جمعه ۱۵ تیر ۱۴۰۳
۱۷:۳۰ - ۲۶ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۷۰۵۹
زنان، جوانان و خانواده

آقای ازغدی! دختربازی اسلامی دیگر چه صیغه‌ای است؟!

حسن رحیم‌پور ازغدی,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,خانواده و جوانان

چند روز پیش ویدیویی از سخنرانی حسن رحیم‌پور ازغدی در شبکه‌های اجتماعی دست‌به‌دست می‌شد با تیتری نامتعارف: «دختربازی اسلامی»! البته این نخستین بار نیست که رحیم‌پور‌ ازغدی انتقادهایی اینچنین را مطرح می‌کند، اما به نظر می‌رسد این‌بار صرفا رویکردی سیاسی در سخنان خود ندارد و پیکان اعتراض را سمت بحرانی اجتماعی یا به تعبیر دیگر هویتی گرفته است. هرچند از کل سخنرانی فقط «دختربازی اسلامی» در زبان‌ها افتاد، اما سبقه این صحبت‌ها درباره موضوعی بود که پیشتر هم بارها به آن اشاره شده: بطن و ظاهر حجاب اسلامی. رحیم‌پور ازغدی در بخشی از این سخنرانی گفته بود: «باطن حجاب، حیا و اخلاق جنسی است.

 

ظاهر حجاب، پوشش بدن است... اگر بروید در همین فضای مجازی، دخترها و پسرهایی که با هم قرار می‌گذارند، آنهایی که مذهبی نیستند، می‌گویند قرارمان فلان‌جا، پارک فلان، ساعت فلان... اما آنهایی که مذهبی هستند، قرار می‌گذارند بین‌الحرمین!» که البته با خنده حضار و لبخند سخنران همراه بود. ازغدی در ادامه می‌گفت: «می‌گویند خواهر، برادر، قرار ما بین‌الحرمین! (اما) هر دو (مذهبی و غیرمذهبی) دارند یک کار می‌کنند... مذهبی‌ها، دختر با چادر، نزدیک و شفاف از صورتش عکس گذاشته، پسر هم زیرش نوشته «ما رأیت الا جمیلا»!  گفته حالا یک عبارت عربی بگوییم که اسلامی باشد! دختربازی اسلامی! خب ما که نباید خودمان را فریب بدهیم.»

 

دختربازی اسلامی چه صیغه‌ای است؟!

تعابیر ازغدی شوخ‌طبعانه بود و صرفا برای اشاره به پدیده‌ای که خود آن را نوعی هنجارشکنی می‌دانست. درواقع مشخص نبود به واقعه‌ای مستند اشاره دارد یا صرفا مثال آورده است، اما درنهایت کنایه‌ای بود به نوعی از دور زدن قوانین فقهی در بخشی از جامعه مذهبی. البته نمونه‌هایی دراین‌باره وجود دارد که در دهه اخیر پررنگ‌تر شده و هیبتی ناهمگون را در شمایلی مذهبی نشان می‌دهد؛ فردی که تلاش می‌کند در ظاهر مذهبی، هجمه تقابل‌های جدید را هم پذیرا باشد و در این فرآیند خودفریبانه قوانین فقهی را دور می‌زند. ازجمله این رفتارها در بخشی از جامعه مذهبی مورد اشاره ازغدی می‌توان به این موارد اشاره کرد:   ارتباط تلفنی بدون دیدار، دست دادن با چادر، قرار گذاشتن دختران مذهبی بدون آرایش و... گاهی هم این گریزهای روانی به اختلالاتی منتهی می‌شود که اخیرا با عنوان «نامزدی با شهدا» مطرح شده بود؛ دخترانی که پای مزار شهدا می‌روند، رابطه‌ای ذهنی با آنها برقرار می‌کنند و در اختلالی بیمارگونه خود را نامزد آنها می‌دانند. چنانچه رئیس بسیج جامعه زنان هم ماه گذشته در واکنش به این پدیده عجیب گفته بود:   «مدعیان نامزدی با شهدا، متوهم و افسرده و روان‌پریش هستند» و «روانشناسان باید در این زمینه ورود کنند». (ایسنا)

 

ازدواج آریایی

خطبه عقد خوانده می‌شود، عروس و داماد سمت دیگر سالن یا اتاق می‌روند و حالا منتظر می‌مانند برای خطبه‌ دوم یا اجرایی فانتزی! اجرای متنی که با دایره واژگان زبان کهن فارسی تنظیم شده تا نمایشی باشد از فرهیختگی! گاهی هم قرار است ارتباط و اتصال زوج را به هویت ایرانی‌شان نشان بدهد و به آن می‌گویند «متن خطبه آریایی»! جملاتی با این تعابیر که «به نام نامی یزدان، تو را من برگزیدم از میان این همه خوبان، برای زندگی با تو میان این گواهان، بر لب آرم این سخن و با تو وفادار خواهم بود در هر لحظه و هرجا. پذیرا می‌شوی آیا تو مرا؟» تا عروس بگوید:   «پذیرا می‌شوم مهرت را از جان!» جملاتی که با اندکی اطلاع از زبان کهن فارسی می‌توان دریافت که کاملا من‌درآوردی، بی‌سبک و سیاق و فارغ از هرگونه اشراف به انواع زبان‌های کهن فارسی است. این هم سوی دیگر بحران هویتی است که در قسمت اول به آن اشاره رفت. همراه با این پدیده، بنگاه‌هایی هم برای برگزاری «ازدواج آریایی» به راه افتاده‌اند و مدیریت مجالس عروسی را به مبالغ گزاف به شکل و شمایلی مثلا آریایی بزک می‌کنند. در ادامه مردانی با چهره‌هایی گریم‌شده، با پوشش سربازان هخامنشی، شبیه به آن‌چه در سنگ‌نوشته‌های ساسانی دیده‌ایم، وارد سالن می‌شوند و با دایره واژگانی شبیه به آن‌چه ذکر کردیم، فضا را به سمتی می‌برند پر از توهم اصالت ایرانی!

 

ازدواج موقت آریایی!

نوع دیگری از بحران هویتی که می‌توان تعابیر آن را در فضای مجازی جست‌وجو کرد، اصطلاحی عجیب است با عنوان «ازدواج موقت آریایی»؛ اصطلاحی که نوع ترکیب واژگان آن خودبه‌خود نشان از بی‌ریشگی دارد. چون «ازدواج موقت» اصولا ارتباطی به قوانین فقهی پیش از اسلام ندارد و منتسب کردن آن به «آریایی» از اساس بی‌پایه است. اما چرا بخشی از جامعه به چنین اصطلاحی روی آورده است؟ به نظر می‌رسد فرار از واژه «صیغه» به جهت بار معنایی، نخستین دلیل پیدایش چنین ناهنجاری زبانی باشد. زبان در فرآیند تولید خود، گاهی نابسامانی‌های اجتماعی را به‌‌خوبی نمایش می‌دهد. درواقع چون بخشی از جامعه همچنان مفهوم «صیغه» را نمی‌پذیرد و آن را توجیهی برای هوسرانی می‌داند، به اصطلاح «ازدواج موقت آریایی» رو می‌آورد. در این نوع ازدواج، مرد و زن، با ادای کلماتی (نظیر آن‌چه گفته شد)، خطبه عقد موقت را به زبان فارسی می‌خوانند تا هم خارج از آن‌چه گمان می‌کنند قوانین شریعت است، پا فراتر نگذارند و هم زیر بار معنایی «صیغه» نباشند؛ فرآیندی که به پدیده‌ای عجیب‌الخلقه منتهی می‌شود به اسم «ازدواج موقت آریایی»!

 

بحران هویت

تمام آن‌چه ذکرش رفت، حکایت از نوعی افراط و تفریط دارد که در هیچ مکتب و مسلک و نگاهی پسندیده نیست. شاید اگر الگوهای زیست اجتماعی برای جوانان پررنگ‌تر شود، دست‌به‌دامن آیین‌های بی‌ریشه نشوند. یا اگر آیین‌های سنتی و مذهبی به‌درستی ریشه‌شناسی و تبلیغ شوند، مردم به سمت رسوم خلق‌الساعه و بی‌نشان نروند. غیر از این‌ها اگر باشد، جامعه در فقدان سرمشق مناسب، مشق‌هایی می‌نویسد که کلمات و اصطلاحات و تعابیر آن نامفهوم است؛ مشق‌های بی‌سرمشق.

 

یاسر نوروزی

 

 

shahrvand-newspaper.ir
  • 13
  • 3
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش