پنجشنبه ۱۳ دی ۱۴۰۳
۱۲:۱۴ - ۰۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۰۱۱۸
سایر حوزه های اجتماعی

سخنرانی دکتر حسین مصباحیان در نشست «مواجهه فرهنگ ایرانی با تجدد»

محافظه‌کاری فروغی

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,حسین مصباحیان

به گزارش دنیای اقتصاد، روز سه‌شنبه ۲۶ اردیبهشت ماه گروه فرهنگ ایرانی پژوهشکده فرهنگ معاصر نشستی با موضوع «مواجهه فرهنگ ایرانی با تجدد» در محل پژوهشگاه علوم انسانی و مطالعات فرهنگی برگزار کرد که طی آن استادان و پژوهشگران به بیان دیدگاه‌های خود در رابطه با مواجهه محمدعلی فروغی با تجدد در ایران پرداختند. دکتر حسین مصباحیان از جمله سخنرانان این نشست بود. مصباحیان استاد فلسفه دانشگاه تهران است و دکترای خود را از دانشگاه تورنتو اخذ کرده است.

 

وی پایان‏نامه‏اش را زیرنظر دیتر میسگلد از فیلسوفان معاصر و شاگرد گادامر در همان دانشگاه نوشته است. فلسفه معاصر غرب، فلسفه جدید در ایران و مناسبات سنت و تجدد از موضوعات مورد علاقه و پژوهش مصباحیان بوده است. وی در این سخنرانی ابعاد مختلفی را که در قلب آن می‏توان از مواجهه فروغی با تجدد سخن گفت مورد واکاوی قرار داده است. آنچه در ادامه می‏آید مشروح سخنان این استاد فلسفه در نشست مذکور است.

 

«زمانی‏که به مواجهه اندیشمندان ایرانی با تجدد اشاره می‏کنیم، باید پرسید ما ازچه نوع مواجهه‌ای صحبت می‏کنیم. مدرنیته، مدرنیزاسیون و تجدد با یکدیگر تفاوت ماهوی دارند و نباید آنها را یکجا به کار برد. بهترین کتاب در این‏باره «گفتمان فلسفی مدرنیته» اثر هابرماس است که چند لحظه تاریخی از قول هگل برای مدرنیته تعریف می‏کند و چند بنیاد فلسفی برای مدرنیته می‏آورد. 

 

در مورد لحظه تاریخی باید گفت که عصر مدرن به لحاظ تاریخی تقریبا از ۱۸۰۰ شروع می‏شود اما حوالی سال ۱۵۰۰ حوادثی رخ می‏دهد نظیر کشف دنیای جدید توسط کریستف کلمب، رنسانس و رفرماسیون قرن ۱۶ که این سه جریان منجر به ایجاد عصر مدرن یا دنیای مدرن شد. ویژگی دوم مدرنیته به لحاظ تاریخی این است که مدرنیته متضمن و دربردارنده آینده است.

 

یعنی مدرنیته برخلاف تاریخ آن که گفته می‏شود کلمه مدرنوس اولین بار در دوره مسیحیت به کار رفته و قصد تفکیک فعل خود را با گذشته کفرآمیز داشتند اما مدرنیته به معنای جدید کلمه متضمن دربرداشتن آینده است و از دیگر ویژگی‏های آن «خودتعریف‏گری» است.

 

هگل صراحت دارد که مدرنیته تعاریف هنجاری و اصول و مبانی فلسفی خود را از دوره‌های قبلی به هیچ وجه وام نمی‏گیرد. بنابراین وقتی ما از مدرنیته و خصایل تاریخی آن سخن می‏گوییم این چند عامل را باید در نظر داشته باشیم اما به لحاظ فلسفی باز هم هابرماس با اتکا به کتاب پدیدارشناسی روح هگل معتقد است هگل نخستین فیلسوف کاشف مدرنیته به لحاظ فلسفی است. قبل از او کانت و دکارت بودند اما هگل جمله‏ای دارد که نقطه رهنمون او به مدرنیته است و آن جمله می‏گوید: «ابلهانه است اگر فکر کنیم که فیلسوف می‏تواند از زمانه خودش فراتر برود.»

 

هابرماس معتقد است هگل نخستین کسی بود که زمانه خود را دید تا این حد که ما هگل را بدون انقلاب کبیر فرانسه و حوادث پیرامون آن نمی‏توانیم تحلیل کنیم. هگل در آنجا پی برد که دوره تغییر کرده و به خندقی اشاره کرد که یک دوره تاریخی را از دوره دیگر جدا می‏کند.

 

اسم این دوره جدید را با بنیاد فلسفی subjectivity تعریف کرده، بنابراین بنیاد فلسفی مدرنیته subjectivity شد. این subjectivity خودش متضمن چهار مفهوم کلیدی است: یکی فردگرایی، دوم حق نقد، سوم اراده عمل خودگردان و چهارم خود فلسفه ایده‏آلیستی که از آن خارج می‏شود و بعد ما عکس‏العمل آن را در قالب بنیان‏گذاری جامعه‏شناسی شناخت توسط مارکس و وارونه کردن دیالکتیک هگل می‏بینیم.

 

این امر نتایج و برآمدهایی هم دارد که از آن جمله می‏توان به زندگی دینی، اخلاق، جامعه و هنر اشاره کرد. هابرماس بنیاد سیاسی مدرنیته را سیادت انسان‏ها بر سرنوشت خود و پیدایش دولت لیبرال، حقوق بشر و تمام چیزهایی که تامین‌کننده حقوق سیاسی بشر است، می‏داند.

 

در بعد اجتماعی-اقتصادی نیز پیشرفت تکنولوژی و پیشرفت اقتصاد و اندیشه ترقی است. بنابراین اگر ما مدرنیته را به‌عنوان یک مثلث در نظر بگیریم، ضلع پایینی آن بنیاد فلسفی subjectivity است، یک ضلع دیگر وجه سیاسی یا سیادت انسان‏ها بر سرنوشت خودشان است و یک بعد دیگر هم ترقی‌خواهی، اندیشه پیشرفت و تکنولوژی است. به عبارت دیگر یاسپرس معتقد است که ما خصائل فلسفی مدرنیته را در چهار نکته می‏توانیم خلاصه کنیم.

 

یکی غلبه علوم تجربی، سلطه آزادی فرد، ورود مردم به صحنه تاریخ و دیگری همه‏شمول شدن امور. اگر ما تمام این منظومه را در کنار هم قرار دهیم و قصد داشته باشیم به صورت پداگوژیک مدرنیته را خلاصه کنیم که همه اینها را در بر داشته باشد به سه مساله کلی یعنی عقل‏گرایی (Rationalism)، فردگرایی (inpidualism) و همه‏شمول‏گرایی (universalisation) می‏رسیم.

 

بنابراین وقتی ما از مواجهه یک متفکر با مدرنیته سخن می‏گوییم باید ببینیم چه نوع مواجهه‌ای صورت گرفته است. عقل از طریق نقد فوکویی جنون به عقلانیت و فروکاسته شدن انسان به ذهنیتش مورد نقد جدی قرار گرفته است. فردگرایی در فلسفه سیاسی با توفندگی بزرگی به نام من و ما مواجه شده، یعنی مساله اساسی جامعه بشری «منی» است که باید در ارتباط با «ما» قرار بگیرد و همه‌شمول‌گرایی هم که توهمی بیش نیست. کسی که از همه‏شمول‌گرایی سخن می‌گوید احیا‌کننده نوعی تفکر امپراتوری است. بنابراین زمانی‏که ما از مدرنیته سخن می‏گوییم باید ببینیم مواجهه یک اندیشمند با این سه پایه اصلی مدرنیته چگونه بوده است.

 

در آقای دکتر فروغی ما کمترین مواجهه‌ای نمی‏بینیم. در هیچ‏یک از آثارش این مواجهه صورت نگرفته است. مدرنیزاسیون که خودش دارای دو معنی است. یکی تعمیق دستاوردهای فکری، سیاسی و اجتماعی خود غرب در داخل خود جوامع غربی، دوم همین تعمیم به جوامع غیرغربی؛ یعنی ما تکنولوژی، پیشرفت، داده‌های سیاسی، حق و... را همه‌شمول کرده و به دیگر کشورها ببریم و معنا ی تکنیکی و اصیل مدرنیزاسیون را مشمول قوانین خود کنیم.

 

به این معنا هم فروغی هیچ مواجهه‌ای با مدرنیته نداشته به‌جز با مدرنیته بخش دوم؛ یعنی تعمیم دستاوردهای مدرنیته غربی به کشورهایی نظیر ایران، اما در مورد تجدد این واژه به معنای جدید کردن، نوسازی و بازسازی است و به عقیده من نمی‏تواند ربطی به مدرنیته و دایره مفهومی این لغت داشته باشد. در ایران هم این واژه از قرن نوزدهم وارد ادبیات تاریخی ایرانی می‏شود و به معنای رنسانس، نهضت و نوسازی و اشتیاق به تغییر و نوآوری با توجه به زمانه و هویت ملی مطرح می‏شود.

 

بنابراین می‏بینیم که کلمه تجدد ربط ماهوی و درونی با چیزی که ما نام آن را مدرنیته می‏گذاریم و محصول تجدد سنت غربی‌ها است که تبدیل به یک فرآورده شده، ندارد. کما اینکه شیخ محمد خیابانی عنوان «تجدد» را برای هفته‏نامه انقلابی خود انتخاب می‏کند، بدون اینکه این تجدد کمترین ربطی به مدرنیته داشته باشد یا ارگان فرقه دموکرات و هوادار سردار سپه، «تجدد» نام دارد و نقطه مقابل مجله شیخ محمد خیابانی است. بنابراین در صحبت از تجدد بیشتر معنای اصطلاحی آن مد نظر است. کسروی نیز واژه تجدد را ساختگی می‏داند و نواندیشی را به جای آن پیشنهاد می‏کند.

 

به این معنا اگر بخواهیم ببینیم چه مواجهه‌ای با تجدد صورت گرفته باید گفت که تجدد یک فرآیند و مدرنیته یک فرآورده است. غربی‏ها از طریق تجدد سنت خود که دو پایه یونانی و مسیحی دارد به چیزی که نام آن را مدرنیته گذاشته‏اند دست یافته‏اند و مدرنیته یک فرآورده است که در همه حوزه‌ها ادعای همه‌شمولی هم دارد. اما این تجدد سنت در جامعه ملی ما صورت نگرفته؛ اگرچه تاریخ دارد و مورخان ما معتقدند که به معنای بازسازی سنت، تجدد را از تاریخ بیهقی، تذکره‏الاولیا عطار و تصوف شروع کرده‏ایم و اگر ما این را ملاک بگیریم سابقه بیشتری در نگاه کردن به سنت فکری و اندیشه‏ای خود داریم.

 

در قرن ۱۰، ۱۱ و ۱۲ میلادی کسانی مثل فردوسی، ابن‏سینا، خیام و بیهقی به قول مجتبی مینوی درخشان‌ترین دوره تاریخی ایران را رقم زدند. بنابراین زمانی‏که پرسش در مورد تجدد هم مطرح است، باز هم فروغی هیچ مواجهه‌ای با تجدد نداشت. بنابراین پرسش کنونی ما این است که مدرنیته به‌عنوان یک مفهوم، مدرنیزاسیون به‌عنوان دو نوع فرآیند مختلف و تجدد به‌عنوان فرآیندی که در مقابل سنت فروغی چه مواجهه‌ای کرده است.

 

او با مدرنیته و بحران‏های آن هیچ گونه مواجهه‌ای نداشته است. در کتاب سیر حکمت اگر نظر کنیم اصلا بارقه‌های فکری و دعوت به فکر حتی وجود ندارد و می‏گوید در این کتاب در مقام رد و قبول و انتقاد تحقیقات فیلسوفان نیستم و متقدم‏تر آن است که ابناء نوع ما از عقاید فلسفی اروپاییان آگاه شوند.

 

بنابراین یک رویکرد خنثی و ترویجی دارد که در جای خود البته حائز اهمیت است. در مقدمه بلند حکمت سقراط و در جایی که خلاصه‏ای از تاریخ یونان باستان و روند دنیوی شدن فلسفه و علوم را توضیح می‏دهد کمترین مواجهه انتقادی نمی‏بینیم. البته از فروغی در این حوزه انتظار نمی‏رود و چنین مواجهه‌ای (یعنی اینکه ما بنیاد فلسفی مدرنیته و تعارضات آن را نقد کنیم) در ایران اصلا کم ‌صورت گرفته است.

 

زمانی‏که آثار فروغی را می‏بینیم بر حفظ و توسعه و ترقی زبان و ادبیات فارسی تاکید دارد و بحث نوسازی و وادار کردن سنت به اینکه حرف جدید بزند در رویکردهایش نیست. کلیات سعدی، زبده حافظ، خیام و منتخب شاهنامه را که مشاهده کنید، هیچ رویکرد انتقادی، خواندن و تفسیر آنها به‌گونه‏ای که حرف جدیدی برای روزگار ما داشته باشند، کمترین مواجهه‌ای نبوده است.

 

مقالات فروغی که شامل ۴۲ مقاله در دو جلد منتشر شده، با آنکه فرهنگ ایران را مانند اسلامی‌ندوشن بر چهار پایه یعنی شاهنامه، مثنوی، کلیات سعدی و دیوان حافظ می‌داند، باز هم آنها را دست‌نخورده باقی می‏گذارد. شاهنامه را به نصف تبدیل می‏کند که راحت‏تر خوانده شود و رواج بهتری پیدا کند و حداکثر مزیت آن این است که جوری انتخاب کرده که شاهنامه صدمه نبیند.  پرداختن به موضوعات بی‏خطر خصوصا در دوره آخر از دیگر ویژگی‏های کار اوست.

 

مثلا موزه چیست؟ برای چیست؟ مردم‏شناسی چیست؟ فرهنگستان چیست؟ و دیگر موضوعات خنثی که هرگونه بگوییم هیچ خطری ندارد؛ حتی در یک یادداشتی که من انتظار داشتم در آنجا حداقل مواجهه‌ای صورت گیرد، یادداشت «چرا ایران را باید دوست داشت؟». اگر کسی ایران را دوست دارد قاعدتا باید متوجه زوال تمدنی آن باشد و بداند که ایران در شرایط فعلی جهانی هیچ حرفی برای گفتن ندارد و کسی که ایران را دوست دارد باید فرهنگ ایران را وادار کند که حرف بزند. ما اکنون از خودمان می‏پرسیم که چه حرفی برای جهان داریم و چه مشارکتی در حوزه‌های مختلف کردیم؟ وقتی ما ناقد لیبرالیسم، کاپیتالیسم و سوبژکتیویته هستیم در ازای آن چه داریم؟ چه گفت‌وگوی تمدنی و فرهنگی می‏تواند شکل بگیرد؟

 

بنابراین کسی که ایران را دوست دارد و نگران این کشور است باید دعوت به خواندن سنت، فرهنگ و تجدد سنت کند تا مدرنیته شکل بگیرد و اکنون مدرنیته به صبغه انفرادی توهمی بیش نیست. ما مدرنیته غربی که برای همه جهان باشد اصلا نداریم و مدرنیته آلمانی هم با مدرنیته فرانسوی متفاوت است. در این حوزه هم تنها فروغی بر حب وطن تاکید دارد. مواجهه فروغی با نوع دوم مدرنیزاسیون است که همان تعمیم دستاوردهای فکری، سیاسی و اقتصادی غرب به کشورهای دیگر است.

 

مثلا در تاسیس لژ فراماسونری در سال ۱۳۲۶ در بهترین روایت به‌رغم اینکه بسیاری از افراد از جمله اسماعیل رائین و محمود محمود آن را پناهگاه استعمار می‏دانند، هدف اعلامی او آن است که به‌دنبال شرح فلسفه آزادی از راه کنفرانس و مقالات مشروع و تمرین آزاداندیشی است. فروغی نوعی ستایش علم و پیشرفت علم را دنبال می‏کند. در آزادمنشی و لیبرال بودن خودش به لحاظ شخصی تردیدی وجود ندارد و با آنکه مصدق با او میانه خوبی نداشته، در مواردی به او کمک کرده است.

 

زمانی که رضاشاه خلع می‏شود و از صحنه خارج می‏شود، زندانیان سیاسی را آزاد می‏کند، مراسم مذهبی را آزاد می‏گذارد، مطبوعات فرصت می‏یابند که بدون سانسور فعالیت کنند و حجاب یا بی‏حجابی را نیز به زنان واگذار می‏کند. بنابراین می‏بینیم که به لحاظ فردی و عقیدتی رکن سیاسی مدرنیته با او در رفتارش وحدت پیدا کرده است.

 

انتشار کتبی چون حقوق اساسی، آداب مشروطیت دول که در بندی از آن می‏آورد: «همه افراد اختیار دارند که آزاد باشند و کاری را که مایلند انجام دهند مشروط به اینکه صدمه‏ای به دیگران وارد نشود» از جمله نشانه‌های آزاداندیشی اوست اما همین هم با یک ملاحظه همراه است و آن محافظه‏کاری افراطی توام با ترس فروغی در برخورد با رضا شاه است. ما در همان دوره مثلا تیمورتاش را هم داریم ولی فروغی به شدت محافظه‌کارتر است.

 

یکی از وزرای مختاری که در سال ۱۳۱۰ با شاه جلسه‏ای داشته و از فروغی به‌عنوان مترجم دعوت می‏شود، در مورد فروغی می‏نویسد: «فروغی از آن دست مردان ترسویی است که همواره سعی دارد از بیان هرآنچه ناخوشایند شاهشان باشد خودداری کند.» و بعد می‏گوید من اصلا مطمئن نیستم که حرف‏های من را درست برای شاه ترجمه کرده یا به‌گونه‏ای گفته است که خوشامد شاه باشد.»

 

بنابراین قصد دارم بگویم که فروغی زمانی وارد صحنه سیاسی کشور می‏شود که جامعه یک دوره عقب می‌نشیند. ما قبل از آن مشروطیت را داشتیم، غیر از یک دوره کوتاه استبداد صغیر که آزادی به نحو نسبی آن مستقر شده اما در دوره رضاشاه بازگشت مطلق به استبداد را شاهد هستیم و یکی از کارگزاران اصلی آن هم خود فروغی است.

 

نکته دیگری که مایلم به آن اشاره کنم شخص ابوالحسن فروغی برادر محمدعلی فروغی است. من زمانی‏که آثار فروغی را مطالعه کردم ابوالحسن فروغی را شناختم و در حوزه سیاست ابوالحسن فروغی را سالم‏تر از محمدعلی می‏دانم. محسن فروغی پسر محمدعلی نقل می‏کند که «با وجود احترام فوق‌العاده‏ای که ابوالحسن برای برادرش قائل بود با صدای لرزان و عصبانی پرسید: داداش شما هم در به‌وجود آوردن این اوضاع خفقان‌آور مقصرید و زیربنای این ساختمان جهنمی را شما و چند نفر دیگر بنا کرده‏اید.»

 

این اشاره در حوزه سیاست و اما در حوزه فکر هم من تنها یکی از مقالات او یعنی«مطالعه فلسفی قرآن» را اشاره می‏کنم که در نقطه مقابل محمدعلی فروغی قرار دارد و برخلاف محمدعلی که در سال‌های آخر خود کارهای فکری را کمتر دنبال می‏کند، برادرش سال‌های آخر را به تحقیق و تفحص و یک نوع غور و بررسی علمی می‏گذراند. این کتاب اثر ابوالحسن را که مطالعه کنید گویی یک سیر انفسی دارد و به استخراج نکات از درون سنت فلسفی خودمان می‏پردازد. از آنجا که تاریخ عمدتا سراغ مشاهیر می‏رود و افراد دیگر در حاشیه مانده‏اند، در این قرن شاید وقت آن باشد که سراغ این افراد حاشیه‏ای برویم.»

 

 

  • 11
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش