۱۴ هزار تهرانی در پاییز امسال فوت کردند. بنابر اعلام سازمان بهشتزهرا بیشترین دلیل فوت آنها نارسایی تنفسی و ایست قلبی بوده است. البته این تنها آمار اعلام شده نبود بلکه به تازگی صادق حسنوند، عضو کمیته علمی ششمین همایش ملی مدیریت آلودگی هوا و صدا از مرگومیر ۱۰ درصد ایرانیها بر اثر آلودگی هوا خبر داده است.
باتوجه به این که آلودگی هوا در همین زمان شدت پیدا کرده است این سؤال به وجود میآید که شاید این موضوع بیش از هر دلیل دیگری باعث مرگ بیماران مبتلا به بیماریهای قلبی و تنفسی شده است، البته به گفته کارشناسان آلودگی هوا نمیتواند دلیل هیچ مرگی باشد، اما میتواند موجب ایست قلبی و نارسایی تنفسی شود. علیاکبر سیاری، مشاور وزیر بهداشت و درمان در اینباره به اعتمادآنلاین میگوید: «در فصل زمستان و با تشدید آلودگی هوا، بیماریهای قلبی و ریوی افزایش پیدا میکند. دلیل آن هم به آلودگی هوا بازمیگردد که تأثیر مستقیم بر افراد سالمند، بیماران قلبی و ریوی و مبتلایان به بیماریهای مزمن دارد.»
او ادامه میدهد: «برای همین توصیه صداوسیما طبیعی است که میگوید افراد گروه سنی حساس حداقل رفتوآمد را در شهر داشته باشند. چون میزان خطراتی که برای این گروه از افراد وجود دارد بیشتر است. البته این موضوع شامل افراد سالم نمیشود و فقط بیماری جوانانی را که مشکلات قلبی یا تنفسی و آسم دارند دوچندان میکند.»
شاید نتوان آلودگی هوا را قاتل مستقیم جان افراد دانست اما اینکه آلودگی هوا در جهان جزو چهارمین علل مرگومیر شناخته شده، نشان میدهد که آلایندهها تا چه حد میتوانند بر از بین رفتن سلامت افراد تأثیر داشته باشند. اخیراً دانشگاه علوم پزشکی تهران هم نتایج تحقیقی را منتشر کرد که نشان میداد در سال ۲۰۱۶ در ایران ۳۳ هزار نفر بر اثر آلودگی هوا فوت کردهاند. از طرف دیگر افزایش ساعتهای کاری کارکنان بهشت زهرا در ایامی که آلودگی هوا افزایش پیدا میکند، میتواند گواه افزایش تعداد مرگومیر در روزهای آلوده سال باشد. سیاری در اینباره میگوید: «به صورت کلی شایعترین دلیل مرگومیر در کشور ما بیماریهای قلبی و عروقی است اما میتوان گفت که با کاهش آلودگی هوا مرگومیر میتواند به حداقل برسد.»
او ادامه میدهد: «با شروع فصل زمستان اگر آلودگی هوا کاهش پیدا نکند، بازهم مهمترین علت فوت شهروندان تهرانی، نارسایی تنفسی و ایست قلبی ناشی از بیماریهای قلبی خواهد بود اما تعداد مرگومیرها میتواند متفاوت باشد. اوایل زمستان که جریان هوا راکد است، آلایندههایی که از خودروها تولید میشوند در همان سطح پایین باقی میمانند و مانند پتویی شهر را میپوشانند. در این بین افرادی که بیمار هستند و جزو گروههای حساس قرار دارند، بیماریشان تشدید میشود و بر تعداد فوتیها میافزاید».
سیاری در پاسخ به این سؤال که تداوم آلودگی هوا بعد از چه مدت منجر به فوت افراد میشود، میگوید: «آلودگی هوا باتوجه به میزان و شدت آن مشکلات ریوی و تنفسی را افزایش میدهد، حتی بیشتر از اینکه بگوییم آلودگی هوا در عرض چند سال تأثیر میگذارد باید گفت که اگر شدت آلایندهها زیاد باشد در طول چند روز هم ممکن است در تشدید بیماری مؤثر باشد».
او ادامه میدهد: «هرقدر حساس بودن و میزان بیماری بیشتر باشد، آلودگی خطر جدیتر برای افراد دارد. دستگاهی به نام، «اسیلومتری» وجود دارد که حساس بودن بیماری ریوی و تنفسی و درجه آن را نشان میدهد، اما به صورت کلی افرادی که با رفتوآمد در پلهها دچار تنگی نفس میشوند یا با انجام فعالیتهایی به سرفه میافتند یعنی اینکه مشکل تنفسی دارند و باید مراقب باشند. چراکه این بیماری با وجود آلایندهها به مرور خطرآفرین خواهد شد».
- 14
- 5