دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۰۹:۵۸ - ۲۰ مرداد ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۰۵۰۵۸۳۲
سایر حوزه های اجتماعی

امنیت محله ها در دستان نگهبانان محله

نگهبانان محله,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

کلمه پلیس گره خورده است با امنیت. حداقل مطالبه ای که مردم از یک حکومت انتظار دارند. حال اینکه نمی‌شود به طور صددرصدی امنیت یک کشور را تامین کرد و همیشه چه از درون و چه از خارج از مرز‌ها اقداماتی وجود دارد که کشوری را تحدید کند. در کشور ما اما در سال‌های اخیر پلیس برای ایجاد امنیت بیشتر دست به اقداماتی زده است که می‌توان آن را در زیرمجموعه کمک گرفتن از مردم برای تامین امنیت قرار داد. اقداماتی که می‌تواند برای بهبود امنیت موثر باشد اما آنچه پنهان است، نتایج این طرح‌هاست. طرح‌هایی که عنوان می‌شود و با نظارت پلیس بر آن فضای امنیتی را برای مردم ایجاد می‌کند.

 

نیروی انتظامی جمهوری اسلامی را با نام اختصاری ناجا، با خودروهای سبز و سفید رنگ با آژیرهای قرمز می‌شناسیم. براساس قوانین جمهوری اسلامی، نیروی انتظامی وظایفی دارد؛ مهم‌ترین و اولین ماموریت‌ و وظایف ناجا عبارت است از «استقرار نظم و امنیت و تامین آسایش عمومی و فردی.» گفتنی است بخش بزرگی از ناجا را سربازان وظیفه تشکیل می‌دهند. با گسترش شهرها میزان محدوده‌ای که ناجا باید بر آن نظارت کند، افزوده شده و از طرفی کاهش میزان نیروهای وظیفه در سال‌های اخیر در نیروهای مسلح، باعث شده تا تامین امنیت کمی دشوار به نظر برسد.

 

روز گذشته سرکلانتر سوم پلیس پیشگیری تهران بزرگ (سرهنگ علی آقا‌کارخانه) از بهره‌گیری از نگهبانان محله در محلات تهران خبر داد. موضوعی که تاحدودی ماجرای به کارگیری ۷۰۰۰ نفر مامور نامحسوس را یادآور می‌شود! اگر به یاد داشته باشید، فرودین ماه سال ۹۵ رئیس پلیس پایتخت (سردار حسین ساجدی‌نیا) از ساماندهی بیش از ۷۰۰۰ نفر مامور نامحسوس پلیس امنیت خبر داده بود.

 

در طرح مورد نظر این افراد در صورت مشاهده موارد ناهنجاری همچون «مزاحمت برای نوامیس»، «آلودگی صوتی»، «کشف حجاب در خودرو» و «انجام حرکات نمایشی در خیابان»، شماره پلاک خودرو را برداشته و از طریق سامانه پیامکی به مرکز پلیس امنیت اخلاقی اطلاع می‌دادند؛ هرچند با این طرح از نظر حقوقی و البته جامعه‌شناسی مخالفت‌هایی شد. به عنوان مثال یک مددکار اجتماعی در این باره گفته بود: «‌اجرای این طرح به دلایل متعدد هم موجب تشدید ناامنی روانی بین شهروندان تهرانی می‌شود و هم به ضرر پلیس است. (ایسنا)»

 

حال پس از دو سال اقدامی مشابه در حال شکل‌گیری است. مشابه از این نظر که پلیس برخی از وظایف خود را به افرادی غیر از ناجا محول می‌کند. هرچند نباید از این نکته گذشت که این افراد زیر نظر پلیس آموزش می‌بینند. برای تببین موضوع شاید بهتر باشد مروری به خبر روز گذشته در ارتباط با به‌کارگیری نگهبان محله از دل پلیس داشته باشیم.

 

این تنها یک پیشنهاد از سوی پلیس پیشگیری ناجا است و این احتمال وجود دارد به مرحله اجرا شدن نرسد؛ مانند به‌کارگیری ۷۰۰۰ مامور نامحسوس امنیت که پس از فروردین ماه ۹۵ دیگر هیچ خبری از آن منتشر نشد و حتی معلوم نیست اجرایی شده است یا نه، یا اگر اجرا شده، نتایج آن و ثمرش چه بود؟

 

طرح اخیر اما گویا مناطق شمالی تهران را در بر می‌گیرد؛ آن‌جا که ساکنانش تمکن مالی بیشتری دارند. پیشنهاد پلیس برای این مناطق استفاده از نگهبان محله است. براساس آنچه سرهنگ علی آقا‌کارخانه، سرکلانتر سوم پلیس پیشگیری تهران بزرگ عنوان کرده در این مناطق هر کوچه به طور متوسط دارای ۵۰ تا ۱۰۰ خانواده است. حال این‌که برای جذب نگهبان محله ساکنین باید به پلیس مراجعه کنند و سپس پلیس از میان شرکت‌های مورد تایید ناجا و تحت پوشش کلانتری فرد مورد نظر را به آن‌ها معرفی کند. گفتنی است در طرح عنوان شده پلیس وظیفه نظارت و آموزش‌های لازم را برعهده خواهد داشت.

 

نکته جالب‌ توجه این است که تامین حقوق این نگهبانان بر عهده اهالی همان کوچه است. سرکلانتر سوم پلیس پیشگیری تهران بزرگ درباره هزینه این نگهبانان گفته است: «این مبلغ باید از سوی خود شهروندان پرداخت شود و همانطور که گفتم اگر حداقل در هرکوچه ۵۰ خانواده ساکن باشند، مبلغی که در هر ماه از سوی هرخانواده باید پرداخت شود حدود مبلغی است که برای یک کیلو میوه پرداخت خواهد شد و در واقع هزینه چندانی ندارد اما از بسیاری از جرائم پیشگیری می‌کند.»

 

با احتساب هزینه ۲۰ هزار تومانی برای هر کیلو میوه! می‌توان گفت که این افراد در ماه حقوق ۱ میلیون تومانی دریافت خواهند کرد. هرچند هنوز ساعت کار این افراد مشخص و بسیاری از دیگر از سوالات وجود دارد که پاسخ مناسبی برای آن پیدا نمی‌شود.

 

یکی از مهم‌ترین شعارهای پلیس در سال‌های اخیر آموزش همگانی و مشارکت عمومی شهروندان در اقدامات پلیس است. موضوعی که با ورود مردم می‌تواند کشور را هرچه بهتر در تامین امنیت درون مرزها فراهم کند. با همه این اوصاف هنوز حد و مرز مشخصی میان رابطه مردم و پلیس مشخص نیست و به عنوان نمونه در مواردی چون به کارگیری ۷۰۰۰ مامور نامحسوس هنوز شفاف‌سازی لازم صورت نگرفته است. حال اینکه بسیاری از مردم از امنیتی شدن فضای کوچه‌ها و خیابان‌هایی که در آن سکونت دارند، حس خوش‌آیندی ندارند‌ و این موضوع را خلاف آزادی‌هایی که دارند می‌دانند. هرچند به ‌کارگیری نگهبانان محله بی‌شک در تامین امنیت، عبور و مرور افراد غریبه و ... تاثیرگذار است.

 

گفتنی است شرکت‌هایی در کشور وجود دارند که خدماتی انسانی مانند آموزش و معرفی نگهبان محله را بر عهده دارند. این شرکت‌ها در صورت درخواست شهروندان، نگهبان در اختیار محله‌ها، آپارتمان‌ها و ... قرار می‌دهند. اقداماتی که در سال‌های اخیر بیشتر دیده می‌شود و موجب کاهش سرقت شده است. حال باید دید با ورود مستقیم پلیس به این موضوع چه سرنوشتی در انتظار آن خواهد بود؟

 

پویان خوشحال

 

etemadnewspaper.ir
  • 14
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش