بعد از چند ماه انتظار بالاخره عصر دوشنبه موزه ورزش ایران در کمیته ملی المپیک رسما افتتاح میشود؛ موزهای که با استقبال خوبی از سوی اهالی ورزش همراه بوده است. با اینکه هنوز نسخه نهایی این موزه رونمایی نشده، اما در هفتههای اخیر در چند مرحله فدراسیونها و ورزشکاران اقلام خود را تحویل این موزه دادند، تا در بخشهای مختلف آن جایگذاری شود. در این میان تندیسهایی هم از برخی از اسطورههای ورزش ایران قرار داده شده که انتشار عکسهای اولیه از آنها باز هم همان ماجرای همیشگی را به یاد همه آورد، اینکه تندیسها شباهتی با چهره واقعی افراد ندارند.
رونمایی از تندیسها در موزه
بیشتر بخشهای فاز اول موزه ورزش که در طبقه دوم کمیته ملی المپیک افتتاح خواهد شد، به اقلام ورزشی، یادبودها، جامها و مدالهای ورزشکاران از نسلهای گذشته تا امروز اختصاص دارد. در کنار این اقلام، تندیسهایی از برخی از چهرههای مطرح ورزش ایران نیز به چشم میخورد. بیش از ١٠ تندیس به کمیته ملی المپیک رسیده تا در موزه قرار داده شود، اما با نظر مسئولان کمیته فعلا تندیس پنج نفر از قهرمانان و ورزشکاران گذشته در موزه قرار گرفته است. رسول خادم، سیروس قایقران، جهان پهلوان تختی، بهداد سلیمی و عبدالله موحد پنج نفری هستند که تندیس آنها در موزه ورزش قرار گرفته و روز دوشنبه رونمایی خواهد شد.
بهداد و یک تندیس غریبه در یک قاب!
وقتی به عکسی که بهداد سلیمی در کنار تندیس خود انداخته، نگاه میکنیم، تقریبا به هیچ شباهتی در چهره آنها پی نمیبریم. این تندیس از روی عکسی ساخته شده که از بهداد سلیمی بعد از قهرمانی در مسابقات جهانی وزنهبرداری ٢٠١١ گرفته شد. این قهرمان دسته فوقسنگین وزنهبرداری که به تازگی از دنیای قهرمانی خداحافظی کرده، در پاریس با نشستن روی وزنه بعد از کسب مدال طلا، چنین ژستی را گرفت که تا چند وقت روی جلد مجلات و صفحه اول رسانههای مختلف دیده میشد. از آنجایی که سلیمی مدال طلای مسابقات جهانی ٢٠١١ را به موزه ورزش تقدیم کرده، این تندیس هم در موزه قرار داده شده است. با این حال، قطعا خود بهداد هم بهتر از هر کسی فهمیده که چهره این تندیس هیچ شباهتی با او ندارد و حتی میتوان گفت از نیمرخ بیشتر شبیه سهراب مرادی، دیگر وزنه بردار ایرانی است!
سایر تندیسها هم همینطور؟
همواره در سالهای اخیر بعد از ساختن چنین تندیسهایی از افراد مشهور در حوزه ورزش و هنر این مسأله شبیه نبودن مطرح شده، اما بازهم گویا خلاقیت چندانی در این حوزه وجود ندارد. شاید تندیسی که از تختی آماده شده، کمی وضع بهتری از تندیس بهداد سلیمی داشته باشد، اما آن هم بدون ایراد نیست. روز دوشنبه مشخص خواهد شد که تندیس افراد دیگر مثل رسول خادم، عبدالله موحد و سیروس قایقران نیز در شرایط مشابهی با تندیس بهداد سلیمی هستند یا خیر. حتی گفته میشود برخی از تندیسهایی که به دست کمیته ملی المپیک رسیده، به دلیل نداشتن هیچ شباهت با شخص حقیقی اصلا با اسم آن افراد در موزه قرار داده نشده است.
کمیته المپیک: تندیس جدید میسازیم
برای اینکه به راز عدم شباهت تندیسها با هویت واقعی آنها پیببریم، با محمود عبداللهی، مدیر روابط عمومی کمیته ملی المپیک تماس گرفتیم. او دراینباره به «شهروند» توضیح داد: «این تندیسها در انبار سازمان زیباسازی شهرداری تهران بوده و از آنجا به کمیته ملی المپیک انتقال داده شده است. نمیدانم قبلا از این تندیسها در مکانی استفاده شده یا خیر، اما آنطور که پیداست، افرادی که ساخت این تندیسها را انجام دادند، اشراف زیادی به ورزش نداشتند و نتوانستند شباهت زیادی در این تندیسها با افراد حقیقی به وجود بیاورند.»
وی همچنین میافزاید: «فعلا برای اینکه در روز افتتاح موزه ورزش چند تندیس از قهرمانان وجود داشته باشد، ما این تندیسها را در بخشهای مختلف موزه قرار دادیم. با این حال، قرار است بعد از افتتاحیه، کمیته ملی المپیک با چند شرکت وارد مذاکره شود و ساخت تندیسهای جدید را بعد از امضای قرارداد آغاز کند. بههرحال ساخت این تندیسها زمانبر است و هزینه زیادی خواهد داشت، به همین خاطر در این زمان کوتاه تا افتتاحیه نمیتوانستیم تندیسهای جدید را آماده کنیم. حداقل برای ساخت هر کدام از این تندیسها سه ماه زماننیاز است.»
- 9
- 5