جمعه ۰۲ آذر ۱۴۰۳
۱۶:۵۶ - ۲۱ اردیبهشت ۱۳۹۸ کد خبر: ۹۸۰۲۰۶۲۲۱
سایر حوزه های اجتماعی

بررسی بازار خرید و فروش موی انسان در ایران و جهان

خرید و فروش مو,اخبار اجتماعی,خبرهای اجتماعی,جامعه

موی سر، عضوی از بدن که بیشترین بخش آن از پروتئینی به نام کراتین ساخته شده، شاید اولین ویژگی ظاهری‌ای باشد که در هر فرد به چشم می‌آید؛ رنگ یا حجم مو و پیچ و تاب یا لختی آن. در افسانه‌ها و داستان‌های فولکلور اما بهایی بیش از یک عضو عادی بدن به آن داده شده‌است: مو در بعضی از فرهنگ‌ها مرکز زندگی و روح است، در افسانه‌ها رنگ طلایی و سرخ آن نمادی از خورشید و ارتباط با آسمان‌هاست، در افسانه‌های یونانی تار موی طلایی نمادی از زندگی جاودان است؛ پوزیدن، خدای دریاها، با قرار دادن تار موی طلایی در سر پترلوس پادشاه تافیانز، به او زندگی جاودان بخشید. سامسون، پسر خورشید نیز تا زمانی که موهای پرپشتش به حیله و نیرنگ تراشیده نشده‌بود، قدرتمند‌ترین انسان زمین بود.

 

اما افسانه‌ها و داستان‌ها در زندگی پرسرعت و پول‌محور امروزی جایی به جز بخش خاطرات فراموش شده ذهن ندارند. این داستان‌های سرگرم‌کننده در برابر ارزش تجاری‌ای که موی سر انسان دارد و درآمد‌هایی که کشورهای مختلف از این راه کسب می‌کنند، تنها یک سرگرمی آنی است که باید به سرعت فراموش شود، زیرا وقت در هر بازاری طلاست، حتی در بازار پرسود مو. موی طبیعی انسان در بازارهای جهانی کالایی باارزش محسوب می‌شود. اهمیت زیادی که انسان برای نقش مو در ظاهر خود قائل می‌شود، طبیعت تنوع‌طلب انسان، استاندارد‌های ساختگی زیبایی که شرکت‌های مختلف متناسب با نوع تولیدات خود تبلیغ می‌کنند، و حتی فقر خانواده‌ها در جوامع آسیب‌پذیر و سودجویی تاجران زیبایی، همگی به رونق گرفتن بازار مو در جهان دامن زده‌است.

 

بازار جهانی موی انسان

موی بکر انسان در بازار جهانی بازاری داغ دارد؛ ماده‌ای که توسط کارخانه‌ها به کلاه‌گیس و اکستنشن مو تبدیل می‌شود. آخرین آمار ثبت‌شده از فروش جهانی موی صادر شده انسان در سال۲۰۱۷ ثبت شده‌ است: مبلغی درحدود ۲/۸۱ میلیون دلار که به نسبت سال ۲۰۱۳ کاهشی ۲۴.۹درصدی و نسبت به سال۲۰۱۶ کاهش۶.۴درصدی داشته‌است.

 

در میان قاره‌های جهان، کشورهای قاره آسیا بیشترین بخش از صادرات مو را به‌عهده داشته‌اند و سهم ارزش صادرات مو در این کشورها در سال ۲۰۱۷ به ۴۴.۵ میلیون دلار رسید، یعنی ۵۴.۷درصد از کل بازار جهان. قاره آمریکا با ۴۲.۳درصد از سهم جهانی رتبه دوم این بازار را به‌خود اختصاص داده‌است و اروپا با ۱.۷درصد، آمریکای لاتین و کارائیب با ۰.۹درصد و آفریقا با۰.۴درصد در رتبه‌های بعدی این بازار ایستاده‌اند و سهم اقیانوسیه در این بازار تنها دو هزار دلار برآورد شده‌است.

 

سهم‌بندی صادرات و فروش موی طبیعی انسان براساس کشورهای مختلف اما متفاوت است. پس از آمریکا که در بخش قاره‌ای دومین رتبه جهانی و در بخش کشوری اولین رتبه را به‌خود اختصاص داده‌است، هندوستان با فروش سالانه ۲۶.۳میلیون دلار مو دومین کشور جهان در زمینه صادرات و فروش موی طبیعی است. کشورهای هنگ‌کنگ با ۹.۷میلیون دلار، سنگاپور با۴.۱میلیون دلار، پاکستان با ۱.۶میلیون دلار، اندونزی با ۱.۰۵میلیون دلار، بریتانیا با۱.۰۱میلیون دلار، برزیل با ۷۲۵هزار دلار، میانمار با ۳۶۵هزار دلار و تایلند با ۲۹۴هزار دلار صادرات از دیگر کشورهای فعال در این حوزه به شمار می‌روند. در این میان، تایلند، سنگاپور، آمریکا و برزیل از سال۲۰۱۳ تاکنون در این بازار رشدی سریع یافته‌اند و صادرات مو در کشورهای میانمار، ایتالیا، هندوستان و آفریقای جنوبی در این بازه زمانی دچار کاهش شده‌است.

 

بازار اکستنشن و منبع تأمین مو

بازار جهانی اکستنشن مو اما رقمی جذاب‌تر را در سال۲۰۱۷ ثبت کرده است، سود خالص بازار جهانی اکستنشن مو در این سال به ۲میلیارد دلار رسید و پیش‌بینی می‌شود تا سال ۲۰۲۸ این رقم به ۷میلیارد دلار برسد. این درحالی است که بیشتر متقاضیان مو خبر ندارند این موها از کجا آمده‌اند: از سر زنی که صرفا تصمیم گرفته به جای دور ریختن موهای کوتاه شده‌اش آنها را بفروشد، یا از سر مادری فقیر در ویتنام یا میانمار که برای خرید چند مرغ و خروس، تأمین مخارج خانواده‌ یا مخارج تحصیل فرزندش، موهایش را به قیچی دلالان مو سپرده‌است؟

 

بیشتر شرکت‌های تأمین‌کننده موی انسان، منابع تأمین خود را پنهان نگه می‌دارند و مقرراتی نیز وجود ندارد که آنها را مجبور به شفاف‌سازی کند. دلالان مو معمولا مناطق فقیر‌نشین آسیایی یا آمریکای جنوبی را هدف می‌گیرند، موها را خریداری کرده و برای پردازش- تبدیل به کلاه‌گیس یا بسته‌های اکستنشن مو- به چین می‌فرستند و سپس آنها را وارد بازار کشورهای ثروتمند‌تر می‌کنند. یکی از مهم‌ترین منابع تأمین مو، معابد هندوها در هندوستان است، مکان‌هایی که زنان هندو، موهای بلند خود را به‌عنوان بخشی از مراسم مذهبی، از ته می‌تراشند. در این معابد روزانه موی سر هزاران زن  تراشیده می‌شود. کوتاه کردن مو در میان زنان ازبک که پایشان به زنجیر خرافات بسته شده نیز رواج فراوان دارد و موی ازبکستان در بازارهای جهانی و البته بازار ایران، مشتریان فراوان دارد.

 

شکل‌های عجیب و غریب دیگری نیز برای تأمین مو در جهان گزارش شده‌اند، تراشیدن موی زنان زندانی در روسیه یا سرقت موهای بلند زنان در مراکز خرید ونزوئلا با کمک قیچی‌های برنده. در هندوستان نیز این دست از موارد کم نیست؛ گروهی مرد به زنی حمله کرده و او را نگه می‌دارند تا مردی دیگر موهایش را از ته بتراشد، یا به همسر زن پولی پرداخت می‌شود در ازای موهای همسرش. در ویتنام، دلالان در میان خیابان‌ها قدم می‌زنند و مانند دستفروش‌های خیابانی، قیمتی که در ازای موهای سالم پرداخت می‌کنند را فریاد می‌زنند. این دلالان موهای سالم و طبیعی زنان معمولا فقیر را با قیمتی بسیار پایین از آنها خریداری می‌کنند و با قیمتی بالا به کارخانه‌ها می‌فروشند.

 

بازار مو و کلاه‌گیس در ایران

در ایران شرایط خرید و فروش مو کمی متفاوت‌تر است، درواقع تشابه اصلی ایران و جهان در این بازار، رونق آن است، زیرا مو در ایران هم فروشنده‌های زیادی دارد و هم خریداران زیادی. خریداران برای موی رنگ‌نخورده با تارهایی ضخیم و سالم پول بیشتری پرداخت می‌کنند، اگرچه موهای رنگ‌خورده نیز مشتری خاص خود را دارد.

 

گزارش‌های میدانی که در سال‌های گذشته در بازار موی تهران انجام گرفته، نشان می‌دهد فروشندگان مو می‌توانند از هر قشر و طبقه‌ای باشند. اما همیشه بخشی از آنها را افراد نیازمند تشکیل می‌‌دهند که می‌خواهند پول آن را به زخمی از زندگی خود بزنند؛ تأمین مخارج درمان، دانشگاه، زندگی. قیمت فروش مو در فروشگاه‌های آنلاین بسیار متنوع است، از ۵۰هزار تومان تا ۹میلیون تومان. آگهی‌های اینستاگرامی نیز فروشندگان موهای طبیعی وارداتی، از چین یا ازبکستان، قیمت‌های پیشنهادی متفاوتی دارند: از گرمی سه هزار تومان تا گرمی ۶۵۰۰تومان. این قیمت‌ها با حجم، قد و سالم بودن مو ارتباطی مستقیم دارند. فروشندگان مو می‌گویند موهای خارجی مشتریان بیشتری نسبت به موهای ایرانی دارد و موهای ازبکی و ایتالیایی در این میان پرطرفدارتر هستند.

 

قیمت اکستنشن مو نیز براساس آگهی‌های فضای مجازی، از ۲۵۰هزار تومان تا بیش از ۱۰میلیون تومان است. به سلیقه مشتری از ۱۵۰شاخه تا ۲۵۰شاخه مو به سر مشتری اضافه می‌شود، هزینه نصب از پنج هزار تومان به بالا و قیمت مو به‌صورت شاخه‌ای در حدود ۳۰۰۰ تومان تا ۱۴۰۰۰تومان است. موهای چینی در بسته‌های ۱۰۰شاخه‌ای ۴۰۰هزار تومان، و موی فله‌ای که به گفته متخصصان امر کیفیت چندانی ندارند، کیلویی ۴۵۰هزار تومان است. در این شرایط، اگر فردی بخواهد ۱۵۰شاخه موی باکیفیت به موهایش بیفزاید، حداقل ۲میلیون و ۲۵۰هزار تومان هزینه خواهد‌داشت.

*

شکل‌های عجیب و غریب برای تأمین مو در جهان گزارش شده‌است؛ تراشیدن موی زنان زندانی در روسیه یا سرقت موهای بلند زنان در مراکز خرید ونزوئلا با کمک قیچی‌های برنده. در هندوستان نیز این دست از موارد کم نیست؛ گروهی مرد به زنی حمله کرده و او را نگه می‌دارند تا مردی دیگر موهایش را از ته بتراشد، یا به همسر زن پولی در ازای موهای همسرش پرداخت می‌شود.

 

سمیرا مصطفی‌نژاد

 

newspaper.hamshahri.org
  • 9
  • 2
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
ویژه سرپوش