ظاهرا کشت ماری جوانا و گیاه مخدر گل آنقدر سود دارد که بسیاری مجازات آن را به جان میخرند و با کاشت این گیاه مخدر به شکل گلدانی و حتی مزرعهای ، اقدام به تولید آن میکنند. اما کشفیات نیروی انتظامی در یکی، دو سال اخیر نشان داده که تولید و کشت ماریجوانا در ایران نهتنها وجود دارد، بلکه روند صعودی به خود گرفته است. شاهد این مدعا هم کشفیات صورت گرفته در همین چند سال اخیر است. روز گذشته یکی از این مزارع با ۸۰۰ بوته ماریجوانا در پارک ملی پابند در شهرستان نکا کشف شد. علی کلانه مدیرپارک ملی پابند با اعلام این خبر گفت: این بوتهها در فضایی به مساحت بیش از هزار متر مربع کاشته شده بود. چند روز پیش نیز دو مزرعه ماده مخدر گل در حیاط یک خانه متروکه در منطقه شیان لویزان و زمین یک هکتاری در اطراف سنندج کشف و امحا شد.
سال گذشته نيز نيروهاي اطلاعاتي سپاه عاشورا موفق به کشف مزرعه کاشت مواد مخدر در شهرستان بستانآباد شدند. اما يکي از جالبترين اتفاقات در اوايل سال ۹۷ رخ داد؛ کشف مزرعه کاشت ماريجوانا و گل در استان کهگيلويه و بويراحمد و با استفاده از وام کارآفريني! فردي با عنوان اشتغالزايي، تسهيلاتي حدود ۴۰۰ميليون تومان دريافت و در همان گلخانه، گياه مخدر ماريجوانا کاشته است. او با تاکيد بر تعطيلي اين گلخانه در سه سال پيش، گفت: بهدليل مشکلاتي که بين سرمايهگذار و دستگاههاي مرتبط پيش آمد اين گلخانه به مدت سه سال تعطيل و جزء واحدهاي تعطيل شده کشاورزي در شهرستان دنا محسوب ميشد.
پيش از اين هم در مردادماه سال جاري دو مزرعه کاشت ماريجوانا در شهرستان نظرآباد استان البرز کشف و معدوم شدند. در سال ۹۲ اين بار در نزديکي استان تهران يک مزرعه بزرگ کاشت ماريجوانا کشف شد. مزرعهاي در حوالي آبيک که توسط دو برادر اهل تهران اداره ميشد. اين دو برادر محموله گياه شاهدانه را به ۶۳ کيلوگرم گراس تبديل کرده و در حين انتقال به تهران توسط پليس دستگير و روانه زندان شدند.امروزه رواج کشت گياه مواد مخدر گل در خانهها و بهصورت گلداني رواج بسياري داشته و سودجويان با هدف قراردادن قشر جوان سعي دارند که اين نوع گياه مخدر سنتي را در ميان آنها رواج دهند.
نکتهاي که سرنخ ترويج کشت گلداني ماده مخدر گل بهشمار ميرود افزايش قاچاق بذر انواع جديد اين گياه است که خبر از برنامهريزي سوداگران مواد مخدر براي توسعه کشت و کار آن ميدهد. مسئولان هنوز در برابر مدل جديد کسبوکار قاچاقچيان مواد مخدر موضعگيري يا برنامه پيشگيرانه مشخصي ارائه نکردهاند. يک کارشناس کشاورزي با بيان اينکه پنج کيلوگرم بذر اين گياه براي زير کشت بردن حدود صد هکتار زمين کافي است، گفت: اين گياه پيش از اين بيشتر در نواحي مرطوبي که آفتاب مناسب داشتند، کشت بهتري داشت، اما بذرهاي جديد اين گياه بهصورتي است که با دستکاري ژنتيکي براي کشت گلخانهاي، مناسبسازي شده است و به اين ترتيب بذرهاي جديد را ميتوان بدون محدوديت در همهجا کشت کرد. محمدجعفر نيکو با اشاره به ناآگاهي اغلب مردم نسبت به خواص و حتي شکل ظاهري اين گياه افزود: ناآگاهي مردم در اين زمينه به حدي است که در برخي باغها و باغچههاي شخصي اطراف تهران و حتي در برخي باغچههاي جلوي در خانهها که در واقع فضاي عمومي است، اين گياه بهصورت خودرو رشد ميکند و کسي نميداند که اين گياه در کشور ما يک ماده مخدر بسيار پرطرفدار است.
کشت ساده مخدر گل
يک جامعه شناس هم در اين باره به «آرمان ملي» ميگويد: امروزه ما در جامعه شاهد توزيع و مصرف دو نوع مواد مخدر سنتي و صنعتي هستيم که گياه مخدر گل از نوع سنتي در ميان جوانان ما رواج داشته است. در گذشته مواد مخدر سنتي در خيلي از مناطق بهصورت خودرو ميرويد. حالا با پيشرفت فن آوري اطلاعات کاشت راحت اين نوع گياهها و سازگاري آن با گلخانهها و حتي گلدانهاي خانگي و آپارتماني در دسترس خيلي از جوانان قرار گرفته است. منوچهر ثابتي ميافزايد: همواره علم به بشر کمک کرده که اين نوع گياهان را از طبيعت به داخل گلخانهها ببرند. هرچند سوال اينجاست که چرا جامعه و مخصوصا قشر جوان ما به اين سمت ميرود.
جواب اين را ميتوان در مشکلات اقتصادي و اجتماعي جامعه جستوجو کرد. امروزه مواد مخدر، سلاح و نفت، سه کالاي پرسود در دنيا هستند و اين نوع مواد سودآور است. حتي برخي از مصرفکنندگان براي مصرف خودشان اين نوع گياه مخدر را کشت ميکنند، چون کشت گياه گل در يک فضاي کوچک انجام ميشود و هميشه از ديد قانون مخفي است، ميتواند يکي از دلايل رواج آن باشد. گياه گل مانند خشخاش نياز به مزرعه بزرگ ندارد. از سوي ديگر کشور ما چون يک کشور جوان است و بيکاري در ميان مردم و جوانان رواج بسياري دارد و البته کشت، توزيع و فروش اين نوع گياه مخدر سود زيادي دارد، خيليها به سمت آن ميروند.
مجازات کشت ماريجوانا در ايران
عليرضا دقيقي، حقوقدان نيز در اين رابطه ميگويد: ماريجوانا را معمولا در ايران به اسم گل خشک گياه شاهدانه ميشناسند. البته اين اسم در محلههاي مختلف تغيير ميکند؛ مثلا در محله تجريش به اسم گراس معروف است. کسي که براي نخستينبار گياه ماريجوانا را کشت کند، به ۱۰ تا ۱۰۰ميليون ريال جريمه نقدي محکوم ميشود. براي بار دوم نيز فرد به ۵۰ تا ۵۰۰ميليون ريال به اضافه ۳۰ تا ۷۰ ضربه شلاق محکوم خواهد شد.
بار سوم ۱۰۰ تا يکميليارد ريال جريمه به اضافه يک تا ۷۵ ضربه شلاق و يا ۲ تا ۵ سال حبس مجازات دارد. در نهايت نيز براي بار چهارم اگر فردي به اين جرم دستگير شود، مجازاتش اعدام است. مانند بسياري از جرمها که براي بار چهارم مجازات اعدام برايشان در نظر گرفته شده است. از طرفي مالي هم که از کشت ماريجوانا به دست آمده، يعني همان گيان شاهدانه و برگهايش امحا ميشود.
وحید استرون
- 6
- 16