شنبه ۰۶ مرداد ۱۴۰۳
۰۷:۴۱ - ۰۸ آبان ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۸۰۱۸۸۲
محیط زیست و گردشگری

پیامدهای شکستن سد پسماند کارخانه دونا که پساب را به البرز مرکزی روان کرد؛

سرب، سر سفره اهالی کلاونگا

پیامدهای شکستن سد پسماند کارخانه دونا,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

مدیر کل محیط زیست مازندران در گفت و گو با «شهروند»: از کارخانه برای آلوده کردن محیط زیست و منطقه حفاظت شده شکایت کردیم

 

 معدن سرب سال‌های‌ سال، گوشه‌ای از «کلاونگا» جا خوش کرده بود اما وقتی سد پساب کارخانه شکست، هم زمین‌های کشاورزی و هم «البرز مرکزی» طعم واقعی سرب را چشیدند. اهالی اعتراضی نکرده بودند تا همین یک هفته پیش که سد ٣٠متری دهان باز کرد و رسوباتش در زمین‌ها جاری شد، به دره رفت و آب رودخانه را هم آلوده کرد: «زمین‌هایی که آلوده شده، دیگر قابل‌کشت نیست. خیلی از اهالی از این‌جا مهاجرت کرده‌اند. می‌ترسیم از سربی که سر سفره‌هایمان آمده.» صاحبان کارخانه سرب دماوند (دونا) در «نور» وقتی چنین شد و مردم شیشه‌های اداره‌شان را شکستند، آمده‌اند تا سد را ترمیم کنند اما هیچ‌کس ندید که کسی پیگیر پاکسازی زمین‌های آلوده به سرب و کربنات کلسیم باشد. محیط‌زیست مازندران اما ساکت ننشست و شکایت از کارخانه را به دادگاه برد.

 

سد خاکی منطقه دیمارونی در روستای کلاونگا که مرتفع‌ترین روستای مازندران است، نیمه‌شب چهارشنبه شکست؛ ٢٠‌سال پس از آن‌که صاحبان کارخانه سد پساب اول را رها کردند و پسابِ پر از فلزات سنگین را روانه سد دوم کردند. سد اول رها شده بود و دیگر هیچ گیاهی جرأت روییدن در اطرافش را نداشت و سد دوم گه‌گاه نشتی داشت و می‌ریخت به دریاچه، زمین‌های کشاورزی اطراف و دشت‌های حاشیه‌ آبادی. چند روز پیش وقتی این اتفاق افتاد، سرب تا ٤کیلومتر پیش رفت و هرچه در طبیعت بود آلوده کرد.

 

ایمان پورانی، عضو شورای روستا به رسانه‌ها گفته بود که مسأله فقط زمین‌های کشاورزی نیست و سرب اول به رودخانه و بعد به دریای خزر خواهد ریخت. «در روستای ما طول عمر افراد چنان کوتاه است که به ندرت سالخورده می‌شوند. بیشترشان بیماری‌های تنفسی می‌گیرند و بیماری‌های دیگر.»

 

«از کارخانه شکایت کردیم»

اهالی کلاونگا می‌گویند؛ این کارخانه در تمام سال‌های فعالیتش، سیستم تصفیه فاضلاب نداشته و پساب‌های آلوده به سرب را به زمین‌های پایین‌دست رها می‌کرده است. شورای ده، بارها از مسئولان خواسته برای پساب این کارخانه که از ٣٠‌سال پیش فعال بوده و تصفیه‌خانه نداشته، کاری کنند اما صدای اعتراضشان به جایی نرسیده. حسینعلی ابراهیمی‌کارنامی، مدیرکل محیط‌زیست استان مازندران هم همین را می‌گوید: «متاسفانه بیش از چند دهه پسماند این کارخانه در این روستا دپو می‌شد و تا آن‌جا پیش رفت که به دلیل سهل‌انگاری شکست و این اتفاق افتاد.»

 

 او به «شهروند» توضیح می‌دهد که محیط‌زیستی‌ها به محض اطلاع از شکستن سد، راهی کلاونگا شدند و همه ‌چیز را بررسی کردند: «هم حوضچه و هم سد باطله هر دو یک‌جا هستند. این سد محتوی کربنات کلسیم و ٠,٠٦ (٦صدم ‌درصد) سرب است که البته این مقدار سرب هم عمدتا بازچرخانی می‌شود.»

اکنون به گفته ابراهیمی‌کارنامی سد پساب کارخانه سرب دونا، ٢‌هزار مترمربع زمین را آلوده کرده که از این میزان‌ هزار مترمربع متعلق به منابع ملی است و‌ هزار مترمربع زمین‌های مردم، به‌علاوه ردی ٣کیلومتری از سرب که تا پایین دره روستای کلاونگا را آلوده

 کرده است.

 

مدیرکل محیط‌زیست استان مازندران اینها را می‌گوید و از شکایت نسبت به فعالیت این کارخانه که «جزو کارخانه‌های آلاینده است» خبر می‌دهد: «ما بلافاصله پس از این اتفاق شکایتی تنظیم کردیم و تحویل مقامات قضائی دادیم. این آلودگی را نمی‌توان کتمان کرد و قابل قبول نیست.» با این همه، به گفته او، نگرانی از حل‌شدن سرب در آب بی‌مورد است، چون میزان سرب این سد قابل ‌توجه نیست: «عمده این سرب بازچرخانی می‌شود و مقدار کمی باقی می‌ماند که آن هم محلول در آب نیست، اما در هرصورت وظیفه ماست که دستور بررسی صادر کنیم و بخواهیم که برای پاکسازی کاری انجام دهند. کارخانه موردنظر باید پاکسازی محل را از آلودگی‌های پساب انجام دهد. آنها ترمیم سد را آغاز کرده‌اند و قول داده‌اند که پاکسازی کنند. با این حال دستگاه‌های متولی باید میزان آلودگی را بررسی کنند و تأثیر آن را بر سلامت مردم بسنجند.»

 

کسی برای پاکسازی نیامد

کارخانه قول پاکسازی داده اما عزت‌الله رحمانی، یکی از اهالی روستای کلاونگا به «شهروند» می‌گوید که با گذشت یک هفته از اتفاق، هنوز کسی برای پاکسازی نیامده است: «یکی دو روز بعد از این‌که سد شکست آمدند و شروع کردند به محکم‌کاری سد اما پاکسازی اصلا. پساب‌ها هنوز در رودخانه و زمین‌های کشاورزی مردم رهاست. چند نفری هم رفتند اعتراض کردند و چیزی عوض نشد.» آن روز که مردم زمین‌هایشان را آلوده دیدند، کار به دعوا و کتک‌کاری کشید و شیشه‌های ساختمان‌های کارخانه هم شکست.

 

عمر اهالی کوتاه است

عزت‌الله سن کارخانه را تا ٨٠‌ هم بالا می‌برد. انگار که این معدن و کارخانه، مسن‌ترین‌های این آبادی‌اند. «یک معدن است و یک کارخانه. با دینامیت و هرچه هست، سرب را از معدن استخراج می‌کنند و در کارخانه ناخالصی‌اش را می‌گیرند. یک زمان کارخانه خیلی فعال بود و دو‌هزار نیرو داشت. از مردم همین روستا و شهرهای اطراف هم در آن کار می‌کردند اما الان نیمه‌فعال است، از تمام ظرفیتش استفاده نمی‌شود.

 

هرچه هست، کسانی که در این معدن کار می‌کنند، کم پیش می‌آید که به ٤٥‌سال برسند. همه با مشکلات تنفسی جانشان را از دست می‌دهند.»

