جمعه ۱۴ دی ۱۴۰۳
۱۰:۵۵ - ۱۱ دي ۱۴۰۳ کد خبر: ۱۴۰۳۱۰۰۶۵۹
شهری و روستایی

بررسی انتصابات بی‌رویه شهردار تهران؛ از خودسری زاکانی تا سیاسی‌بازی و به‌کارگیری مدیران زمین‌مانده دولت رئیسی

علیرضا زاکانی,شهردار تهران
سازمان بازرسی کل کشور به طور مفصل چندین بار درباره تغییرات گسترده مدیریتی و انتصابات در شهرداری تهران با شهردار مکاتبه کرده است و موارد مخالف قانون و نقض مقررات انتصابات که باید در انتصاب مدیران شهرداری تهران رعایت می‌شد را به شهردار یادآوری کرده است. اما گوش شهردار تهران بدهکار این حرف‌ها نیست و براساس تشخیص و صلاحدید خود عمل می‌کند.

روزنامه توسعه ایرانی نوشت: موضوع انتصابات در ماه‌های پایانی عمر این دوره مدیریت شهری و شهرداری تهران این روزها نه تنها صدای منتقدان شهردار در شورای شهر را درآورده است بلکه مهدی چمران نیز در جلسه گذشته شورای شهر تهران نسبت به این انتصابات و تغییرات ابراز نارضایتی کرده و گفته است؛ «من به طور کلی از تغییرات راضی نیستم و خوشم نمی‌آید. تغییر کسانی که در یک پستی تلاش کردند و جا افتاده‌اند، با مذاق من سازگار نیست. حالا هر کسی روش خاص خود را دارد.»

اما تغییرات در شهرداری تهران نشان می دهد که گویا شهردار تهران هنوز خود را وامدار دولت سیزدهم دانسته و در پی ادای دین به مدیران دولت گذشته است و آنطور که برخی از اعضای شورای شهر تهران می‌گویند این مدیران بیکارشده دولت سیزدهم جذب شهرداری می‌شوند.

ناصر امانی که از روزهای ابتدایی مدیریت شهری نسبت به برخی از انتصابات در شهرداری تهران منتقد بود درباره تغییرات در این ماههای پایانی در شهرداری تهران و این ابهام که تغییرات با توجه به انتخابات در سال آینده در حال انجام است، گفت: ما به عنوان اعضای منتقد در شورای شهر تهران نیز با همین ابهامات مواجه هستیم. من از ابتدای این دوره به انتصابات شهردار و افرادی که در راس سازمان‌ها و معاونت‌ها قرار می‌داد اعتراض داشتم چراکه هم مخالف قانون استخدام شهرداری تهران و هم مخالف آیین‌نامه طبقه‌بندی مشاغل شهرداری تهران است. در خصوص سازمان‌ها نیز این انتصابات از جهت اساسنامه سازمان‌ها مشکل دارد و از این سه منظر انتصاباتی که شهردار تهران از ابتدای ورودش در شهرداری تهران انجام داده است واجد ایراد بوده و بنا به مورد هم ما در شورای شهر این ایرادات را تذکر داده‌ایم.

وی ادامه داد: سازمان بازرسی کل کشور نیز به طور مفصل چندین بار در این زمینه با شهرداری تهران مکاتبه کرده است و موارد مخالف قانون و نقض مقررات انتصابات که باید در انتصاب مدیران شهرداری تهران رعایت می‌شد را به شهردار یادآوری کرده است. اما گوش شهردار تهران بدهکار این حرف‌ها نیست و آنچه را که خودش تشخیص می‌دهد انجام می‌دهد.

افرادی از بدنه دولت گذشته در برخی از مناصب شهرداری قرار گرفته‌اند

این عضو شورای شهر تهران با اشاره به انتصابات اخیر در شهرداری تهران، گفت: در انتصابات اخیر حتما بوی کار سیاسی هم می‌آید بالاخره شهردار، افرادی از بدنه دولت و مدیرانی که با جابه‌جایی دولت جابه‌جا شدند را الان در راس برخی از مناصب قرار می‌دهد و برخی از دوستان معتقدند که این اقدام در راستای فعالیت‌های آتی و احتمالا انتخابات آینده شورای شهر تهران است.

امانی با اشاره به دو تغییر مدیریت شهری گفت: در منطقه دوازده تهران که یک منطقه مرکزی است و بازار و آثار تاریخی و میراثی تهران در آن واقع شده و یکی از پرترددترین و پرترافیک‌ترین مناطق شهر تهران است یک شهردار که از بدنه شهرداری و دارای تخصص شهرسازی بوده و در دوران مدیریت قبلی‌اش عملکرد موفقی داشته، مشغول فعالیت بود که در کمتر از یک سال از شهرداری در این منطقه برداشته می‌شود و یکی از مدیران دولتی که البته کار ستادی کرده است اما از سابقه کار اجرایی آن هیچ شناختی وجود ندارد و ما هیچ اطلاعی نداریم شهردار این منطقه می‌شود.

وی ادامه داد: ما نمی‌دانیم مبنای این انتصابات چیست یعنی ما در بدنه شهرداری تهران کسی را نداریم که بخواهد جایگزین شهرداری قبلی در منطقه دوازده شود.همچنین مدیرعامل شهر آفتاب که یک مجموعه صنعتی تجاری است که در راس این مجموعه بود تخصص لازم برای مدیریت آن را داشت اما می‌بینیم که به یکباره جابه‌جا شده و مدیرعامل شرکت خدمات اداری شهر که کار کاملا اداری و ستادی است و نیاز به تخصص خاصی ندارد.

انتصابات و جابه‌جایی‌ها به سوءکارکرد مدیریت مورد نیاز شهر می‌انجامد

اگرچه منتقدان زاکانی در شورای شهر تهران این انتصابات را در راستای تهیه لیست انتخاباتی و ماندن زاکانی در دوره بعد مدیریت شهری تهران می‌دانند اما زهرا نژاد بهرام، عضو سابق شورای شهر تهران این انتصابات و جابه‌جایی‌ها را یکی از چالش‌های اساسی مدیریت شهری می‌داند و معتقد است که تغییرات مدیریتی منجر به سوء کارکرد مدیریت مورد نیاز شهر می‌شود. 

این عضو سابق شورای شهر تهران درباره انتصابات در شهرداری تهران گفت: من به طور کلی با جابه‌جایی‌ها موافق نیستم. به ویژه جابه‌جایی‌هایی که در سطح مدیریت شهری اتفاق می‌افتد و یک یا در نهایت دوبار بهتر است که انجام شود. چراکه ساختار آن تشکیلات دچار چالش می‌شود. تا مدیر جدید بخواهد مستقر شود و اختیار کار را در دست بگیرد و دیدگاهها و نظارت نهاد بالادستی که همان شورای شهر است را اجرا کند زمان طولانی سپری خواهد شد. اگر این تغییرات مدیریتی به طور مداوم تا آخرین لحظه صورت بگیرد قطعا کارایی نخواهد داشت و منجر به سوء رفتار و سوءکارکرد مدیریت مورد نیاز امروز شهر می‌شود.

افزایش چالش‌های ناشی از تغییر مدیریت‌ها در سطوح محلی و منطقه‌ای 

وی ادامه داد: در سطوح منطقه‌ای و محله‌ای مانند شهرها چالش‌های ناشی از تغییر مدیریت‌ها بیشتر می‌شود. به ویژه اگر کسانی منصوب شوند که سوابق مدیریتی نداشته و یا در حوزه شهری سوابقی نداشته باشند این مسئله حادتر خواهد شد. البته موضوع جابه‌جایی‌ها به دلیل مسائل سیاسی بی‌تاثیر نیست اما مهم این است که وقتی شهرداری در هر شهری از سوی شورا منصوب می‌شود اولین تعهدش به شهروندان است و باید نیاز شهروندان و مطالبات آن‌ها را پاسخ دهد. اگر قرار باشد از کنار مطالبات شهروندان عبور کند و به آن‌ها توجه نشود عملا اتفاق خاصی در شهر نمی‌افتد و تنها یک دوره با حجم مشکلاتی که در شهرها وجود دارد به ویژه شهرهای بزرگ مواجه خواهیم شد بدون اینکه گره‌ای گشوده شود.

تغییرات مداوم مدیران اشکال جدی به مدیریت شهری وارد می‌کند

این عضو سابق شورای شهر تهران خاطرنشان کرد: به همین دلیل با جابه‌جایی‌هایی که در این سطح صورت می‌گیرد همراه نیستم و معتقدم این نوع اقدامات اشکال جدی به ساختار مدیریتی وارد می‌کند. کسی که در هر بخش از شهرداری به ویژه شهرداری تهران فعالیت می‌کند در واقع تجاربی را به دست آورده است و اینکه دوباره بخواهد در یک مجموعه دیگر با اعضای مجموعه ارتباط برقرار کرده و موضوعات را از سر بگیرد در واقع ساختن شهر از ابتدا است. این کار نه به نفع شهر است و نه به نفع شهروندان و هیچ کدام از این‌ها ذینفع نمی‌شوند و شاید در واقع یک دوره تجربه‌ای باشد برای مدیران تازه‌کاری که می‌خواهند سابقه مدیریتی برای خود تعریف کنند.

نژادبهرام با بیان اینکه مدت این دوره شورای شهر در حال پایان است و طبیعتا دوره مدیریت شهردار هم به پایان خواهد رسید، گفت: انتخابات نیز انشاءالله در اردیبهشت ماه صورت خواهد گرفت این تغییرات در آخرین روزهایی که شهرداری باید آنچه را که در این دوره مدیریت شهری انجام داده است جمع‌آوری کند تا بتواند به مردم ارائه دهد که چه حاصل کاری داشته است، تبدیل می‌شود به یک تمرین مدیریتی که ظرفیت‌های موجود در شهر را به چالش می‌کشد و نمی‌تواند خروجی مناسب را برای اداره شهر ایجاد کند. استفاده از ظرفیت نیروهای جوان بسیار خوب است اما نیروهای جوان در کنار نیروهای قدیمی است که می‌توانند ارتقای تجربه پیدا کرده و با فرصت‌های مدیریتی آشنا شوند. 

وی ادامه داد: اینکه جوانان بخواهند فی البداهه در سکان اداره شهرهای بزرگی مانند تهران قرار بگیرند جای بسی نگرانی دارد و حاصل آن را ما در سطح شهر تهران در موضوعاتی مانند آلودگی هوا، ترافیک سنگین که در سطح شهر وجود دارد و حتی جمع‌آوری پسماند و بازیافت و ... مشاهده می‌کنیم. ما نگران این هستیم که شورای شهر نتواند بر اقدامات شهرداری نظارت کافی داشته باشد. 

این عضو سابق شورای شهر تهران گفت: از سوی دیگر طرح اخیری که نمایندگان مجلس به شدت به دنبال آن هستند تا بتوانند تغییر ساختار شوراها را در اختیار داشته باشند و موضوعاتی مانند انتخاب شهردار دامنه نگرانی‌ها را بیشتر افزایش می‌دهد چراکه ضرورت پاسخگویی شهردار به شوراها تبدیل به یک آرزو می شود و متاسفانه پاسخگویی هم برای آن وجود ندارد. متاسفانه تعامل لازم بین شورا و شهردار و بین شورا و مجلس وجود ندارد که از طرح‌های فی البداهه جلوگیری کنند. اولین چیزی که مهم است این است که ما بتوانیم در شهرهای بزرگ نهادهای محله‌ای را تقویت کنیم و نهادهای محله‌ای جز با کمک شورایاری‌ها تقویت نمی‌شود چگونه است که این‌ها به حاشیه رانده شده در حالی که می‌تواند نیازهای محلات و شهر را معنا دار کند اما شهرداری، شهر و شورا و مردم درگیر چالش‌های مدیریتی هستند که بسیاری از آن‌ها چهره‌های ناشناخته هستند و روزمه‌ای از آنان را برای حوزه شهری ندیده‌ایم.

  • 10
  • 4
۵۰%
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش