هندبال
هندبال ورزشی گروهی است که دو تیم شرکت کننده هر کدام دارای هفت بازیکن هستند. از این هفت بازیکن، یک نفر بعنوان دروازه بان جلوی دروازه می ایستد. در ورزش هندبال بازیکنان برای کسب امتیاز باید توپ را داخل دروازهٔ حریف جای دهند. در این ورزش از دست برای پاس دادن و شوت کردن استفاده می شود. در هندبال تیمی برنده است که تعداد گل بیشتری بزند.
هندبال در اواخر قرن نوزدهم میلادی در دانمارک اختراع گردید. هندبال داخل سالنی به ابعاد ۴۰* ۲۰ متر انجام می شود که در انتهای هر طرف زمین محوطه شش متر دروازه قرار دارد. آغاز بازی توسط داور با قرعه کشی انجام می شود. هدف در این ورزش این است که از دفاع حریف عبور نموده و با پرش از پشت محوطه شش قدم به طرف دروازه توپ را تبدیل به گل کنند. هر تیم تنها ۱۰ ثانیه میتواند توپ را در زمین خودی و ۲۰ ثانیه در زمین حریف، مالکیت داشته باشد و بیش از آن خطا به حساب می آید و مالکیت آن به حریف داده می شود.
تاریخچه ورزش هندبال
ورزش هندبال را در زمان های دور با نام اورانیا می شناختند و حرکات این ورزش را در ۶۰۰ سال پیش از میلاد بر روی دیواره های حجاری شده آتن یونان در سال ۱۹۲۶ یافته اند، که این بیانگر قدمت این ورزش هیجان انگیز است ولی شکل گیری رسمی این ورزش به سال ۱۸۹۰ بر میگردد، در ادامه این ورزش به وسیله پدر هندبال یعنی کارل شلنز توسعه و تعمیم داده شد و به علت سردی هوا در منطقه اروپا ورزش هندبال درون سالن و با هفت نفر بازیکن، شکل امروزی را به خودش گرفت.
به گونه ای سه کشور آلمان، چکسلواکی و دانمارک نقش مهمی در بثمر رساندن ورزش هندبال در جوامع بین المللی داشتند و در سال ۱۹۲۸ فدراسیون بین المللی هندبال با یازده کشور عضو در آمستردام هلند تشکیل شد و برای نخستین بار در سال ۱۹۳۱ کمیته بین الملل المپیک اجازه ی ورود هندبال به جمع بازیهای المپیکی را صادر کرد. با وقوع جنگ جهانی دوم ورزش هندبال مقطعی منحل شد ولی پس از آن در سال ۱۹۵۰ این فدراسیون در سوئیس مجدداً شروع بکار کرد.
انواع هندبال
انواع ورزش هندبال عبارتند از:
- هندبال سالنی
- هندبال داخل چمن
- هندبال ساحلی
- هندبال چکی
- هندبال آمریکایی
- هندبال گالیک
- هندبال ۷ نفره
- هندبال کوچک
- هندبال نشسته
- هندبال با ویلچر
قوانین هندبال
در ادامه برخی از قوانین بازی هندبال به شرح زیر است:
۱. تعداد بازیکنان در بازی هندبال:
در بازی هندبال، ۱۲ نفر كه ۷ نفر بازیكن اصلی می باشند و در مینی هندبال ۵ نفر اصلی می باشند.
۲. مدت زمان بازی هندبال:
زمان ورزش هندبال بسته به رده سنی ورزشکاران متفاوت میباشد به طوریکه در بازی استاندارد برای افراد بالای ۱۶ سال، در دو نیمه ۳۰ دقیقه ای و یک زمان استراحت ۱۰ دقیقه ای بین این دو نیمه برگزار می شود. برای افراد ۱۲ تا ۱۶ سال، در دو نیمه ۲۵ دقیقه ای و یک زمان استراحت ۱۰ دقیقه ای بین این دو نیمه برگزار می شود. برای افراد ۸ تا ۱۲ سال، در دو نیمه ۲۰ دقیقه ای و یک زمان استراحت ۱۰ دقیقه ای بین این دو نیمه برگزار می شود.
۳. بازیکن زمین بازی هندبال:
بازیکنان اجازه دارند توپ هندبال را با پاس یا دریبل به زمین حریف انتقال دهند، به شرط به این که مرتکب تخلف نشوند (رانینگ - دبل) هر بازیکن حق استفاده از دو تا سه گام را دارد. سه گام اول قبل از دریبل و سه گام دوم پس از دریبل که باید فورا توپ را پاس دهد و یا شوت بزند.
۴. دروازه بان هندبال:
دروازه بان هندبال اجازه دارد که در منطقه ۶ متری مقرر مانور داده و حرکت کند. زمانیکه دروازه بان از منطقه ۶ متری بیرون آمد بعنوان بازیکن محسوب خواهد شد و اجازه ندارد درصورتی که توپ را در دست دارد به محوطه ۶ متری برگردد. همچنین هیچ بازیکنی اجازه ندارد که توپ را در منطقه ۶ متری به دروازه بان پاس دهد.
۵. بازیكن ذخیره در هندبال:
بازیكن ذخیره در هر لحظه و به دفعات میتواند وارد زمین بازی هندبال شود مشروط به اینكه اول بازیكن از زمین خارج شود و بعد بازیكن ذخیره وارد زمین گردد.
۶. توپ هندبال:
توپ هندبال کره ای شکل و یک رنگ بوده و از جنس چرم طبیعی و یا مصنوعی است. سطح توپ نباید براق و لیز باشد. محیط توپ هندبال برای مردان ۵۸ الی ۶۰ سانتی متر و وزن آن ۴۲۵ الی ۴۷۵ گرم می باشد. در بازی های زنان، محیط توپ هندبال ۵۴ الی ۵۶ سانتی متر و وزن آن ۳۲۵ الی ۴۰۰ گرم است.
۷. زمین بازی هندبال:
زمین بازی هندبال، یك مربی مستطیل است كه طول زمین ۵ سانتی متر میباشد. دارای دو نیمه می باشد كه با خط سرتاسری وسط تعیین می گردد. در هزینه دو محوطه ۶ و ۹ متری جلوی دروازه ما قرار دارد كه محوطه شش متر برای دروازه بان و ۹ متر برای پرتاب خطاهای افراد دفاع میباشد. در جلوی دروازه یك خط ۱۵×۵ سانتیمتر به فاصله چهار متر از خط دروازه وجود دارد كه حد جلو آمدن دروازه بان در موقع پرتاب ضربه پنالتی است. خط دیگری به ابعاد ۱۰۰×۵ سانتیمتر در فاصله هفت متری دروازه می باشد كه محل پرتاب ضربه پنالتی میباشد.
قوانین کلی هندبال
>> توپ هندبال را میتوان با پاسهای گوناگون (بالای سر، سینه و ...)، دریبل، سه گام و ....... با رعایت قوانین در زمین حرکت داد تا منجر به زدن گل شود، هر گل در این بازی یک امتیاز به حساب می آید.
>> بازی هندبال توسط دو تیم و در یک تیم رسمی، هندبال با ۱۲ نفر بازیکن انجام می شود.
>> هدف از انجام بازی هندبال، عبور دادن توپ از خط دروازه با استفاده از شوت که با رعایت قوانین مربوط توسط دستها انجام می شود، میباشد.
>> زمین هندبال دارای ۴۰ متر طول و ۲۰ متر عرض میباشد و در هر نیمه از زمین یک دروازه وجود دارد.
اثرات هندبال
هندبال میتواند روی سیستم های گوناگون بدن اثرات مثبتی داشته باشد از جمله: آمادگی جسمانی، آمادگی روانی، افزایش سرعت عكس العمل، آمادگی فكری و شادابی.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 19
- 12
فاطمه
۱۴۰۱/۶/۸ - ۹:۳۶
Permalink