نینجوتسو
نینجوتسو از دو کلمه ی نین به معنی صبوری و تحمل در عین استقامت و قدرت و همینطور جوتسو به معنای هنر تشکیل شده است. ترکیب این دو کلمه درکنار هم، معنای سبکی از زندگی را یادآور می شود. نینجوتسو ( نین جوتسو) که در واژه به معنای “حرکت پنهانی” است و در آن استراتژی ها و تاکتیک های جنگ های نامتعارف و چریکی و روش های جاسوسی و پنهان کاری آموزش داده می شود یک هنر رزمی ژاپنی است. در ذهن تمامی ما احتمالا نزدیک ترین تصویری که از ورزش نینجوتسو و نینجا باشد، لاک پشت های سبز رنگ معروف نینجا کار ژاپنی باشند که تصویر آن ها تا مدتها روی لوازم تحریر ما بودند. ولی در واقع نینجا ترکیبی از ورزش و هنری رزمیست که اصول بسیار خاص و مشخصی دارد. در خصوص منشاء و نحوه تکامل نین جوتسو و پیدایش نینجا روایت های مختلفی مطرح شده است.
پیشینه نینجوتسو
نینجاها براساس افسانه های ژاپنی از نسل هیولاهاییند که نیمی از آن ها انسان و نیمی دیگر کلاغ بوده اند. نینجاها طبق بیشتر منابع تاریخی کم کم خود را بعنوان نیروی مخالف همتایان طبقه بالاتر خود یعنی سامورایی ها در ژاپن فئودال مطرح کردند و بین قرن ششم تا نهم میلادی هنر نینجوتسو در ژاپن تکامل یافته است.
نینجاها برای این که از خودشان در مقابل دیگر گروه ها من جمله گروه ملی میهنی ژاپن، دفاع کنند به تمرین هنرهای رزمی پرداختند و با ترس روانی و قدرت های اسرار امیز راهبردهای نظامی را ترکیب کردند. نینجاهایی نظیر« دایسوکه توگاکوره» و« کاین دوشی» توانستند برای نخستین بار قواعدی را برای این هنر رزمی تدوین کنند و از این رو نخستین مکتب« نینجوتسو» را بنیان گزاری کردند. نینجاها انجام مأموریت به هر شکل ممکن را بر هر چیز مقدم می دانستند. حمله ناگهانی، مسموم کردن، فریب و جاسوسی که از روش های اصلی رزمی نینجاها به حساب می آمد از نظر سامورایی ها ناجوانمردانه بود.
ویژگی اصلی ورزش نینجوتسو
از خصوصیات مهم نینجوتسو می توان به این مورد اشاره نمود که آن ها بدن و جسم را پایگاه فکر و اندیشه می داند و کالبد آدمی را آموزش می دهد تا با آن روح را بسازد. در این هنر اصول اصلی و اجرای تکنیک ها به عواملی چون سرعت، تعادل، تمرکز، قدرت و تنظیم زمان تنفس و کنترل آن احتیاج دارد و بدون این عوامل ارزش ندارد.
اصول کلیدی نینجوتسو
دو امر بسیار مهم برای نینجاها نیرنگ و شبیخون است.نینجاها درتلاشند تا به گونه ای دشمن را فریب دهند که در محاسبات و تصمیم گیری ها دچار خطا شود.نینجاها همیشه کاری می کنند تا مانع از تقدم و برتری دشمن شوند. در هنگامی که دشمن آماده نیست نینجاها حمله می کنند و دشمن را تحتتأثیر قرار میدهند به نحویکه او را به ضعف می کشانند.بیشتر نینجاها ترجیح میدهند به صورت انفرادی کار کنند ولی در شرایطی هم به صورت گروهی کار می کنند، ترفند هایی که اعمال خارق العاده وی طبق آن شکل می گیرد به سه گروه تقسیم می شوند:
۱.نفوذ کردن
۲.نامرئی شدن
۳.گریختن
نحوه ماموریت نینجوتسو
نینجوتسوجینین ها زمانیکه میخواستند ماموریتی را انجام دهند از طریق رمز با یکدیگر در رابطه بودند و چنانچه به دام می افتادند و اسیر می شدند شدیدا مجازات می شدند تا اسرار شان را بفهمند، ولی چون نینجاها با این امر واقف بودند و نمی گذاشتند هیچگاه اسرارشان فاش شود. برخی از خانواده های نینجاها به دلیل جنگ های داخلی در منطقه های ایگا و كوگا ساکن شدند و به قدرت نفوذ رسیدند. ادا ادا نبون اگا در سال ۱۵۸۱ با ارتشی ۴۶ هزار نفره با نینجاها جنگیدند که صرفا ۴ هزار نفر بودند و عاقبت خیلی از نینجاها در این جنگ اسیر و کشته شدند، بقیه ی نینجاها هم به کوه ها پناه بردند و با مردم کوهستان فنون رزمی و استراتژی خویش را تقویت کردند و این هنر و فنون رزمی را به کودک های خود منتقل کردند.
مهارت های نینجوتسو
نینجوتسو به هنرجوهای خود علاوه بر این که تکنیک های سریع و کارآمد رزمی، دفاع شخصی، روش مبارزه و روش استفاده از سلاح را آموزش میداد، به مرور زمان یک سری از فاکتورهایی که یک نینجا باید دارا باشد را هم اموزش میدهد.
درجه بندی نینجوتسو
نینجوتسو در انجام حرکات ورزشی آزاد و بدون هیچ محدودیتی است ولی این بدون حد و مرز بودن شامل مبارزات رسمی و باشگاهی نمی باشد. در مسابقه های نینجوتسو برخی از ضربات خطرناک و خطا محسوب می شود که مبارزان از این ضربات استفاده کنند، جریمه می شوند. در رشته نینجوتسو هنرجویان برای ارتقاء درجه مثل کاراته و تکواندو از کمربند استفاده می کنند، با این تفاوت که در نینجوتسو پس از شماره ی کمربند، رنگ کمربند ملاک درجه بندی است. رزمی کاران در سیستم درجه بندی نینجوتسو، به دو دسته کیو و دان تقسیم می شوند. فاکتورهایی نظیر:
>> نحوه ی راه رفتن
>> نحوه ی رفتار کردن
>> شناخت اناتومی و نقاط حساس بدن
>> یک نینجا در مواقع ضروری باید، بتواند به تنهایی خود درمانی را هم انجام دهد. پس باید برای انجام آن آموزش ببینند.
سلاح های نینجوتسو
از سلاح های نینجوتسو، میتوان به مواردی مثل نینجاتو( شمشیر نینجا)، کاتانا، اشیکو، شوکو، هوکو، اونو، چیگیریکی، بو( چوب بلند)، هانبو( چوب کوتاه)، سای، کاما، جوته، کوساری فوندو، کوساری کاما، کوساری تانتو، تانتو، نانچیکو، ناگیناتا، یاری، بوکن( شمشیر چوبی)، شوریکن، بو شورایکن، کونای، تتسوبیشی، مِتسوبیشی اشاره کرد.
سلسله مراتب در نینجوتسو
بعضی از لقب ها در نینجوتسو به این شرح است:
- هنرجوی کم تجربه آغازگر: شوشین شا shoshinsha
- هنرجوی رسمی( سازمان یافته): اوچی دی شی uchi deshi
- هنرجوی بالای دوسال کارکرده: کوهای kohai
- هنرجوی ارشدبالای ۴سال کارکرده: سن پای senpai
- کمک مربی ومربی( مشکی دان ۲): سن سی sensei
- معلم جوان( دان ۳ تا ۴):شی دوشی هو ... shidoshi- ho
- مربی باتجربه دان ۵ الی ۷: شی دوشی shidoshi
- ارشد مربیان دان ۷ الی ۹: شیهان
- لقب بالاترین مسئول سبک در جهان( پدر): سوک Soke
- بنیانگذار و پایگذار روشی نوین: کانچو
سوک ماساکی هاتسومی
سی وچهارمین استاد بزرگ از خاندان تاگاكور و متخصص استخوان، نینجا نام دارد او در ژاپن رهبری ۹ بوجین كان دوجو را به عهده دارد که از جمله میتوان به« مدرسه۹ خدای شیطان، خدای جنگ جو، تالار روح مرد جنگی» اشاره کرد؛ لقب اوسوك و جنگ جوی بزرگ توسط تاكاماتسو به او داده شده است؛ ninjaسوك هاتسومی برای پیشرفت و كاربرد بیشتر هنر نینجوتسو هر ساله مراسمهای متعددی را برنامه ریزی می كنند که از جمله این مراسم می توان به مراسمهای شی دوشی كای كه اكثریت شركت كنندگان آن خارجیان می باشند اشاره کرد.
این مطلب از کتاب خود استاد هاتسومی توسط کانچو فرجی ترجمه شده است که به صورت مختصر در این قسمت آمده است:
من این عنوان سوك یا رئیس خانواده را از( توشیت سوگو تا كاما تسو) سی و سومین استاد رشته نینجوتسو به ارث برده ام. معلم من نوه شین ریوكن ماسامی تسوتو سی و دومین سوك( توگاكیور ریو) بود. ما پشتوانه ای از ۸ قرن تاریخ و سنت را دارا می باشیم كه موسس این سیستم به دامی سوكی نی شینا از اهالی دهكده( توگاكیور) باز میگردد. پس از اینکه سپاهیان هایك شکست خوردند ، دای سوگ در ناگانو از زادگاهش متواری شد و در منطقه بدور افتاده ای به نام ایگا سكونت گزید. در آن جا او نام دای سوك توگاكیو را انتخاب کرد و بعدها اعتبار تأسیس سیستم( توگاكیور ریو) نینجوتسو، به او اختصاص یافت.
در حالیكه بعضی عقیده دارند كه در طول قرن هفدهم اسرار نینجوتسو بتدریج با رشد توكوگاوا شوگارنیت از بین رفته است و یا در زیر آوارهای جنگ جهانی دوم دفن گردیده، استاد من می دانست كه حقایق و رموز هنر شنوبی پیوسته زنده خواهند ماند. ارزش و اهمیت خرد و حكمت معلم من و معلمین و اساتید آن ها را میتوان در تلاش و كوشش( توشیت سوگو تاكاماتسو) فقید در ارائه عصاره و ماهیت واقعی نینجوتسو، مشاهده نمود. در واقع جوهره اصلی كلیه هنرهای رزمی و استراتژی های نظامی حفاظت از خود و جلوگیری از خطر می باشد. نینجوتسو چكیده ای از كلیه ایده ها و مفاهیم عینی حفاظت از خود است كه به وسیله ی تمرین های رزمی میسر میگردد.
گردآوری: بخش ورزش سرپوش
- 20
- 0