جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۵:۴۶ - ۱۱ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۲۹۰۳
رفاه و آسیب های اجتماعی

سفید و موقتی؛ سبک‌های ازدواجی که رو به افزایش است

ازدواج موقت,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,آسیب های اجتماعی
ازدواج موقت و ازدواج سفید، سبک زندگی‌هایی است که آمار آن هر روز زیادتر می‌شود اما در میان مسائل اجتماعی رنگ و وارنگ به چشم مردم و قانون‌گذاران نمی‌آید.

 «سایت‌‌های صیغه‌یابی زنان، دختران جوان، مردان و پسران را به ازدواج‌های موقت ترغیب می‌کنند و آنقدر از از آن تعریف کرده‌اند که قبحش در میان خانواده‌ها و جوان‌ها از بین رفته است و امروز با افزایش ازدواج‌های موقت روبرو هستیم.» این را شهناز سجادی گفته بود، دستیار ویژه در امور حقوق شهروندی معاونت زنان و خانواده.

 

این موضوعی است که در جامعه ایرانی با وجود سندیت شرعی، قبح دارد و به ویژه در بین زنان به شدت منفور است و کمتر کسی به راحتی از آن صحبت می‌کند. نقطه نظرات کارشناسان هم در این باره متضاد است. اگر چه دو روی سکه متخصصین این مساله، یعنی علمای دینی و کارشناسان اجتماعی مدتی است در این باره نظرات نزدیک‌تری می‌دهند.

 

شیما قوشه، فعال حوزه زنان و وکیل دادگستری با اشاره به نظر یکی از مراجع تقلید به اعتمادآنلاین گفت: «آیت‌‌الله جوادی آملی چند وقت پیش نظری دادند که برای من هم جالب بود. او معتقد به تفکیک ازدواج موقت بین مردان هوسران و سایر افراد بود. او که جزو تئوریسین‌های مسائل شرعی هم محسوب می‌شود گفته بود ازدواج موقت برای مردان جوانی است که امکان تشکیل زندگی دائم را ندارند و نمی‌خواهند خارج از شرع هم رابطه‌ای داشته باشند. در واقع نهاد ازدواج موقت از ابتدا برای آن‌ها پایه‌ریزی شده است.»

 

این وکیل دادگستری به اتفاقات چند وقت اخیر در شهرهای زیارتی هم اشاره کرد: «همین چند وقت پیش بود که ماجرای صیغه در شهرهای زیارتی مثل مشهد و قم حسابی خبرساز شده بود. صیغه‌‌های چند ساعتی که حتی مشخص نیست بعد از آن زن عده را نگه می دارد یا خیر. موضوعی جز آسیب چیز دیگری به همراه ندارد.»

 

فعال حقوق زنان می‌گوید وقتی نمی‌شود اصل این موضوع را زیر سوال برد، می‌توان در قانون محدودش کرد: «ازدواج موقت با چهارچوب فعلی‌اش فضای سوءاستفاده را باز گذاشته‌ است چون در آن هیچ تفکیکی وجود ندارد. هر وقت هم ما و سایر فعالان این حوزه نقدی کردیم ما را متهم به مخالفت با قرآن و اسلام کردند، در حالی که همه درخواست ما این است که مسئله تعدد زوجین از بین برود.»

 

در مقابل موضوع ازدواج موقت، پدیده نسبتا نوظهور ازدواج سفید هم قرار‌دارد. پدیده‌ای که بعد از انقلاب جنسی در غرب به وجود آمد و از سال ۲۰۱۰ کشورهایی همچون نروژ، فرانسه، سوئد و اسپانیا به این سبک زندگی روی آوردند. این روش آنقدر در این کشورها رواج پیدا کرده که قوانین حقوقی مشابه با ازدواج‌های رسمی برای آنها وضع شده است و همین هم نقطه تفاوت بین ایران و سایر کشورهاست.

 

کامیل احمدی، مردم‌شناس فشارهای روانی و استرس ناشی از پنهان‌ماندن رابطه و غیر قانونی بودن این شیوه زندگی را از پیامدهایی خوانده از سوی افراد مورد پژوهش عنوان شده و به ایسنا گفته است: «رنگ‌باختن کلیشه‌های جنسیتی، استقبال جوانان طبقه متوسط، عدم پیگیری قانونی در صورت بروز خشونت، تولد کودکان بی‌هویت، تک‌سرپرستی و سقط جنین، تنگ شدن حلقه انتخاب افراد برای ازدواج و کاهش نرخ ازدواج و بار روانی ناشی از از دست دادن باکرگی برای زنان از دیگر پیامدهای این نوع ازدواج بوده است.»

 

حالا مدتی است که این موضوعات در گفت‌و‌گوهای فعالان اجتماعی حاضر در منصب‌های دولتی هم دیده می‌شود. پروانه سلحشوری، نماینده مجلس مساله خشونت در این نوع زندگی‌ها را مهم تلقی کرده و گفت: «حتی در کشورهایی که حقوق افراد در ازدواج سفید پذیرفته شده است خشونت به چشم می‌خورد. همچنین کودکان حاصل از این نوع ازدواج‌ها خیلی کمتر مورد توجه قرار می‌گیرند. بیشتر فرزندان متولد شده در شیوه زندگی هم‌خانگی منجر به سقط جنین می‌شود و به نظر می‌رسد تنها عده کمی آن هم به دلیل ابعاد انسانی که مرگ یک انسان برایشان اهمیت دارد جان این کودکان را حفظ می‌کنند. همچنین ممکن است این فرض وجود داشته باشد که این افراد به امید وقوع ازدواج رسمی در آینده فرزندشان را سقط نمی‌کنند.»

 

سلحشوری ادامه داده: اسم پدر در شناسنامه این کودکان ذکر نمی‌شود و به همین دلیل آنها دچار مشکل هویتی خواهند شد. ثبت‌نام مدرسه این کودکان چگونه خواهد بود؟ به نظر می‌رسد پیش‌زمینه صحبت در مورد مسائل کودکان این است که بپذیریم چنین ازدواج‌هایی در کشور اتفاق می‌افتد. در صورت انکار این موضوع مشکلی برطرف نمی‌شود. باید وجود این شیوه زندگی را در جامعه جدی بگیریم و به عنوان پدیده نوظهور جامعه مدرن به دنبال خشونت زدایی و ساماندهی کودکان حاصل از ازدواج‌ها باشد.

 

قوشه البته به آسیب‌های مشترک ازداوج موقت و ازدواج سفید برای زنان اشاره می‌کند و به اعتمادآنلاین می‌گوید: «در ازدواج موقت هم ارث و نفقه وجود ندارد و تنها مهریه ثبت می‌شود که آن هم قابل اعتنا نیست. زنانی که ازدواج دائم هم کرده‌اند برای گرفتن مهریه‌شان با مشکلات فراوان مواجه می‌شوند، چه رسد به زنانی که ازدواج موقت کرده‌اند. در ازدواج سفید هم همین موضوع دیده می‌شود. به ویژه اینکه این پدیده در ایران شرعی و قانونی هم نیست و آسیب‌هایش برای زنان بیشتر هم می‌شود.»

 

ازدواج موقت یا سفید؛ هر کدامش آسیب‌های اجتماعی متعددی برای زوجین به وجود می‌آورد. با توجه به اینکه از این روابط کودکان زیادی هم متولد می‌شوند در نتیجه درصدی از نسل آینده در همین روابط به آینده پا خواهد گذاشت. بنابراین اهمیت پرداختن به این مسئله اجتماعی در این روزها که آمار هر دو مورد بالا رفته است باید بیشتر از سوی قانون‌گذاران جامعه در نظر گرفته شود.

  • 11
  • 3
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش