به گزارش خبرآنلاين و به نقل از سازمان حفاظت محيط زيست، جمهوری اسلامی ایران در بیانیه خود در سومین مجمع محیط زیست ملل متحد که توسط کاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران در این اجلاس قرائت شد، پیشنهاد داد واکنش و پاسخ جهانی به موضوع گرد و غبار و طوفان های شن از طریق یک اقدام بین المللی و منسجم از سوی سازمان ملل متحد به عنوان یکی از چالش های اصلی محیط زیست در قرن بیست و یکم که تاکنون به درستی آماده مقابله با آن نشده ایم، در دستور کار قرار گیرد.
متن کامل بیانیه جمهوری اسلامی ایران در سومین مجمع محیط زیست ملل متحد که توسط کاوه مدنی معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست و رئیس هیات اعزامی جمهوری اسلامی ایران ( ۱۴ آذر ۱۳۹۶ در نایروبی کنیا) قرائت شد، به شرح زیر است.
در ابتدا اجازه میخواهم از مردم و دولت کنیا به جهت میزبانی شایسته قدردانی كنم. همچنین از ابتکار برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، در جهت دهی تلاشهای این نشست، به سوی جهان عاری از آلودگی، تقدیر كنم. درواقع این موضوع در راستای الویتهای ملی محیط زیست جمهوری اسلامی ایران که از سوی مقام معظم رهبری و همچنین نقشه راه محیط زیست کشور که از سوی رییس محترم جمهوری، جناب آقای روحانی ابلاغ شده،است و بر چهار موضوع مرتبط با "آلودگی" تحت عنوان "کیفیت هوا، گرد وغبار و طوفان های شن، تالاب ها و پسماند ها" متمرکز است.
هرساله حدود ۷ میلیون نفر در سراسر جهان بر اثر آلودگی هوا جان خود را از دست می دهند که نه تنها بر سلامت انسانی، بلکه بر اقتصاد و بهرهوری تأثیر می گذارد.
در عین حال، طوفان های شن و گرد و غبار، به عنوان یکی از مهمترین مشکلات محیط زیستی نادیده گرفته شده در قرن بیست و یکم است که تأثیرات نامطلوب و جبران ناپذیری بر سلامت، معیشت، امنیت غذایی، تنوع زیستی و خدمات اکوسیستمی میگذارد و باعث مهاجرت و جابجایی مردم می شود.
در حال حاضر خشک شدن تالابها و دریاچه ها که در نتیجه برنامه های توسعه ای کوته نگرانه و برداشت های بی رویه آب است، چالش جدی بسیاری از کشورهای در حال توسعه و یکی از علل عمده و اصلی افزایش طوفان های شن و گرد و غبار در سراسر جهان است.
در حال حاضر پسماند در اشکال مختلف بر سلامت، اکوسیستم و اقیانوس ها تأثیر می گذارد. علاوه بر پلاستیک، مسائل مربوط به پسماندهای الکترونیک، یکی دیگر از مشکلات اصلی آلودگی با اثرات ناشناخته دراز مدت است که نیازمند توجه فوری ما است.
این موضوعات، چهار الویت جاری محیط زیستی جمهوری اسلامی ایران را شامل می شود و در این چارچوب ما از همکاری های بین المللی و منطقه ای برای مقابله با اثرات نامطلوب محیط زیستی آنها استقبال می کنیم. قویاً، معتقدیم که مشکلات محیط زیستی فرامرزی و فرانسلی است و باید از طریق ساز و کارهای مشارکتی بین المللی موثر، با یک نگاه منصفانه و به دور از هرگونه تحریم اقتصادی و سیاسی، حل گردد.
در اوایل امسال و با همکاری نزدیک برنامه محیط زیست سازمان ملل متحد، "کنفرانس بین المللی مقابله با گرد و غبار و طوفانهای شن" در مواجهه با چالشها و پیامدهای ناشی از آن بر تنوع زیستی و معیشت مردم، میزبانی كرديم.
تمایل دارم بر ضرورت واکنش و پاسخ جهانی به موضوع گرد و غبار و طوفانهای شن از طریق یک اقدام بین المللی و منسجم از سوی سازمان ملل متحد به عنوان یکی از چالش های اصلی محیط زیست در قرن بیست و یکم که تاکنون به درستی آماده مقابله با آن نشده ایم، تأکید كنم.
در این راستا، ایران اجرای پاراگراف چهارم از قطعنامه مقابله با گرد و غبار و طوفان های شن (A/C.۲/۷۲/L.۴۹) که مورد تأیید کمیته دوم هفتادمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد قرار گرفته را پیشنهاد میكند.
صمیمانه از تلاش های سومین مجمع محیط زیست سازمان ملل متحد در تشخیص و شناسایی ابزارهای مقابله با چالش های ناشی از آلودگی قدردانی میكنيم. با این وجود، فراموش نکنیم که چالش اصلی در اجرای موثر راه حل های شناسایی شده است.
ضرورت دارد شکاف عمیقی که میان علم و سیاست گذاری ایجاد شده را پوشش دهیم و به این منظور بایستی ساز و کار های موثر در تأمین منابع مالی و پایداری اجتماعی را توسعه دهیم و کسب و کارهای خصوصی و همچنین جوامع مدنی را درگیر كنيم.
بدون شک، دولت متبوع من، همچنان به تأمین حمایت کامل در اجرای موفق نتایج این نشست به سوی صلح، امنیت و پایداری جهانی متعهد باقی خواهد ماند.
کاوه مدنی، معاون آموزش و پژوهش سازمان حفاظت محیط زیست جمهوری اسلامی ایران
سومین مجمع محیط زیست ملل متحد
- 10
- 1