مهمترین عناوین خبری
یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
۱۲:۴۵ - ۲۴ بهمن ۱۳۹۶ کد خبر: ۹۶۱۱۰۶۲۳۹
سایر حوزه های اجتماعی

قبرستان گردی از کجا آمد و چرا استقبال از آن هر روز بیشتر می‌شود؟

قبرستان,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

قبرستان در نگاه اغلب انسان‌ها سیاه و غم‌انگیز و گاهی خوف‌انگیز و ترسناک است اما هستند کسانی که دیدی متفاوت به قبرستان‌ها دارند، افرادی که هر روز بر شمارشان افزوده می‌شود. این روزها اگر سری به بهشت‌زهرا، ظهیر‌الدوله، ابن‌بابویه، گورستان لهستانی‌ها، تخت پولاد و ... زده باشید افرادی را بر سر مزارها می‌بینید که نسبت خونی با فرد متوفی ندارند. اما چه چیز آنها را به آنجا کشانده است؟ 

 

کسانی که قبرستان‌گردی را انتخاب می‌کنند به دنبال نوشیدن یک فنجان چای در یک فضای آرام نیستند. آنها به دلایل مختلفی به سراغ قبرها می‌روند، دلایلی که مورخان، نسب‌شناسان و باستان‌شناسان و ... به دنبال آن نیستند. هیجان و ماجراجویی یا شاید جست‌وجوی یافتن هویت از دست رفته گذشته یا ... از جمله دلایلی هستند که می‌تواند پای انسان را به گورگردی باز کند. اما کارشناسان درباره علت افزایش گردشگرانی که به این نوع گردشگری می‌پیوندد می‌گوید: «یکی از دلایلی که محبوبیت این سرگرمی روز به روز در حال افزایش است را مرگ و میر افراد مشهور در چند سال گذشته عنوان کرده‌اند.» این موضوع به راستی که حقیقت دارد. اگر این موضوع را در کشور خودمان جست‌و‌جو کنیم قطعه هنرمندان بهشت زهرا گرچه از نظر نمادشناسی و معماری چندان چشمگیر نیست اما در سال‌های اخیر به واسطه مرگ هنرمندان جوان مورد بازدید قرار می‌گیرد. گرچه چند سالی می‌شود که از مرگ مرتضی پاشایی خواننده جوان موسیقی پاپ می‌گذرد اما مزار او همچنان پر از گل‌های سرخ است. 

 

گورگردی‌ از کجا آمد؟

گورگردی شاید عنوان تازه‌ای از گردشگری باشد که در سال‌های اخیر به گوش رسیده است اما این نوع گردشگری پیشینه و تاریخ دارد. قربستان‌گردان معتقدند که این نوع گردشگری گذشته و پیشینه‌ای دور دارد. به اعتقاد آنها گورگردان از هزاران سال پیش وجود داشته‌اند. در چین، پرستش اجداد از سال‌ها در بین مردم مرسوم بوده است. هنوز هم در چین اعضای خانواده از گورهای اجدادی بازدید می‌کنند، آنها را تزئین می‌کنند. در کشورهای متعدد، زیارتگاه‌ها هنوز به محل دفن مردگان و دیگر افراد دینی تعلق دارد و مورد بازدید اقوام مردگان قرار می‌گیرند. گورستان‌گردی اصلاحی است که بعد از انتشار کتابی توسط اسکات استنون (ScotStanton‌) با نام گورستان‌گردی (Tombstone‌tourist) در سال ۲۰۰۳ رایج شد. این کتاب درباره موسیقی نوازندگان محبوب و جایی که آنها دفن شده‌اند، به رشته تحریر در آمده است. تا قبل از این به کسانی که از قبرها بازدید می‌کردند با عنوان «taphophile»‌ شناخته می‌شدند. آنها کسانی هستند که علاقه‌مند به بازدید قبرستان هستند و از دیدن آنها لذت می‌برند. البته اصطلاحات دیگری وجود دارند که تلاش می‌کند کسانی را که علاقه‌مند به جستجو ی سنگ قبر، بازدید از معابد و گورستان‌ها هستند را توصیف کند. اما عمومی‌ترین اصطلاحاتی که برای توصیف این افراد به کار برده می‌شود شکارچی قبر، علاقه‌مندان به قبرستان و ... هستند که اغلب اصطلاحاتی هستند که کمی پرماجرا هستند. با این حال اما گورگرد عنوان بهتری برای آنها است چرا که گورگردها گردشگرانی هستند که سفر می‌کنند، کشف می‌کنند، از دیدن قبرهای لذت می‌برند و این سفر را بارها و بارها تکرار می‌کنند. 

 

ویژگی گورگردی 

وقتی که از گورگردان می‌پرسند در این نوع گردشگری چه کاری انجام می‌دهید، پاسخ می‌دهند که «گورگردی می‌کنیم» بهترین جمله در توضیح گورگردی این است که آنها واقعا رفتن به قبرستان را دوست دارند. وقتی از قبرستان‌گردی از گورگردان پرسیده می‌شود، آنها می‌توانند از گورستان‌هایی که دیده‌اند، از معماری بی‌نظیر آرامگاه‌ها، شجره‌نامه‌ها، مجسمه‌های باشکوه روی مقبره‌ها، نمادهای گیج‌کننده، تاریخ چمشگیری که فرد متوفی در آن می‌زیسته است و خاطرات عجیب و غریبی که گاه‌گداری برای شان رخ داده، صحبت کنند. 

 

ظهور اینترنت و تحول گورگردی 

اما ظهور اینترنت در این نوع گردشگری تحولات زیادی به وجود آورد. تحولاتی از جنس بازدید مجازی و آنلاین از قبرستان‌ها و دیدن تصاویر متعدد از زوایای مختلف گورستان‌ها. تصاویری که البته به اندازه قدم زدن در یک گورستان در پاییز نمی‌تواند مخوف و هیجان‌انگیز باشد اما می‌تواند به اقتصاد شما کمک کند و از هزینه‌های سفر شما به گورستان‌های دنیا بکاهد. شما امروز به واسطه فضای مجازی می‌توانید تصاویری از گورستان‌های محل سکونت‌تان یا گورستان‌هایی که اقوامتان به خاک سپرده شده‌اند را برای دیگران به اشتراک بگذارید یا از وب سایت‌های برخی از معروف‌ترین گورستان‌ها در جهان ‌بازدید کنید و به ماجراجویی مجازی بپردازید. اما یک گردشگر واقعی قبرستان معتقد است که باید در میان سنگ قبرهای احاطه شده در طبیعت و عناصر دیگر پیاده‌روی کند و با دستانش سنگ‌ها را لمس کند و چیزهای جدید را کشف کند. 

 

اما ۵ یا ۶ سالی می‌شود که در ایران نیز این نوع گردشگری در میان مردم باب شده است. آرامستان خاندان هدایت، آرامستان باغ سفارت انگلستان، مسگرآباد، ابن بابویه، ظهیرالدوله و چندین و چند گورستان دیگر از جمله مکان‌های دیدنی این نوع گردشگری سیاه است. با این حال گورستان گردی، گردشگران خاص خود را دارد، گردشگرانی که سبب شده‌اند آژانس‌های گردشگری بر روی این نوع از گردشگری سرمایه گذاری نکنند چرا که پیدا کردن جامعه هدف خاص برای آنها بسیار دشوار است. تهران گورستان‌های بسیاری دارد اما آنچه که گردشگری را جذاب‌تر می‌کند، مرموز بود ن و سحرآمیز تر بودن آنهاست. گورستان‌هایی اقلیت‌های مذهبی و گورستان‌های معروف اتباع خارجی از جمله گورستان‌هایی مورد علاقه این نوع گردشگران است که ورود به آن دردسر‌های بسیاری دارد.

 

زهرا داستانی

 

 

 

ebtekarnews.com
  • 18
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش