یکشنبه ۰۲ دی ۱۴۰۳
کد مقاله: ۱۴۰۱۰۵۰۱۳۰

آموزش شیرجه و خطرات احتمالی آن

شیرجه,رشته شیرجه,رشته شیرجه چیستشیرجه یکی از حرکات ورزش‌های آبی است
داشتن مهارت و دقت بالا، از لازمه های شیرجه زدن می باشد. ورزشكاران رشته شیرجه به خاطر شیرجه زدن از ارتفاع بلند یا كوتاه به عنوان شجاع ترین و هنرمندترین ورزشكاران شناخته میشوند. در این مطلب از سرپوش با رشته شیرجه بیشتر آشنا می شوید.

شیرجه

یکی از حرکات ورزش های آبی به نام شیرجه می باشد. درواقع وقتی فرد، پس از قرار گرفتن در کنار استخر و یا عمقی از آب، اقدام به پریدن در آب می کند؛ به چنین پرشی شیرجه می گویند. افراد صرفا در ورزش های آبی، شیرجه نمی زنند. انواع مختلفی از شیرجه در ورزش هایی ازجمله شنا، فوتبال و والیبال وجود دارد.

تاریخچه شیرجه

عقیده و باور مورخان اینست که مسابقات شیرجه در ابتدا در کشور یونان باستان برگزار شد ولی قدمت آن براساس اطلاعات مربوط به نقوش مقبره ای در شهر ناپل ایتالیا به ۲۵۰۰ سال می رسد. تصویر مردی بر روی سقف این مقبره وجود دارد که از روی سکوی مرتفعی( صخره یا پرتگاه) در حال شیرجه زدن است. افرادی که از روی صخره ها و پرتگاه ها به درون آب های دریای آکاپولکو، پرش کردند؛ از پیشگامان ورزش شیرجه محسوب میشوند.

هنگامی که ژیمناست های آلمانی و سوئدی، حرکات نمایشی خود را در قرن هفدهم برای ایمنی بیشتر در سواحل دریا انجام می دادند و موجب جلب تماشاگرانی به سمت ساحل می شدند، این رشتهٔ ورزشی به تدریج شکل گرفت. پس از تبدیل تمرینات ژیمناستیک آنان به یک رشتهٔ ورزشی، به آن« شیرجهٔ آزاد» می گفتند. در سال ۱۹۰۴ پس از ورود شیرجه به مسابقات المپیک سنت لوئیس آمریکا، از شیرجه ی آزاد، تحت عنوان شیرجه و شنا در زیر آب یاد می کردند.

مسابقات شیرجهٔ ساده در قرن ۱۷ برای نخستین بار در برکه ها و رودخانه ها و بندرها و از روی رودخانه ها و پل ها و صخره های انگلستان انجام می شد. برگزاری مسابقات شیرجهٔ ساده در سال ۱۸۸۹ برای نخستین بار در اسکاتلند با سکوی شیرجه به ارتفاع ۲ متر صورت گرفت. جامعهٔ غریق انگلستان در سال ۱۸۹۵ اقدام به برگزاری اولین مسابقات شیرجهٔ ساده با سکوی پرشی به ارتفاع ۵ و ۱۰ متر کرد و شیرجه در سال ۱۹۰۸ در المپیک بعنوان یک ورزش حرفه ای شناخته شد.

شیرجه,آموزش شیرجه زدن,در مورد رشته شیرجهشیرجه دارای انواع مختلفی است و در چند ورزش مختلف مانند شنا، فوتبال و والیبال وجود‌‌ دارد

مسابقات شیرجه زنی، پس از المپیک ۱۹۲۴ پاریس به صورت مدرن اجرا شد. سیستم تقسیم بندی شیرجه ها در سال ۱۹۲۹ باتوجه به حالت شروع از روی سکو یا تخته به شش گروه تقسیم شدند که از آن ها می توان به حالت رو به آب یا پشت آب یا مسیر چرخش در هوا به طرف جلو یا عقب معکوس یا در چرخش های حول محور عرضی یا طولی اشاره کرد.

تاریخچه شیرجه در ایران

در سال ۱۳۱۹ و در زمان جنگ جهانی دوم، دایو ۱۰ متری استخر قهرمانی ورزشگاه امجدیه در تهران ساخته شد و به منظور اموزش و تمرین شیرجه روها تا ۶۴ سال مورد استفاده قرار گرفت. پس از افتتاح استادیوم آزادی تا سال ۱۳۵۳، صرفا یک استخر دیگر به نام قهرمانی با ارتفاع سکوی پرش ۱۰ متر وجود داشت.

دو شیرجه رو ایرانی در نخستین دوره بازیهای آسیایی دهلی درسال ۱۹۵۱ شرکت کردند که تقی عسگری و منوچهر خموش نام داشتند. عسگری در رشته تخته و سکو، دو مدال نقره را به دست آورد و در رشته تخته، صاحب برنز شد درحالیکه خموش توانست مقام چهارم را در رشته سکو کسب کند.

دو شیرجه رو ایرانی، پس از گذشت هفت سال در بازیهای آسیایی ۱۹۵۸ توکیو شرکت کردند. این دو شیرجه رو، منوچهر فصیحی و حسن اعظمی بودند که فصیحی در رشته تخته و اعظمی در رشته سکو، موفق به کسب مدال برنز شدند. پس از برگزاری مسابقات ارتشهای جهان در تهران در سال ۱۹۷۳ یدالله باشی توانست مقام اول را از آن خود کند.

از شاگردان این بزرگان شیرجه می توان به افرادی ازجمله عباس خلیلی، محمد آذر پی، هادی نیکو نژاد، حسین صدری، سعید خانلری، امید حیدر پور، علی حسینی، حسن لطفی، بهمن فضل الهی و افرادی از نسل بعد شیرجه ایران که در مسابقات آسیایی هیروشیما شرکت کرده بودند به نامهای مرحوم عادل میرابیان و غلامرضا خبیری نژاد اشاره کرد که خبیری نژاد، مدال طلای آسیا را به دست آورده بود.

نام سکوی شیرجه,آموزش شیرجه در استخر از روی دایو,تصویر شیرجهبرای انجام شیرجه فرد باید آگاهی کافی در این زمینه داشته و مهارت های لازم را آموزش ببیند

نوجوانانی برای نخستین بار در سال ۱۳۸۲ در تاریخ شیرجه کشور با انجام حرکاتی از این دایو توانستند باعث افتخار جامعه شیرجه کشور شوند که این حرکات، شامل حرکات سنگین ۳/۵ پشتک، ۳/۵ مهتاب و بالانس سه چرخ بود. این دایو در تاریخ ۶ اردیبهشت ۱۳۸۳ به خاطر تعمیرات اساسی استخر و مشکلات مربوط به آن، پس از دو هفته تلاش و تخریب بلدوزر در ساعت ۹:۱۰ شب سقوط کرد و خاطرات ۶۴ سال افتخار آفرینی را با خود فرود آورد.

آموزش شیرجه در استخر از روی دایو

امروزه شیرجه به مراحل مختلفی تقسیم بندی شده است و شاگرد اموزش شیرجه را از مرحله نشسته در كنار استخر شروع می کند و سرانجام پس از این که تمرینات لازم را اموزش دید با حالت دورخیزوار شیرجه می رود. معمولاً برخی افرادی از قابلیت های جسمانی متعادلی برخوردار هستند و به همین علت میتوانند شیرجه های مقدماتی را در یك یا دو جلسه كه به استخر میروند یاد بگیرند.

اصلی ترین گزینه ی شیرجه، پریدن از روی دایو میباشد. برای این که بتوانید از روی دایو در استخر، شیرجه بزنید باید سه یا پنج قدم به سمت جلو بردارید و بر روی لبه دایو با یک پا، ضربه بزنید تا به میزان کافی ارتفاع بگیرید.

شما برای این که از دایو، شیرجه بزنید؛ باید قدم آخرتان را روی لبه دایو بگذارید و نباید شیرجه به سمت مقابل بزنید بلکه باید به سمت هوا پرتاب شوید. نحوه قرار گیری دست ها و زاویه بدن در اینگونه شیرجه زدن باید حتماً درست باشد. بعد از پرش در آخرین مرحله باید همانند( V) در هوا برعکس شوید؛ سپس دست هایتان را به سمت نوک انگشتان پا بکشید و همانند تیری از کمان به سمت آب شلیک شوید.

نحوه برگزاری مسابقات شیرجه

مربیان و شیرجه روندگان برای برگزاری یک مسابقه باید نسبت به برخی از مسائل، اشنا باشند که از آن ها می توان به تعداد شیرجه و شیرجه از تخته یک متر، تخته سه متر و یا از سکو اشاره کرد.

قوانین مسابقات شیرجه المپیک آمستردام هلند در سال ۱۹۲۸ موجب اجباری و اختیاری شدن شیرجه ها گردید و پس از هر المپیک، شیرجه های اجباری انتخاب می شد. شیرجه ها در این مسابقات براساس مسیر چرخش در هوا به شش خانواده تقسیم شدند که شامل به طرف جلو یا عقب، معکوس یا از تو و چرخشـهای دورانی یا حول محور طولی و نوع شروع آن ها رو به آب و پشت به آب و بالانس هستند.

نحوه شماره گذاری برای شیرجه ها در مسابقات المپیک ملبورن استرالیا در سال ۱۹۵۶ تعيين شد درحالیکه شماره گذاری شیرجه ها تا قبل از آن، از شماره یک تا پنجاه و شش بود و تمام شیرجه های اجرا شده برای تخته سه متر و امثال آن اختیاری بود و به ندرت، شیرجه های پایه و اصلی در مسابقات، قابل رویت بود و شیرجه روندگان بیشتر میخواستند حرکات سنگین را اجرا کنند درحالیکه به اجرای یک شیرجه ساده با مهارت و زیبایی بیشتر، توجه کمتری نشان می دادند. پس از تکامل یافتن مقررات شیرجه، شش خانواده با محدودیت ضریب به مسابقات اضافه شدند.

خطرات احتمالی هنگام شیرجه رفتن

فرد برای شیرجه زدن باید در این زمینه از اطلاعات کافی برخوردار باشد و مهارت های لازم را کسب کرده باشد وگرنه باعث ایجاد آسیب های جدی برای بدن می شود. برخی از مخاطرات شیرجه زدن در آب عبارتند از:

>> ورود بد به آب:

معمولاً آسیب های وارده در اثر برخورد ناشیانه با آب، جدی و خطرناك نیست و احتمالا باعث ایجاد سوزش در بدن برای چند لحظه میشوند که پس از آن رفع می شود. اگر در زمانی که به آب وارد میشوید پاهایتان، بیش از حد برگردد و یا بدنتان را زودتر از زمان لازم بطرف بالا قوس دهید؛ احتمالا به مهره كمرتان ضربه شدیدی وارد میشود.

رشته شیرجه چیست,عکس مسابقات شیرجه,تاریخچه شیرجهشیرجه فقط در ورزش‌های آبی انجام نمی‌شود

>> فشار وارده به گوش ها:

افراد مبتلا به زكام یا ناراحتی های گوش یا سرماخوردگی ، مجاز به پرش در عمق سه متری آب نیستند؛ چون احتمال عفونت گوش داخلی یا پاره شدن پرده صماخ گوش وجود دارد. افزایش فشار آب، هم زمان با عمق آب میباشد یعنی سرعت افزایش آن برای هر فوت( ۳٪متر) حركت به طرف پائین می باشد.

>> برخورد به تخته یا سكوی پرش:

در شیرجه های گروه مهتاب( تو) و فرنگی، صدمات وارده در اثر برخورد با تخته یا سكوی پرش به ناحیه سر محدود می شود و این اتفاق بخاطر خطای جدا شدن از سكو یا تخته پرش رخ می دهد. در هرصورت، اگر جراحتی بر سرتان وارد شد باید آن را جدی بگیرید و برای معالجه پزشكی اقدام کنید.

>> برخورد به كف استخر با عمق كم آب ویا اشیاء زیر آب:

بزرگ ترين خطر تهدید کننده در زمان شیرجه زدن، برخورد با كف استخر یا اشیاء زیر آب از ناحیه سر میباشد که چنین اتفاقی بخاطر آسیب دیدگی نخاع موجب فلج نسبی و یا مرگ میشود. البته شیرجه روندگان در مسابقات با چنین مشکلی مواجه میشوند؛ بدین دلیل که عمق آب، مطابق با قوانین ومقررات رسمی است.

گردآوری: بخش ورزش سرپوش

  • 10
  • 5
۵۰%
همه چیز درباره
نظر شما چیست؟
انتشار یافته: ۰
در انتظار بررسی:۰
غیر قابل انتشار: ۰
جدیدترین
قدیمی ترین
مشاهده کامنت های بیشتر
هیثم بن طارق آل سعید بیوگرافی هیثم بن طارق آل سعید؛ حاکم عمان

تاریخ تولد: ۱۱ اکتبر ۱۹۵۵ 

محل تولد: مسقط، مسقط و عمان

محل زندگی: مسقط

حرفه: سلطان و نخست وزیر کشور عمان

سلطنت: ۱۱ ژانویه ۲۰۲۰

پیشین: قابوس بن سعید

ادامه
بزرگمهر بختگان زندگینامه بزرگمهر بختگان حکیم بزرگ ساسانی

تاریخ تولد: ۱۸ دی ماه د ۵۱۱ سال پیش از میلاد

محل تولد: خروسان

لقب: بزرگمهر

حرفه: حکیم و وزیر

دوران زندگی: دوران ساسانیان، پادشاهی خسرو انوشیروان

ادامه
صبا آذرپیک بیوگرافی صبا آذرپیک روزنامه نگار سیاسی و ماجرای دستگیری وی

تاریخ تولد: ۱۳۶۰

ملیت: ایرانی

نام مستعار: صبا آذرپیک

حرفه: روزنامه نگار و خبرنگار گروه سیاسی روزنامه اعتماد

آغاز فعالیت: سال ۱۳۸۰ تاکنون

ادامه
یاشار سلطانی بیوگرافی روزنامه نگار سیاسی؛ یاشار سلطانی و حواشی وی

ملیت: ایرانی

حرفه: روزنامه نگار فرهنگی - سیاسی، مدیر مسئول وبگاه معماری نیوز

وبگاه: yasharsoltani.com

شغل های دولتی: کاندید انتخابات شورای شهر تهران سال ۱۳۹۶

حزب سیاسی: اصلاح طلب

ادامه
زندگینامه امام زاده صالح زندگینامه امامزاده صالح تهران و محل دفن ایشان

نام پدر: اما موسی کاظم (ع)

محل دفن: تهران، شهرستان شمیرانات، شهر تجریش

تاریخ تاسیس بارگاه: قرن پنجم هجری قمری

روز بزرگداشت: ۵ ذیقعده

خویشاوندان : فرزند موسی کاظم و برادر علی بن موسی الرضا و برادر فاطمه معصومه

ادامه
شاه نعمت الله ولی زندگینامه شاه نعمت الله ولی؛ عارف نامدار و شاعر پرآوازه

تاریخ تولد: ۷۳۰ تا ۷۳۱ هجری قمری

محل تولد: کوهبنان یا حلب سوریه

حرفه: شاعر و عارف ایرانی

دیگر نام ها: شاه نعمت‌الله، شاه نعمت‌الله ولی، رئیس‌السلسله

آثار: رساله‌های شاه نعمت‌الله ولی، شرح لمعات

درگذشت: ۸۳۲ تا ۸۳۴ هجری قمری

ادامه
نیلوفر اردلان بیوگرافی نیلوفر اردلان؛ سرمربی فوتسال و فوتبال بانوان ایران

تاریخ تولد: ۸ خرداد ۱۳۶۴

محل تولد: تهران 

حرفه: بازیکن سابق فوتبال و فوتسال، سرمربی تیم ملی فوتبال و فوتسال بانوان

سال های فعالیت: ۱۳۸۵ تاکنون

قد: ۱ متر و ۷۲ سانتی متر

تحصیلات: فوق لیسانس مدیریت ورزشی

ادامه
حمیدرضا آذرنگ بیوگرافی حمیدرضا آذرنگ؛ بازیگر سینما و تلویزیون ایران

تاریخ تولد: تهران

محل تولد: ۲ خرداد ۱۳۵۱ 

حرفه: بازیگر، نویسنده، کارگردان و صداپیشه

تحصیلات: روان‌شناسی بالینی از دانشگاه آزاد رودهن 

همسر: ساناز بیان

ادامه
محمدعلی جمال زاده بیوگرافی محمدعلی جمال زاده؛ پدر داستان های کوتاه فارسی

تاریخ تولد: ۲۳ دی ۱۲۷۰

محل تولد: اصفهان، ایران

حرفه: نویسنده و مترجم

سال های فعالیت: ۱۳۰۰ تا ۱۳۴۴

درگذشت: ۲۴ دی ۱۳۷۶

آرامگاه: قبرستان پتی ساکونه ژنو

ادامه
زمان پخش مسابقات از تلویزیون
  • یکشنبه ۲ دی
    لیگ برتر استرالیا
    وسترن سیدنی - ولینگتون فونیکس
    ۰۹:۳۰
  • اردیویسه هلند
    اسپارتا روتردام - آژاکس
    ۱۴:۴۵
  • سری آ ایتالیا
    آاس رم - پارما
    ۱۵:۰۰
  • لیگ برتر والیبال
    صنعتگران امید - پیکان تهران
    ۱۵:۰۰
  • لیگ برتر والیبال
    مس رفسنجان - طبیعت
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر والیبال
    پاس گرگان - چادرملو اردکان
    ۱۶:۰۰
  • لالیگا اسپانیا
    والنسیا - آلاوس
    ۱۶:۳۰
  • اردیویسه هلند
    پی اس وی آیندهوون - فاینورد
    ۱۷:۰۰
  • لیگ برتر انگلیس
    منچستر یونایتد - بورنموث
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    اورتون - چلسی
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    فولام - ساوتهمپتون
    ۱۷:۳۰
  • لیگ برتر انگلیس
    لسترسیتی - ولورهمپتون
    ۱۷:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال مادرید - سویا
    ۱۸:۴۵
  • لیگ برتر انگلیس
    تاتنهام - لیورپول
    ۲۰:۰۰
  • بوندسلیگا آلمان
    ولفسبورگ - دورتموند
    ۲۰:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    آتالانتا - امپولی
    ۲۰:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    لگانس - ویارئال
    ۲۱:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    مونزا - یوونتوس
    ۲۳:۱۵
  • جام حذفی فرانسه
    لانس - پاری سن ژرمن
    ۲۳:۳۰
  • لالیگا اسپانیا
    رئال بتیس - رایو وایه کانو
    ۲۳:۳۰
  • دوشنبه ۳ دی
    بسکتبال حرفه‌ای NBA
    ساکرامنتو کینگز - ایندیانا پیسرز
    ۰۲:۳۰
  • لیگ برتر استرالیا
    مک آرتور - سنترال مارینرز
    ۱۱:۳۰
  • لیگ برتر استرالیا
    -
    ۱۴:۰۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    پایش پارت شاهرود - آینده سازان تهران
    ۱۵:۰۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    ذوب آهن - پترو نوین ماهشهر
    ۱۵:۰۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    پالایش نفت آبادان - کاله
    ۱۶:۰۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    شهرداری گرگان - آسمان ولایت مشهد
    ۱۶:۱۰
  • لیگ برتر بسکتبال
    مهگل البرز - گلنور اصفهان
    ۱۷:۰۰
  • سری آ ایتالیا
    فیورنتینا - اودینزه
    ۲۱:۰۰
  • لیگ برتر پرتغال
    بنفیکا - استوریل
    ۲۲:۱۵
  • سری آ ایتالیا
    اینتر - کومو
    ۲۳:۱۵
ویژه سرپوش