کنترلکردن در فضای مجازی، کنترلکردن یک صفحه مجازی، یک سایت یا کانال یا هر چیزی که بر بستر اینترنت فعالیت میکند، کنترل کردن خروجیها و ورودیها و... کار سختی نیست. شاهدش را هم همه میدانیم، کافی است مطالب خلاف منفعت جریانی را آپلود کنیم، آنهایی که باید از جایی ما را پیدا میکنند و... این مقدمه باشد برای ورود به بحثی در ارتباط با یکی از سایتهایی که هم سرگرمی است، هم بهاصطلاح خرید بیواسطه.
«دیوار» را همه میشناسیم، همین حالا اگر قرار بر خرید چیزی باشد، از شیرمرغ تا جان آدمیزاد، صفر کیلومتر و دستنخوردهاش را از دیجیکالا و دستدوم و کارکردهاش را از دیوار کسب قیمت میکنیم. با نوسانات بازار و این بالا و پایینشدنهای فضایی و غیرمنتظره قیمتها هم رجوع به این سایتها و مشابه آنها بیش از پیش شده است. همین چند هفته پیش که یکی از دوستان قصد خرید خانه داشت، قبل از دورهافتادن بین این مشاور املاک و آن مشاور املاک کسب قیمتی از دیوار کردیم و البته تومانی چندمیلیون قیمتها از بازار واقعی بالاتر بود.
احتمالا علت آن هم این باشد که خود مشاوراملاکیها در این فضا بازار را دست گرفتهاند و آگهیها را هم خودشان منتشر میکنند. این را از شمارههای آخر آگهیها و فایلهای زیاد و شمارههای مشابه فایلهای مختلف و البته این جمله «لطفا مشاور املاک تماس نگیره» میتوان فهمید. باز هم سوای این کاربردها، چرخزدنها و سرککشیدنهای از سر بیکاری عدهای هم این سایت فروش بدونواسطه را به محلی برای گذران فراغت تبدیل کرده است تا عدهای از همان شیرمرغ تا جان آدمیزاد، اطلاع قیمتی داشته باشند.
۳۰۰۰ هزار کلاهبرداری دیواری
با این همه و فارغ از کاربردهایی که اوایل بیشتر و حالا کمتر دارد، زمزمههایی برای مسدودشدن این سایت به گوش میرسد. روز گذشته خبری منتشر شد که پلیس فتا از دادستانی تهران درخواست کرده با توجه به افزایش جرائم در سایت دیوار و ناتوانی مدیران سایت در کنترل آگهیها، این سایت را مسدود کند. بنا بر آمار موجود در ۱۰ماهه نخست امسال ۳۰۰۰ پرونده کلاهبرداری مرتبط با سایت دیوار در پلیس فتا تشکیل شده که بیش از ۳۰ متهم در این رابطه دستگیر شدند.
آگهیهای عجیب و غریب!
سایتها را که بالا و پایین میکنی و حواشی موجود پیرامون استفاده از اپلیکیشن دیوار را که میخوانی به موارد مختلف و البته متعددی برمیخوری که ذهن میتواند از این همه حاشیه موجود متوجه چرایی ۳۰۰۰ کلاهبرداری در ۱۰ ماه بشود؛ از مشکلات اخلاقی و اجتماعی که ذیل انتشار آگهیهای نامناسب و نامربوط ایجاد میشود تا دزدی و فرار و از دسترفتن اموال مردم.
مسدودسازی دیوار راه مقابله با جرائم؟
کلاهبرداری از ۳۰۰ نفر در سایت دیوار، آیا میتوان از مالباختگان در سایت دیوار شکایت کرد؟ آگهیهای غیراخلاقی در سایت دیوار، پلیس فتا چند کلاهبردار فعال در سایت دیوار را شناسایی و دستگیر کرد و... اینها بخشی از جملات و کلیدواژههایی است که با یک جستوجوی ساده در اینترنت در ارتباط با سایت دیوار به آنها برمیخوریم. اما واقعا راهکار مقابله چیست؟ آیا واقعا مسدودسازی علاج برخورد با کلاهبرداریهاست؟ همواره در طول تاریخ اینطور بوده است که خلافکاران و کلاهبرداران با بروز و ظهور ابزار جدید به بهروزرسانی فعالیتهای خلاف خود روی آوردهاند و این مهم در ارتباط با سایتهای فروش کالاها هم دور از ذهن و انتظار نیست. در ارتباط با دیوار اگر تجربه درج آگهی و فروش کالایی را در آن داشته باشید متوجه میشوید به راحتی و با هویت جعلی هم میتوان چنین اقدامی کرد.
شاید دیوار با این سازوکار میتواند متن و محتوای آگهیها را کنترل کند و البته خیلی از اوقات و بنا بر شواهد موجود در اینترنت این را هم نمیکند، اما در ارتباط با حضور کلاهبرداران چه سازوکاری میتواند اتخاذ کند؟ احتمالا اصلیترین آنها احراز هویت افرادی است که در سایت آگهی را درج میکنند. صرفا با یک شماره تماس و ایمیل حتما دامنه ایجاد فضا برای کارهای خلاف باز خواهد بود و این سههزار پروندهای هم که ایجاد شده است دور از ذهن نیست.
اما مسدودسازی یک امکان جهت مبادله بدون واسطه کالا شاید راهکار موقتی باشد اما دیوار تنها سایت ارائهدهنده چنین خدمتی نیست و چهبسا بعد از این هم سایتهای دیگری چنین اقدامی را انجام بدهند، بنابراین تهیه یک سازوکار صحیح، نظارت و راهنمایی نهادهای انتظامی و امنیتی و شکل کار و اجرایی بهتر میتواند گرهگشای وضعیت فعلی باشد و مانع از آن شود که به اموال و داراییهای مردم آسیبی برسد.
واکنش دیوار
بعد از انتشار خبر احتمال مسدودسازی سایت دیوار، روابطعمومی این مجموعه طی جوابیهای پاسخ داد که دیوار ماههای گذشته روزانه نزدیک به ۴۰۰هزار آگهی ثبت کرده، به این معنا که امسال تعداد آگهیهای دیوار از مرز ۱۴۰میلیون آگهی عبور خواهد کرد. در دیوار بیش از ۳۸۰هزار کسبوکار مشغول فعالیت هستند و این نشان از اعتماد عمومی به این سرویس است. آیا بهتر نیست به خاطر عدهای سودجو که به گفته رئیس پلیس فتای تهران تنها نزدیک به ۳۰ نفر بودهاند، نزدیک به حداقل ۲۰میلیون کاربر دیوار را نگران نکرد؟ دومیلیارد تومان مبلغ کلاهبرداری مورداشاره رئیسپلیس فتا در مقابل هزاران معامله روزانه موفق و امن بین مردم که با صرفه اقتصادی همراه است، آیا میتواند معیار یک تصمیمگیری باشد؟ آیا تضمینی وجود دارد که با مسدودشدن دیوار این جرائم دیگر در متن جامعه رخ ندهد؟
در عین حال دیوار در تعامل با دادستانی و ابزارهای نظارتی وعده دادهشده توسط دستگاههای ذیربط در دولت سعی میکند معاملاتی نهتنها بهصرفه، بلکه ایمنتر فراهم کند. ما افزایش امنیت کاربرانمان را همواره از وظایف خود دانستهایم و باز هم در این زمینه تلاش خواهیم کرد. حال باید منتظر ماند و دید که واکنش دادستانی و پلیس فتا به این اظهارات چیست و عاقبت دیوار مسدود خواهد شد یا با اقداماتی جهت ایمنترشدن فضای مبادلات به کار خود ادامه میدهد.
- 23
- 4