یکشنبه ۰۴ آذر ۱۴۰۳
۰۸:۰۷ - ۱۳ تير ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۴۰۳۳۸۵
محیط زیست و گردشگری

کفش آهنی برای دریافت ارز دولتی

ارز دولتی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,محیط زیست

وزارت نیرو می‌گوید دوبرابر میزان توافق‌شده آب رها کردیم و ستاد احیای دریاچه از رهاسازی کمتر از میزان تعهدشده خبر می‌دهد. این آمار و ارقام روز گذشته در نشست چگونگی مدیریت تأمین منابع آب برای احیای دریاچه ارومیه در دانشگاه امیرکبیر اعلام شد؛ جایی که سخنرانانی از وزارت نیرو و ستاد احیای دریاچه ارومیه حضور داشتند و هرکدام از منظر خود دراین‌باره سخن گفتند. 

 

در این نشست مسعود تجریشی، مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه، گفت: ملاک ما در مدیریت بهره‌برداری از سدهای حوضه دریاچه ارومیه، قانون و توافقات جمعی است. بر اساس مصوبه ۲۵ شهریورماه ۹۳، وزارت نیرو موظف بوده برنامه‌ای ارائه کند که در مدت ۲۰ سال به تعادل در بهره‌برداری از آب‌های زیرزمینی برسیم. همچنین وزارت نیرو در تاریخ دوم تیرماه ۹۴ در شورای‌عالی آب موظف می‌شود نیاز زیست‌محیطی دریاچه ارومیه را طبق برنامه بدهد. وی در پاسخ به اینکه چرا سدها در حوضه دریاچه ارومیه اهمیت دارند، گفت: حدود ۸۱ سد در حال بهره‌برداری در این حوضه داریم که ۹۵ درصد قدرت تنظیمی آب حوضه را دارند و این به‌طور کامل در دست بشر است و وابسته به لطف و عنایت الهی نیست.

 

از ۱۶ رودخانه اصلی که می‌تواند دو‌هزار و ۵۸۷‌ میلیون مترمکعب نیاز آبی دریاچه ارومیه را تأمین کند، روی هشت رودخانه سد ملی احداث شده است و از کل دو‌هزار و ۵۸۷‌ میلیون مترمکعب آب تجدیدپذیر دریاچه ارومیه، ‌هزار و ۹۷۵‌ میلیون مترمکعب حقابه دریاچه ارومیه وابسته به رودخانه‌های دارای سد است. بر اساس آمار، هر سالی که بهره‌برداری از سد داشته‌ایم، تراز دریاچه ارومیه پایین آمده و با هر تنظیم منابع آب، ما سهم دریاچه را نداده‌ایم. 

 

مدیر دفتر برنامه‌ریزی و تلفیق ستاد احیای دریاچه ارومیه گفت: بر اساس مصوبات و مستندات، آب تجدیدپذیر این حوضه پنج ‌هزار و ۲۲۰‌ میلیون مترمکعب و ۳۸ درصد این آب، حقابه دریاچه ارومیه بوده است، اما از سه سال اخیر که بگذریم، مقدار تأمین حقابه همواره در ۲۰ سال اخیر کاهش پیدا کرده و از ۳۸ درصد تنها ۲۱ درصد از سال‌ها حقابه دریاچه تأمین شده است. وی در رابطه با اینکه عملکرد مدیریت سدها در همین حقابه در سه‌ساله گذشته چگونه بوده است، گفت: آب شرب هرچه می‌خواسته‌اند داده‌ایم. سهم کشاورزی صددرصد داده شده، برای صنعت آنچه در نظر گرفته شده داده‌اند، اما محیط زیست در سه سال اخیر ۲۱، ۳۰ و ۴۵ درصد از سهمش را دریافت کرده است، درحالی‌که مصوبه شورای‌عالی آب می‌گوید اولویت حقابه اول با شرب، بعد محیط زیست و بعد باقی موارد است، اما الان اولویت اول با همه‌چیز است و بعد اگر چیزی باقی ماند به محیط زیست هم آب می‌دهیم؛ به‌عنوان‌مثال از دو ‌هزار و ۸۲۳‌ میلیون مترمکعب آبی که می‌توانستیم از بهمن تا اردیبهشت رهاسازی کنیم، تنها ‌هزار و ۴۷‌ میلیون مترمکعب سهم دریاچه را داده‌ایم و ۹۴۷‌ میلیون مترمکعب آب بدون برنامه سرریز کرده و می‌توانسته مدیریت شود، اما رها‌سازی شده و از دست رفته است. 

 

وی در پاسخ به این سؤال که در سال آبی جدید چگونه عمل کرده‌اید، گفت: بر اساس داده‌های موجود در ۳۱ خرداد ۹۷، ۳۲۸‌ میلیون مترمکعب آب مازاد در سدها داریم که می‌شد به سمت دریاچه برود، اما نشد. می‌شد ۱۳ سانتی‌متر سطح دریاچه اکنون بالاتر باشد، اما نیست.  وی در پاسخ به ادعای نمایندگان وزارت نیرو که مدعی شدند حقابه پرداخت‌نشده دریاچه ارومیه در سال‌های گذشته را یکجا داده‌ایم، ادامه داد: ما اصلا نمی‌بینیم که در سه سال گذشته آب مازادی را که باقی مانده بوده رها‌سازی کنند و ما دریافت کرده باشیم. خداوند در این سه سال هر سه الگوی بارشی بسیار کم، نرمال و ۴۵ درصد بیش از نرمال را به ما داده است، اما مدیریت ما در این سه سال چگونه بوده است. 

 

۲ برابر برنامه، آب رها کردیم

بااین‌حال، مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران نظر دیگری دارد. محمد حاج‌رسولی‌ها در سخنان خود در این نشست گفت: امسال قرار بود از سد بوکان ۱۷۰‌ میلیون مترمکعب آب برای دریاچه ارومیه رهاسازی کنیم که ۱۰۴ درصد بیشتر رهاسازی کردیم. او با اشاره به انتقاد مسئولان محیط زیست درباره اختلاف پیش‌بینی‌های بارشی محیط زیست و وزارت نیرو، افزود: به دلایلی که ذکر شد، نباید پیش‌بینی مهرماه را با پیش‌بینی اسفند سازمان محیط زیست مقایسه کرد. بارندگی‌ای که در اردیبهشت امسال رخ داد، دو برابر متوسط بارندگی نرمال اردیبهشت بود و هیچ نهادی این را پیش‌بینی نکرده بود.

 

سازمان هواشناسی در بیست‌وهشتم اسفند گذشته پیش‌بینی کرده بود بارندگی فصل بهار کمتر از نرمال خواهد بود و افزایش ۱.۵درجه‌ای دما در فصل بهار تداوم خواهد داشت؛ چیزی که با اتفاقات اخیر تأیید نشد.  مدیرعامل شرکت مدیریت منابع آب ایران افزود: یکی از شاخص‌های مهم ارزیابی پیش‌بینی‌های ما، میزان برف حوضه‌هاست. موضوع دیگری که باید بیان کنم، این است که در حوضه زاینده‌رود یا در حوضه بوکان، اتفاقی که در ورودی آب ما رخ داد هیچ‌کجا پیش‌بینی نشده بود و دو برابر نرمال بارندگی به وقوع پیوست. بر اساس پیش‌بینی‌ها، قرار بود ۱۷۰‌ میلیون مترمکعب از بوکان رهاسازی کنیم که ۱۷۷‌ میلیون مترمکعب در فروردین رهاسازی کردیم و بعد از بارندگی‌هایی که پیش‌بینی نشده بود، در همین اردیبهشت نیز ۱۷۰ ‌میلیون مترمکعب مجدد رهاسازی کردیم؛ یعنی رهاسازی آب ما نسبت به پیش‌بینی‌ها ۱۰۴ درصد رشد داشته است. 

 

کاهش ۲۹درصدی مصرف آب کشاورزی

دیگر سخنران این نشست، سرپرست دفتر بهره‌برداری از تأسیسات تأمین آب شرکت مدیریت منابع آب ایران بود که از کاهش ۲۹درصدی مصرف آب کشاورزی در حوضه دریاچه ارومیه خبر داد. آرش اخوان دراین‌باره گفت: ما در هر حوضه آبی یک خط قرمز برای میزان آب موجود در مخازن داریم که باید در پایان شهریور از آن میزان کمتر، آب در سدهایمان نداشته باشیم. بر این اساس، در حالت نرمال در حوضه آبریز دریاچه ارومیه بین صفر تا ۱۷۶‌ میلیون مترمکعب امکان آب مازاد وجود دارد. ۷۰ درصد ورودی سدهای ما در اسفند، فروردین و اردیبهشت رخ می‌دهد که در اسفند و فروردین به‌جز آب مورد نیاز شرب و صنعت، مصارفی نداریم؛ چراکه کشاورزی در این بازه زمانی نیاز آبی ندارد، اما در اردیبهشت برداشت کشاورزی هم آغاز می‌شود.  اخوان ادامه داد: امسال مصارف کشاورزی ما ۲۹ درصد نسبت به مبنا کاهش داشته و بر همین اساس، توانستیم ۴۸۷‌ میلیون مترمکعب رهاسازی آب انجام بدهیم. 

 

۱۴درصدی که رها نشد

جمشید موسوی، مسئول کارگروه منابع آب ستاد احیای دریاچه ارومیه، نیز در صحبت‌های خود گفت: وزارت نیرو می‌توانست دست‌کم ۱۴ درصد آب بیشتر از آنچه انجام‌شده، برای دریاچه ارومیه رهاسازی کند. او ادامه داد: نمودارها نشان می‌دهد از بهمن تا اردیبهشت که برای ما مهم است، پیش‌بینی‌های ما خوب بوده و نتایج نشان می‌دهد بیش از پیش‌بینی‌ها محقق شده است. با توجه به مدل، ۲۷۴.۷ ‌میلیون مترمکعب آب باید برای دریاچه ارومیه رهاسازی می‌شده، اما از این میزان ۱۴۶.۵ ‌میلیون مترمکعب رهاسازی انجام شده و ۱۲۸‌میلیون مترمکعب دیگر رهاسازی نشده است. 

 

 

 

sharghdaily.ir
  • 19
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش