گلف
گُلْف یا گوی چال در گروه ورزش ها و بازی های فضای آزاد قرار دارد که در آن بازیکنان به صورت فردی یا تیمی، توپ کوچکی را به وسیله چوب های مخصوص، درون سوراخی در زمین می اندازند. درواقع در بازی گلف، بر اساس قوانین مشخصی یک توپ را از نقطه شروع بازی به وسیله یک یا چند ضربه پیاپی به درون یک سوراخ، پرتاب می کنند.
تاریخچه ورزش گلف
بازی گلف برای نخستین بار در کشور اسکاتلند برگزار شد. اسکاتلندیها به این ورزش از زمانهای خیلی قدیم علاقه زیادی داشتند و باشگاهی به منظور انجام بازی های آن اختصاص داده بودند که بازیکنان زیادی در آن عضو شده بودند. اجرای بازی گلف از همان ابتدا( قرن ۱۵ میلادی) به یک صورت بوده است؛ یعنی با استفاده از چوب مخصوصی، یک توپ کوچک و سفید گلف را روی زمین هل می دادند تا در سوراخ موجود در زمین چمن بیفتد.
پیدایش گلف در ایران
ورزش گلف، همزمان با ورود اتباع خارجی در حدود سال ۱۳۰۴ برای کشف و استخراج نفت در مناطق نفت خیز جنوب کشور به ایران وارد شد. هیچ ایرانی تا قبل از ملی شدن صنعت نفت به سراغ چنین بازی نمی رفت و صرفا خارجی ها بازی گلف را انجام می دادند. این رشته در تهران به صورت اختصاصی و از سال ۱۳۴۰ در مجموعه ورزشی انقلاب انجام شد.
تشکیلات ورزش گلف کشور از اردیبهشت سال ۱۳۷۰ و پس از انقلاب، در قالب یک کمیته فعالیت کرد و زمانی که توانست فعالیت های خود را توسعه دهد بعنوان فدراسیون گلف جمهوری اسلامی ایران معرفی شد و در لیست فدراسیون های رسمی کشور قرار گرفت.
در سال ۱۹۹۶ میلادی این فدراسیون، عضو شورای جهانی گلف شد و در ارتباط با کنفدراسیون گلف آسیا و اقیانوسیه می باشد.
زمین گلف
وسعت زمین گلف به حدود ۳۰ تا ۴۰ هزار متر مربع می رسد. بازیکن به کفش مخصوص میخ داری برای بازی گلف نیاز دارد تا پای او به موقع ضربه زدن نچرخد. لباس گلف، جنس مخصوصی دارد و هدف از ایجاد آن راحتی حرکت بدن می باشد.
۱۸ سوراخ در زمین استاندارد گلف وجود دارد. فاصله سوراخ ها از نقطه شروع با هم فرق دارد و درواقع این فاصله ها بین ۱۰۰ تا ۶۰۰ یارد، تغيير می کند که موانع گوناگونی در این فواصل طراحی و گنجانده شده است که از آن ها می توان به موانع آبی و شنزار و چمنزارهای بلند و پرپشت اشاره کرد.
تقسیم بندی گلف
گلف، متشکل از سه دسته ی زیر میباشد :
*« بک سوئینگ» یا عقب بردن کلاپ
*« بک سوئینگ» یا بالابردن کلاپ
*« دان سوئینگ» پایین آوردن کلاپ
به اتمام ضربات فلات روپ می گویند.
ویژگی های ورزش گلف
> محل برگزاری بازی گلف باید در فضای باز و عموماً در بین درختان و چمنزارها با پستی و بلندیهای طبیعی باشد تا فرد را به آسایش و آرامش درونی برساند.
> در محل بازی گلف، وجود حداکثر اکسیژن و نور طبیعی به ارگانیسم بدن کمک می کند تا کلیه دستگاههای حیاتی، وظایفشان را به خوبی انجام دهند و علاوهبراین تأثير بسیاری در قدرت اندیشه و تصمیم گیری بیشتر دارد.
> از سنین کودکی تا سالمندی می توان ورزش گلف را انجام داد، با این که تحرک لازمه جوانی است ولی آمادگی جسمانی به خاطر قابلیت استمرار و تکرار مداوم و اهسته این ورزش تا سنین بالا حفظ میشود.
> گلف برای کهنسالان بعنوان یک فعالیت بسیار مناسب محسوب میشود بدین دلیل که از هیچگونه حرکات تند و فشارهای نامنظم بر اندامها در زمان انجام این ورزش استفاده نمیشود.
> ورزش گلف به عنوان یک ورزش خانوادگی تلقی می شود و تمام اعضای خانواده میتوانند تمرین گلف را بدون هیچگونه محدودیتی انجام دهند؛ به این دلیل که لباس ورزشکاران این رشته از پوشش مطلوبی برخوردار است و همین موضوع، بسیار ارزنده و قابل توجه است چون توسعه ورزش بانوان در مکانهای باز ورزشی محدودیت دارد.
> مسافتی که در ورزش گلف طی می کنید حدود هشت کیلومتر است که بطور متوسط ۳ الی ۴ ساعت، زمان میبرد و این حجم فعالیت برای افراد مسن براساس زمانش فعالیت ایده آلی محسوب میشود.
> اصولاً داور، ورزشکاران گلف را همراهی نمی کند و ورزشکاران، خودشان قضاوت می کنند و بخاطر همین امر، اصول اخلاقی حاکم بر میادین ورزشی همراه با رعایت حقوق یکدیگر، نزاکت و احترام متقابل میباشد و حس اعتماد و اطمینان به دیگران را تقویت میکند.
وسایل مورد نیاز بازی گلف
اصولا هر رشته ورزشی به تجهیزاتی نیاز دارد تا توانایی انجام فعالیت درست را داشته باشید. بنابراین چنین قائده ای برای گلف نیز صدق می کند و به یکسری وسایل ضروری و غیرضروری برای بازی کردن نیاز دارید. در ادامه با وسایل موردنیاز برای بازی گلف اشنا شوید:
>> چوب گلف:
چوب گلف به عنوان ابتدایی ترین وسیله موردنیاز برای گلف محسوب میشود. به طور کلی سه نوع چوب گلف در تمام دنیا وجود دارد که شامل چوبی، آهنی و پاتر است و برحسب خصوصیات شات، برای زدن آن نوع چوب از نظر بلندی دسته و زاویه صفحه فرق می کند.
>> توپ گلف:
دومین وسیله برای بازی گلف، تهیه توپ گلف است. برای ساخت توپ های گلف از لاستیک با روکش خارجی پلاستیک استفاده شده است.
>> ساک:
از دیگر وسایل موردنیاز بازی گلف می توان به ساک اشاره کرد ولی تهیه ی آن خیلی ضروری نیست. اندازه و وزن های ساک های گلف با یکدیگر متفاوت است و در بازار، جنس های گوناگونی از آن عرضه میشود که می توانید بسته به سلیقه خود بخرید.
>> پایه توپ:
پایه توپ برای ضرباتی است که بازیکن میتواند نخستین بار ضربه هر حفره را از روی آن بازی کند. پایه توپ در دو نوع چوبی و پلاستیکی وجود دارد که میتوانید مطابق با زمین و علاقتان بخرید.
قوانین بازی گلف
- پیش از شروع بازی گلف باید از روی کارت اسکور، قوانین محلی را بخوانید.
- بر روی توپ خود، یک نشانه شناسایی بگذارید. بسیاری از گلفرها برای بازی کردن از همان مارک توپ استفاده می کنند و درصورت عدم شناسایی توپ خود، گمشده محسوب میشود.
- یکی از قوانین بازی گلف اینست که کلاپ هایتان را بشمارید. همراه داشتن حداکثر۱۴ کلاپ در این بازی، اشکالی ندارد.
- زمانی که بازی گلف را انجام می دهید، از کسی به جز همبازیتان، راهنمایی و پیشنهاد نخواهید و همچنین به هیچ کس به غیر از همبازیتان پیشنهاد ندهید.
- شما مجوز هیچ ضربه تمرینی در طول یک میدان را ندارید.
- شما باید در میان ۲ نشانگر تی، ضربه زدن از روی تی:تی را بگذارید. همچنین میتوانید تی را پشت خط جلویی نشانگرهای تی، حداکثر در فاصله ای به طول ۲ کلاب قرار دهید و ضربه بزنید.
- شروع بازی گلف، از نقطه ایست که توپ همان جا افتاده است. شما صرفا برطبق قوانین اجازه دارید جای توپتان، منطقه مشخص شده سوئینگتان یا خط و مسیر بازیتان را با حرکت دادن، خم کردن یا شکستن هر چیز ثابت یا روییده شده تصحیح کنید.
- شما برطبق قوانین گلف، نباید چیزی را به طرف پائین فشار دهید یا سعی در ایجاد وضعیت بهتر داشته باشید.
- درصورت قرار گرفتن توپ گلف شما در یک بانکر یا یک واتر هزارد، نباید به هیچ عنوان زمین بانکر یا زمین یا آب داخل واتر هزارد را تا پیش از داون سوئینگ لمس کنید.
- ضربه ی توپ باید کاملاً پرتاب شود نه این که فشرده و یا برداشته شود. به عبارت دیگر، کلاب شما در این منطقه نباید برخوردی با زمین داشته باشد وگرنه ۲ ضربه جریمه دریافت می کنید.
- اگر با یک توپ اشتباه، گلف بازی کنید؛ شما آن میدان را در مچ پلی از دست می دهید. از این رو ۲ ضربه جریمه در استروک پلی دریافت می کنید؛ به همین دلیل باید با توپ درست، بازی کنید.
- یکی از قوانین بازی گلف اینست که بازی با یک اشتباه در یک هزارد، جریمه ای برای شما ندارد؛ به این دلیل که مجوز کنار زدن علف ها در هزارد را ندارید.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 17
- 3