معرفی کشتی روغنی
کشتی روغنی که به عنوان کشتی گریس یا کشتی با روغن ترکیه نیز شناخته می شود، یک ورزش قدیمی و سنتی است که برای قرن ها در ترکیه اجرا می شود. کشتی روغنی با ریشه های عمیق خود در سنت های باستانی، کشتی با روغن همچنان به عنوان یک تلاش ورزشی محبوب و مشهور، به ویژه در ترکیه و سایر مناطق بالکان و آسیای مرکزی، ادامه پیدا کرده است.
بهتر است بدانید در سال ۲۰۱۰ میلادی مسابقه کشتی روغنی در ترکیه، به فهرست میراث فرهنگی ناملموس یونسکو افزوده شده است.
ریشه های تاریخی کشتی روغنی
ریشههای کشتی روغنی به زمانهای باستانی باز می گردد، که اولین حضور آن در سوابق تاریخی تمدنهایی مانند سومریها و هیتیها یافت میشود. با این حال، کشتی روغنی در ترکیه واقعاً شکوفا شد و به بخشی جدایی ناپذیر از بافت فرهنگی این کشور تبدیل شد. افسانه ها حاکی از آن است که این ورزش در زمان امپراتوری عثمانی آغاز شد، جایی که سربازان به عنوان وسیله ای برای تمرین بدنی و رفاقت به کشتی روغنی می پرداختند.
قوانین و اهداف کشتی روغنی
کشتی روغنی از مجموعه قوانینی پیروی می کند که پیچ و تاب منحصر به فردی را به مفهوم سنتی کشتی اضافه می کند. هدف این است که یک کشتی گیر حریف خود را پایین بیاورد و شانه هایش را به زمین بچسباند. مسابقه با استفاده از روغن زیتون به بدن کشتی گیران آغاز می شود که اهداف متعددی را دنبال می کند. اولاً، روغن کار را برای حریف سختتر میکند تا به یک جای محکم دست پیدا کند، و کشتیگیران را ملزم به تکیه بر تکنیک و مهارت میکند تا قدرت محض. ثانیاً، استفاده از روغن عنصری از نمایش و سنت را به ورزش اضافه می کند.
مسابقات در زمین چمنی به نام "پالا" برگزار می شود و کشتی گیران شلوار چرمی سنتی به نام "کیسپت" می پوشند. شلوار دور کمر و ران ها تنگ است اما به سمت زانو گشادتر می شود و امکان حرکت بیشتر در طول مسابقه را فراهم می کند. برای برنده شدن، یک کشتی گیر باید یا شانه حریف خود را به زمین بچسباند یا آنها را بلند کند، یا پشت کمر حریف خود را بر روی خاک بمالد به گونه ای که ناف او به سمت بالا قرار داشته باشد، یا وی را از محل تعیین شده کشتی خارج کند.
تکنیک ها و استراتژی های کشتی روغنی
کشتی روغنی به ترکیبی از قدرت، چابکی و تفکر تاکتیکی نیاز دارد. کشتی گیران از تکنیک های مختلفی برای به دست آوردن پیروزی استفاده می کنند، مانند "kıspet kavga" (مبارزه با شلوار)، که در آن سعی می کنند برای به دست آوردن کنترل، شلوار حریف خود را در دست بگیرند. تکنیک های دیگر شامل پرتاب، ترک و قفل است که نیاز به زمان بندی و اجرای دقیق دارد.
کشتی گیران همچنین از دستگیره های مختلفی مانند کیلیت (قفل) و کوشاک (کمربند) برای به دست آوردن اهرم و کنترل بر حریفان خود استفاده می کنند. این دستگیره ها برای اجرای پرتاب های موثر و حفظ تسلط در طول مسابقه ضروری هستند.
فستیوال های کشتی روغنی
فستیوال های مربوط به کشتی روغنی هرساله با حضور چندین هزار نفر برگزار می شود. پهلوانان این رشته بعد از اینکه شلوارهای مخصوص مسابقه را پوشیده و کمربند طلایی را به دور کمر بستند، بدن خود را روغن مالی می کنند و آماده ورود به زمین مسابقه می شوند. همانطور که پیش از این نیز اشاره شد از روغن زیتون برای این مسابقه استفاده می شود، برای همه ورزشکاران ضروری است پیش از شروع مسابقه بدن خود را با روغن چرب کرده باشند.
پیش از سال ۱۹۷۵ مسابقه های کشتی روغنی محدودیت زمانی نداشتند و از ساعت ۹ صبح تا غروب ادامه پیدا می کردند اما بعد از سال ۱۹۷۵ برخی قوانین اجرایی تغییر پیدا کردند و مدت اجرای مسابقه در گروه بهترین پهلوانان حداکثر تا ۴۰ دقیقه محدود شد.
درصورتی که بعد از گذشت ۴۰ دقیقه هیچکدام از شرکت کنندگان پیروز نشد، ۱۵ دقیقه وقت اضافه اعلام می شود. درصورتی که در این بازه زمانی هم برنده مشخص نشود، امتیازات پهلوانان جمع شده و درنهایت برنده مسابقه تعیین می شود، درنتیجه پهلوانی که موفق به دریافت بیشترین امتیاز شود، برنده مسابقه خواهد بود.
در دسته کشتی گیران متوسط زمان حداکثر به ۳۰ دقیقه محدود شده است، اگر بعد از این زمان هیچ کدام از شرکت کنندگان برنده نشود، ۱۰ دقیقه زمان اضافه درنظر گرفته می شود و در صورت عدم پیروزی طرفین مجدد امتیازات آنها جمع و نتیجه اعلام می شود.
مسابقات مربوط به کشتی روغنی در سه روز متوالی انجام می شود.
اهمیت فرهنگی کشتی روغنی
کشتی با روغن در مناطقی که در آن انجام می شود از اهمیت فرهنگی زیادی برخوردار است. این فقط یک ورزش نیست، بلکه بخشی از یک سنت فرهنگی بزرگ می باشد که عمیقاً در بافت اجتماعی ریشه دوانده است. فستیوال های کشتی با روغن که به "Kırkpınar" معروف است، هر ساله در ترکیه برگزار می شود و شرکت کنندگان و تماشاگران را از سراسر جهان به خود جذب می کند. این جشنواره ها دارای مراسم مفصل، موسیقی سنتی و جشن های پر جنب و جوش است که غنای فرهنگی و غرور مرتبط با این ورزش را به نمایش می گذارد.
کشتی با روغن برای مردان جوان نیز به عنوان نمادی از قدرت، شجاعت و افتخار به حساب می آید. کشتی گیران در جوامع خود بسیار مورد احترام هستند و برنده شدن در تورنمنت های معتبر می تواند جایگاه آنها را تا حد افسانه ای ارتقا دهد.
سخن نهایی درباره کشتی روغنی
کشتی روغنی با تاریخچه غنی، قوانین منحصر به فرد و تکنیک های گیرا، همچنان تخیل شرکت کنندگان و تماشاگران را مجذوب خود می کند. این به عنوان شاهدی بر قدرت پایدار ورزش های سنتی و توانایی آنها در گذر از زمان و ایجاد ارتباط بین مردم در نسل ها است. تا زمانی که کسانی وجود داشته باشند که قدردان هنر و فیزیک کشتی روغنی باشند، این ورزش باستانی به رونق خود ادامه خواهد داد و اثری پاک نشدنی در چشم انداز فرهنگی از خود به جای خواهد گذاشت.
گردآوری: بخش ورزشی سرپوش
- 16
- 2