شاهرخ پارسا در گفت و گو با ایسنا، اظهار کرد: از سال زراعی ۸۶-۸۷ منطقه چهارمحال و بختیاری گرفتار خشکسالی شد که متاسفانه طی ۱۰ سال اخیر به صورت مستمر تداوم داشته و امسال وضعیت حادتر است.
وی با اشاره به اینکه خشکسالی با خشکی و خشکیدگی متفاوت است، افزود: خشکی حالتی طبیعی و اقلیمی از منطقه است که متاسفانه منطقه ما به حالت خشکی و خشکیدگی پیش میرود.
پارسا گفت: در حال حاضر و با وجود خشکسالی، شرایط استان به حالت ایدهآل باز نمیگردد و با وجود وضعیت کمآبی باید خود را با شرایط موجود وفق داده و سازگار کند.
وی گرم شدن کره زمین، استفاده بیش از حد از سوختهای فسیلی، نامناسب و غیر استاندارد بودن صنایع و افزایش گازهای گلخانهای را از عوامل خشکسالی برشمرد.
مدیرکل هواشناسی استان با اشاره به اینکه کشور بر روی کمربند خشک و نیمه خشک واقع شده است، تصریح کرد: وضعیتی که اکنون در آن قرار داریم حالتی طبیعی و عادی است.
وی ادامه داد: براساس شاخصها، خشکسالی به خشکسالی هواشناسی، کشاورزی و آبشناسی دستهبندی میشود که در خشکسالی هواشناسی میزان بارش از بارش نرمال کمتر است، خشکسالی کشاورزی با عملکرد محصول و کاهش رطوبت خاک همراه است و بدترین و حادترین خشکسالی، خشکسالی آبشناسی است که موجب کاهش آبهای زیرزمینی، خشک شدن قناتها و خشک شدن آبهای جاری میشود.
پارسا گفت: در حال حاضر وضعیت موجود، ناشی از خشکسالی آبشناسی است.
وی بیان کرد: افزایش دما موجب شده که شرایط اقلیمی به صورت تدریجی تغییر یابد و اکنون شاهد تغییر اقلیم در کشور و به تبع آن در استان هستیم.
پارسا افزود: سازمان جهانی هواشناسی در دو سال گذشته تغییر نوع بارشها را ناشی از تغییر اقلیم مطرح کرد، به طوری که در زمستان سال ۹۶ در استان، میزان بارش برف حدود پنج سانتیمتر و میزان ماندگاری برف به ۵۲ روز رسید.
وی ادامه داد: در گذشته ۷۰ درصد بارشها به صورت برف بود این در حالی است که کمتر از ۲۰ تا ۲۲ درصد بارشهای سال زراعی جاری به صورت برف بوده که با وجود مواجه بودن با تغییر اقلیم، نشان میدهد به اندازه یک سال با کمبود بارش مواجه هستیم.
پارسا با اشاره به اینکه مشکل اصلی در کشور و استان خشکسالی نیست، تصریح کرد: مشکل اصلی مربوط به مدیریت منابع و بارگذاری بیش از حد از ظرفیت اقلیمی است، به گونهای که صنایع سنگین به جای قرار گرفتن در نزدیک دریا و اقیانوس، در مرکز ایران مستقر هستند و این خود عامل تولید کربن دی اکسید شده است.
وی تاکید کرد: اگر کشورها در کاهش گازهای گلخانهای اقدام کنند قطعا وضعیت تا حدودی بهبود مییابد.
پارسا با بیان اینکه تمامی کشورهایی که با ایران در یک راستا و کمربند قرار دارند گرفتار خشکسالی هستند و این امر تنها مختص ایران نیست، خاطرنشان کرد: متاسفانه تمام کشور گرفتار خشکسالی شده به طوری که میانگین بارش در کشور ۲۶ درصد کاهش یافته است، همچنین میانگین بلندمدت بارش در چهارمحال و بختیاری به ۳۱۲ میلیمتر رسیده و نشان میدهد با کاهش ۴۶ درصدی بارش مواجه هستیم.
وی گفت: باروری ابرها نوعی کار علمی، فناوری و تکنولوژی نوین محسوب میشود که صرف نظر از اثرات مخرب زیستمحیطی نمیتوان از آن به عنوان جبران خشکسالی و جبران کمبود بارش یاد کرد.
مدیرکل هواشناسی استان افزود: کشورهایی که گرفتار خشکسالی هستند سازگاری با کم بارشی و تغییر اقلیم را مدنظر قرار دادهاند، و در کشور سازگاری با کمبود بارش در سطح کلان مطرح شده است.
وی در ادامه با اشاره به آیندهنگری سناریوهای اقلیمی، تصریح کرد: خوشبینانهترین آیندهنگری مربوط به روند کاهش بارش در مناطق زاگرس مرکزی است که باید با توجه به وضعیت موجود خود را با شرایط، سازگار کرد.
پارسا ادامه داد: امسال از بدترین سالهای آبی کشور و استان بوده که امید است وضعیت بارش در استان بهبود یابد که پیشبینیها گویای آن است که سال زراعی آینده وضعیت بارش در استان بهتر از سال زراعی ۹۶-۹۷ خواهد بود و یا وضعیت به گونهای خواهد بود که کمبود بارشها جبران شود.
وی با اشاره به کاهش میانگین تجمعی بارشها در سطح استان از سال زراعی ۸۶-۸۷، تاکید کرد: پیشبینیها بیانگر این است که اگر وضعیت کمبود بارش در استان ادامه یابد دمای هوا روند افزایشی خواهد داشت.
پارسا با بیان اینکه دمای هوای تیرماه سال جاری نسبت به مدت مشابه سال گذشته در حد نرمال است و تغییر محسوسی نداشته است، بیان کرد: ناهنجاریهای دمایی برای تیر و شهریور در بخشهایی از شمال غرب استان پیشبینی شده است، به گونهای که افزایش دما در تیرماه برای مناطق شمال غرب استان یک تا دو درجه و در سایر بخشها نیم تا یک درجه سانتیگراد نسبت به میانگین خواهد بود.
وی در ادامه با اشاره به نشست دو تا چهار دشت در استان، گفت: گرد و غباری که در برخی از مواقع در آسمان استان مشاهده میشود منشا آن از کشورهای عراق و عربستان به داخل کشور بوده است که با خشکسالیهای اخیر، متاسفانه سه دشت شهرکرد، بروجن و خانمیرزا به عنوان کانونهای گرد و خاک محلی شناخته شدهاند، به طوری که با کوچکترین وزش باد شاهد خیزش گرد و خاک در آسمان استان هستیم.
پارسا خاطرنشان کرد: عمده دلیل گرد و خاک در استان محلی است که در برخی مواقع موجب میشود هوای استان در وضعیت هشدار قرار گیرد.
وی با اشاره به اینکه در استان در پی کمبود بارش، با کمبود آب مواجهایم که تبخیر و رطوبت افزایش یافته است، به مردم توصیه کرد: در مصرف آب در تمامی زمینهها صرفهجویی کرده و درست مصرف کردن را مدنظر قرار دهند تا در این وضعیت بتوان از شرایط موجود به سلامت عبور کرد.
پارسا با توجه به اینکه ۸۵ درصد مصرف آب در بخش کشاورزی و تنها ۱۵ درصد در بخش شرب و صنایع مصرف میشود، گفت: لازم است در بخش کشاورزی مدیریت صحیح استفاده از مصرف بهینه آب در این بخش انجام شود.
وی خاطرنشان کرد: باید سازگاری با خشکسالی در دستور کار قرار گیرد، بنابراین لازم است از انرژیهای نو استفاده کرد و بارگذاری متناسب با ظرفیت اقلیمی منطقه انجام شود تا توسعه پایدار محقق شود.
- 9
- 6