دو نيمکره شمالي و جنوبي موجب حرکت آرام هوا از نيمکره زمستاني به سوي نيمکره تابستاني به وسيله گراديان افقي فشار و نيروي عمودي شناوري از اختلاف درجه حرارت مي‌شود. بررسي و مطالعه باران‌هاي موسمي نشان مي‌دهد که اين جريان در حدود اواخر مرداد و اوايل شهريور يک وقفه سه تا ۲۱‌روزه دارد. 

 

جاذبه‌هاي گردشگري در چابهار

دريا يکي از صدها جاذبه گردشگري چابهار است. چابهار اما ويژگي‌هاي خدادادي کم ندارد. سواحل منحصر به فرد، اسکله‌ها، روستاهاي تاريخي، تالاب‌ها و پوشش گياهي و حيات‌وحش منحصربه‌فرد بخشي از جاذبه‌هاي رنگارنگ چابهار است. در چابهار تنها بندر اقيانوسي منطقه‌اي وجود دارد که به ساحل صخره‌اي معروف است. منظره برخورد موج به صخره‌هاي عظيم که گاهي تا ارتفاع ۵۰ متر بالا مي‌رود، همچنين انواع خرچنگ‌ها و لاک‌پشت‌هايي که روي صخره‌ها همبازي موج اقيانوس و در حال جدال با امواج و صخره‌اند و نسيم روح‌بخشي که در موج مي‌پيچد، همه اينها تصاويري را به‌وجود مي‌آورد که نظر هر بيننده و گردشگري را به خود جلب مي‌کند. در چابهار چند اسکله صيادي وجود دارد که دو اسکله صيادي «تيس» و «رمين» از بقيه ديدني‌ترند. اسکله تيس در داخل محوطه و اراضي سازمان و اسکله رمين در ۱۰ کيلومتري شرق شهرستان چابهار قرار دارد. تماشاي کشتي‌ها و قايق‌هاي صيادي و صيادان بلوچ و صيد انواع ماهي‌ها و شاه‌ميگو که از محصولات دريايي منحصربه‌فرد منطقه است، بسيار ديدني و خاطره‌انگيز است.

 

 روستاي تيس با قدمتي بيش از دو هزار سال در شمال ساحل و اسکله صيادي تيس قرار داشته و مسجد تيس و بلنداي مناره‌اش چشم هر گردشگري را به خود خيره مي‌کند. در شمال‌غرب چابهار در ۲۰ کيلومتري روستاي کهر، در مسير جاده تنگ - گالک يک پديده منحصربه‌فرد طبيعي به نام «گل‌افشان» وجود دارد که نظير آن فقط در سه نقطه ديگر جهان گزارش شده و همواره از دهانه آن گل سرد طوسي‌رنگي تراوش مي‌شود. گل‌افشان طي ساليان متمادي با پرتاب گل به اطراف، تپه‌اي از گل به‌وجود آورده است. در ۱۵ کيلومتري شهر چابهار و در مسير جاده ساحلي چابهار - گواتر و در تنگه‌اي صخره‌اي مشرف به دره‌اي سبز و زيبا، آبگيري به طول ۱۳ کيلومتر ايجاد شده که آب‌هاي سرگردان اطراف را در خود جمع کرده است. در اين آبگير چشم‌نواز، انواع بوته‌ها و درختچه‌ها و انواع پرندگان مهاجر و زيبا مانند چنگر، فلامينگو، حواصيل‌هاي سفيد و خاکستري، طاووسک و باقرقره وجود دارد. درحال‌حاضر اما به‌دليل خشکسالي، اين تالاب خشکيده است. 

 

چابهار، بهشت گمشده ايران

چابهار را بهشت گمشده ايران مي‌دانند؛ خليجي که باوجود زيبايي‌هاي فراوان نتوانسته آن‌طور که بايد گردشگران را به خود جذب کند. شهروندان چابهار که در فصل بهار و تابستان از قطعي‌هاي مداوم آب و برق در اين منطقه گله‌مند هستند يکي از دلايل عدم موفقيت آن را در جذب گردشگر علي‌رغم وجود منطقه آزاد و طبيعت بکر عدم تأمين حداقل‌ها براي مسافران مي‌دانند. به گفته يکي از شهروندان چابهاري، قطعي برق و آب در گرم‌ترين فصل سال مسافران را از اين منطقه فراری می‌دهد. آنها مي‌خواهند در زمان مسافرت به يکي از زيباترين بنادر ايران از حداقل‌هاي رفاهي برخوردار باشند. به گفته معاون استاندار و فرماندار ويژه چابهار، ۶ هزار نفر از مردم شهرستان چابهار درحالي در کنار درياي عمان زندگي مي‌کنند که فاقد شبکه آب‌رساني و دستگاه آب‌شیرين‌کن دريا هستند.

 

 ايوب درويشي هفته گذشته با اشاره به جمعيت ۶ هزار نفري فاقد شبکه آب‌رساني روستاهاي نوار ساحلي چابهار به ايسنا گفته بود که تنها ۲۱ درصد از مردم شهرستان چابهار به شبکه آب‌رساني غير‌آشاميدني دسترسي دارند و بقيه به صورت سقايي و با سهميه تنها ۱۵ ليتر در روز براي هر نفر، آب‌رساني سيار مي‌شوند. او با اشاره به فرسودگي ناوگان آب‌رساني سيار مي‌گويد: هم‌اکنون ۳۵ دستگاه تانکر به ۴۲۲ روستاي فاقد شبکه چابهار آب‌رساني مي‌کنند و اين در حالي بوده که اداره آب روستايي با کمبود شديد اعتبار براي نوسازي ناوگان، تأمين سوخت، خريد آب از چاه‌ها و هزينه تعمير، نگهداري و اجاره تانکرهاي بخش خصوصي مواجه است.

 

 

.vaghayedaily.ir
  • 30
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

چکیده بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید

نام کامل: هیثم بن طارق آل سعید

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش