جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۰۷:۱۱ - ۲۵ بهمن ۱۳۹۵ کد خبر: ۹۵۱۱۰۲۶۱۷
حقوقی، قضایی و انتظامی

با نظر كميسيون قضائي و در صورت تصويب مجلس

حاملان مواد مخدر اعدام نمي‌شوند

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,حقوقی انتظامی,حکم جدید حاملان مواد مخدر

قرار است قانون مبارزه با مواد مخدر ٤٦ بندی شود؛ قانونی که تا الان ٤٥ بندی است و بخش‌هایی از بند چهل‌وششم آن فعلا در کمیسیون قضائي مجلس شورای اسلامی تصویب شده است؛ طرحی با عنوان «تخفیف مجازات اعدام در جرائم مواد مخدر».

 

روز گذشته «حسن نوروزی»، سخنگوی کمیسیون قضائي مجلس، در گفت‌وگو با «خانه ملت»، از موافقت این کمیسیون با ماده‌واحده طرح الحاق یک ماده به قانون مجازات مبارزه با مواد مخدر مبنی‌بر کاهش مجازات اعدام خبر داد و گفت: «طرحی که تحت عنوان یک ماده‌واحده از سوی نمایندگان تهیه شده بود، در کمیسیون در حضور کارشناسان وزارت اطلاعات، قوه قضائیه، دادستانی کل و کارشناسانی از مرکز حقوق بشر اسلامی، نیروی انتظامی و مرکز پژوهش‌های مجلس بررسی شد و به تصویب رسید».

 

نماینده رباط‌‌کریم و بهارستان در مجلس ادامه داد: «ماده‌واحده طرح مذکور تحت عنوان ماده ٤٦ به قانون مبارزه با مواد مخدر اضافه خواهد شد؛ بر این مبنا مرتکبین جرائم موضوع این قانون که برای آنان مجازات اعدام یا حبس تعیین شده در صورت احراز یکی از شرایط مطرح در بند این ماده‌واحده، مفسد‌فی‌الارض محسوب و به مجازات اعدام و مصادره اموال ناشی از قاچاق مواد مخدر محکوم می‌شوند».

 

او افزود: «در ادامه این ماده‌واحده آمده است که در صدر مواردی که در قانون مذکور اعدام یا حبس ابد در نظر گرفته شده، حسب مورد به بیش از ٢٥ تا ٣٠ سال حبس درجه یک و جزای نقدی درجه یک تا دو برابر قانون محکوم و مشمولان حبس درجه دو به جزای نقدی درجه دو محکوم می‌شوند». او به «ایسنا» هم گفته که «به‌موجب مصوبه کمیسیون قضائي مجلس که در راستای کاهش مجازات اعدام برای قاچاقچیان مواد مخدر است، از این به‌بعد حاملان مواد مخدر اعدام نمی‌شوند».

 

اما شروطی که در این طرح آمده، اعدام را به چهار دسته محدود می‌کند؛ آن‌طور كه «الهیار ملکشاهی»، رئيس کمیسیون قضائي مجلس، در مورد این طرح گفته بود، چهار دسته اعدام مربوط به جرائم مواد مخدر شامل «جرائم سازمان‌یافته و باندی»، «قاچاق مواد مخدر به صورت مسلحانه»، «افرادی که یک‌بار عفو شدند و دوباره تکرار کردند» و «توزیع و خرید مواد مخدر به شکل انبوه» می‌شود.

 

آبان‌ماه که او صحبت کرده بود، هنوز واژه «انبوه» تعریف نشده بود. «محمد کاظمی»، نماینده ملایر و نایب‌رئيس کمیسیون قضائی مجلس، به «شرق» می‌گوید که «این طرح همچنان در کمیسیون در حال بررسی است». به گفته او، واژه «انبوه» همچنان تعریف نشده و در جلسات بعدی کار روی این طرح ادامه خواهد داشت.

 

نظر قوه قضائيه 

اردیبهشت‌ماه امسال بود که «محمدجواد لاریجانی»، دبیر ستاد حقوق بشر قوه قضائیه ،گفت: «متأسفانه امروز حکم قصاص که یک حکم نورانی است، زیر تعداد بهمن‌وار اعدام محکومان مواد مخدر زیر سؤال رفته و این برای نظام ما مناسب نیست و باید قانون را بازنگری کنیم».او همچنین در مصاحبه‌ای با یک روزنامه برزیلی درخصوص اعدام‌های مجرمان مواد مخدر گفته بود: «تعداد اعدام‌ها در ایران بالاست و همه آنها هم طبق قانون انجام می‌شوند، ولی اعدام چیز خوبی نیست و ٩٣ درصد اعدام‌ها در ایران در ارتباط با قاچاق مواد مخدر است.

 

من موافق تغییر قانون هستم، اما نه به این معنی که مبارزه با قاچاق مواد مخدر را متوقف کنیم».شهریورماه نیز «محمدباقر الفت»، معاون پیشگیری از وقوع جرم قوه قضائيه، به «تسنیم» گفته بود: «مجازات اعدام قاچاقچیان موادمخدر تا الان بازدارندگی نداشته و این موضوع را به صورت مکتوب به رئیس قوه ‌قضائيه اعلام کرده‌ایم».او ادامه داده بود: «نکته مهم دیگری که باید در نظر بگیریم این است که افرادی که اعدام می‌شوند درواقع قاچاقچیان اصلی نیستند زیرا قاچاقچیان اصلی درگیر عملیات انتقال محموله‌های موادمخدر نمی‌شوند و معمولا با هزینه کمی، موادمخدر را در اختیار افرادی که بضاعت مالی کافی ندارند قرار می‌دهند».

 

او درباره اینکه یکی از انتقادهای موجود به حبس‌های طولانی‌مدت این است که معمولا فرد محکوم پس از تحمل چند سال حبس با تسهیلات و تخفیفات مختلف آزاد می‌شود و ممکن است این شرایط با همین وصف،‌ بعد از تعدیل قانون، بازدارندگی مجازات قاچاقچیان موادمخدر را کم کند، گفته بود: «بله همین‌طور است. باید برنامه‌ریزی دقیق داشته باشیم. جاهایی مثل معادن بزرگ و حوزه راه‌سازی، تالاب‌ها و بیابان‌ها، فرصت‌های زیادی برای کار سخت این‌گونه محکومان هستند. درحال‌حاضر در کشورهای متعددی این کارها در حال انجام است. با این شرایط این افراد هم می‌دانند باید برای سال‌های متمادی در زندان بمانند و کمتر به این سمت می‌روند».

 

مدتی بعد آیت‌الله آملی‌لاریجانی در سخنانی گفت: «قوانین مربوط به قاچاق مواد مخدر وحی مُنزَل نیست؛ اما اینکه برخی می‌گویند اعدام‌ها هیچ فایده‌ای نداشته، حرف کاملا غلطی است؛ به‌دلیل اینکه اگر سخت‌گیری‌های قوه قضائيه و کمک نیروی انتظامی نبود، به وضع بسیار بدتری مبتلا بودیم و آن‌وقت مواد مخدر را در عطاری‌ها هم پیدا می‌کردیم».رئيس قوه قضائيه ادامه داد: «ما اعدام‌ها را فی حد ذاته مطلوب نمی‌دانیم منتها بحث در این است که وقتی در کنار این موضوع ضرر عظیمی را که اینها به جامعه وارد می‌کنند و خانواده‌هایی که متلاشی می‌شوند مورد توجه قرار می‌دهیم، ناچار هستیم برخورد قاطع و سریع و آشکار با مواد مخدر داشته باشیم و از دادستان‌ها می‌خواهم در اجرای احکام تعلل نکنند.

 

البته قبول دارم قوانین مربوط به مواد مخدر یک‌بار دیگر باید بررسی شود و تا جایی که می‌شود، به‌جای اعدام، مجازات‌های جایگزین و مؤثر بیاید؛ ولی به شرط و شروطی و بدانید ما کلا نمی‌توانیم اعدام را منتفی کنیم».با وجود اين طرح تخفیف مجازات اعدام همچنان در کمیسیون قضائي مشغول چکش‌کاری است تا قانون ٤٥ ماده‌ای مبارزه با مواد مخدر، ٤٦ ماده‌ای شود.

 

 

sharghdaily.ir
  • 13
  • 2
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش