دوشنبه ۰۱ مرداد ۱۴۰۳
۱۲:۵۵ - ۰۳ دي ۱۳۹۷ کد خبر: ۹۷۱۰۰۰۷۳۸
سایر حوزه های اجتماعی

مزون‌های تهران باید به چه سلایقی پاسخ دهند؟

جوان‌ها مانتو اناری دوست دارند

مزون‌,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

توی ویترین، مانتویی آویزان است که طرح قالی «پازیریک» دارد. کمی آن طرف‌تر از ویترین هم کت مرجانی رنگ ساده، با برش‌های مورب و طرح انار سرخی که با نخ ابریشم بافته شده خیلی به مانکن بی‌سر می‌آید.شال گردن، بالاپوش، بارانی و بیشتر لباس‌های متفاوت و گران قیمت این مزون با نقشی از فرش تزئین شده و همین تفاوت در سبک طراحی لباس‌هاست که خانم‌های جوان و البته متفاوت از نظر پوشش را به این مزون در یکی از شمالی‌ترین خیابان‌های پایتخت می‌کشاند. چند کیلومتر آن طرف‌تر هم مزون دیگری هست که هنر رنسانس را تداعی می‌کنند.

 

اینجا هم انتخاب دخترهای جوانی است که طرح‌هایش با تلفیقی از لباس‌های پرچین و توردار پرنسس‌های قرن ۱۸ و ۱۹ و لباس‌های کلاسیک امروز طراحی شده است؛ درست مثل لباسی که در انتهای سالن قرار دارد و با ورود به مزون اولین چیزی است که به چشم می‌آید. انگار ایده طراحی‌اش از لوسترهای قدیمی قصرها گرفته شده و همین حد از تفاوت در لباس‌های این مزون است که مشتری‌ها را برای پرداختن رقم‌های میلیونی قانع می‌کند. حتی دخترهای جوان جنوبی‌ترین خیابان‌های پایتخت ‌که می‌آیند تا با طرز لباس پوشیدن‌شان خود را از بقیه متفاوت کنند. این ادعای رها طراح لباس‌های این مزون است.

 

چند دانشجوی طراحی برای ایده گرفتن آمده‌اند و حالا از مخمل آیینه‌ای که روی چرم کار شده، حسابی ذوق کرده‌اند. وقتی از آنها در مورد کارهای این مزون می‌پرسم جواب‌های متفاوتی می‌دهند. صبا از محدودیت طراحی در کشور می‌گوید در صورتی که به گفته او کارهای این مزون محدودیت ندارند. به عقیده المیرا هم در دانشگاه‌های ایران به خلاقیت کمتر توجه می‌شود، برای همین دانشجوها با ذهن بسته از دانشگاه فارغ‌التحصیل می‌شوند و برای کار کردن سراغ کپی کاری می‌روند.

 

با دستش لباسی را نشانم می‌دهد که دامنش چند طبقه است و هر طبقه آن با یک رنگ دوخته شده و البته رنگ‌ها خیلی به هم می‌آیند: «هر کسی این لباس را ببیند یاد لوسترهای بزرگ و چندطبقه می‌افتد، کاملاً معلوم است طراح از یک لوستر شیک و قدیمی ایده گرفته. دلیل اینکه ما هم اینقدر ذوق زده شده‌ایم همین است. طراح لباس‌های این مزون، مدام به هنرجوها یادآوری می‌کند مراقب باشند تکراری کار نکنند.»

 

مریم اما دوست دارد مدتی را اینجا به کارآموزی بگذراند، برای اینکه احساس می‌کند چیزهایی را که از طراحی‌های موفق دنیا شنیده و خوانده، اینجا کم و بیش به‌صورت عملی می‌بیند: «یک طراح موقعی موفق است که کپی نکند، از خلاقیت خودش استفاده کند و بسته به استایل هر فردی برای او لباس طراحی کند، اما این اصول اصلاً توی ایران رعایت نمی‌شوند. با وجود این خیلی دلم می‌خواهد یک مدت هنرجوی رهاجان باشم چون دارم می‌بینم حتی توی ریزترین گلدوزی‌های لباس هم نوآوری به خرج داده.»

 

این لباس را برای توی چشم بودن می‌خواهم

نقطه مقابل این دخترها، شکوفه است که با مادرش آمده برای خرید. دختر یک خانم دکتر که از بچگی دیده مادرش برای شرکت در گردهمایی‌ها یا کنگره‌ها دنبال لباس‌های خاص بوده، برای همین اصرار دارد مانتو، شلوار و شومیز سفید رنگی بخرد که با نشانه‌هایی از لباس‌های دو سه قرن پیش اروپا طراحی شده و ۵ میلیون و ۶۰۰ هزار تومان قیمت دارد.

 

برعکس دخترهای دانشجو که به نوآوری در طرح لباس‌ها دقت می‌کنند، همه هدف شکوفه برای خریدن این لباس توی چشم بودن است و حتی وقتی مادرش با صدای آهسته می‌گوید «شکوفه جان اگر می‌بینی من می‌خوام لباس ۵ میلیونی بخرم برای اینه که همه میهمان‌های آخر هفته لباس‌های خاص و مارک می‌پوشن، اما تو می‌تونی از همین ست‌های یکی دو تومنی بخری» گوشش بدهکار نیست و پایش را توی یک کفش کرده که اصلاً رنگ سفید این لباس برای من که ۱۸ ساله هستم انتخاب شده و جز این هیچ کدام از لباس‌ها چشمم را نگرفته. خانم دکتر هم که می‌بیند حریف دخترش نمی‌شود و ممکن است با اصرار بی‌فایده باعث زیر سؤال رفتن وجهه خودش جلو بقیه بازدیدکننده‌های مزون شود، سکوت را ترجیح می‌دهد و برای دو دست مانتو، شلوار و شومیز، ۱۰ میلیون و ۶۰۰ هزارتومان کارت می‌کشد.

 

لباس خاص دیگر چه صیغه‌ای است

واقعیت این است که کمتر کسی به چنین مزون‌هایی پا می‌گذارد تا یک لباس را بواسطه معنا و مفهومش خریداری کند. از بین همه خانم‌های جوانی که در این چند ساعت رگال لباس‌ها را چرخانده‌اند و از این اتاق پرو به آن یکی رفته‌اند، معدودشان دنبال فلسفه طراحی لباس‌ها بوده‌اند، اما بی‌برو برگرد هر کدام‌شان حداقل چند بار گفته‌اند «واوووو این لباس چقدر خاصه!»

 

جمله‌ای که طراح این لباس‌ها معنای آن را نمی‌فهمد. رها که نقاشی و طراحی خوانده و مدتی هم تحت تعلیم مجازی یک معلم ایرانی ساکن لندن بوده هنوز بعد از ۸ سال متوجه منظور دقیق مشتری‌هایش از «لباس خاص» نشده است: «چون توی ایران به‌طراحی آن‌طور که همه دنیا توجه دارند نگاه نمی‌شود کمتر مشتری آمده که متوجه این همه تلاش من بشود و بیشتر برای جلب توجه و به قول خودشان خاص بودن این لباس‌ها را انتخاب می‌کنند، حتی کسانی که با آنها شریک هستم بارها گفته‌اند از بس کارهای خاص و تک طراحی می‌کنی مشتری‌هایمان کم هستند، اما من این چیزها سرم نمی‌شود.»

 

همین طور که صحبت می‌کند، با گوشه چشم دختر جوانی را نشانم می‌دهد که تا الان بیشتر از ۵ دست لباس پرو کرده: «حتی این دختر خانم جوان که بالاخره این لباس را به خاطر نوع گلدوزی‌اش انتخاب کرده، نمی‌داند این گلدوزی، نسخه نوآوری شده گلدوزی روی لباس پرنسسی در سال ۱۹۶۰ است که به گلدوزی لباس‌هایش شهره بود.»

 

لباس‌هایی با نقشه فرش

مهم پول است که او دارد و عین خیالش هم نیست یک میلیون تومان پول یک کلاه شود. درست مثل غزاله که به نظرش سه میلیون تومان برای خریدن مانتویی که روی آن طرح یک خورشید خانم بافته شده چیزی نیست.‌ مهم هنر قدیمی ایران است که این لباس را به چشم او بسیار فاخر کرده است. یکی از کهن‌ترین هنرهای ایرانیان، از این مزون در یکی از خیابان‌های مدرن پایتخت سر درآورده و بانویی که می‌گوید طرز لباس پوشیدن آدم‌ها با میزان هنرمند بودن آنها ارتباط مستقیم دارد صفر تا صد کارهای این مزون متفاوت را انجام می‌دهد.

 

کتایون از فرش، این هنر دیرینه ایرانی برای طراحی لباس‌ها ایده گرفته و همه هدفش تلفیق سنت و مدرنیته در طراحی است. با اینکه هنوز مشتری‌های زیادی ندارد، خوشحال است خلاقیتی که در طراحی به کار برده علاوه بر مشتری‌های ثابت و هنردوستش، به چشم مردمان ایتالیا هم آمده و دلش قرص است یک روز لباس‌هایش طرفدارهای زیادی پیدا می‌کند.

 

به طراح‌های ایرانی اعتماد کنید

گلایه که نه، مخاطب درد دل کتایون جوان‌های گران پوش هستند. این‌طور که کتایون می‌گوید توی همین منطقه خیلی از خانم‌ها ۱۴ – ۱۵ میلیون تومان برای یک مانتو پول می‌دهند، اما از بس غریبه پسند هستند لباسی که با هنر ایرانی طراحی شده انتخاب نمی‌کنند. درحالی که همین طرح‌های ایرانی در نمایشگاه ایتالیا چقدر طرف‌دار داشته و چقدر اتفاق افتاده که او را از خیابان برگردانند تا برایشان درباره نقشه‌های فرش ایرانی توضیح دهد: «انگار حتماً باید کپی کنیم تا از ما خرید کنند.

 

یک وقت‌هایی همین هم به سرم می‌زند که یکسال اینجا کپی کاری کنم، حسابی که پول جمع کردم بزنم از ایران بروم و آن طرف دنیا برند ایرانی خودم را که غریبه‌ها بیشتر از آن استقبال می‌کنند ثبت کنم!»

 

اما چند دقیقه نمی‌گذرد که حرفش را پس می‌گیرد؛ «طراح‌های لباس می‌دانند شرایط اقتصادی امروز، انتخاب‌های واجب‌تری را در مسیر هموطنان‌شان قرار داده است اما بر این امیدند تا جوان‌هایی که هنوز توان خرید لباس‌های وارداتی گران قیمت را دارند تغییر رویه دهند و به طراح‌های ایران که برای طراحی لباس‌های متفاوت وقت می‌گذارند اعتماد کنند.»

 

iran-newspaper.com
  • 19
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

یاشار سلطانیبیوگرافی یاشار سلطانی

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

زندگینامه امامزاده صالح

باورها و اعتقادات مذهبی، نقشی پررنگ در شکل گیری فرهنگ و هویت ایرانیان داشته است. احترام به سادات و نوادگان پیامبر اکرم (ص) از جمله این باورهاست. از این رو، در طول تاریخ ایران، امامزادگان همواره به عنوان واسطه های فیض الهی و امامان معصوم (ع) مورد توجه مردم قرار داشته اند. آرامگاه این بزرگواران، به اماکن زیارتی تبدیل شده و مردم برای طلب حاجت، شفا و دفع بلا به آنها توسل می جویند.

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
آپولو سایوز ماموریت آپولو سایوز؛ دست دادن در فضا

ایده همکاری فضایی میان آمریکا و شوروی، در بحبوحه رقابت های فضایی دهه ۱۹۶۰ مطرح شد. در آن دوران، هر دو ابرقدرت در تلاش بودند تا به دستاوردهای فضایی بیشتری دست یابند. آمریکا با برنامه فضایی آپولو، به دنبال فرود انسان بر کره ماه بود و شوروی نیز برنامه فضایی سایوز را برای ارسال فضانورد به مدار زمین دنبال می کرد. با وجود رقابت های موجود، هر دو کشور به این نتیجه رسیدند که برقراری همکاری در برخی از زمینه های فضایی می تواند برایشان مفید باشد. ایمنی فضانوردان، یکی از دغدغه های اصلی به شمار می رفت. در صورت بروز مشکل برای فضاپیمای یکی از کشورها در فضا، امکان نجات فضانوردان توسط کشور دیگر وجود نداشت.

مذاکرات برای انجام ماموریت مشترک آپولو سایوز، از سال ۱۹۷۰ آغاز شد. این مذاکرات با پیچیدگی های سیاسی و فنی همراه بود. مهندسان هر دو کشور می بایست بر روی سیستم های اتصال فضاپیماها و فرآیندهای اضطراری به توافق می رسیدند. موفقیت ماموریت آپولو سایوز، نیازمند هماهنگی و همکاری نزدیک میان تیم های مهندسی و فضانوردان آمریکا و شوروی بود. فضانوردان هر دو کشور می بایست زبان یکدیگر را فرا می گرفتند و با سیستم های فضاپیمای طرف مقابل آشنا می شدند.

فضاپیماهای آپولو و سایوز

ماموریت آپولو سایوز، از دو فضاپیمای کاملا متفاوت تشکیل شده بود:

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

چکیده بیوگرافی نیلوفر اردلان

نام کامل: نیلوفر اردلان

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

چکیده بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ

نام کامل: حمیدرضا آذرنگ

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش