دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۸:۰۶ - ۳۱ خرداد ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۰۳۰۷۶۵۲
سایر حوزه های اجتماعی

مدکده های زیرزمینی که لباسهای هنجارشکن طراحی می کنند

اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه,حجاب

هر سال با آغاز تابستان در خیابان‌های پایتخت و مراکز استان‌ها ناگهان پوشش‌های نامتعارف و هنجارشکنی به چشم می‌خورد که به ناگاه چون ویروسی تکثیر و در برخی مراکز عرضه پوشاک ارائه می‌شود.

 

 با وجود این، هستند‌ خانه‌های مد و لباسی که بیشتر با عنوان «مزون» شناخته می‌شوند که به عرضه سفارشی یا تعداد محدود محصولات خود می‌پردازند. برخی از این اماکن نیز با واردات غیرقانونی آنچه را که در غرب بدل به مد روز شده به مشتریان خاص خود عرضه می‌کنند یا تولید این محصولات را در دستور کار خود قرار می‌دهند؛

 

پوشش‌های نامتعارفی که گاهی مرز ارزش‌ها و هنجارهای جامعه اسلامی ما را می‌شکند، اغلب محصول این مراکز هستند. با این همه،‌ به نظر می‌رسد نظارت چندانی بر عملکرد این خانه‌های مد و لباس زیرزمینی صورت نمی‌گیرد. این در حالی است که رهبر معظم انقلاب بارها به پدیده ولنگاری فرهنگی و ضرورت توجه مسئولان به اموری از این دست تأکید کرده‌اند.

 

شهریور سال گذشته در سومین نشست دادستانی تهران در حوزه‌ آسیب‌های اجتماعی که به موضوع عفاف و حجاب اختصاص داشت، دبیر کارگروه ساماندهی مد و لباس وزارت ارشاد، اعلام کرده بود حدود ۸۰۰ مزون لباس در تهران فعالیت دارد که ۴۰۰ مزون فاقد مجوز است.

 

در آن جلسه عباس جعفری‌دولت‌آبادی دادستان تهران نیز اعلام کرد با توجه به صدور مجوز مزون‌های لباس و تائید طراحی لباس‌ها توسط کمیسیون مد و لباس وزارت ارشاد، این نهاد بر نحوه‌ فعالیت مزون‌ها نظارت کند که لباس‌های غیرمتعارف عرضه می‌کنند.

 

دادستان تهران با تأکید بر توسعه‌ اقدامات ایجابی، تمرکز روی مراکز تولید لباس‌های مبتذل را ضروری دانسته بود و از حمایت قضایی دادستانی از اقدامات پلیس و دیگر دستگاه‌ها با استفاده از ظرفیت ماده ۱۱۴ قانون آیین دادرسی کیفری دادستانی در موارد لازم خبر داده بود.

 

شبکه‌های مجازی، مأمن مزون‌های غیرمجاز

اگر ده سال پیش، کار مزون‌ها براساس معرفی و تبلیغ چهره به چهره مشتریانشان صورت می‌گرفت،‌ اما امروز برخی از این خانه‌های مد و لباس که برای عرضه هرگونه پوشاک قید دریافت مجوز را زده و تن به هیچ‌گونه نظارتی نمی‌دادند،‌ با گسترش شبکه‌های اجتماعی به توسعه کارشان پرداخته‌اند و به شکار کاربران این شبکه‌ها دست زده‌اند. دادستان تهران در اردیبهشت ۹۵ نیز با اشاره به فعالیت‌های این‌گونه مراکز، از تشکیل دو پرونده در حوزه مبارزه با آرایشگاه‌ها و مزون‌های مرتبط با مدلینگ توسط سرپرست دادسرای جرایم رایانه‌ای خبر داده بود که طی آن‌ حدود ۵۰ آرایشگاه،‌ ۵۰ مزون و ۵۰ آتلیه عکاسی تحت شاخه اطلاعاتی و قضایی در آمدند و افرادی دستگیر و صفحات زیادی بسته شد.

 

حلقه مفقوده نظارت

چند سالی است کارگروه ساماندهی مد و لباس کشور همان‌طور که از نامش پیداست، متولی سامان‌بخشی وضعیت نابسامان پوشش در کشور شده است. با این همه، برخی معتقدند یکی از مشکلات اتحادیه‌های پوشاک و اصناف مرتبط با آن نبود متولی مشخص است.

 

طیبه سیاوشی‌شاه‌عنایتی عضو کمیسیون فرهنگی مجلس یکی از این افراد است که به باور او مد و لباس میان دو وزارتخانه فرهنگ و ارشاد اسلامی و صنعت، معدن و تجارت سرگردان است و دستگاهی در حوزه مد و لباس با ساختاری نظام‌مند و قوی در کشور وجود ندارد.

 

دکتر مریم مونسی، عضو هیات علمی دانشگاه الزهرا نیز با اشاره به این‌که مزون‏ها یا به تعبیری خانه‏های مد و لباس، عموما به مکان‏هایی اطلاق می‏شود که به طراحی و دوخت لباس‏های مورد نیاز مردم در تیراژ کمتر از تولیدکنندگان انبوه و کارخانجات پوشاک می‏پردازند، به جام‌جم می‌گوید: این اماکن عموما تحت نظارت اشخاص حقیقی و بدون نظارت دولتی تاکنون مشغول فعالیت بوده‌اند.

 

به باور او،‌ از آنجا که این مزون‏ها به تولید انواع البسه می‏پرداخته‏اند و این فعالیت‏ها بیشتر به صورت شخصی انجام می‏گرفت و نیاز افراد با توجه به درخواست صرف مشتری تأمین می‏شد، ممکن بود همسویی لباس‌ها با ارزش‏های اسلامی ـ ایرانی ما در برخی موارد رعایت نشود.

 

مونسی هر چند معتقد است انجام فعالیت‌ها در سطح خصوصی و کارهایی به سفارش مشتری، حتی در صورت وجود قانونمندی، در ظاهر قابل نظارت نیست، اما اگر به فعالیت این مزون‌ها به‌گونه‌ای نگاه شود که در جهت تأمین بخشی از تولید پوشاک جامعه هستند، در این صورت قابلیت کنترل البسه و نحوه طراحی آنها امکان‌پذیر می‌شود. به گفته این استاد دانشگاه حتی می‌توان قانون‌هایی برای درج شناسه لباس که مورد حمایت کارگروه مد و لباس است، برای آنها تعریف شود که این کار تا حدودی انجام شده است.

 

مزون‌ها به نظارت تن می‌دهند؟

مزون‌ها سال‌هاست که در سراسر کشور بویژه پایتخت در حال فعالیت هستند و به گفته هدایت‌الله امیدی، بازرس هیات مدیره اتحادیه خیاطان مردانه و زنانه، این اماکن زیرنظر صنف مشخصی فعالیت نمی‌کنند. او که معتقد است این مراکز به اقتصاد کشور ضربه می‌زنند به جام‌جم می‌گوید: بارها درباره فعالیت آنها بر اساس ماده ۲۷ و ۲۸ قانون اصناف کشور به اداره اماکن استان تهران گزارش دادیم، اما اقدام مشخصی برای پلمب آنها صورت نگرفته است.

 

با این همه، کارگروه ساماندهی مد و لباس وارد گود شده است تا بر کار این واحدها نظارت کند. آن‌طور که حمید قبادی، رئیس این کارگروه به جام‌جم می‌گوید، هم‌اکنون بیش از ۲۰۰۰ مزون و خانه مد نیز در کل کشور شناسایی شده و این کارگروه از سال گذشته برای ساماندهی و نظارت بر کار این واحدها اقدام کرده است.

 

به گفته او، در این زمینه هماهنگی‌هایی با مراجع ذی‌صلاح درخصوص نظارت بر عملکرد مدیریت و نظارت این کارگروه بر مزون‌ها و خانه‌های مد صورت گرفته و چارچوب‌های قانونی برای فعالیت مزون‌ها و خانه‌های مد ایجاد شده است. او با بیان این‌که فعالیت این مراکز براساس قواعد، شئونات اسلامی و چارچوب قانونی صورت می‌گیرد، می‌افزاید: گام نخست ساماندهی این مزون‌ها خانه‌های مد و لباس، نظام‌مند و قانونی کردن فعالیت‌های آنها بود که با شناسایی مزون‌ها در سراسر کشور از آنها دعوت شده به‌طور رسمی به فعالیت بپردازند. قبادی با بیان این‌که خانه‌های مد و مزون‌ها می‌توانند برای رسمی کردن فعالیت خود به سایت «ایران ‌مد» مراجعه و درخواست خود را برای دریافت مجوز اعلام کنند، می‌گوید: واحدهایی که در سامانه این کارگروه ثبت‌نام و اقدام به دریافت مجوز نکنند، به اداره اماکن معرفی می‌شوند. 

 

 

 

khabaronline.ir
  • 10
  • 1
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش