دراگون بوت
به قایق پارویی درازپیکر و باریک چینی، دراگون بوت یا اژدهاقایق می گویند و کاربرد آن برای استفاده در مسابقات تیمی قایق رانی می باشد. این رشته ورزشی در قایق هایی بهمراه یک سکاندار و یک طبال با حضور ۱۰ یا ۲۰ پاروزن انجام می شود که در مجموع ۱۲ یا ۲۲ نفر در هر قایق حضور دارند. پاروزنان، پاروهای خود را با هماهنگی کامل و با صدای طبل، وارد آب می کنند و باعث هدایت قایق به سمت جلو میشوند. طبال برای کمک به هماهنگی پاروزنان، اقدام به نواختن طبل می کند و سکاندار، جهت حرکت قایق را به وسیله سکان تعيين می کند.
شکل ظاهری این قایق ها مشابه اژدهاست و سر و دم اژدها دارد. آنچه که باعث ایجاد هیجان در مسابقات این رشته ورزشی میشود؛ صدای طبل و تعداد زیاد شرکت کنندگان می باشد. بهتر است بدانید که در یک مسیر مسابقه ای که مثلا ۸ قایق به پاروزنی در کنار هم مشغولند، ۱۷۶ ورزشکار با همدیگر در آب بطور هم زمان، رقابت می کنند!
زنان و مردان( آزاد و مختلط) بعنوان ورزشکاران و خدمه ی این تیم محسوب میشوند. حداقل باید ۸ ورزشکار زن در ترکیب مختلط برای قایق های ۲۲نفره حضور داشته باشد درحالیکه برای ترکیب قایق های ۱۲نفره به حداقل ۴ ورزشکار زن نیاز است. رده سنی این مسابقات جوانان ۱۲–۱۸( در ۳ کلاس a- b- c) و بزرگسالان ۱۸–۴۰ و پیشکسوتان ۴۰ سال به بالا می باشد . از عوامل مؤثر در سرعت قایق می توان به محاسبه بالانس طولی- بالانس عرضی و چیدمانی خدمه اشاره کرد و همچنین هماهنگی واجرای صحیح و یکنواخت بین پاروزنان باعث هدایت و سرعت این قایق می شود.
تاریخچه دراگون بوت
اژدها در کشور چین، یک سمبل به شمار می رود. قایق های اولیه برای نشان دادن سمبل قدرت و استقامت می توانستند در ابر و مه و باران حرکت کنند و همچنین اقدام به حمل موجوداتی همچون کله گاو ماده- شاخ گوزن- یال اسب- بدنه افعی- پنجه عقاب- دم وباله ماهی با خود بنمایند. اکنون کله اژدها، جایگزین نماد های فوق شده است که سمبل تمام قدرت های فوق می باشد. بدنه این قایق ها را رنگ آمیزی می کردند. از پاروها به عنوان پنجه عقاب یاد می کنند. تماشاچیان زیادی به منظور دیدن مسابقات دراگون بت در پیست ها حاظر میشوند.
حداقل دو قایق در رشته دراگون بوت در مسافت های مختلف با هم رقابت می کنند. از موارد حائز اهمیت در این رشته می توان به استقامت، قدرت، شجاعت و مهارت، روح تیم بودن و ریتم پارو زدن اشاره کرد و زمانی که پارو زنان با طبال بطور هماهنگ، پارو می زنند؛ مورد توجه قرار می گیرد.
کاربرد قایق های دراگون در کشور چین کهن، برای مقاصد مذهبی بود. پس از خودکشی شاعر میهن پرست چینی به نام Later qu Yuan در رودخانه Milo، مسابقات دراگون به منظور بزرگداشت یاد او برگزار شد. این مسابقات در کشور چین، الگوی وطن پرستی و وفاداری به اخلاق است.
مرکزاطلاعات وجلب توریست کشورهنگ کنگ دراواسط دهه ۱۹۷۰، مسابقات دراگون بوت را برای جلب سیاحان برگزار کرد. مسابقات دراگون از اوایل سال ۱۹۷۶ به صورت امروزی گسترش پیدا کرد. توریست های بسیاری به منظور برگزاری این فستیوال ها به بنادر هنگ کنگ سفر کردند و موفقیت چشمگیر این رشته ورزشی، باعث گسترش این مسابقات در سرتاسر دنیا شد.
تعداد مسابقات دراگون بوت در سال۲۰۰۰ نمایانگر رشد فزاینده این ورزش بود تا جاییکه ۲۰ میلیون ورزشکار چینی، فعالیت خود را در ورزش دراگون شروع کردند و این ورزش در دیگر قاره ها ارزش، پیدا کرد.
تاریخچه دراگون بوت در ایران
فدراسیون قایقرانی ایران، رشته دراگون بوت را در آبان ماه سال ۱۳۸۴ به کشور وارد کرد و ۴ دوره مسابقات قهرمانی کشور و کاپ های متعدد کشوری از آن زمان تاکنون برگزار شده است. تیمهای ایرانی، موفق به کسب مدال هایی در مسابقات قهرمانی آسیا و قهرمانی جهان در رقابت های مختلف بین المللی شده اند. فدراسیون انجمن های ورزشی از هفتم دی ماه ۱۳۸۹ به عنوان مسؤول این رشته ورزشی در کشور ما شناخته شد و در حال حاضر ، این فدراسیون و انجمن دراگون بوت ایران بر تمام فعالیت های دراگون بوت در ایران نظارت دارد. مزایای این رشته باعث شده تا بانوان مسلمان در مسابقات دراگون بوت به راحتی و با حفظ حجاب اسلامی شرکت کنند.
از فدراسیون های فعال در این رشته ورزشی می توان به فدراسیون جهانی قایقرانی( ICF) و فدراسیون جهانی دراگون بوت( IDBF) اشاره کرد. انجمن عمومی فدراسیون های ورزشی، فعالیت هر دوی این فدراسیون ها را به رسمیت شناخته است. همچنین کمیته جهانی المپیک، فدراسیون جهانی قایقرانی را به رسمیت شناخته است و اخیرا درخواست عضویت در کمیته جهانی المپیک توسط فدراسیون جهانی دراگون بوت، مطرح شده است.
مسابقات متعددی در هر سال توسط این فدراسیون ها برگزار میشود که شامل قهرمانی جهان، قهرمانی باشگاه های جهان، مسابقات قهرمانی قاره ای و تورنومنت ها و جشنواره ها می باشد. در سال ۲۰۰۸ این رشته ورزشی به بازیهای آسیایی ساحلی اندونزی افزوده شد و به بازیهای آسیایی گوانگجو در سال ۲۰۱۰ وارد شد.
مستند دراگون بوت
مستند قایق اژدها با هدف معرفی تیم ملی بانوان دراگون بوت در بهار سال ۱۳۹۲ به کارگردانی طنین احمدی و نویسندگی شادی احمدی( بازیکن اسبق ملی دراگون بوت) ساخته شد و توانست عنوان دوم کارگردانی و فیلم برتر از نگاه مخاطبین را در فستیوال هامبورگ آلمان دریافت کند. این فیلم( مستندقایق اژدها) در فستیوال های خارجی، به نمایش قهرمانی های آسیایی و جهانی تیم ملی دراگون بوت یا قایق اژدهای ایران پرداخته است.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 12
- 4