 

از نگاه او این‌که مردم خیلی از این کارخانه سود نمی‌برند و جاده کلاونگا خاکی است و ماشین‌های سنگین هر روز در آن خاک به پا می‌کنند، مهم نیست. «مهم سربی است که سر سفره مردم می‌رود. زمین‌های کشاورزی بیشترشان آلوده شده‌اند. خیلی از مردم مهاجرت کردند. اینطوری حداقل بیشتر عمر می‌کنند. می‌روند یک‌‌جایی نفس می‌کشند و دلشان از این سبزی‌های سربی پرنمی‌شود. کلاونگا زمستان‌های خیلی سردی دارد و تابستان که می‌شود، مردم کم‌کم برمی‌گردند.» کلاونگا در فصل گرم نزدیک ١٠٠نفر جمیعت دارد و وقتی همه از سرمای سخت می‌گریزند، ٥٠نفر.

 

سد پساب پر شدیک سد دیگر زدند

سد پسابی که ٦ روز پیش شکست، تنها سد پساب کارخانه سرب دماوند نیست. عزت‌الله می‌گوید، ٢٠‌سال پیش این سد را ساخته‌اند و قبل از این یکی دیگر بود که مدت‌هاست رها شده. «٢٠‌سال پیش جای سد پسابشان را عوض کردند و یکی دیگر ساختند. سد پساب قبلی هنوز سر جایش است اما هیچ گیاهی اطرافش نمی‌روید، مطلقا هیچ گیاهی. سد جدیدشان یک نشتی جزیی داشت اما امسال دیگر به ‌حدی کم‌جان شد که شکست. همین شکستن باعث شد چند زمین کشاورزی آلوده بشود.

 

این زمین‌ها برای تأمین علوفه دام در زمستان بود و با اتفاقی که افتاده، دیگر انتظار نداریم یک علف هم در آن رشد کند، حتی تا چند ‌سال دیگر. این معدن روی کشاورزی منطقه خیلی تأثیر گذاشته و مدت‌هاست محصولی که می‌کاریم، مثل گذشته بار نمی‌دهد.»

 

سهیل اولادزاد، فعال محیط‌زیست مازندران می‌گوید: معادن و کارخانه‌های بسیار در شمال کشور رودخانه‌ها را آلوده کرده‌اند و برای همین است که نیمی از آبزیان سرسبزترین نقطه ایران از دست رفته. «در شمال کشور محدودیت جا داریم و کارخانه‌ها و معادن زیادی در دل روستاها و مناطق حفاظت‌شده جاگیر شده‌اند. فعالیت‌های معدنی را باید گذاشت کنار مراکز بسیار دپوی زباله‌های شهری. وجود این مراکز مختلف درحالی است که صرفا دورریزهای صنعتی و شهری را روی هم تلنبار می‌کنیم و از تکنولوژی بازیافت بسیار دوریم. وقتی هم که ظرفیت مکانی پر می‌شود، یک جای دیگر را به زباله و پساب آلوده می‌کنند.» اما مسأله این است که «هرچه محل دپو قدیمی‌تر باشد، آسیبش کمتر است.» اولادزاد این را می‌گوید و محل دپوی جدید را به غده سرطانی جدید تشبیه می‌کند.

 

او رودخانه هراز را مثال می‌زند که همیشه گل‌آلود است، چون «حوضچه‌های پساب معادن شن و ماسه در محور هراز پر می‌شود و آب مازاد را به رودخانه می‌ریزد.» یا رودخانه کلار در منطقه سوادکوه. «در منطقه فقط ١٩ معدن سنگ و شن فعال است. همین فعالیت‌های معدنی است که آبزیان را می‌کشد.»

 

 

 

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۶
غیر قابل انتشار: ۱۱
جدیدترین
قدیمی ترین
با سلام و تشکر از شما بدلیل توجه به این موضوع مهم . این سد سالها ضمن کار معدن نگهداری میشد و مشکل چندانی هم وجود نداشت . اخیرا بنیاد مستضعفان با انتصاب مدیرانی غیرمتخصص و انتقاد از عملکرد قبلیها به نگهداری سد بی توجهی کرد که این فاجعه پیش آمد . حالا مردم شریف این روستا چرا تاوان بی کفایتی مدیران شرکت دماوند را باید بدهند . از شما توقع پیگیری و از بنیاد مستضعفان بعنوان نهادی انقلابی و در راستای فرامین مقام معظم رهبری توقع جبران ضرر داریم .
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش