یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۰۹:۵۸ - ۱۱ آذر ۱۴۰۲ کد خبر: ۱۴۰۲۰۹۰۵۹۲
رفاه و آسیب های اجتماعی

لایحه جدید مبارزه با مواد مخدر چه می‌گوید؟

مبارزه با مواد مخدر,لایحه جدید مبارزه با مواد مخدر

روزنامه شرق نوشت: این لایحه در پنج ماده تنظیم شده‌است. ماده نخست آن به اصلاح تعاریف مربوط به مواد مخدر اختصاص دارد؛ زیرا در قانون فعلی بنگ، چرس، گراس، تریاک، شیره، سوخته، تفاله تریاک یا دیگر مواد مخدر یا روان‌گردان‌های صنعتی غیردارویی به‌عنوان مواد مخدر مشمول قانون شناخته شده بودند، اما در لایحه جدید مقرر شده علاوه بر موارد مصرح در مواد قانونی یادشده، فهرست مواد مخدر روان‌گردان و پیش‌سازهای جدید نیز از سوی ستاد مبارزه با مواد مخدر و با همکاری وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی پیشنهاد شود و به تصویب هیئت وزیران برسد. به‌این‌ترتیب با توجه به تنوع تولید مواد مخدر و روان‌گردان‌های جدید، امکان بازنگری در فهرست این مواد و تسری قانون به قاچاقچیان و تولیدکنندگان فراهم می‌شود.

ماده ۲ این لایحه نیز به مراکز نگهداری اجباری معتادان که به اصلاح «مراکز ماده ۱۶» شناخته می‌شوند، اختصاص دارد. در قانون فعلی چنین آمده است: معتادان به مواد مخدر و روان‌گردان یادشده در دو ماده (۴) و (۸) فاقد گواهی موضوع ماده (۱۵) و متجاهر به اعتیاد، با دستور مقام قضائی برای مدت یک تا سه ماه در مراکز دولتی و مجاز درمان و کاهش آسیب نگهداری می‌شوند. تمدید مهلت برای یک دوره سه‌ماهه دیگر با درخواست مراکز یادشده بلامانع است. با گزارش مراکز یادشده و بنا بر نظر مقام قضائی، چنانچه معتاد آماده تداوم درمان طبق ماده (۱۵) این قانون باشد، تداوم درمان وفق ماده مزبور بلامانع است.

در لایحه اخیر دولت درباره این مراکز چنین پیش‌بینی شده است: فرد دچار اعتیاد به مواد مخدر و روان‌گردان موضوع این قانون که تجاهر به اعتیاد کند، از طرف ضابطان دادگستری دستگیر و پس از اخذ نظریه پزشک مشاور مراکز غربالگری با دستور مقام قضائی به منظور درمان کاهش آسیب و بازتوانی به مدت دو سال در مراکز درمان کاهش آسیب و بازتوانی موضوع این ماده نگهداری می‌شود. چنانچه بر ‌اساس نظر گروه درمانگر مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی، در مدت شش ماه احراز شود که فرد یادشده بهبودی کامل یافته و در صورت ترخیص به اعتیاد برنمی‌گردد، با دستور دادستان و با تجویز مراقبت‌های بعد از خروج ترخیص می‌شود و اقدامات این ماده پایان می‌یابد. چنانچه در این مدت بهبودی حاصل نشده باشد، هر سه ماه یک بار به شرح یادشده مراتب به دادستان گزارش می‌شود و در صورت بهبود نیافتن در مدت دو سال، این مدت تمدیدپذیر است.

با این اوصاف در لایحه جدید هم مدت نگهداری افراد معتاد در مراکز ماده ۱۶ از سه ماه به دو سال افزایش یافته و هم بحث بازتوانی فرد و اطمینان از اینکه او پس از ترخیص به دامن اعتیاد باز‌نمی‌گردد، پیش‌بینی لازم شده است.

همچنین در تبصره چنین پیش‌بینی شده است: معتاد غیرمتجاهر فاقد گواهی موضوع ماده (۱۵) این قانون (مراکز نگهداری خود‌معرف) که از سوی ضابطان دادگستری دستگیر شده یا به خاطر اعتیاد دارای شاکی است، در صورت موافقت فرد معتاد فقط برای یک بار جهت اخذ گواهی درمان به مراکز موضوع ماده یادشده معرفی می‌شود. در غیر ‌این ‌صورت مشمول مقررات این ماده می‌شود.

ماده سه لایحه به استفاده از ظرفیت نیروهای مسلح برای نگهداری محکومان مواد مخدر اختصاص دارد و با الحاق یک تبصره به ماده ۴۲ قانون چنین آورده است: ستاد مبارزه با مواد مخدر می‌تواند با اذن فرماندهی معظم کل قوا از ظرفیت نیروهای مسلح برای نگهداری محکومان موضوع این ماده در اردوگاه‌ها و محیط‌های نظامی و انتظامی با شرایط سخت و عادی استفاده کند.

همچنین در ماده چهار لایحه با حذف تبصره‌های مواد (۳۸) و (۴۶)، تبصره ماده (۴۵) را چنین اصلاح کرده است: همه مجازات‌های درجه یک تا پنج جرائم موضوع این قانون مشمول هیچ‌یک از نهادهای ارفاقی از قبیل تخفیف مجازات تعلیق اجرای مجازات نظام نیمه‌آزادی و آزادی مشروط به جز عفو مقام معظم رهبری نمی‌شوند؛ مگر آنکه همکاری مؤثر مرتکب منجر به کشف جرم و شناسایی شخص یا اشخاص قبلی مرتبط با جرم یا موجب دستگیری شرکا، معاونان جرم یا شناسایی اموال آنان یا تحصیل ادله جرم شود که در ‌این ‌صورت دادگاه مجازات او را یک تا دو درجه تقلیل می‌دهد.

چنانچه همکاری محکوم بعد از صدور رأی قطعی باشد، پس از اجرای نصف مجازات با پیشنهاد دادستان دادگاه صادر‌کننده حکم قطعی صرفا یک بار او را مشمول نهادهای ارفاقی قرار می‌دهد. ضابطان یا مقامات قضائی موظف‌اند مفاد این ماده را به متهم یا محکوم تفهیم کنند. در‌ هر ‌صورت مجازات‌های اعدام، ضبط و مصادره اموال مشمول هیچ‌یک از نهادهای ارفاقی نخواهند بود.

در ماده ۵ لایحه نیز متون زیر به‌عنوان مواد جدید به قانون الحاق می‌شود: ملاک تعیین مجازات حسب مورد به طور جداگانه جمع مواد مخدر یا روان‌گردان در هر‌یک از مواد (۴) (۵) و (۸) این قانون است. چنانچه شخصی توأمان مرتکب رفتارهای مجرمانه موضوع مواد یادشده شود، دادگاه به طور جداگانه با توجه به میزان مواد مخدر یا روان‌گردان در هر ماده برای او مجازات تعیین می‌کند و همه مجازات‌ها جمع و اجرا می‌شوند.

همچنین هماهنگی و تقسیم کار برای مدیریت نگهداری، درمان، بازتوانی، کاهش آسیب، صیانت، مهارت‌آموزی و کار معتادان موضوع این قانون بر عهده ستاد مبارزه با مواد مخدر است. ستاد یادشده برای راه‌اندازی مراکز موضوع مواد (۱۵) و (۱۶) می‌تواند از ظرفیت نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران پس از اخذ اذن فرماندهی کل قوا، دستگاه‌های اجرائی، شهرداری‌ها و بخش خصوصی استفاده کند.

براساس‌این، با الحاق متون جدید، ستاد مبارزه با مواد مخدر به‌عنوان متولی اصلی مراکز ترک اعتیاد شناخته می‌شود و می‌توان در این زمینه از ظرفیت نیروهای مسلح، دستگاه‌های اجرائی، شهرداری‌ها و بخش خصوصی استفاده کرد.

  • 16
  • 6
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش